Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Αύριο, Τρίτη, συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή και την Πέμπτη πραγματοποιείται υπουργικό συμβούλιο.
Αμέσως μετά τις εκδηλώσεις στη ΔΕΘ, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα εξειδικεύσει τα μέτρα εφαρμογής των αποφάσεων του πρωθυπουργού.
Παράλληλα, μετά τη ΔΕΘ θα ανακοινωθεί και η «Χάρτα Κοινωνικής Σύγκλισης» για τα έτη 2004-2008.
Στη Χάρτα θα συμπεριλαμβάνονται και τα αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα παράσχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των μέτρων, που θα εξαγγελθούν.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας, χωρίς ανάπτυξη δε θα καταστεί δυνατή η ικανοποίηση των μέτρων, τα οποία θα εξαγγελθούν για τη «Χάρτα Κοινωνικής Σύγκλισης».
Από το Σεπτέμβριο και μετά θα επεκταθεί και η προσπάθεια παρακολούθησης των οικονομικών μεγεθών.
Στο τέλος του μήνα αναμένεται να επισκεφθούν την Αθήνα εκπρόσωποι της στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε. (Eurostat), οι οποίοι θα ανταλλάξουν απόψεις με εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομίας για το θέμα των μετρήσεων και τους δείκτες, που αφορούν το δημόσιο έλλειμμα και το δημοσιο χρέος.
Η Eurostat έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιούν τα κράτη - μέλη της ΕΕ κοινές μετρήσεις για τον υπολογισμό διαφόρων μεγεθών, όπως είναι το ισοζύγιο πληρωμών, το δημόσιο έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, η εισροή αμέσων ξένων επενδύσεων κ.λπ.
Τα στοιχεία, που θα συγκεντρωθούν από τα κράτη-μέλη, θα χρησιμοποιηθούν για την αξιόπιστη συγκρισιμότητα των οικονομικών μεγεθών.
Η Eurostat διατυπώνει συχνά ενστάσεις σχετικά με τον υπολογισμό των μεγεθών, τα οποία της παρέχουν τα κράτη-μελη.
Μετά την επίσκεψη των εκπροσώπων της Eurostat θα ακολουθήσει η επίσκεψη (το Νοέμβριο) των εκπροσώπων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο πλαίσιο της κατάρτισης έκθεσης, που θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί την άνοιξη του 2004.
Τέλος, στο τέλος Ιανουαρίου του 2004 θα έρθουν στην Αθήνα εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται τώρα κάθε 18 μήνες, έναντι των 12 μηνών, που γινόταν παλαιότερα πριν η Ελλάδα ενταχθεί στην ευρωζώνη.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων