ΔΙΚΗ 17Ν
ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Α΄ ΜΕΡΟΣ
09:05 – 10:20
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.
ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι κρατούμενοι Βασίλειος Τζωρτζάτος, Διονύσιος Γεωργιάδης και Βασίλειος Ξηρός θα εισέλθουν στην αίθουσα εντός ολίγων λεπτών. Ο δε κρατούμενος Σάββας Ξηρός αρνείται να εισέλθει στην αίθουσα για τους λόγους που έχει αναφέρει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι κ. Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να εκπροσωπηθούν. Το Δικαστήριο επιτρέπει την εκπροσώπηση δια των κυρίων συνηγόρων.
Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα προηγηθεί η ανάγνωση ορισμένων εγγράφων που έχουν προαναγγελθεί και μετά θα κάνουμε τις παρατηρήσεις μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως έχουμε πει η σειρά είναι: έγγραφα, παρατηρήσεις και μετά απολογίες. Θα πούμε όμως πρώτα τα έγγραφα. Η κα Βαγιανού μας έχει πει, ο κ. Βλάχος μας τα έδωσε όλα.
Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε ως προς τα έγγραφα. Είναι γνωστό ότι ο κ. Τζωρτζάτος στο παρελθόν είχε συλληφθεί για παρακολούθηση κάποιου στόχου. Η δικογραφία αυτή, τουλάχιστον οι δικογραφίες που δόθηκαν σε εμάς, είχαν γίνει ανακριτικές πράξεις αλλά χαρτιά από αυτή την περίπτωση, τουλάχιστον εμείς δεν έχουμε.
Θα παρακαλούσα να ερευνηθεί εάν υπάρχον στη δικογραφία και δεν έχουν δοθεί σε εμάς αφ’ ενός, διότι εμείς ως πολιτικώς ενάγοντες πήραμε μόνο ό,τι αφορούσε τα συγκεκριμένα, άλλως θα παρακαλούσα μέσω των κ.κ. Εισαγγελέων να έρθουν αυτά τα χαρτιά, διότι αποδεικνύουν τη συμμετοχή του κ. Τζωρτζάτου κατά την άποψή μας σε χρόνο μεταγενέστερο εκείνου που επικαλείται ότι είχε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ’93 είναι αυτή η σύλληψη;
Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ’93. Και αφ’ ετέρου να δούμε και τι λένε αυτά τα χαρτιά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς.
Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη δικογραφία την έχει η Εισαγγελία προφανώς ή η Αστυνομία. Η παράκλησή μας είναι εάν δεν υπάρχει διατηρώ μια επιφύλαξη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν ξέρω αν υπάρχει, δεν τα έχω δει γιατί δεν με ενδιέφεραν.
Ο κ. Παρασκευόπουλος έχει τον λόγο.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Αν τελείωσαν οι κ.κ. συνάδελφοι νομίζω ότι έχει διευκρινιστεί για το μετά το ’93 χρονικό διάστημα δεν υπάρχει από εμάς κατά δήλωση του κ. Τζωρτζάτου καμία εμπλοκή. Μάλιστα χαρακτηριστικά τέθηκε το θέμα της δήλωσης του τότε αρχηγού της Αστυνομίας ότι παρ’ όλο παρακολουθήθηκε δεν απέδωσε τίποτε η παρακολούθησή του.
Έγινε μια διευκρίνιση αν παρακολουθήθηκε καθ’ ο χρόνο ήταν αρχηγός ο κ. Λαμπαδιάρης. Πέραν τούτου άλλα έγγραφα εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε, ή δεν λάβαμε γνώση, από τα οποία να προκύπτει αυτό που εσείς υπαινίσσεστε.
Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν έχει κανείς αντίρρηση να αναγνωστούν απλώς έγγραφα. Αυτό ζητάω. Αν εκ των εγγράφων προκύπτει η αθωότητα του κ. Τζωρτζάτου, τόσο το καλύτερο και για εκείνον.
Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Από την πλευρά του ΕΛΤΑ επειδή παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων και για τον κ. Τζωρτζάτο, ενώνω το αίτημά μου αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει δεν έχουμε αντίρρηση. Και ένας να το πει και περισσότεροι το ίδιο πράγμα είναι. Εμείς θα το δούμε. Αλλά βέβαια δεν ξέρω αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή που αρχίζουν οι απολογίες.
Ο κ. Μαύρος έχει τον λόγο.
Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ σχετικά με το αίτημα του κ. Βασιλακόπουλου έχω το φύλλο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› 2 Ιουνίου 1993. Από αυτό προκύπτει ότι στις 14 Μαϊου του έτους εκείνου, ο κ. Τζωρτζάτος είχε προσαχθεί στην Ασφάλεια και ανακρίθηκε επί 20 ώρες στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
Μετά από αυτό ο κ. Τζωρτζάτος έκανε δηλώσεις στις οποίες είπε ότι η Αστυνομία εξυφαίνει σκευωρία σε βάρος του για να τον εμφανίσει ως μέλος της 17Ν, προέβη μάλιστα και στην ακόλουθη δήλωση την οποία θα ήθελα να παρακαλέσω να ακούσετε, γιατί είναι το κομμάτι το οποίο ενδιαφέρει από το κείμενο αυτό, το οποίο και σας το προσκομίζω.
Γράφει η εφημερίδα τα εξής:
«Νιώθοντας ότι κινδυνεύει η ζωή του ο Βασίλης Τζωρτζάτος μας είπε: Επειδή δεν ανήκω σε κανένα Κόμμα, Οργάνωση, ή θρησκευτική αίρεση και δεν μπορώ να ζητήσω προστασία από την Αστυνομία γιατί αυτή με παρακολουθεί και επειδή τέλος μου φαίνεται μεθοδευμένο το δημοσίευμα, φοβάμαι πάρα πολύ για την ασφάλειά μου και γι’ αυτό απευθύνομαι δημόσια και ζητώ τη βοήθειά σας›.
Το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται ήταν κάποιας άλλη εφημερίδας που δυστυχώς δεν μνημονεύεται εδώ και δεν μπόρεσα να το εντοπίσω, εις το οποίο τον εμφάνιζαν ότι μπορεί να ήταν μέλος της 17Ν, πράγμα το οποίο ο κ. Τζωρτζάτος βεβαίως αρνήθηκε μετά αγανακτήσεως.
Αυτό είναι ένα έγγραφο το οποίο το προσκομίζω και για τον επιπλέον λόγο ότι μου εμπνέει μια παρατήρηση, ότι τα μέσα του αγώνα της λαϊκής πάλης, ή της επαναστατικής πάλης δεν είναι μόνο η βία, αλλά είναι βεβαίως και το ψεύδος.
Το δεύτερο έγγραφο είναι πάλι από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› με ημερομηνία 22/7/2002. Δεν θα το είχα προσκομίσει αν χτες οι συνάδελφοί μου της Υπεράσπίσης δεν είχαν προσκομίσει κάποιο παρόμοιο δημοσίευμα που αφορούσε έναν άνθρωπο για τον οποίο προσωπικά εγώ έχω μια συμπάθεια με την αρχαία του όρου έννοια, μιλώ για τον πατέρα Τριαντάφυλλο Ξηρό.
Στο δημοσίευμα αυτό ο πατήρ Ξηρός λέγει «Τα παιδιά μου πρέπει να πληρώσουν για ό,τι έκαναν› και διαβάζω αν μου επιτρέπετε κ. Πρόεδρε το εξής: «Λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη, ο πατέρας των αδελφών Ξηρού, ιερέας Τριαντάφυλλος Ξηρός κάλεσε τους δημοσιογράφους και τους ανακοίνωσε με συγκλονιστική ειλικρίνεια ότι τα παιδιά του Σάββας, Βασίλης και Χριστόδουλος παραδέχονται τις πράξεις τους και πρέπει να πληρώσουν για ό,τι έκαναν›.
Δεν το διαβάζω όλο, θα πάω στα κομμάτια που με ενδιαφέρουν: «Ήθελαν τα παιδιά μου και η άλλη παρέα να αλλάξουν τον κόσμο με βόμβες και είναι μεγάλη παρέα και είναι μέσα μεγάλα πρόσωπα, όλοι θα φανερωθούν και όλοι θα πληρώσουν. Η κοινωνία δεν αλλάζει με βόμβες ούτε με πολέμους, αλλά μόνο όταν είσαι κοντά στο Θεό και στην εκκλησία›.
Παρακάτω για ένα θέμα το οποίο απασχόλησε το Δικαστήριό σας και διαισθάνομαι ότι θα το απασχολήσει, σχετικά δηλαδή με τις προανακριτικές καταθέσεις του κ. Σάββα Ξηρού, ο πατέρας του λέει τα εξής: «Ο γιος μου Σάββας έπαθε ένα τράνταγμα και με αυτό έκανε μια στροφή προς το Θεό. Έχει μετανιώσει και ζητά πνευματικό εξομολόγο› και λέει «Καλά έγινε αυτό που έγινε, διότι από άπιστος έγινα πιστός και θέλω να ζήσω στο εξής χριστιανική ζωή. Αυτό το τράνταγμα που έπαθε ο γιος μου, είναι ένα μικρό παράδειγμα, αυτό το τράνταγμα έρχεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο›.
Και συνεχίζει: «Παρακαλώ το Θεό να τους φωτίσει να ζητήσουν το έλεος του Θεού, να μετανοήσουν› και βέβαια αυτά τα λέει και συμπληρώνει η εφημερίδα ότι «Όλες αυτές τις μέρες ο ιερέας πηγαινοερχόταν μεταξύ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και του διαμερίσματος της οικογένειας στην πλατεία Αττικής› και αυτό το δημοσίευμα μου εμπνέει επίσης μια παρατήρηση την οποία απευθύνω βεβαίως προς τους κατηγορούμενους και η οποία είναι η εξής:
Η μετάνοια είναι αυτού του κόσμου και είναι στοιχείο του ανθρώπου με το «α› κεφαλαίο. Βεβαίως συμβαίνει να μετανοούμε και για τη μετάνοιά μας και να προσπαθούμε βέβαια να την ανακαλέσουμε κι αυτή.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αν πράγματι προσέχετε την ειλικρίνεια των λόγων του πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού η Πολιτική Αγωγή, τότε θα τονίσω κι εγώ ότι με την ίδια ειλικρίνεια πρέπει να δεχτούμε και τα υπόλοιπα πού είπε, διότι το γεγονός ότι αποδέχτηκε σαν πατέρας αυτά που είχαν πει τα παιδιά του σε εκείνη τη φάση και τα ερμήνευσε με ένα τρόπο είναι ειλικρινέστατο και ανήκει στη συνείδηση του ιερέα ο οποίος αντιμετωπίζει με τον πρέποντα σεβασμό κατά μείζονα λόγο τα παιδιά του σε αυτή τη δύσκολη θέση.
Από την άλλη όμως ακριβώς η ειλικρίνεια αυτή με την οποία μιλάει, πρέπει να μας οδηγήσει στο να αποδεχτούμε και τα όσα έχει πει για την κατάσταση στην οποία συνάντησε το γιο του όταν πρωτομπήκε μέσα στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ότι χαζογελούσε, δεν είχε συνειδητοποιήσει που βρισκόταν, δεν είχε επαφή με το περιβάλλον, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την κατάστασή του με τη δέουσα σοβαρότητα. Όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία κι αυτά εμείς τα ανάγουμε στην ειλικρίνεια του πατέρα και θέλουμε να ληφθούν σοβαρά υπόψη από το Δικαστήριό σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Βόζεμπεργκ έχει τον λόγο.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ζητήθηκε να αναγνωστεί μια προκήρυξη η οποία δεν είχε αναγνωστεί. Εγώ ζητώ από το Δικαστήριό σας να θεωρηθούν αναγνωσθείσες όλες οι προκηρύξεις συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων την πατρότητα αρνείται ο κ. Κουφοντίνας ότι ανήκουν στη 17Ν, επειδή στο Δικαστήριό σας δεν φέρθηκε κάποια απόδειξη ότι αυτές οι προκηρύξεις δεν αφορούν στη 17Ν. Για μας, την Πολιτική Αγωγή θεωρούνται ότι υπάρχουν και θέλω να έχω το δικαίωμα να κάνω χρήση στην αγόρευσή μου, οπότε να θεωρηθούν όλες αναγνωστέες.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Καταθέτει το βιβλίο διότι δεν καταλαβαίνω κατά ποια έννοια έγγραφα τα οποία με οποιοδήποτε τρόπο έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες ή σε βιβλία?
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Είναι προκηρύξεις οι οποίες φέρουν την υπογραφή της 17Ν και κατά την άποψή μου φέρει την πατρότητα η Οργάνωση.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τις οποίες αρνήθηκε και τότε και τώρα η Οργάνωση.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Αυτό όμως δεν είναι απόδειξη ότι δεν ανήκουν. Μπορεί να τις αρνείται ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να τις αρνείται για τους υπερασπιστικούς λόγους. Εγώ ζητώ από το Δικαστήριο να θεωρηθούν αναγνωσθείσες, αν δεν τις έχουμε μπορώ να τις φέρω σε φωτοτυπία μέχρι το τέλος της σημερινής διαδικασίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς θα πείτε ποιες θέλετε και σε ποια σημεία θέλετε να κάνετε χρήση. Δεν θα καθόμαστε τώρα να διαβάζουμε όλες τις προκηρύξεις. Φυσικά, θα λέμε σε ό,τι θα χρησιμοποιείται θα κάνει τη διευκρίνιση ότι αυτές δεν έχουν αναγνωστεί.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Πρόεδρε, μιλούμε για τρεις προκηρύξεις. Εφόσον θεωρηθούν αναγνωσθείσες εγώ στην αγόρευσή μου?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε, ό,τι χαρτί μου φέρετε δικαιούται ο κατηγορούμενος να πει ότι δεν είναι δική μου. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν τις αναγιγνώσκουμε. Εσείς θα κάνετε χρήση και φυσικά θα λάβουμε υπόψη και την άρνηση των κατηγορούμενων.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Εγώ θέλω να έχω το δικαίωμα στην αγόρευσή μου να εξηγήσω στο Δικαστήριο γιατί μπορεί να τις θεωρώ γνήσιες και γιατί εκμεταλλεύομαι κάποια χωρία για τους λόγους της Πολιτικής Αγωγής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία φέρτε τις αυτές τις προκηρύξεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε κουβέντα για όλα! Θα μας φέρετε Α, Β, Γ προκηρύξεις και τα τάδε χωρία. Εμείς θα τα διαβάσουμε, ο κ. Κουφοντίνας θα τα αρνηθεί από ότι καταλαβαίνω ότι δεν είναι της Οργάνωσης και θα εκτιμήσει το Δικαστήριο. Δεν σημαίνει ότι ό,τι λέει ο κ. Κουφοντίνας είναι θέσφατο, ούτε ότι οι προκηρύξεις είναι πλαστές ή είναι γνήσιες.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και βεβαίως ούτε ότι ό,τι ο κ. Χατζόπουλος στο βιβλίο του είναι γνήσιο.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αυτές οι συγκεκριμένες προκηρύξεις είναι πλαστές, έχουν γραφτεί από τις μυστικές υπηρεσίες και εξυπηρετούν κάποια σκοπιμότητα. Η χρήση από την Πολιτική Αγωγή υπακούει σε αυτή την σκοπιμότητα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κύριε Κουφοντίνα, συμφωνείτε γι’ αυτές που πρόκειται για τις υπ’ αριθμόν 50, 52, 58,60, 61 και 63
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν έχω πρόχειρο τώρα το βιβλίο για να το δω, αλλά έχω στείλει ένα γράμμα στον εκδότη και έχει βάλει με σελιδοδείκτη που διευκρινίζεται.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Αυτές τις προκηρύξεις θα τις αναγνώσουμε θέλουμε δεν θέλουμε και θα πει η άλλη πλευρά ότι δεν είναι δικές μας και από εκεί και πέρα θα εκτιμήσουμε εμείς. Τι άλλο να κάνουμε; Θα διατάξουμε απόδειξη αν τη γράψατε ή αν δε τη γράψαμε; Ή, θα κάνουμε πραγματογνωμοσύνη; Αυτό είναι το ζητούμενο εδώ;
Απορώ δηλαδή δεν υπάρχει στον Έλληνα αυτό που λέγεται αφαίρεση; Όλα απλωμένα είναι; Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αφαίρεση στο μυαλό του Έλληνα.
Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Επειδή ακούστηκε από την πλευρά αυτή και διαβάστηκε ένα έγγραφο που αναφέρεται σε δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου για το 1974 δεν ξέρω, θυμάμαι ότι είναι ο συνάδελφος ?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τέλος πάνων, δεν μας νοιάζει ποιος. Να σας πω κάτι; Ούτε με ένοιαξε τι είπε, ούτε αυτό. Με το τι είπε ο Παπανδρέου το ’74 θα ασχολούμαι εγώ; Δηλαδή στοχαστείτε αν αυτά χρειάζονται για τούτη την υπόθεση. Τι με νοιάζει εμένα τι είπε ο Παπανδρέου το ’74; Πέστε μου εμένα τι με νοιάζει αν θα πω «Ένοχος› ή «Αθώος› αν είπε ο Παπανδρέου το Α ή το Β. Σας παρακαλώ, ας είπε ό,τι θέλει. Ιστορικές μνήμες θα ψάχνουμε εδώ;
Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όχι κ. Πρόεδρε εγώ προσκομίζω ένα αφιέρωμα τελευταίο το οποίο περιέχει ένα λόγο υποθήκη 32 χρόνια πριν, από το Μόντρεαλ και θα προσκομίσω σχετικά άλλα κείμενα τα οποία αναφέρονται στο κείμενο το οποίο χρησιμοποίησε η Υπεράσπιση. Τίποτε άλλο, δεν κάνω ούτε ανταπόδειξη, ούτε τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα λάβουμε υπόψη κι αυτά όσο κι εκείνο με την ίδια βαρύτητα. Φέρτε τα.
Κύριε Παπαδημητρίου τι έχετε εσείς;
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εκτός από τις 6 αυτές προκηρύξεις που αναφέρθηκε ο κ. Ζαϊρης υπάρχουν κι άλλες 2 προκηρύξεις. Για τις 6, είπε ο κ. Κουφοντίνας ότι είναι έργο των μυστικών υπηρεσιών, όμως για τις άλλες δυο 83 και 84, ο κ. Κουφοντίνας λέει ότι δεν είναι έργο μυστικών υπηρεσιών, αλλά σημειώνει ότι δεν γράφτηκαν από μέλη της 17Ν. Εχει ήδη ξεκινήσει ο χορός των συλλήψεων και την 83 δημοσίευσε η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› στις 31 του περασμένου Ιουλίου και η άλλη μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER› στις 7 Αυγούστου. Γι’ αυτές τις δυο μιλάει και η κα Βόζεμπεργκ.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Και για αυτές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κανένα πρόβλημα. Δικαιούται όμως να λέει ότι δεν είναι δικές τους. Τι θα του πω εγώ; Αν τώρα θέλετε να κάνουμε μια πραγματογνωμοσύνη αν δικές τους και να φέρουμε από το FBI ειδικούς να σας βρουν αυτά τα πράγματα γιατί εδώ δεν ξέρω αν έχουμε προκηρυξιολόγους, πολιτικούς αναλυτές. Αφήστε τώρα αυτά.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κάνοντας αφορά και στα όσα ήδη σας έχουμε καταθέσει, να πούμε ότι σας έχει ήδη κατατεθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού στις 35/5/1990 για τα ζητήματα που είχαν σχέση για την απόδειξη της ημερομηνίας της ταυτότητας περισσότερο. Σας καταθέτω επιπλέον δελτίο ταυτότητας φοιτητή Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, από το οποίο προκύπτει ότι ήταν εγγεγραμμένη στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών στο πρόγραμμα Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό.
Επιπλέον σας καταθέτω δύο επιστολές ενός εκ των Καθηγητών της και ένα δελτίο αξιολόγησης από το οποίο προκύπτουν οι άριστες αποδώσεις της στη Σχολή, καθώς και συμπληρωματικά άλλες επιστολές μιας Καθηγήτριας. Θέλω να επισημάνω κάτι καταθέτοντάς τα γιατί έχει σχέση και με τα όσα συνολικά αφορούν την κα Σωτηροπούλου.
Οι επιστολές οι οποίες σας καταθέτω είναι ανυπόγραφες. Είναι επιστολές οι οποίες στάλθηκαν μέσω Internet και δεν έχει τεθεί η υπογραφή του Καθηγητή. Ενόψει της αναγκαιότητας της κατάθεσής τους στο Δικαστήριό σας, απευθύνθηκα στον Καθηγητή, ζητώντας να μου στείλει υπογεγραμμένα, ο οποίος και αρνήθηκε. Το επισημαίνω, γιατί είναι ενδεικτικό του κλίματος εκείνου για το οποίο πολλά από τα έγγραφα της κας Σωτηροπούλου θα αφορούν. Το κλίμα το οποίο και οδήγησε την κατηγορούμενη στο εδώλιο του κατηγορούμενου.
Να επισημάνω επιπλέον ότι οι σπουδές της αυτές στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο διακόπηκαν για τρεις λόγούς. Ο ένας λόγος βεβαίως ήταν η προφυλάκισή της, ο δεύτερος λόγος ήταν ότι τα βιβλία τα οποία δι’ αλληλογραφίας στέλνονταν από τη Σχολή για να μπορέσει να παρακολουθήσει να συμμετάσχει στις διαδικασίες της φοίτησης κατασχέθηκαν με τη γνωστή απόφαση του ανακριτή στο στάδιο της ανακριτικής διαδικασίας και δεν μας αποδόθηκαν, παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις μας τότε για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των σπουδών της.
Ο τρίτος λόγος για τον οποίο εγκατέλειψε η κα Σωτηροπούλου τις σπουδές, γιατί μπορούσε να συνεχίσει και μέσα από το κελί της να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτές, ήταν ότι το ίδιο το Πανεπιστήμιο αρνήθηκε με δυσφορία να με διευκολύνει στη διεκπεραίωση των οποιονδήποτε αναγκών γραμματειακών αρνούμενο να δεχτεί ακόμη και τον πληρεξούσιο το συμβολαιογραφικό το οποίο προσκόμισα από την κα Σωτηροπούλου, με το σκεπτικό ότι δεν ξέρουμε τι είναι αυτό, δεν θέλουμε να αναλάβουμε ευθύνη, δεν ξέρουμε αν μπορεί να φοιτά ένας κρατούμενος σε ένα Πανεπιστήμιο που η φοίτησή του γίνεται βασικά με αλληλογραφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά, στο Υπουργείο Παιδείας όχι σε εμάς.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κ. Πρόεδρε έχει ενδιαφέρον το Δικαστήριό σας. Εχω ξαναπεί ότι αυτή η δίκη είναι ιστορική και έχει ενδιαφέρον το Δικαστήριό σας να εξετάζει τις κοινωνικές συνέπειες όλης αυτής της διαδικασίας του προηγούμενου χρόνου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την ιστορικότητα της δίκης πρέπει να την αντιληφθούν οι κατηγορούμενοι βασικά.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Συνέπειες, οι οποίες επηρέασαν ήθη, αντιλήψεις, πρακτικές στην ελληνική κοινωνία και οι οποίες κυρίως είχαν ως αποτέλεσμα όπως είπα να βρίσκεται κατηγορούμενος σήμερα στο εδώλιο.
Θα σας καταθέσω επιπλέον βεβαίωση του Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, έχει ήδη κατατεθεί και κατά την ανάκριση και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων των μαρτύρων, από την οποία προκύπτει ότι η κα Σωτηροπούλου παρακολούθησε σεμινάρια μελισσοκομίας, 28/12/1995 είναι η βεβαίωση. Με βάση αυτή τη βεβαίωση και την εγκατάσταση μιας πρώτης μονάδας μελισσίων πήρε και την σχετική επιδότηση από την Ε.Ε. η οποία ήδη αναφέρθηκε. Σημειώνω όμως ότι ήδη από τις φορολογικές της δηλώσεις που έχουν ήδη κατατεθεί το 1994 και 1995 προκύπτει ότι από το 1994 διατηρούσε αυτή τη βασική μονάδα μελισσοκομίας, τις πρώτες κυψέλες δηλαδή τις οποίες στη συνέχει οργάνωσε με βάση την επιδότηση από την Ε.Ε.
Να σημειώσω κ. Πρόεδρε ότι επικαλούμαι τη βεβαίωση από την οποία προκύπτει αυτή η επιδότηση, είχε κατατεθεί, βρίσκεται στη δικογραφία σας, βρίσκεται στον φάκελο με τα έγγραφα της κας Σωτηροπούλου, είχε γίνει επίκληση και κατά την απολογία της, την επικαλούμαι, ζητά να θεωρηθεί αναγνωσθείσα.
Περαιτέρω, σας έχουμε ήδη καταθέσει, το υπενθυμίζω και το επικαλούμαι, θα σας καταθέσω και τον σχετικό κατάλογο με τα έγγραφα, το τεύχος του περιοδικού με αφιέρωμα στη Γαύδο και με ειδική αναφορά στην ανεύρεση αρχαίου αντικειμένου και την παράδοσή του στις αρμόδιες Υπηρεσίες καθώς και απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού από 6/2, θα σας την καταθέσω τώρα, από την οποία προκύπτει επίσης η παράδοση αυτού του αντικειμένου.
Θέλω να επισημάνω στο Δικαστήριό σας το εξής: Ο κ. Εφέτης έκανε μια παρατήρηση για το οικονομικό. Δεν επικαλεστήκαμε το γεγονός της παράδοσης του αρχαίου αντικειμένου στις αρμόδιες Υπηρεσίες για να καταδείξουμε την εντιμότητα της κας Σωτηροπούλου, είναι προφανές, δεν είναι αυτό το οποίο θέλουμε να αναδείξουμε, διότι ο κάθε πολίτης ο οποίος θα έβρισκε ένα τέτοιο αντικείμενο θα το παρέδιδε.
Την κοινωνική συνείδηση θέλαμε να καταδείξουμε, διότι δεν παρέδωσε μόνο, αλλά διέσωσε με ιδιαίτερες προσπάθειες αυτό το αντικείμενο, το εντόπισε, το διέσωσε με ιδιαίτερες προσπάθειες, προκάλεσε μια ολόκληρη κινητοποίηση ανθρώπων για να μπορέσει να μεταφερθεί από το επικίνδυνο σημείο στο οποίο βρισκόταν, σε σημείο να μπορεί να αξιοποιηθεί και να μπορεί να παραδοθεί. Αυτό λοιπόν θέλαμε να επικαλεστούμε και όχι την εντιμότητα κ. Εφέτη, επειδή κάνατε μια παρατήρηση τότε και φαντάζομαι ότι εκεί απέβλεπε.
Αυτά λοιπόν έχουν κατατεθεί και ζητούμε να θεωρηθούν αναγνωστέα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Περαιτέρω σας έχουμε ήδη καταθέσει τη σύμβαση στεγαστικού δανείου από την Εμπορική Τράπεζα ύψους 10 εκατομμυρίων, από 14/11/2000, δάνειο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση της κατοικίας στο Βαρνάβα. Λογαριασμό κίνησης χρεογράφων από την Εμπορική Χρηματιστηριακή Α.Ε. έχει ήδη κατατεθεί κατά τη διάρκεια της απολογίας της και ζητάμε να θεωρηθεί αναγνωσθέν και αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί ποσά έδειχνε, θυμίστε μας....
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η άθροιση που κάναμε τότε και την οποία παραδώσαμε, είναι γύρω στα 16 εκατομμύρια, δεν είναι τα 19 τα οποία κατέθεσε ο μάρτυρας. Τόσο εγώ όσο και ο κ. ανακριτής ζητήσαμε να μας δοθούν στοιχεία της κίνησης του λογαριασμού, δόθηκε στον ανακριτή και σε μένα ακριβώς το ίδιο έγγραφο, βρίσκεται στη δικογραφία από πλευράς του ανακριτού, κατέθεσα κι εγώ διότι τότε δεν εγνώριζα ότι ήδη το είχε ζητήσει και το επικαλούμαι.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ως γνωστό είναι τα έγγραφα στα οποία απεικονίζονται οι χρηματιστηριακές πράξεις που έγιναν επί μετοχών και από τα οποία προκύπτει το τυχόν κέρδος.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχει δοθεί ό,τι είχε να μας παραδώσει η Εμπορική Χρηματιστηριακή.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί βλέπει κανείς και τον αριθμό των πράξεων.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να επισημάνω ότι η Εμπορική Χρηματιστηριακή είναι η εταιρεία ΕΛΒΕ της Εμπορικής Τράπεζας. Λοιπόν, η κίνηση του λογαριασμού είπαμε έχει κατατεθεί. Επίσης έχουμε ήδη καταθέσει και ζητώ να θεωρηθεί αναγνωσθέν ένα έγγραφο το οποίο παρουσίαζε την κίνηση λογαριασμού στην CITYBANK στο όνομα της αδελφής της κας Σωτηροπούλου, της Σοφίας Μόργκαν, από την οποία γίνονταν σταδιακές αναλήψεις, έχουν ήδη αναλυτικά αναφερθεί, ενός συνολικού ποσού 2 εκατομμυρίων νομίζω, πιθανόν και παραπάνω τα οποία αποτελούσαν έμμεσες δωρεές της κας Μόργκαν προς την αδερφή της, βοηθήματα για την ανέγερση της κατοικίας της.
Σας έχουμε καταθέσει, θα καταθέσουμε και πάλι, δήλωση φόρου δωρεάς 4.800.000 με δραχμοποίηση συναλλάγματος, που επίσης αποτελεί δωρεά της κας Μόργκαν προς την αδερφή της Σωτηροπούλου στις 11/6/99, χρήματα τα οποία επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί στην εξασφάλιση της αγοράς της πρώτης κατοικίας του οικοπέδου επί του οποίου ανεγέρθηκε στη συνέχεια η πρώτη κατοικία της κας Σωτηροπούλου.
Σας έχουμε ήδη καταθέσει και ζητούμε να θεωρηθούν αναγνωσθέντα, η άδεια οικοδομής αποθήκης στην Πλάκα Κερατέας 53 τ.μ., για να αίρεται οποιαδήποτε αμφιβολία για το περί τίνος ακινήτου περιουσίας πρόκειται, καθώς και την άδεια οικοδομής της οικίας Βαρνάβα, συνολικού δομημένου χώρου 130 τ.μ. δομημένα, 150 τ.μ. συνολικά μαζί με τον χώρο τον αίθριο.
Επίσης σας έχουμε καταθέσει και θέλουμε να θεωρηθεί αναγνωσθείς ο αρχικός πίνακας ανάλυσης κόστους κατασκευής Βαρνάβα από τον οποίο προκύπτει ότι ο αρχικός προϋπολογισμός της ανέγερσης του σπιτιού, ο οποίος κατά πολύ φυσικά ξεπεράστηκε, ήταν της τάξης των 15 εκατομμυρίων. Θα σας καταθέσει η κα Βαγιανού βεβαίωση του ΟΛΠ από την οποία προκύπτει περαιτέρω ότι το κυλικείο-αναψυκτήριο στο οποίο αναφέρθηκε η μάρτυρας κα Σαγρή, το οποίο βρήκε κλειστό τη νύχτα, παραμένει υποχρεωτικά ανοιχτό επί 24ώρου βάσεως βάσει συμφωνίας με τον ΟΛΠ, βάσει της σύμβασης την οποία έχει κάνει με τον ΟΛΠ και βεβαίως της σχολής όπου φοιτούσε το τέκνο της κας Σωτηροπούλου, από την οποία προκύπτει ότι κατά την ημέρα εκείνη το τέκνο βρισκόταν στο σχολείο, κατά την ημέρα της ενέργειας κατά Saunders το τέκνο της κας Σωτηροπούλου βρισκόταν στο σχολείο, 14:30 σχόλαγε, στις 15:00-15:30 η κα Σωτηροπούλου έπρεπε να το παραλάβει.
Σας έχει ήδη κατατεθεί και την επικαλούμαστε να θεωρηθεί αναγνωσθείσα, έχει ήδη αναγνωσθεί, ιατρική γνωμάτευση από την γιατρό ψυχίατρο κα Αικατερίνη Μάτσα, σχετική με την προσωπικότητά της, μετά από εξέταση που της έγινε στις 30/12/2002, κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας την οποία είχε κάνει η κα Σωτηροπούλου.
Επίσης σας έχει κατατεθεί, θα σας ξανακαταθέσουμε τη φωτογραφία από τα γενέθλια του τέκνου της κας Σωτηροπούλου, από 30/5/2000, μία εβδομάδα δηλαδή πριν από την ενέργεια Saunders, φωτογραφία την οποία καταθέσαμε για να δείξουμε το μήκος των μαλλιών τα οποία είναι έως τους αγκώνες, φωτογραφία η οποία επιδείχθηκε στην μάρτυρα Θεοδοσία Μανιά και σας κατατέθηκε και εκείνη την ημέρα επανακατατέθηκε κατά τη διάρκεια της εξέτασής της στην υπόθεση Saunders, κατά την οποία η μάρτυρας δήλωσε ότι δεν ήταν αυτό το μήκος των μαλλιών της γυναίκας την οποία ισχυριζόταν ότι είχε δει στο δρόμο και την οποία είχε περιγράψει ως μία γυναίκα με μαλλιά ως τους ώμους και όχι ως τους αγκώνες, σχεδόν ως τη μέση.
Έχουμε ήδη καταθέσει και θα σας καταθέσουμε συμπληρωματικά φωτογραφίες από την οδό Στρέιτ στην Κηφισίας και της Κηφισίας αντίστοιχα στο σημείο συμβολής τους από τις οποίες προκύπτει ακριβώς πώς ήταν ο χώρος, ποια είναι η σχέση της Στρέιτ με την Κηφισίας και με το σημείο της ενέργειας κατά Saunders και τις οποίες υπενθυμίζω η μάρτυρας Θεοσοδία Μανιά η οποία ισχυριζόταν ότι εργαζόταν σε εκείνο το σημείο, δεν μπορούσε να θυμηθεί τί αντιπροσώπευαν.
Σας καταθέτουμε φωτογραφίες από την καφετέρια-αναψυκτήριο της Γ’ Πύλης Πειραιά και φωτογραφίες από το σημείο έκρηξης του Πειραιά. Επίσης θέλουμε να προσκομισθούν στο Δικαστήριο, να επισκοπηθούν και να περιληφθούν στα αναγνωστέα, οι φωτογραφίες από το διαμέρισμα της Δαμάρεως καθώς και τα σχεδιαγράμματα του διαμερίσματος της Δαμάρεως, το Δικαστήριό σας δεν τα έχει επισκοπήσει, δεν τα έχει δει, τα έχετε επισκοπήσει εκτός της αίθουσας εσείς κ. Εισαγγελέα που τα έχετε ψάξει όλα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ωφελούν τίποτα δεύτερη και τρίτη φορά.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχετε δει τις φωτογραφίες της Πάτμου κ. Πρόεδρε. Εάν τα είδατε όλοι καλώς, δεν επιμένουμε να χάσουμε χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν από τα πιο σημαντικά και εσείς θα τα χρησιμοποιείτε στην αγόρευσή σας ασφαλώς.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εμείς θέλουμε να επισημάνουμε ότι θέλουμε να περιληφθούν αυτά στα αναγνωσθέντα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Κούρτοβικ, το Δικαστήριο θυμάται πάρα πολύ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν μου αρκεί, θέλω και να αναγράφονται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι κακό βέβαια αυτό που θυμάται και την κάθε κίνηση, ακόμα και το βλέμμα του καθενός θυμάται.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ελπίζω να θυμάται και τα καλά κ. Πρόεδρε, όχι μόνο προς το κακό αλλά και προς το καλό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα θυμόμαστε εδώ πέρα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Από τις φωτογραφίες αυτές και σε συνδυασμό και με το σχεδιάγραμμα προκύπτει αυτό που είχαμε ισχυριστεί κατά τη διάρκεια των καταθέσεων των μαρτύρων, των υδραυλικών κύρια, ότι δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό σε αυτό το διαμέρισμα που να μπορεί να δημιουργεί στον οποιονδήποτε επισκέπτη την οποιαδήποτε εντύπωση, ότι κάτι μπορεί να κρύβεται κάπου. Ο μπροστινός χώρος του διαμερίσματος ήταν ένας χώρος στον οποίο το δωμάτιο το μπροστινό του διαμερίσματος είναι δωμάτιο στο οποίο υπάρχει αν θυμάμαι καλά ένα κρεβάτι και ένας μικρός καναπές, δεν υπάρχει τίποτε άλλο, υπάρχουν πεταμένα χαρτιά τα οποία δεν έχουν καμία σημασία για την πορεία των ανακρίσεων.
Στο πίσω δωμάτιο του σπιτιού βρίσκεται εγκατεστημένος ο Η/Υ και το μοναδικό σημείο στο οποίο υπάρχουν αποθηκευμένες οι ρουκέτες είναι το πατάρι, δεν υπάρχουν όπλα, υπάρχουν κάποια όπλα που έχουν μεταφερθεί και πεταχτεί μέσα στη μπανιέρα για να καταστραφούν τα αποτυπώματα ή ό,τι άλλο και στο πατάρι της ντουλάπας του πίσω δωματίου υπάρχουν οι ρουκέτες. Εγώ θέλω, πέραν της έκθεσης κατάσχεσης να έχετε εικόνα του πώς ήταν, διότι η έκθεση κατάσχεσης δεν μας βοηθά.
Οι φωτογραφίες όμως και το σχεδιάγραμμα σας βοηθούν να διαμορφώσετε γνώμη για τί χώρο μιλάμε. Μιλάμε για ένα χώρο ο οποίος ήταν χώρος κατοικίας, ούτε καν κατοικίας βέβαια, αλλά ένας χώρος ο οποίος ήταν υπό κατοίκηση, αν θέλετε. Επίσης να περιληφθούν στα αναγνωστέα το σχεδιάγραμμα από το σημείο της έκρηξης στον Πειραιά και σχεδιάγραμμα της Ακτής Ποσειδώνος, το οποίο επίσης εμείς θα σας καταθέσουμε.
Θα σας καταθέσουμε δημοσιεύματα επίσης από την περίοδο της σύλληψης της κας Σωτηροπούλου και των εναντίον της διώξεων, μία σειρά από δημοσιεύματα τα οποία βάλλουν κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου και κάθε αρχής μυστικότητας της ανάκρισης και πολλών άλλων αρχών και βασικά με προφανή εξευτελισμό του τεκμηρίου αθωότητας κατά της κας Σωτηροπούλου και κατά της δικαιοσύνης, το επικαλεστήκαμε και στη διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων. «Υπόλογη η δικαιοσύνη για την απελευθέρωση της κας Σωτηροπούλου›, αυτό ήταν το δημοσίευμα της ΑΥΡΙΑΝΗΣ την επόμενη ημέρα από την θαρραλέα πράξη του κ. Ζερβομπεάκου να αποφασίσει ότι δεν έχρηζε προφυλάκισης η κα Σωτηροπούλου, δημοσίευμα το οποίο οδήγησε με ταχύτατες διαδικασίες, μετά από δυο μέρες, στην έκδοση βουλεύματος με το οποίο και διατάχθηκε η προσωρινή της κράτηση, καθώς και σειρά άλλων στο ίδιο πνεύμα, από τα οποία προκύπτει το μένος του Τύπου κατά της κας Σωτηροπούλου.
Επισημαίνω συμπληρωματικά τα δημοσιεύματα αυτά, τα δημοσιεύματα τα οποία ήδη σας έχω καταθέσει από αντίστοιχα δημοσιεύματα από τα οποία προκύπτει το μένος ενάντια στην κα Σωτηροπούλου για το κλίμα το οποίο καλλιεργήθηκε σκόπιμα σε βάρος της, σας καταθέσαμε ήδη δημοσιεύματα από την περίοδο του γάμου της.....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά που καταθέσατε δεν χρειάζεται να τα σχολιάζετε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ενδιαφέρουν κ. Πρόεδρε. Κάθε φορά που θίγονται οι θεσμοί ενοχλείστε. Εάν θέλετε να συμβάλλετε στην αποκατάσταση του κύρους και στο σεβασμό τους θα πρέπει να αφήσετε να καταγγελθούν αυτά τα οποία οι θεσμοί διαπράττουν παραβιάζοντας αξίες....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω ποιος παραβίασε τους θεσμούς, αυτοί που άδειασαν τα 45άρια, οι εφημερίδες που γράφουν ό,τι θέλουν.... Δεν σας είπα ότι δεν ασχολούμαι με ό,τι γράφουν οι εφημερίδες;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν έχει καμία σχέση η κα Σωτηροπούλου με 45άρια και αν έχετε την οποιαδήποτε τέτοια άποψη....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς εξετάζουμε αποδείξεις, δε μας νοιάζει τί γράφουν οι εφημερίδες, καταλάβατε; Τότε γιατί να μη διαβάσω τις εφημερίδες και να σας στείλω και την απόφαση στο σπίτι; Θα μου δώσετε έγγραφα και θα τα αναγνώσω εγώ. Δεν έχετε να πείτε κάτι ουσιαστικό, λυπάμαι πάρα πολύ, περίμενα ουσιαστικότερα πράγματα από εσάς και όχι να μου λέτε «ξέρετε, κατέθεσα αλλά το ξανακαταθέτω τώρα›. Να κάνετε τη δουλειά σας όπως λέει η δικονομία. Έχετε έγγραφα να καταθέσετε ναί ή όχι; Αλλιώς αφαιρείται ο λόγος.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επικαλούμαι και σχολιάζω τα έγγραφα τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί σε συνδυασμό με αυτά τα οποία ήδη σήμερα κατατίθενται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σχολιάζετε τώρα; Τα έγγραφα σχολιάζονται τότε που κατατέθηκαν, δε θα τα σχολιάζετε ό,τι ώρα θέλετε εσείς. Στην αγόρευσή σας. Σχολιάστε, κάντε ό,τι θέλετε αλλά δείχνει ότι δεν έχετε να πείτε κάτι άλλο.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα το εκτιμήσετε αφού ολοκληρώσω κ. Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς, αν δεν έχετε να πείτε κάτι σπουδαίο, πείτε τα ίδια και τα ίδια. Πέστε τα πάλι τα ίδια και τα ίδια! Φαίνεται ότι είμαι κουτός και δεν καταλαβαίνω από την πρώτη φορά.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όταν τελειώσετε κ. Πρόεδρε, επιμένω θα συνεχίσω να μιλάω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε η ίδια ότι «αυτά τα έχω καταθέσει και σας τα ξανα-καταθέτω και λένε αυτά και αυτά›. Σχόλια είναι αυτά. Λυπάμαι πάρα πολύ αν δεν έχουμε κοινή γλώσσα συνεννόησης. Αυτή την εντύπωση έχω εγώ και από ότι είδα και από την Έδρα διαμαρτυρήθηκαν. Λένε «θα ακούμε πάλι τα ίδια και τα ίδια; Τα έχετε καταθέσει›. Σας παρακαλώ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, εάν δεν μονολογούσατε θα είχα τελειώσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μονολογώ εγώ; Δεν ακούτε τίποτα. Δηλαδή υπάρχω ή δεν υπάρχω εγώ, εσείς η υπεράσπιση ότι θέλετε θα το λέτε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα έλεγα ότι αν ακούω εγώ ή όχι δεν έχει τόση σημασία αλλά το αν ακούτε εσείς έχει τεράστια σημασία γι αυτή τη δίκη. Αν δεν ακούτε εσείς μάλλον, έχει τεράστια σημασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέτε να μην ακούω; Τότε πώς θα έπιανα ότι λέτε τα ίδια και τα ίδια άμα δεν άκουγα;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εάν μου δώσετε το λόγο θα συνεχίζω, χωρίς να με διακόψετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάρτε το λόγο, έτσι κι αλλιώς...