ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατρός τα είδε;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ο γιατρός της Ασφάλειας τα είδε, ναι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μετά την Ασφάλεια τα είδε γιατρός;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μετά ήρθα στον Κορυδαλλό. Τα σημάδια που είχα στη μέση μου τα είχαν δει οι φύλακες. Στο γιατρό τί να κάνω;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος φύλακας;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Υπήρχε φύλακας που τα είχε δει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού είναι; Γιατί να μην το φέρουμε εδώ πέρα;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Κι όχι μόνο φύλακας, και δυο τρεις υπάλληλοι της φυλακής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δε λέγατε να τους φέρουμε εδώ πέρα;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έκανα αίτηση κ. Πρόεδρε να έρθει ιατροδικαστής και δεν τη δέχθηκαν. Την έχω την αίτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού είναι η αίτηση; Έχει καταχωρηθεί;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Την έχει ο δικηγόρος μου. Έκανα να συνέλθω απ’ αυτή την ιστορία δύο μήνες, φοβόμουν. Ακόμα έχω ένα χτύπημα το οποίο μόλις ζοριστώ μου ξαναβγαίνει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακόμα πονάνε αυτά;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ακόμα, ναι. Έχω μια θλάση βαριάς μορφής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με τί σας χτυπούσαν; Με γροθιές;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Με γροθιές, κλωτσιές και με γκλοπ. Ήταν δέκα αστυνομικοί στην Ασφάλεια και με είχαν από πάνω κι όταν μιλούσα μου έλεγαν «να ακούμε τί λες›. Όταν ήρθα στον Κορυδαλλό, οι συγγενείς μου τα είδαν όλα. Ακόμα και ο κ. Παπαδάκης, ρωτήστε τον, και ο κ. Ραχιώτης που τους τα είχα δείξει τα είχαν δει τον Σεπτέμβριο και μάλιστα και οι κατηγορούμενοι και ο κ. Σερίφης όταν είχε έρθει τα είχε δει.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δε σας είπαν να φωνάξετε έναν γιατρό οι δικηγόροι;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Για τα σημάδια; Κάναμε αίτηση να έρθει ιατροδικαστής. Τα είπα στον κ. Ανακριτή.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τα καταγγέλει με λεπτομέρειες στον Εφέτη Ανακριτή και σιωπά και δεν κάνει τίποτα ο Εφέτης Ανακριτής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ θα έλεγα την απολογία να μην τη διακόπτουμε. Θα παρακαλούσα να συνεχίσει και θα τα πείτε μετά εσείς. Αφήστε τον άνθρωπο να τελειώσει.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τα σημάδια αυτά τα είχα μέχρι τον Δεκέμβριο. Ήμουν σε κακή ψυχολογική κατάσταση και έπαιρνα και κάποια χάπια αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά και κάποια άλλα που μου έδιναν το βράδυ για να κοιμηθώ. Όταν συνειδητοποίησα τί είχε γίνει με αυτά που μου έφεραν και υπέγραψα, τις προανακριτικές δεν μου τις έφεραν στην Ασφάλεια, τις πήρα στην Ασφάλεια τελευταία μέρα που έφευγα ήρθαν και μου τις έβαλαν στην κωλότσεπη, το θυμάμαι πολύ καλά. Ερχόμενος στο δρόμο μου τις πήραν οι φύλακες και μετά από πολύν καιρό τις πήρα και διάβασα τί ακριβώς είχα υπογράψει.
Τα σημάδια σας λέω μου έφυγαν τον Δεκέμβριο. Εκτός του ότι τα έχουν δει και οι κατηγορούμενοι όλοι, τα έχουν δει και κάποιοι φύλακες και κάποιοι υπάλληλοι της φυλακής. Αυτά τα σημάδια δεν υπάρχουν τώρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας ρωτήσω κάποια πράγματα: Το πολιτικό όραμα της 17Ν απ’ ότι φαίνεται στις προκηρύξεις ήταν ότι ο αυτοδιαχειριζόμενος σοσιαλιστικός μετασχηματισμός με στοιχεία λαϊκής συμμετοχής και κάπου αλλού λέει ότι σ’ αυτό το σύστημα οι εργάτες θα φυλάνε με όπλα τα εργοστάσια κτλ. Αυτό ήταν ή κάτι άλλο; Ή δεν το κατάλαβα;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι, αυτό το πράγμα ήταν μια ουτοπία που την έχουν στο μυαλό τους όλοι οι αγωνιστές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θεωρείτε λοιπόν ότι ένα τέτοιο σύστημα θα έφερνε ευτυχία μεγαλύτερη σ’ αυτόν τον κόσμο τον καταπονημένο, γιατί κι εγώ σας είπα απ’ την αρχή δεν έχω έχω έρθει από τη Μπεζανσόν και σας το ξαναθυμίζω. Τί καλύτερο δηλαδή θα βλέπαμε με αυτό το πείραμα;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Εγώ θα πω το άλλο: Με την ατιμωρησία όλων αυτών που ανέφερα κ. Πρόεδρε....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, εκεί να πάμε και να αγωνιστούμε γι αυτά, αλλά λέω, να φέρουμε κάτι καλύτερο ή να φέρουμε κάτι χειρότερο; Τί ψάχναμε; Εσείς πώς το εκτιμάτε αυτό; Διότι βλέπω ότι είστε άνθρωπος σκεπτόμενος. Δε μιλήσατε εκεί, δε σας είχα καταλάβει ούτε ποιος είστε κτλ., βλέπω ότι είστε ένας σκεπτόμενος προβληματισμένος άνθρωπος. Αλλά σας λέω τώρα να σκεφτούμε λίγο παραπέρα. Δηλαδή έχουμε κάτι, με άριστο το 10 να το πούμε 3, 4, πόσο να το πούμε; Μήπως αυτό θα έφερνε το 10 ¶ριστα;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Πιστεύω ότι αξίζει να αγωνιστεί κάποιος έστω και για μια ουτοπία και όλες οι μεγάλες επαναστάσεις κάποτε ήταν μια ουτοπία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε η μεγάλη Ρωσική Επανάσταση ήταν ουτοπία.....
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Η επανάσταση στην Κούβα ουτοπία ήταν. Περιμένανε ότι θα την πάρουν την εξουσία από τον Φιντέλ Κάστρο; Πενήντα άτομα ξεκίνησαν, δεν το περίμεναν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ περίμενα ότι θα την πάρουν εκείνοι.... Αυτή εδώ η επιδίωξη, αυτό το σκεπτικό, το κίνητρο, μπορεί να δικαιολογήσει αφαίρεση ανθρώπινης ζωής; Εσείς λέτε ότι «εγώ με αυτά είμαι αντίθετος, δεν πάω μέσα›. «Δεν πάω μέσα αλλά γύρω μου ανέχομαι να γίνουν και τα υποβοηθώ έστω με δευτερεύουσες πράξεις›. Πώς τη βλέπετε αυτή την ηθική στάση που παίρνετε;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε έχω τέτοιες εμπειρίες στη ζωή μου, θυμάμαι στα αμπάρια στα ναυπηγεία που είχα πάει μετά από κάποια έκρηξη, 4 ανθρώπους κολλημένες οι σάρκες τους, όπου δεν τιμωρήθηκε κανένας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πάω εκεί, γιατί αυτά είναι τα λεγόμενα ας τα πούμε «ηθικά άλλοθι› και τα οποία μπορεί να είναι και πραγματικά.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Είναι πραγματικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνο το οποίο με ενδιαφέρει εμένα είναι ότι όταν είναι μια Οργάνωση και εγώ διαφωνώ, δεν πάω να σκοτώσω ανθρώπους, θυμάμαι κι εμείς στο στρατό όταν μας έβαζαν να τρυπάμε το άχυρο, την πρώτη φορά διστάζαμε, την τρίτη, την τέταρτη το τρυπήσαμε και πετάξαμε και κάτω το ξύλο για να μάθουμε πώς θα τρυπάμε την κοιλιά του αντιπάλου, αυτή ήταν η άσκηση.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Κάποια στιγμή προβληματίστηκα κι εγώ και απεχώρησα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αποχωρήσατε πότε
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Το ’92.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θυμάστε τί είχε γίνει πριν μπείτε; Ο Τσάντες, Μάτης, Μομφεράτος, λεωφορείο ΜΑΤ, Αγγελόπουλος, Καψαλάκης, λεωφορείο Πολιτικής Αεροπορίας Ρέντη, λεωφορείο Αμερικάνικης Βάσης, Τζωρτζ Κάρος, Αθανασιάδης, Νορντίν, Παπαπάνου σε ληστεία Ταμιευτηρίου, Ανδρουλιδάκης, Ταρασουλέας, Πέτσος, Μπακογιάννης, Βαρδινογιάννης, Ρόναλντ Στιούαρτ, Μπουλούκμπαση, απόπειρα στα Σεπόλια, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ξηντάρας, Παλαιοκρασσάς –είχατε φύγει νωρίτερα από τον Παλαιοκρασσά;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Αν ήμουν στην ενέργεια αυτή λέτε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν ήσαστε στην Οργάνωση.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι, το ’92 που η σύντροφός μου έμεινε έγκυος έφυγα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πάρουμε και τις ληστείες: ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, αστυνομικό τμήμα Βύρωνα, Πολεμικό Μουσείο, Τράπεζα ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πατήσια, Τράπεζα ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περιστέρι. Να πάμε στις ενέργειες εναντίον αμερικάνικων στόχων, οι απόπειρες σαν πράξη και οι ανθρωποκτονίες, ήταν 37 πράξεις, όχι κατ’ ιδίαν απόπειρες, σαν ενιαία πράξη, οι 7 είναι κατά αμερικάνικων στόχων. Οι εκρήξεις, από τις 40 οι 10 είναι κατά αμερικάνικων στόχων. Δηλαδή οι ανθρωποκτονίες 14% κατά αμερικάνικων στόχων και 25 είναι οι εκρήξεις. Γιατί να βάζουμε την αυτοκρατορία λοιπόν μονάχα; Εδώ είχαμε και τα ελληνικά, τα δικά μας τα δρώμενα. Λέτε λοιπόν κάποια στιγμή ότι «εγώ διαφώνησα και έφυγα›.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Κάποια στιγμή είδα κάποια αδιέξοδα και έφυγα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το αδιέξοδο τί σημαίνει; Μπορείτε να το ερμηνεύσετε λίγο; Ότι αυτά δε οδηγούν πουθενά; Ή αδιέξοδο σημαίνει ότι «όχι και να σκοτώνουμε όλο τον κόσμο›. Τί απ’ τα δύο;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Σας είπα πριν ότι ο λόγος ήταν που δε μπορούσαμε να ενωθούμε με τον λαό, με τις μάζες. Δεν μπορούσαμε, δεν το καταφέραμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή αν καταφέρνατε το λάο και σηκώνονταν περισσότεροι και σκότωναν περισσότερους εσείς θα μένατε;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Αυτό είναι μια ερώτηση υποθετική. Εγώ είχα κάποιους προβληματισμούς, σηκώθηκα και έφυγα. Σε υποθετικές ερωτήσεις να απαντήσω τώρα κ. Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το πολιτικό σκεπτικό δε σας άρεσε; Δηλαδή αυτός ο αυτοδιαχειριζόμενος σοσιαλισμός θεωρήσατε ότι είναι ουτοπικός;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι, αυτό το πιστεύω. Είπα ότι είδα κάποια αδιέξοδα και έφυγα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τις ιδέες δεν διώκεται κανένας. Εγώ στις παρέες μου έχω ακούσει και πολύ πιο ριζοσπαστικά πράγματα και τους ακούω τους ανθρώπους. Αν αυτά δεν συνοδεύονται με παράνομες πράξεις, κάθομαι και τους ακούω με προσοχή. Αν θέσουμε περιθώρια στη σκέψη και θεωρήσουμε ότι αυτό είναι το τελευταίο πολίτευμα και το τέλος της ιστορίας, σταματάμε να είμαστε και άνθρωποι. Μπαίνουμε στον Όργουελ, το «1984›. Τα δέχομαι αυτά που λέτε.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχουμε μπει ήδη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν το βλέπω, διαφορετικές εκτιμήσεις μπορεί να έχουμε οι δυο μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνο το οποίο θέλω να πω, είναι ότι ούτε και εσείς δέχεστε την αφαίρεση ξένης ζωής για την επιδίωξη πολιτικών οραμάτων. Κατάλαβα ότι δεν το δέχεστε γι αυτό δεν συμμετείχατε σε τίποτα. Έτσι δεν είναι; Παρά ταύτα έτσι και μπήκα, άντε να βγεις μετά, πρέπει να το σκεφτεί κλπ. Μετά ταύτα όμως εξακολουθούσαν και γίνονταν ανθρωποκτονίες εσείς τι θέση πήρατε σε όλα αυτά, τι στάση πήρατε; «Ρε παιδιά, ελάτε εδώ, δεν τα σταματάμε αυτά τα πράγματα;› ή κάτσατε στην άκρη;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Σταμάτησα και σηκώθηκα κι έφυγα. Ο ρόλος μου ήταν περιφερειακός τελείως δεν είχα σχέση με καμία ενέργεια. Εγώ ασχολιόμουν με αυτοκίνητα και με τις φθορές των αυτοκινήτων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν αντικρούω σε αυτά που λέτε, αλλά θέλω σχετικά να δω τη λογική σας. Πως λέτε ότι αυτή τη στιγμή φεύγω και αφού φεύγω διότι δεν συμφωνούσατε με τις αφαιρέσεις ανθρώπινων ζωών γιατί δεν κάνατε κάτι να τα σταματήσετε; Να πείτε «Ρε παιδιά σταματήστε› ή θεωρήσατε επαρκές το ότι αφού εγώ από εδώ και πέρα δεν συμμετέχω, τι να κάνουμε.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Σηκώθηκα κι έφυγα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι μια στάση κι αυτή.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Υπήρχε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που ενέκρινε τις ενέργειες της 17Ν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω αν ενέκρινε τις ενέργειες ή ορισμένα από τα σκεπτικά, είναι τα λεγόμενα λογικά άλματα μεταξύ του επειδή και του δια ταύτα. Γράφεις στο επειδή ό,τι θέλεις και στο δια ταύτα.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ένας άνθρωπος του λαού αν έχει εμπειρίες με 20 που έχουν σκοτωθεί και δεν έχει τιμωρηθεί κανένας και σε σχέση με τον Μπάμπαλη δεν νομίζω να είχε πρόβλημα ή με κάποιον άλλον?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν διαβάζει αυτή τη λεγόμενη πολιτική κριτική που γίνεται στις προκηρύξεις, πολλοί θα συμφωνούν. Δεν μπορεί να είναι ένας ή δύο, το δέκα ή το είκοσι δεν ξέρω πόσο τα εκατό μπορεί να συμφωνούν, αλλά δεν ξέρω ο ελληνικός λαός αν δέχεται, ο μέσος Έλληνας αν δέχεται όπως κι εσείς δεν δέχεστε ότι καλό είναι το πολιτικό σκεπτικό αλλά όχι ρε παιδιά να σκοτώνουμε κιόλας.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Η ατιμωρησία όλων αυτών που σας είπα πριν υπερίσχυε στο σκεπτικό μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά έτσι πια δεν έχουμε πολιτικό σκεπτικό. Γινόμαστε οι αυτόκλητοι τιμωροί της σκοτεινής δικαιοσύνης. Δηλαδή ό,τι δεν μπορούν οι εσωτερικοί μηχανισμοί του κράτους να τα τιμωρήσουν, να τα κάνουμε εμείς. Αλλά αυτό δεν είναι πια πολιτικό σκεπτικό, γινόμαστε μια ομάδα εκδικητών, όπως έχετε δει φαντάζομαι και σε έργα που μαζεύονται μερικοί και λένε «Ρε παιδιά δεν τιμωρεί η κοινωνία αυτός μας ξέφυγε δεν υπήρχαν αποδείξεις πάμε να τον σκοτώσουμε εμείς›.
Μήπως αυτό το σκεπτικό οδηγεί σε μια διάλυση του κοινωνικού ιστού τελικά; Προβληματίζομαι με όλα αυτά διότι σας βλέπω ότι κι εσείς είστε άνθρωπος προβληματισμένος κι αν δεχτούμε αυτά που λέτε ως αληθινά σε όλη τους βάση, οπωσδήποτε είστε προβληματισμένος άνθρωπος και γι’ αυτό –λέτε- φύγατε.
Εκεί κάποτε σαν έκαναν κάποια σύλληψη, προσαγωγή μάλλον τη λέει η Αστυνομία. Κάποια στιγμή σας είπαν να κάνετε μια βόλτα να κάνετε εκεί?
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Με πήραν τηλέφωνο σπίτι μου και πήγα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και πήγατε. «Έλα εδώ ρε παιδί μου κάτσε εδώ πέρα?› Εσείς κάνατε μετά και μια δήλωση εκεί στην εφημερίδα «Ποια 17; Τι δουλειά έχω;›. Βέβαια δεν περίμενα να πείτε ότι ήμουν.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Θα σας πω. Με πήραν τηλέφωνο και πήγα στην Ασφάλεια. ¶μα είχα πρόβλημα ή θα έπαιρνα δικηγόρο ή θα εξαφανιζόμουν. Πήγα 12 η ώρα μόνος μου στην Ασφάλεια και ανεβαίνοντας πάνω μου λένε «Πέρασες με τη μηχανή σου από κάπου και έγινε έγκλημα και θεωρείσαι ύποπτος›. Ακριβώς έτσι. Μέχρι να φύγω από την Ασφάλεια με ανέκριναν, με ρωτούσαν τι έγινε όλη την ημέρα, που πήγα, τι έκανα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η έκθεση που διαβάσαμε νομίζω ότι τα έγραφε όλα.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν προέκυψε τίποτα εις βάρος μου. Μάλιστα το είπε και ο αρχηγός της Αστυνομίας τις προάλλες. Κάποια στιγμή μετά από μια εβδομάδα, βγαίνει το συγκρότημα Λαμπράκη, μόνο το συγκρότημα Λαμπράκη δεν μου είπαν για 17Ν στην Ασφάλεια και έγραψε ότι «Αμερικανός ακόλουθος θα είχε εκτελεστεί από 2 της 17Ν›, με φωτογράφιζε, ούτε καν το όνομά μου. Και η απάντηση ήταν στο Λαμπράκη. Εγώ είχα φύγει τότε.
Να σας πω και κάτι άλλο. Πως είναι δυνατόν από την έκθεση της Αστυνομίας να πάω εγώ με τη μηχανή μου, με τη γνήσια πινακίδα, με όπλα τα οποία φέρονται εδώ που έχει γίνει ποτέ, να φαίνονται τα όπλα και να πάω να κάνω ενέργεια εγώ της 17Ν; Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Δηλαδή δεν στέκει με τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατάλαβα. Είναι σοβαρά αυτά βέβαια και θα εκτιμηθούν όλα.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Να πήγαινα με μια κλεμμένη μηχανή και μετά από αυτό το περιστατικό να την κοπάναγα?! Μετά με είδαν δίπλα ακριβώς και έπινα καφέ κάπου, ακριβώς δίπλα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί στην ομάδα που τη λένε 17Ν είχαν και μια μισθοδοτική κατάσταση, ένα βιβλίο εσόδων και εξόδων. Έβαζαν από πάνω ένα ποσό που κάθε τόσο έμπαινε?
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε αυτά εγώ εδώ τα είδα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα τετράδιο στο οποίο έγραφε υπόλοιπο προηγούμενο έβαζε ένα ποσό και μετά πρόσθετε κι άλλο ένα και μετά έκανε – έκανε? Μετά λέει κάτι άλλο όμως που τον ταυτοποιούν οι άλλοι.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τα είδα εδώ. Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει ότι παίρνατε κάτι λεφτά εσείς.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έλεγε το όνομά του κ. Πρόεδρε.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν έλεγε Βασίλης Τζωρτζάτος!
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε απαντάει ο συνήγορος; Δεν είναι δυνατό να καταπατούνται όλα!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Τζωρτζάτος από ότι είδατε είναι πολύ σοβαρός και σεμνός και δεν καταπατά τίποτα. Κάθεται εδώ και μας ακούει και μας απαντάει.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Εγώ δούλευα όλη μου τη ζωή κ. Πρόεδρε από 12 χρονών.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαγορεύεται να συνεννοηθεί επί απαντήσεως. Δεύτερον, οι ερωτήσεις του Προέδρου δεν λογοκρίνονται, γιατί ο Πρόεδρος θα δώσει ψήφο ενώ εσείς θα τελειώσετε από εδώ όταν τελειώσετε την αγόρευσή σας. Σας παρακαλώ πάρα πολύ και σας συνιστώ να μην επεμβαίνετε. Αφήστε να ρωτήσω, αν θέλει απαντά δεν θέλει δεν απαντά ο άνθρωπος.
Λέω λοιπόν για ένα βιβλίο το οποίο μας είπαν εδώ ότι είναι 17Ν αναφέρει και το δικό σας ψευδώνυμο Σταμάτη. Σας έλεγαν –λέει- Σταμάτη, έτσι είπαν οι καταθέσεις που διαβάσαμε. Κατ’ αρχήν σας έλεγαν Σταμάτη εσάς;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Εγώ είχα δυο ψευδώνυμα, αλλά δεν θα πω ποια ήταν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικαίωμά σας να μην τα πείτε.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Αλλά εγώ δούλευα πάντα. Από το 1980 δούλευα μόνος, ήμουν εργολάβος οικοδομών και ποτέ δεν είχα σταματήσει να δουλεύω. Ποτέ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν λέω εγώ ότι σταματήσατε πάντως σας λέω ότι υπάρχει ένα βιβλίο, ότι σας είπαν Σταμάτη και όπως διαβάσαμε και ότι ο Σταμάτης έπαιρνε χρήματα.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ποτέ δεν είχα πάρει χρήματα και ποτέ δεν ήξερα τίποτα για χρήματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι υπάρχει και αναλυτική αναφορά κάπου πόσα, πως κλπ. Αρνείστε ότι πήρατε λεφτά.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν αυτά και κατά πόσο αυτό που γράφει αυτό το αναφέρεται σε εμένα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε πότε; Μιλάμε και για το ’95 που λέτε ότι είχατε φύγει.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, από το ’93 μέχρι το ’95 δούλευα στην επαρχία στη Νάξο. Είχα πάρει δύο δημόσια έργα και δούλευα εκεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με τα μέλη της Οργάνωσης είχατε χάσει κάθε φυσική ή ψυχική επαφή; Συναντιόσασταν;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Αφού έφυγα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αφ’ ότου φύγατε.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Από τότε που έφυγα, από το 1992 δεν είχα καμιά σχέση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παραθερίζατε με κανέναν από τους κατηγορούμενους εδώ μαζί στη Χιλιαδού Ευβοίας;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι με κανέναν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποτέ;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε συνέπιπτε ο παραθερισμός σας να είστε μαζί.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ποτέ δεν έχω δει κανέναν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχετε καμιά σχέση;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Καμιά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε ότι μέχρι τώρα τους ξέρατε. Τον κ. Τσελέντη τον ξέρατε;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι. Το μόνο που γνώριζα ήταν τον Χριστόδουλο Ξηρό τον οποίο τον είχα γνωρίσει από ένα φίλο τον Κανέλλο Ζαμπούφλο, που τον είχαν γνωρίσει το 1973 στο Πολυτεχνείο, εγώ ήμουν 15 χρονών και από εκεί γνώρισα τον Χριστόδουλο. ¶λλο άτομο που γνώρισα ήταν ο Ψαραδέλλης, τον οποίο μου τον γνώρισε κάποιος φίλος του στη Χιλιαδού σε κάποια παραλία που κάναμε camping.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ανεξάρτητα από τη 17Ν;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Βεβαίως ανεξάρτητα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί εσείς ξέρατε τη 17Ν αλλά..
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Το 1992 τον γνώρισα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον Χριστόδουλο ανεξάρτητα από τη 17Ν τον ξέρατε;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι – ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χωρίς να έχει σχέση δηλαδή με τη 17Ν;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ανεξάρτητα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά στη 17Ν δεν γνωρίζατε κανέναν;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Γνώρισα δύο άτομα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήτοι; Τον κ. Κουφοντίνα;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν θα πω ποια άτομα είναι αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα μας τα πείτε;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν υπάρχει λόγος να τα πω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα συνεκτιμώνται. Και η σιωπή είναι δικαίωμα. Μόνο όταν υπάρχει αδυναμία απαντήσεως το ξέρω, αλλά εδώ? Η αδυναμία σε τι έγκειται να απαντήσετε; Δεν θέλετε να επιβαρύνετε κάποιον;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Λόγω ηθικών αξιών δεν μπορώ. Το αξιακό μου σύστημα δεν μου επιτρέπει να πω για κανέναν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από παλιά συντροφική αλληλεγγύη.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το σέβομαι και δεν ρωτάω.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Γνώρισα δύο άτομα και τους παράδιδα τα αυτοκίνητα που κινούσαν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς έχει τον λόγο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε κατηγορούμενε όταν λέτε σας κέρασαν πορτοκαλάδα, τι εννοείτε;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Να σας πω. Δεν αποκλείεται αυτά που μου έδωσαν να ήταν στην πορτοκαλάδα, μου έδωσαν και σφραγισμένο νερό.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Νερό ή πορτοκαλάδα ήταν;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μου έφεραν μια δυο πορτοκαλάδες και πολλά νερά, σφραγισμένα όμως. Τους είχα ζητήσει να πάω στη βρύση να πλυθώ και να πιω νερό και δεν με άφησαν. Μου έφεραν μια πετσέτα, σκούπισα τα αίματα και με πήραν σηκωτό και με πήγαν σ’ ένα γραφείο. Είχαν περάσει πάνω από 10 ώρες και μου έδωσαν κάτι αναψυκτικά. Ήταν πορτοκαλάδα; Θα μπορούσα να πω αναψυκτικά σκέτο, ή υγρά. Το ίδιο πράγμα είναι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε προηγούμενα ότι είχατε κακοποιηθεί.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μάλιστα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είχατε τραυματιστεί;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιος σας γιάτρεψε; Πως γίνατε καλά;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Πως έγινα καλά;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ήρθα εδώ στον Κορυδαλλό κλεισμένος 24 ώρες την ημέρα μέσα?
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Φάρμακα δεν χρησιμοποιήσατε;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Φάρμακα χρησιμοποίησα για την ψυχική μου υγεία μόνο. Αντικαταθλιπτικά.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τις πληγές σας;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Για τις πληγές;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από τους τραυματισμούς σας. Οι μώλωπες ήταν μέχρι το Δεκέμβριο;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι. Από τα τραύματα και τους μώλωπες δεν μπορούσα να περπατήσω μετά, αφού ήρθα εδώ. Αυτό δεν λέει τίποτα. Όταν σε χτυπάνε για δυο μέρες?
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα σημάδια φαίνονταν μέχρι το Δεκέμβριο;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι μέχρι το Δεκέμβριο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας ρωτώ λοιπόν τι φάρμακα βάλατε;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Κατά περιόδους επειδή έχω πρόβλημα ειδικά μ’ ένα χτύπημα όπως και τώρα που μιλάμε από μια θλάση που είχε δημιουργηθεί?
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι για τον πόνο των χτυπημάτων. Για τα τραύματα λέω.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ή βολταρέν μου έδιναν ή κάποια φάρμακα τα οποία δεν τα θυμάμαι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχετε κάποια απόδειξη;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μου έδωσαν και στη φυλακή, μου έφεραν και στη φυλακή κάποια και ζήτησα γιατρό. Είχα ζητήσει γιατρό στον Κορυδαλλό επειδή πονούσα πολύ. Προς το τέλος είχα ζητήσει γιατρό.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας εξέτασε;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Βεβαίως. Ήρθε μια μέρα να εξετάσει τον Ψαραδέλλη και εξέτασε κι εμένα και μου έφερε μάλιστα κι ένα κουτί χάπια.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Που είναι η βεβαίωση του γιατρού που να βεβαιώνει?
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έτσι όπως ήμουν εγώ θα του ζήταγα βεβαίωση; Τι μου λέτε; Εγώ όταν ήρθα ζήτησα ιατροδικαστή και δεν το δέχτηκαν!
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ήσασταν τραυματισμένος, κακοποιημένος, εξευτελισμένος όπως είπατε προηγούμενα?
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα, εγώ δεν ήξερα αν θα ζω σε δυο μέρες έτσι όπως με είχαν κάνει. Δεν ήξερα αν θα ζω! Αν θα βγω ζωντανός από την Ασφάλεια.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και στον Κορυδαλλό;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έκανα αίτηση για να έρθει ιατροδικαστής να με δει. Τι να κάνω; Όταν ακόμη είχα σημάδια έκανα αίτηση να με δει ιατροδικαστής και δεν το δέχτηκαν.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για γιατρό κύριε ερωτώ.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ο ιατροδικαστής είναι πολύ πιο έγκυρος από το γιατρό.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αφήνω τον ιατροδικαστή εγώ.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τι να πάρω χαρτί από το γιατρό της φυλακής ότι με έχουν χτυπήσει;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι να έρθει ο γιατρός και να πείτε εγώ?
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Οι μισές φυλακές είχαν δει τα σημάδια κ. Εισαγγελέα!
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν εμπιστεύεσαι τον γιατρό;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Εγώ έκαναν να συνέλθω δυο μήνες εδώ που ήρθα. Το ξέρετε;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ίδιο λέμε.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ωραία το ίδιο λέμε αλλά σας λέω ότι έκανα αίτηση να έρθει ιατροδικαστής. Γιατί μου αρνήθηκαν να έρθει ιατροδικαστής;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα το δούμε αυτό. Εν πάση περιπτώσει λέτε ότι έχετε τραύματα και τα είδα οι συγγενείς σας;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Οι συγγενείς μου;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όλοι τα είδαν! Και όλοι οι κατηγορούμενοι!
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί δεν τραβάγατε μια φωτογραφική μηχανή να τα φέρετε;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μα τι λέτε κ. Εισαγγελέα; Που να τη βγάλω τη φωτογραφική μηχανή;! Που;! Εδώ μας παρακολουθούσαν όταν μιλούσαμε και έδειχνα κανά χαρτί με έπαιρναν σηκωτό! Μέχρι πριν τη δίκη έγγραφο και ήρθαν να με χτυπήσουν. Τι μου λέτε τώρα! Επειδή διαμαρτυρήθηκα.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μυλωνά, νομίζετε ότι μπορείτε να απαντάτε αντί του κατηγορούμενου; Να πει δεν επιτρέπονταν ή δεν υπήρχαν φωτογραφικές μηχανές και τελείωσε.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα τα ξαναπούμε βέβαια.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Να τα ξαναπούμε. Να σας κάτι άλλο που θυμήθηκα τώρα κ. Πρόεδρε. Ακόμη και στον Κορυδαλλό που ήρθα, υπήρχε συγκεκριμένος αρχιφύλακας ο οποίος ερχόταν και μου έλεγε «Σε δύο χρόνια θα έρθεις αρκεί να πεις για τον Γιωτόπουλο, για τον Ψαραδέλλη› με ρωτούσε τι έχει κάνει ο Ψαραδέλλης, τι έχει κάνει ο Παπαναστασίου. Είναι δυνατό να μην φοβάμαι; Υπήρχε συγκεκριμένος κι έχω πει γι’ αυτόν. Έβλεπε την ψυχική κατάσταση που ήμουν ένα ράκος κι ερχόταν να με παρηγορήσει που δεν ήμουν καλά και μετά με ανέκρινε.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μετά τι έγινε και όχι μόνο αυτό αλλά καταφύγατε και στο Συμβούλιο της Ευρώπης;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τι έγινε μετά; Για ποιο πράγμα λέτε;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η ψυχολογική πίεση από τον φύλακα αυτόν.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Πίεση;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Βέβαια υπήρχε σε σχέση με εμένα, σε σχέση με άλλους όχι. Κάποια στιγμή υπήρχαν κάποια άτομα τα πήγαιναν και τους έκαναν φιλική κουβέντα, δεν θέλω ν’ αναφερθώ, «Μήπως ο Τζωρτζάτος σου είπε να πάρεις τίποτα, μήπως ο άλλος ήρθε και σου είπε να πεις περισσότερα› μέχρι τώρα και το ξέρετε πολύ καλά αυτό.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το Μάη του ’93 δίνετε μια κατάθεση σχετικά με τις? στην Κηφισιά.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχει σχέση με την υπόθεση αυτή;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βεβαίως.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Πως γίνεται να έχει;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχει απόλυτη σχέση.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Υπάρχει στο βούλευμα;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα το δεις.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Πως θα το δω.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι στο χρόνο κατά τον οποίο εσείς κ. κατηγορούμενε?
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μα δεν προέκυψε τίποτα. Δεν ήμουν μέλος. Προέκυψε τότε ότι ήμουν μέλος;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η κατηγορία ήταν όμως ότι είστε μέλος.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ηταν ένα τυχαίο γεγονός τότε.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί φοβάστε; Γιατί τρέμετε;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν τρέμω. Μια χαρά είμαι. Καθόλου δεν τρέμω. Ρωτώ αν έχει σχέση με το βούλευμα αυτό.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κατηγορήστε ότι είστε μέλος.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Κατηγορούμαι ναι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχω δικαίωμα λοιπόν να σας ρωτήσω.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τι να με ρωτήσετε;
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οι κινήσεις εκείνες γιατί;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχει σχέση με το κατηγορητήριο; Με το βούλευμα; Δεν έχει κ. Εισαγγελέα. Καμία σχέση δεν έχει. Δεν απαντώ. Σας είπα πριν. Σας είπε πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας δεν προέκυψε τίποτα εις βάρος μου και με άφησαν. Δεν το είπε; «Τον παρακολουθούσαμε τόσα χρόνια› μέχρι τώρα με παρακολουθούσαν και δεν προέκυψε τίποτα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό το πρόσωπο ο Γιώργος ήταν μαζί σας;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ποιο;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το πρόσωπο αυτό.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Είπα δεν θα αναφερθώ πάνω σε αυτό. Αρνούμαι να αναφερθώ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ήταν από τη Μακεδονία;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν ξέρω. Δεν θα αναφερθώ πάνω σε αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα θέλει αρνείται.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ήταν από τη Μακεδονία;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν θα αναφερθώ σε αυτό.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχετε ψέματα στην κατάθεσή σας;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τι έχω πει;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ψέματα;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Για ποιο πράγμα; Ποια κατάθεσή μου;
(Διαλογικές συζητήσεις)
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Να σας πω κάτι άλλο. Εγώ ξέρω ότι λέω ότι πήγα με τη μηχανή μου, είχα και όπλα πάνω μου με τον αριθμό μου. Τι μου λέτε τώρα;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ανεγνώσθη ένα έγγραφο της Αστυνομίας?
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Το οποίο έλεγε ότι πήγα με τη μηχανή μου και με τον αριθμό μου και δύο όπλα που φαίνονταν, να σκοτώσω κάποιους. Τι μου λέτε τώρα; Στέκουν αυτά;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι άλλο πρόσωπο ο Γιώργος από ότι μας είπατε?
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν θα αναφερθώ πάνω σε αυτό. Και τις προάλλες το ίδιο δεν έγινε; Δεν αναφέρομαι. Δεν κατηγορούμαι γι’ αυτό. Με είχαν αφήσει τότε και δεν προέκυψε τίποτα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι αλήθεια ότι το πρόσωπο το συναντήσατε τυχαία στην Κηφισιά;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν αναφερθώ καθόλου.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι αλήθεια ότι αυτό το πρόσωπο σας έκανε ωτοστόπ;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν απαντώ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι αλήθεια ότι αυτό το πρόσωπο?
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσω κ. Εισαγγελέα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι αρνείται να αναφερθεί.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ πάνω σε αυτό. Από τη στιγμή που δεν προκύπτει τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η άρνησή του θα εκτιμηθεί.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχω τους λόγους μου κ. Πρόεδρε.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα, από αυτή την υπόθεση δεν έχει προκύψει τίποτα εναντίον μου και με παρακολουθούσαν για πολλά χρόνια και δεν προέκυψε τίποτα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αφήστε το αυτό να το εκτιμήσω εγώ.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μα το είπε ο αρχηγός της Αστυνομίας!
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μην φοβάστε.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν θα απαντήσω γι’ αυτή την υπόθεση. Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσω. Υπάρχει στο κατηγορητήριο;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι είπατε;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Υπάρχει στο κατηγορητήριο; Υπάρχει στο βούλευμα αυτή η υπόθεση;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ερωτήσεις σας απευθύνω.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ωραία δεν θα σας πω.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είστε κατηγορούμενος.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν μπορείτε να με ρωτάτε από τη στιγμή που παραβλέπετε ότι η Αστυνομία μου είπε ότι ήμουν με τη μηχανή μου και με τον αριθμό μου με όπλα και πήγα να σκοτώσω κάποιον. Τι μου λέτε τώρα; Αυτό το παραβλέπετε; Δεν λέτε τίποτα γι’ αυτό;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ δεν είπα ότι πήγατε να σκοτώσετε κάποιον. Το είπα εγώ; Εσείς το λέτε τώρα. Μην φοβάστε, μην τρέμετε.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν τρέμω καθόλου.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό βλέπω τώρα, είστε ταραγμένος.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν τρέμω κ. Εισαγγελέα. Που το είδατε ότι τρέμω. Τρέμω κ. Πρόεδρε; Αν είναι δυνατόν! Να τρέμω τι; Πέστε μου, εσείς που ξέρετε καλύτερα από εμένα, τι να τρέμω;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνω εγώ;
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να μαλώνω με όλους σας δέκα φορές την ημέρα. Αφήστε με να πηγαίνω στο σπίτι μου και λίγο ήρεμος! Παρακαλώ ο κ. Εισαγγελέας κάνει ερωτήσεις.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν έχω λόγο να μην απαντήσω.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι αλήθεια ότι με αυτό το πρόσωπο τον Γιώργο σταματήσατε και ψάχνατε για ταβέρνα και βρήκατε και ήπιατε παρέα; Γελάει ο κ. Κουφοντίνας. Δεν εννοώ εσάς κ. Κουφοντίνα.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Γι’ αυτό μόνο που με ρωτάτε θα σας πω κ. Εισαγγελέα. Όταν είπα στην αστυνομία ότι τότε που πέρασα από εκεί με τη μηχανή μου και πριν ήμουν κάπου και έτρωγα έμειναν άναυδοι, «αποκλείεται να έτρωγε πριν› λέει ο ένας στον άλλον. Πήγα και τους είπα πράγματι ήμουν μία ώρα εκεί και έτρωγα και με άφησαν και έφυγα. Γιατί; Πήγαν να φτιάξουν άλλα σενάρια ότι παρακολουθούσα εγώ κάποιον στο δρόμο από την Κηφισίας. Μόλις είπα ότι «έτρωγα› και ακριβώς πέρασε αυτός που λένε από εκεί που πέρασα εγώ με τη μηχανή μου, τότε με πήραν τηλέφωνο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το δεύτερο κράνος ποιος το είχε στη μηχανή;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν απαντώ περισσότερο. Πάντα έχω δυο κράνη στη μηχανή μου.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μετά ταύτα που πηγαίνατε;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Περισσότερα δεν έχω να σας πω κ. Εισαγγελέα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μετά ταύτα που πήγατε για καφέ;
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν απαντώ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Προσπαθήστε να θυμηθείτε.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν απαντώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς θέλει να μάθει που έχουν καλούς μεζέδες και καλό καφέ.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Να του πω και πολύ καλύτερο από εκεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι’ αυτό ρωτάει.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Να του πω δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)? Ο κ. Εισαγγελέας δεν διαβάζει το διαβιβαστικό που λέει ότι «επί ένα χρόνο τον παρακολουθούσαμε και δεν προέκυψε κανένα στοιχείο›. Δεν το διαβάζει αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το έχει στα χέρια του.
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δέκα χρόνια με παρακολουθούσαν. Ακόμη και τις προάλλες που πήγα να πάρω ένα αυτοκίνητο πριν ένα χρόνο, πήγα με ΤΑΞΙ είχαν από πίσω.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέω, ότι όταν το διαβάζατε ήταν τόσο καλά διαβασμένο που μου έμεινε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε που διαβάζω καλά; Δεν θα με πείτε και αγράμματο εδώ μέσα!
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ότι όμως πήγα με τη μηχανή μου και με τον αριθμό μου σαν 17Ν να σκοτώσω έναν άνθρωπο με τα όπλα, αυτό δεν σας έμεινε και δεν το λέτε!
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τη BMW την πήρα μεταχειρισμένη, είχα μια άλλη δέκα χρόνια την οποία την πούλησα 800 χιλιάδες κι έδωσα άλλες 200 χιλιάδες και την πήρα. Από 10 χρονών δούλευα κ. Εισαγγελέα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επειδή κ. Πρόεδρε έχω κι άλλες ερωτήσεις να συνεχίσουμε αύριο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακόπτουμε για αύριο το πρωί στις 09:00.