ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Ο κ. Ζαίρης έχει τον λόγο για υποβολή ερωτήσεων. Κύριε Γιωτόπουλε επαναλαμβάνω, όπου θέλουμε απαντάμε και αν θέλουμε απαντάμε.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στη Γαλλία πότε εγκατασταθήκατε οριστικά και για ποιο χρονικό διάστημα;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φοιτητής ήμουν, από το ’64 νομίζω.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μέχρι πότε;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ μετά τη δικτατορία κατέβαινα κάτω. Αυτό το χρόνο τώρα τί πρέπει να τον πάρουμε; Πού έμενα; Δηλαδή μέχρι το ’67 ήμουν, αλλά μετά?.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε σε κάποια συνεδρίαση ότι υπήρξατε ιδρυτικό μέλος της 29 ΜΑΗ και της ΛΕΑ.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Της 29 ΜΑΗ ήμουν ιδρυτικό μέλος.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Που απετέλεσε τη μαγιά είπατε σήμερα της ΛΕΑ.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη ΛΕΑ δε νομίζω ότι ήμουν ιδρυτικό μέλος. Έγινε η Οργάνωση και μπήκα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιες μορφές πάλης επικροτούσαν αυτές οι δύο Οργανώσεις;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έγινε και συζήτηση την άλλη φορά με τους μάρτυρες, δε μιλούσαν για ένοπλο αγώνα, μιλούσαν για αντίσταση, αλλά εννοούσαν αντίσταση με βόμβες, αυτό που έκαναν. Μερικοί το έλεγαν δυναμική αντίσταση, αυτό έκαναν.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θα επιμείνω λίγο στο κεφάλαιο «Μιχαήλ Οικονόμου›. Από πότε χρησιμοποιούσατε τα στοιχεία ως «Μιχαήλ Οικονόμου›;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη Γαλλία , πρέπει να είναι γύρω στο ’73, εκεί, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ακριβώς. Ίσως και το ’72.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πάνω σε αυτό θέλω να μου λύσετε μια απορία:
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το διαβατήριο που είχα τότε, ήταν ένα διαβατήριο στο όνομα «Μιχάλης Οικονόμου› και κράτησα αυτό το όνομα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Καλώς, θα δώσουμε και συνέχεια. Μία απορία μου να λύσετε σας παρακαλώ: Όταν προσαχθήκατε στον κ. Ζερβομπεάκο, ρωτηθήκατε πότε, πώς και για ποιο λόγο εφοδιαστήκατε με το πλαστό δελτίο ταυτότητας με το όνομα «Μιχαήλ Οικονόμου› και απαντήσατε: «δε σας απαντώ γιατί δεν είναι στην κατηγορία›.
Σε σχετική ερώτηση δική μου σε προγενέστερο διάστημα, όταν σας έθεσα αυτό το ερώτημα, μου είπατε «θα σας πω στην απολογία μου›. Αν θέλετε τοποθετηθείτε σήμερα.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτάτε για το δελτίο ταυτότητας. Αυτό το διαβατήριο που είχα έληγε γύρω στο ’75-’76 και αυτός ο άνθρωπος, αντιστασιακός, ο οποίος ασχολείτο με αυτά, του είπα να μου φτιάξει μία ταυτότητα με αυτό το όνομα και αυτό μου έκανε. Αυτό είναι γύρω στο 1976.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σε κάποια συνεδρίαση του μηνός Ιουνίου, σας είχα ρωτήσει εάν το φερόμενο στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας με τα στοιχεία «Μιχαήλ Οικονόμου› ήταν δικό σας. Απαντήσατε, για να σας διευκολύνω, «θα σας απαντήσω στην απολογία μου›. Σας θέτω τώρα ως δεδομένο ότι ο κ. Γιαννακούρης είπε ότι είναι διαφορετικό το αποτύπωμα. Θέλετε να μας πείτε τίνος ήταν το αποτύπωμα που φερόταν στο δελτίο ταυτότητας;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήταν λογικό ότι θα ήταν κάποιο άλλο.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πού το βρήκατε αυτό το δελτίο;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, μου το έφτιαξε αυτός ο άνθρωπος, αυτός που έφτιαξε όλα τα δελτία έβαλε και κάποιο αποτύπωμα πάνω.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τη σύντροφό σας την κα Πεϊνό πότε την γνωρίσατε και από πότε ζείτε μαζί;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ’73 σε μια συγκέντρωση για τη Χιλή, στο Παρίσι. Είχε γίνει το πραξικόπημα της Χιλής, είχε γίνει μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση, δεκάδες χιλιάδες, κι εκεί τη γνώρισα. Βλεπόμαστε από τότε, αλλά από το ’77-’78, ζούμε στην Ελλάδα μαζί. Δηλαδή συνέχεια μέναμε στο ίδιο σπίτι από τότε.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πώς συστηθήκατε με την πρώτη σας γνωριμία στην κυρία Πεϊνό;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Μιχάλης Οικονόμου›. Για να δείτε ότι γράφουν πράγματα τα οποία δεν έχουν ειπωθεί, είμαι σίγουρος γι αυτό, ότι με ρώτησε και είπα ότι τελείωσα Οικονομικά, με ρώτησε τί σπουδές έχω κάνει και της είπα «Οικονομικά›. Αυτό ήταν, δεν της είπα ότι πήρα δίπλωμα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πότε πληροφορήθηκε για πρώτη φορά η κυρία σας ότι ονομάζεστε με τα πραγματικά στοιχεία;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ήρθε εδώ, στη ΓΑΔΑ, στην Αντιτρομοκρατική.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δηλαδή για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή σας, αυτό λέτε.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έχετε παραδεχτεί στον κ. Ζερβομπεάκο αλλά και σήμερα στο ακροατήριο σε ερώτηση του κ. Κουρκάκη ότι δεν κρυβόσαστε και ότι ικανός αριθμός προσώπων?.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ρωτήσετε ξέρω και τον Νίκο Ζερβό και τον Σακελλάρη Ζερβό και έκανα αίτηση ως «Μιχάλης Οικονόμου› να μου δώσει βεβαίωση ότι το Κόμμα ήταν νόμιμο. Αν τα έχετε διαβάσει θα τα ξέρετε. Ο Σακελλάρης Ζερβός έγραψε και την απόφαση της ΕΠΑΕ η οποία είναι καταπληκτική.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν έχουν προκύψει από τη διαδικασία αυτά γιατί μετά θα πείτε ότι εμείς επικαλούμαστε στοιχεία εκτός διαδικασίας.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας δώσω και λεπτομέρειες ότι είναι αλήθεια αυτά.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πώς δικαιολογηθήκατε στη σύντροφό σας ότι ονομάζεστε «Αλέξανδρος Γιωτόπουλος›;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δε χρειάστηκε να της δώσω καμία δικαιολογία, της την έδωσε ο κ. Διώτης νομίζω, και όταν τη συνάντησα μου είπε ότι τα ήξερε, τα είχε μάθει από εκεί. Με ρώτησε και της είπα αυτό το πράγμα που συνέβη το ’71 στη Γαλλία.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θα επανέλθω σε ένα ερώτημα το οποίο σας είχα υποβάλλει στο παρελθόν, που για μένα έχει μια σημασία. Σας είχα ρωτήσει αν ετίθετο θέμα να αποδεχθείτε μία σημαντική κληρονομία και μου είπατε «όταν θα απολογηθώ›.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση και το καταλαβαίνετε γιατί.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έχετε μια αδερφή, έχετε έναν συγγενή?..
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένας δεν έχει τέτοιες δυνατότητες, δηλαδή να κληρονομήσω εγώ κάτι αποκλείεται.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κάποιος να σας αφήσει κάτι, τί στοιχεία θα δηλώνατε;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα από την οικογένειά μου δεν υπάρχει κανένα περιουσιακό στοιχείο. Για να καταλάβετε υπάρχει ένα σπίτι του παππού μου στη Γιαννιτσού, το οποίο υποτίθεται ότι ανήκει στην οικογένεια και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αυτή η ιστορία.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Συμπληρώνω: Εάν πριν τη σύλληψή σας επρόκειτο να τελέσετε γάμο με τη σύντροφό σας, τι στοιχεία θα δηλώνατε;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν ήταν μέσα στις προθέσεις μας?..
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν το σκεφτήκατε.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν μέσα στις προθέσεις μας τέτοιο πράγμα. Και τώρα άλλωστε που υπάρχει δυνατότητα?.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε ότι κάποιο χρονικό διάστημα –και αυτό το επιβεβαίωσαν όταν ζούσαν στη Γαλλία και ο κ. Καβουριάρης και ο κ. Αγγελόπουλος- ότι κάποιο διάστημα που ζούσατε στη Γαλλία, το ’74 ο ένας, το ’75 ο άλλος, χαθήκατε για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να μας πείτε πού ήσαστε;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ’75 ήμουν εδώ, στην Ελλάδα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έτσι έχει πει ο μάρτυρας.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν είναι ακριβή αυτά που είπε. Ο Καβουριάρης ήταν ένας άνθρωπος της ΕΔΑ. Εγώ απ’ τη στιγμή που το ’67 αποχώρησα από την ΕΔΑ, ήταν προφανές ότι δεν τους έβλεπα πια αυτούς τους ανθρώπους. Κατέβηκα παράνομα το φθινόπωρο του ’67 εδώ πέρα και μετά έγινε η δίκη, αυτούς δεν τους έβλεπα, γι αυτούς όλους είχα εξαφανιστεί. Δηλαδή εννοώ τους ανθρώπους της ΕΔΑ όπως είναι ο Καβουριάρης και άλλοι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Υπέβαλλα το ερώτημα με αφορμή αυτό που είπατε για κάποιο βιβλίο που γράφτηκε στα πολωνικά, μιλήσατε για τον Σκανδάλη, ότι γνώριζε πολωνικά. Εσείς έχετε επισκεφθεί την Πολωνία;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ποια περίοδο;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ’65.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Όχι μετά το ’74.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αλλά ήταν για λόγους προσωπικούς.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ψευδώνυμο είχατε χρησιμοποιήσει; Επανυποβάλλεται το ερώτημα.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και την άλλη φορά το κάνατε και έγινε μια σύγχυση. ¶λλο πράγμα είναι το ψευδώνυμο που έχεις μέσα σε μια Οργάνωση όπως είχα εγώ το «Θέμις› το οποίο το χρησιμοποιούσα στην Οργάνωση. Αυτό που είχα ως «Μιχάλης Οικονόμου› αυτό το χρησιμοποιώ έξω. Το άλλο, το «Θέμις› που είχα τότε, δεν το είχα χρησιμοποιήσει έξω. Δηλαδή εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει άλλο όνομα από το «Μιχάλης Οικονόμου›, για να ξεκαθαριστούν τα πράγματα, ούτε «Ιατρόπουλος› ούτε τίποτε απ’ όλα αυτά.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θυμηθήκατε μέχρι σήμερα πότε τελικά βάλατε τη βόμβα στην Αμερικανική Πρεσβεία; Χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία?..
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, πιστεύω ότι μπορεί να είναι το ’72 και σας είπα όταν με ρωτήσατε την πρώτη φορά θα μπορούσε κάλλιστα να κοιτάξω την ημερομηνία στις εφημερίδες. Όταν με ρώτησε πρώτη φορά ο κ. Ζερβομπεάκος του είπα, γιατί δε μπορούσα να θυμηθώ ακριβώς, «το ’73 έγιναν τα γεγονότα›, το θυμήθηκα έτσι, «πρέπει να είναι ή το ’72 ή το ‘71›. Δε μπορούσα να θυμηθώ, παρότι την είχα βάλει εγώ.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έχετε γνώσεις στην κατασκευή βομβών;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρω ναι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πείτε μας με δυο λόγια.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς την κάνεις; Είναι απλό πράγμα. Παίρνεις το υλικό, κάνεις μια τρύπα?..
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σωστή έκφραση το «υλικό›, έκφραση ψαράδων?..
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συνδέεις τον πυροκροτητή με ένα σύστημα με μπαταρία που ανάμεσα βάζεις το ρολόι. Αυτό το πράγμα δε νομίζω να είναι και τόσο δύσκολο. Αυτές είναι βασικές γνώσεις ηλεκτρισμού?
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στη συνεδρίαση στις 5/6 σε ερώτηση είχατε παραδεχτεί ότι ορισμένα από τα έγγραφα που βρέθηκαν στην Πάρνηθα έχουν γραφεί από εσάς.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, ο γραφικός χαρακτήρας μοιάζει.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε, το έχω σημειώσει, ότι «δεν αποκλείεται να είναι δικά μου›.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να τα έχω γράψει.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σας θέτω ως δεδομένο ότι δεν βάζω μία λέξη παραπάνω απ’ ότι έχετε πει, αυτό θα το έχετε διαπιστώσει.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, αυτά που βρέθηκαν στην Πάρνηθα δεν τα έχω βάλει εγώ.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πού φυλάσσονταν τα χαρτιά αυτά; Ήταν δικά σας.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Παρίσι ήταν τα χαρτιά αυτά. Αυτά που είχα γράψει εγώ, μου τα είχε πει κάποιος ο οποίος είχε βασανιστεί, μου περιέγραψε θυμάμαι όλους τους ανθρώπους της ΕΣΑ. Τα άλλα για κάτι άλλους αστυνομικούς δεν τα έχω γράψει εγώ. Αυτός είχε περάσει από την ΕΣΑ, μου είπε μάλιστα και για τον Ιωαννίδη, και είδα ότι ο Ιωαννίδης δεν υπάρχει εκεί.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πώς βρέθηκαν πεταμένα εκεί;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το ξέρω.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην ίδια συνεδρίαση σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στο χειρόγραφο κείμενο, είπατε τα εξής: «Η γραφή μοιάζει με τη δική μου αλλά δεν είναι. Αλλά έχει γραφεί από κάποιον που μιμείται την υπογραφή μου›. Αυτά έχετε πει κατά λέξη. Το ερώτημά μου: Είναι εφικτή η αντιγραφή κατά τρόπο όμοιο, ενός τετρασέλιδου κειμένου;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, ακριβώς όμοια δεν είναι. Στην αντιτρομοκρατική, όταν με έπιασαν, με έβαλαν και έγραψα. Ξέρετε τί μου έλεγαν; «Μοιάζει η γραφή, δεν είναι ακριβώς ίδια, πάρτε άλλο στυλό› και πήρα δυο-τρεις φορές άλλο στυλό. Μοιάζει, αλλά δεν είναι η ίδια. Εγώ όμως αυτά τα πράγματα δεν τα έχω γράψει. Εμείς είχαμε μια μπροσούρα τυπωμένη, που λεγόταν «Μέτρα ασφαλείας› η οποία υπήρχε εκεί πέρα και δεν είναι η ίδια με αυτό το πράγμα. Αυτό είναι μια παραλλαγή από πολλά τέτοια κείμενα που υπήρχαν για μέτρα ασφαλείας, η οποία έχει φτιαχτεί από κάποιον εδώ πέρα. Προφανώς θα ήξεραν ότι θα υπήρχε κάποιο χαρτί και το έφτιαξαν με τον γραφικό μου χαρακτήρα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σήμερα απολογούμενος στο σημείο αυτό είχατε πει ότι υπήρχε μόνο το αποτύπωμα το δικό σας, δεχόμενος προφανώς ότι αυτό τοποθετήθηκε, μεταφέρθηκε κτλ. Είναι όμως δεδομένο από τη γραφολογική εξέταση ότι είχε βρεθεί και το παραδέχεται ο κ. Τσελέντης, αποτύπωμά του. Ποια εξέταση δίνετε, όταν ο ίδιος στην απολογία του εδώ παραδέχτηκε ότι πράγματι ήταν δικό του και έδωσε και μια εξήγηση για εσάς;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνετε το ίδιο μοντέλο με το χαρτί που σας είπα για το αεροδρόμιο. Υπάρχει σύνδεση Γιωτόπουλου-Τσελέντη, για να τον πιέσουν να μιλήσει για μένα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έχετε παραδεχτεί σε συνεδρίαση στο ακροατήριο, ότι το γαλλικό δίπλωμα οδήγησης το έχετε συμπληρώσει ο ίδιος με μία γραφομηχανή Olympia.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η οποία βρέθηκε σπίτι μου.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είναι δεδομένο ότι ορισμένες προκηρύξεις έχουν γραφεί με γραφομηχανή τύπου Olympia. Υπάρχει κάποια σχέση;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε να μην είχε βρεθεί αν υπήρχε;
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πάμε στο κεφάλαιο των προκηρύξεων. Στις 31/3 κατά την εκδίκαση της υποθέσεως του κ. Πέτσου, είχατε ερωτηθεί αν είχατε καμία σχέση με τις προκηρύξεις. Απαντήσατε, πράγμα το οποίο και σήμερα επιβεβαιώνετε, λέγοντας τότε «δεν έχω καμία ανάμειξη στη σύνταξη των προκηρύξεων της 17Ν›. Τί εννοείτε;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω καμία σχέση με τη σύνταξη, δεν την έχω γράψει.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η σύνταξη είναι μόνο η σύνταξη. Υπάρχει, εκτός από τη σύνταξη και κάτι άλλο.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο δηλαδή; Δεν κατάλαβα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Καθοδήγηση, κατευθυντήριες γραμμές, έλεγχος, συμπλήρωση.....
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία σχέση, ούτε αυτά. Με ρώτησαν για τη σύνταξη, γι αυτό απάντησα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στη συνεδρίαση 23/4 στην υπόθεση Περατικού, ερωτηθήκατε αν είχατε καμία σχέση με την προκήρυξη, απαντήσατε «όχι›, όπως και σήμερα. Ο κ. Γιαννακούρης στην κατάθεσή του, στις 6/6, βεβαίωσε ότι όσα αποτυπώματα προσδιόρισε, τα οποία ήταν 5, αμφοτέρων των χειρών, ανήκουν μόνο σε εσάς. Παρακαλώ την τοποθέτησή σας.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν μεταφερθεί. Αυτή η προκήρυξη έμεινε εκεί πέρα ένα χρόνο και την είχα πιάσει μόνο εγώ με τα 5 δάχτυλά μου και δεν την έπιασε κανένας άλλος;
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στο σημείο αυτό, γιατί το είπατε και προηγουμένως, ότι ένα χρόνο περίπου βρισκόταν στο δάπεδο....
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συν τέσσερα άλλα χρόνια.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Λοιπόν, θέτω ως δεδομένο ότι ο κ. Σάββας Ξηρός όταν έγινε η έκρηξη και βρέθηκαν ανακατεμένα τα πράγματα, θυμάμαι πολύ καλά που είχε πει το εξής: «Όταν εγώ έφυγα από το σπίτι για να πάω στον Πειραιά, ήταν όλα τακτοποιημένα›. Εσείς λέτε ότι ήταν ένα χρόνο, εκείνος βεβαιώνει ότι ήταν τακτοποιημένα, δεν θα έβλεπε κάτω την προκήρυξη ή οτιδήποτε άλλο από αυτά που ήταν πεταμένα;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέω αυτό που λένε, ότι βρέθηκε στο έδαφος και συμπεραίνω ότι είχε μείνει αυτή εκεί πέρα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Προφανώς από το ανακάτεμα κάποιου που πήγε εκεί.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα βρέθηκε κάτω από ένα τραπέζι, έτσι λέει.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Για τις διορθώσεις που είπε ο κ. Γιαννακούρης ότι υπάρχουν στην προκήρυξη Περατικού, ποια είναι η θέση σας;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις είπα, οι δύο που είναι στη δεύτερη και στην τρίτη σελίδα, οι μεγάλες, που είναι εκεί που έχει γίνει η γραφολογική εξέταση δεν υπάρχουν μέσα στο κείμενο και αναρωτιέμαι γιατί μπήκαν και οι άλλες που είναι δυο λέξεις στο στυλ «να φύγει το εκείνος και να μπει το αυτός› είναι ανούσιες και δεν καταλαβαίνω γιατί έγιναν.
Το κυριότερο είναι η τελευταία παράγραφος. Κατά τη γνώμη μου αποκλείεται να έχει γραφεί 5 χρόνια πριν αυτό το πράγμα με αυτή την παράγραφο και να πήγαινε κάποιος μετά να κάνει αυτή την ενέργεια.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θέλω να αναφερθούμε λίγο στο κεφάλαιο που αναφέρεται στις σχέσεις με τους συγκατηγορούμενούς σας. Σας θέτω ως δεδομένο το εξής: Στην απολογία σας στην 4η ανακρίτρια, την κα Μπούρη, λέτε τα εξής: «Όσον αφορά την αναγνώριση στο πρόσωπό μου του ατόμου με το κωδικό όνομα «Λάμπρος› από τους συγκατηγορούμενούς μου, δηλώνω ότι δεν τους γνωρίζω, δεν έχω δει κανέναν από τους συγκατηγορούμενούς μου ποτέ μου›.
Επίσης, συνεχίζω, στον κ. Ζερβομπεάκο στις 6/11 λέτε: «Δεν γνωρίζω κανέναν από τους συγκατηγορούμενούς μου›. Το ερώτημά μου: Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια θέση και μετά από όσα ανέφεραν οι κ. κ Τσελέντης και Κονδύλης;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, και μπορώ να σας πω και το εξής: Αυτό που έγινε κατά τη γνώμη μου, είναι ότι μια μεγάλη μερίδα αυτών που είχαν συλληφθεί αφού τα ΜΜΕ με είχαν παρουσιάσει σαν τον αρχηγό της 17Ν και είχα ψευδώνυμο το «Λάμπρος›, τους πίεσαν και τους είπαν «πείτε ότι τον ξέρετε, πείτε ότι τον είδατε σε μια ταβέρνα ή σε ένα ρεμπετάδικο› και το έβαλαν.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Εγώ δεν θα αναφερθώ στον κ. Τσελέντη, θα πάω στον κ. Κονδύλη. Έδωσε μία εικόνα στο ακροατήριο και στους δικαστές. Όταν ερωτάται από μένα και λέει «δεν έχω καμία αμφιβολία για δύο άτομα› εννοώντας μεταξύ των δύο και εσάς, τί έχετε να πείτε;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ίδια απάντηση που σας είπα και πριν. Το είπε όταν τον έπιασαν και τώρα πρέπει να μείνει εκεί.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θεωρείτε ικανό τον κ. Κονδύλη, πολιτικοποιημένο άτομο, που για μένα έχει δώσει μια καλή εικόνα, χωρίς να αποδίδω εύσημα σε οποιονδήποτε, να κατηγορήσει;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και γι αυτούς και σημασία έχει τί είπε εκείνη τη στιγμή. Γιατί κάτω κυκλοφόρησε ότι κανείς δεν πρέπει να πάρει τίποτα απ’ αυτά που έχουν ειπωθεί.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Λέτε επίσης στην 4η ανακρίτρια ότι οι καταθέσεις των συγκατηγορουμένων σας για όσα σας καταμαρτυρούν, είναι προϊόν συναλλαγής. Ισχύει το ίδιο και για τον κ. Κονδύλη;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ναι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πώς το πιστεύετε; Δηλαδή του υποσχέθηκαν παροχές, ανταλλάγματα;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πασιφανές, συνεργάζεται.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ο ίδιος στην απολογία του όταν ερωτήθηκε είπε τα εξής: «Εμένα μου έβαλε ο κ. Διώτης τα μέτρα επιείκειας, εγώ τα άλλαξα στον ανακριτή, δεν τα ήθελα›.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, ζητά τα μέτρα επιείκειας και του έχουν πει ότι «δεν πρέπει να πάρεις τίποτα απ’ αυτά που είπες› και αυτό κάνει. Τα είπε τότε και τώρα επιμένει.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Όταν λέει ότι συναντιόσαστε με τον Κουφοντίνα, με το Σάββα, με τον Χριστόδουλο;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού συναντιόμουν; Στο ρεμπετάδικο; Θα πηγαίναμε στο ρεμπετάδικο να μας βλέπουν όλοι και να πηγαίνω εγώ με τη σύντροφό μου και τους άλλους και να πουν «να, αυτός είναι στη 17Ν› αν πιανόταν κάποιος; Για να συζητάμε περί ανέμων και υδάτων; Τί είναι αυτά που μου λέτε;
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Για να σας λύσω την απορία αυτή που λέτε, ο κ. Κονδύλης και αν θέλει μπορεί να με διαψεύσει, είπε στην απολογία του: «Το ότι ήμαστε σχετικοί και όχι άσχετοι με τα μέλη που πηγαίναμε στα ρεμπετάδικα, ήταν πλέον βέβαιο, γιατί διαφορετικά θα έπαιρνα τη φίλη μου ....›
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αληθές.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στο υπόμνημά σας στον κ. Ζερβομπεάκο με χρονολογία 6/11, στη σελίδα 3, αναφέρονται τα εξής, τα οποία και σήμερα είπατε στο Δικαστήριο: «Στις 17 και 18 Ιουλίου, οι ανακριτές Φώτης Παπαγεωργίου και Ιωάννης Φραγκίσκος και ο Εισαγγελεύς Διώτης, σας πίεζαν να ομολογήσετε τη συμμετοχή σας στις τρεις πρώτες ενέργειες που είχαν παραγραφεί›. Το έχετε δηλώσει και σήμερα στο ακροατήριο.
Όσα καταθέσατε στην κα Μπούρη είναι προϊόν ελεύθερης σκέψης σας; Αυτά τα οποία είχατε πει στις δύο μόνο σελίδες στην κα Μπούρη.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, προϊόν ελεύθερης σκέψης είναι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το δεύτερο ερώτημα: Γιατί δεν κάνατε αναφορά τότε που απολογηθήκατε στην κα Μπούρη γι αυτό το πράγμα και το είπατε στον κ. Ζερβομπεάκο;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρώτησε «τί έχετε να πείτε για την απολογία του Παύλου Σερίφη› και του είπα. Τα ίδια πράγματα μου έλεγαν μια εβδομάδα πριν.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στις 15/7 σας είχα ρωτήσει αν είχατε κινητό τηλέφωνο και σήμερα είπατε ότι δεν είχατε. Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι στο πειστήριο 35, στη σελίδα 20 του εντύπου οδηγιών κινητής τηλεφωνίας ERICCSON βρέθηκε ένα αποτύπωμά σας.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω, είναι μεταφερμένο.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχατε επισκεφθεί το σπίτι της Δαμάρεως;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αναφερθήκατε σήμερα στην κα Κοφινά η οποία κατέθεσε στις 26/5 και είπε τα εξής: «Είδα μία φορά τον κ. Γιωτόπουλο να ανεβαίνει με τον Σάββα› και απευθυνόμενη στο Δικαστήριο είπε: «Να με πιστέψετε, λέω την αλήθεια, ήταν και πολύ ωραίος›, αναφερόμενος σε εσάς. Έγινε αυτός ο διάλογος; Σας είδε ή δεν σας είδε;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, ποτέ δεν πήγα εγώ εκεί πέρα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δηλαδή είναι ψέματα;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ τη ρώτησα όταν ο κ. Κουρκάκης της μιλούσε επί 4 λεπτά, ρώτησα τί χρώμα μάτια είχε και δεν ήξερε να μου απαντήσει.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είναι ψέματα;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ποτέ δεν πήγα εκεί πέρα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ακόμα και το ότι είστε ωραίος;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν είχε γίνει δεν θα ρωτούσε τον Σάββα Ξηρό «τί είναι αυτός που είναι σαν πατέρας σου›, είπε ότι ήμουν και με κουστούμι και γραβάτα, δε θα τον ρωτούσε; Δεν τον ρώτησε ποτέ. ¶ρα λοιπόν;
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ρωτήθηκε η κα Κοφινά, ρωτήθηκε ο κ . Σάββας Ξηρός από τον κ. Μαρκή: «Κύριε Ξηρέ, τί λέτε για όσα κατέθεσε η μάρτυρας αναφερόμενη στο πρόσωπό σας›, θυμάστε τί απάντησε ο κ. Σάββας Ξηρός;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί απάντησε;
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: «Δεν μπορώ να πω αν τα φαντάστηκε›, αφήνει κάποιες περισσότερες εκδοχές.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήστε τον αν είναι εδώ.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δε μας έδωσε τη δυνατότητα την άλλη φορά, δεν ξέρω τώρα....
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας λέω ότι δεν ήμουν εκεί πέρα. Κάνει μια περιγραφή του προσώπου, έχετε δει αυτό το βίντεο που ήμουν σε γάμο στους Λειψούς... με περιγράφει έτσι, με γραβάτα και κουστούμι, το οποίο το έδειχνεν επί δύο μέρες.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ποια η θέση σας στο θέμα των κλειδιών αυτών που άνοιγαν ην πολυκατοικία, την κεντρική είσοδο και τα δύο κλειδιά του διαμερίσματος.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν τρία κλειδιά νομίζω ήταν, αυτό που λέγεται τρίαινα και άλλα δύο νομίζω. Ή ήταν το κλειδί του σπιτιού μας και άλλα δύο και άλλαξαν, ή το έβαλαν αυτοί εκεί πέρα στο καλαθάκι. Αυτό είναι ένα καλαθάκι το οποίο είναι ακριβώς πίσω, μόλις μπαίνουμε.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πόσα κλειδιά είχε στην αρμαθιά επάνω;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε τα κλειδιά των Λειψών και ορισμένα άλλα κλειδιά και είχε και αυτά τα τρία. Δεν είμαι σίγουρος αλλά λέω αν υπήρχαν θα ήταν αυτά και τα άλλαξαν. Εκτός αν μπήκε κάποιος πριν και έβαλε και μέσα. Διότι θα σας πω το εξής περίεργο: Ότι το σπίτι δεν το έψαξαν. Φανταστείτε ότι εγώ μήνες μετά ζήτησα ένα βιβλίο μαθηματικών και ήταν στο ίδιο σημείο, τίποτε δεν είχαν κουνήσει. Και πήγαν κατευθείαν και βρήκαν τα κλειδιά.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θα σας ρωτήσω τώρα το εξής για τη θέση σας για την ένοπλη βία. Ενδεικτικά στο ακροατήριο έχετε αναφέρει τα εξής, σε ορισμένες μόνο των περιπτώσεων που έχω σημειώσει: 8/4/2003 για την υπόθεση στα Σεπόλια: «Δεν έχω καμία σχέση όπως και για όλες τις ενέργειες και διαφωνώ με αυτή τη χρήση βίας›. Επίσης στις 10/4 στην υπόθεση Παλαιοκρασσά, είχατε πει: «Δεν έχω καμία σχέση όπως και για όλες τις ενέργειες, διαφωνώ με τη χρήση βίας›. Στην υπόθεση Σόντερς, 5/5: «δεν έχω καμία σχέση και έχω αποδοκιμάσει όλες τις ενέργειες βίας›.
Έχετε δώσει τη γνωστή συνέντευξη στο «ΛΑΜΙΑΚΟ ΤΥΠΟ› 5/10/2002 στον κ. Χρήστο Αλεξανδρή. Σας υπέβαλλε το εξής ερώτημα: «Εμείς από την πλευρά μας καταδικάζουμε τις ενέργειες της 17Ν. Εσείς ποια θέση έχετε για τις ενέργειες αυτές ισχυρίζεστε ότι δεν είστε ο αρχηγός της Οργάνωσης;› Θυμάστε τί απαντήσατε;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αυτό που είπα και σήμερα, διαφωνώ.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αυτό δεν έρχεται σε μία αντίφαση με αυτό το οποίο είπατε ότι σε αυτές τις υποσημειώσεις που σας ανέγνωσα προηγουμένως;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα σε όλες διαφωνώ.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε όμως «δεν καταδικάζω›. Δεν υπάρχει μία αντίφαση;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δε με ρώτησε κανείς αν καταδικάζω. Εγώ είπα ότι διαφωνώ, δεν υπάρχει καμία αντίφαση, αντίθετα υπάρχει μια συνέπεια.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχατε μελετήσει τα κείμενα όλων των προκηρύξεων, αν συμφωνείτε με τη δράση;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχω μελετήσει όλα τα κείμενα, δηλαδή διάβασα μερικά από το βιβλίο.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πώς θα χαρακτηρίζατε τη δράση της Οργάνωσης;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, πολιτική ένοπλη πάλη, αντάρτικο μπορείτε να το πείτε ή επαναστατική πάλη. Το έχω πει επανειλημμένως.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Από την απολογία σας σήμερα οφείλω να σας διαβεβαιώσω και είναι διαπίστωσή μου ότι έχετε μελετήσει πάρα πολύ καλά την απολογία του κ. Τσελέντη. Είναι έτσι;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δε θα συμφωνούσα μαζί σας, αυτά που είπα είναι τα πιο χτυπητά. Δεν καταλαβαίνω γιατί το λέτε, θα μπορούσα να πω κι άλλα τόσα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θέλετε να απαντήσετε σε ορισμένα ερωτήματα που αφορούν τον κ. Τσελέντη και τον κ. Κονδύλη;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αντιπαράσταση;
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Όχι, σε ερωτήματα που προκύπτουν από την απολογία του.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη, αν θέλετε πείτε μου ξανά.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τον κ. Τσελέντη τον γνωρίζατε πριν τη σύλληψή σας ναι ή όχι;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Εκείνος μήπως σας γνώριζε;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, πώς να με γνωρίζει;
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στις 5 Αυγούστου είχε πει ότι σας είχε συναντήσει με τον Σάββα, τον Χριστόδουλο και ότι «με αυτούς είχα κάποια δραστηριότητα›.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Τσελέντης; Όχι. εγώ δεν τον έχω συναντήσει ποτέ.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Απαντήσατε σ’ αυτό ότι πριν από κάθε ενέργεια έφερνε τις προκηρύξεις το είπατε σήμερα.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα ναι, αυτά για τα καφενεία είναι παραμύθια.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Για τα μέτρα ασφαλείας που είπαν ότι υπάρχει αποτύπωμα δικό σας;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα τι έχει γίνει, με ξαναρωτήσατε κ. Ζαϊρη σ’ αυτό.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Αν υποδεικνύετε καθόλου ή αν κάνατε παράπονο ή υπόδειξη ως προς τον τρόπο που ενεργούσε ο κ. Τσελέντης; Εάν κάνατε παρατηρήσεις, αν τηρούσε ή όχι καλά το καταστατικό.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, άλλωστε αυτά αν ήταν αλήθεια, θα έπρεπε ο ίδιος να μου κάνει παρατήρηση, γιατί εκεί που λέει ότι έλεγα γαλλικά, θα έπρεπε να μου πει, ότι εγώ παραβιάζω το καταστατικό αν είναι έτσι, τα μέτρα ασφαλείας. Γιατί να του μιλήσω εγώ για γαλλικά; Του δίνω ένα στοιχείο ότι είχα σχέσεις με την Γαλλία.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Δηλαδή αυτά που κατέθεσε απολογούμενος;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμύθια είναι αυτά.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Κατά λέξη δεν το ακούσατε το παρακάτω που θα πω. «Μάλιστα ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, αν κάποτε έκανα κάτι που παρέβαινε αυτό το καταστατικό, με την επίκληση αυτού του καταστατικού μου έκανε παρατηρήσεις.›
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό σας είπα.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Ο κ. Τσελέντης αναγνώρισε δυο ηγετικά πρόσωπα κατά το διάστημα της πενταετούς ένταξής του στην Οργάνωση. Το δεύτερο πρόσωπο αναφέρεται σε σας, ως ηγετικό, δεν λέω ως αρχηγό ή κάτι παραπάνω.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ψευδή αυτά, τα λέει για να τύχει των ευεργετικών διατάξεων, να έχει μειωμένη ποινή.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Το ότι κατονόμαστε επτά άτομα ο κ. Τσελέντης με ψευδώνυμα στην απολογία του και σε σας απέδωσε δυο, το πρώτο Πέτρος και το δεύτερο Λάμπρος, τι έχετε να πείτε;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτα δεν έχω να πω.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε ότι δεν παρευρεθήκατε στην ανάγνωση.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, ούτε Πέτρος, ούτε Λάμπρος, ούτε τίποτα.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Προχωρώ. Σε ερώτησή μου προς τον κ. Τσελέντη, το θέμα της ενέργειας κατά του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα, είπε τα εξής. «Συμμετείχα ενεργά σ’ αυτά που μου πρότειναν› και όταν ρωτήθηκε από μένα, ποιοι σας τα πρότειναν μεταξύ των άλλων, κατονόμασε και εσάς.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαψεύδω. Τα διέψευσα όλα στην απολογία μου.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Ο κ. Τσελέντης είχε ερωτηθεί από τον κ. Γεωργαντόπουλο, στους πυρήνες εάν υπήρχε κάποιος υπεύθυνος και απάντησε ότι οριζόταν στη συζήτηση από πριν και συνήθως οριζόταν από τον κ. Κουφοντίνα και από τον κ. Γιωτόπουλο.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαψεύδω και δεν ήταν και λογικό, αν οριζόταν εγώ νομίζω από κάποιον, έπρεπε να οριζότανε από έναν απ’ αυτούς που συζητούσανε. Ένας που δεν συμμετέχει πουθενά, θα έλεγε, θα είσαι εσύ εκεί; Θα του έλεγε, έλα και εσύ να μας πεις.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Εδώ έχουμε δυο αντίθετες απόψεις. Την δική σας, του κ. Κονδύλη και του κ. Τσελέντη.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν λογικό όμως. Δηλαδή πάνε τέσσερις και έρχεται ένας πέμπτος που είναι απέξω και τους λέει, θα είσαι εσύ εκεί, εσύ εκεί, θα του πούνε καλά γιατί δεν έρχεσαι και εσύ;
N. ΖΑΪΡΗΣ: Έχετε πει, καθώς και η κα Μπρουσάρ, η οποία εξετάστηκε επτά Ιουλίου ότι στις 22 Φεβρουαρίου ’85, βρισκόσασταν στα Ζαγοροχώρια. Και ο κ. Τσελέντης?
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ψεύδεται.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Ποιο πράγμα είναι ψέμα;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέει ο Τσελέντης, ότι συναντήθηκε μια μέρα πριν. Το έχω επισημάνει. Γιατί αυτό, αν συναντιότανε με κάποιον, θα συναντιότανε με κάποιον από τους τέσσερις που συμμετείχαν, ή έστω με τους 4, με τον Γιωτόπουλο θα συναντιότανε; Να συζητήσει τι;
N. ΖΑΪΡΗΣ: Βρεθήκατε καμιά φορά με τον κ. Τσελέντη στο Σύνταγμα;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Αφού δεν τον έχω συναντήσει ποτέ.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Ούτε συναντήσατε τον Γεώργιο Τσάτσο;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Αν είχατε δει το χειρόγραφο κείμενο της προκήρυξης Αγγελόπουλου; Αν το είχατε δει.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς να το δω, όχι βέβαια.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Ο κ. Τσελέντης λέει στην απολογία του, «για την δολοφονία Αγγελόπουλου, την προκήρυξη την είδα πριν, ήταν και αυτή χειρόγραφη ,σε πρώτη φάση όλες έτσι ήταν, την έφερε ο κ. Γιωτόπουλος και έγινε και σχετική συζήτηση.›
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ψέματα. Αυτά όλα έχουν γραφτεί για να θεμελιώσουν την κατηγορία.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Είναι ακόμα ψέμα, αφού λέτε όλα αυτά, το γεγονός ότι δεν σας αποδίδει και σας βγάζει έξω από την υπόθεση Μομφεράτου;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εξήγησα τι έγινε στην υπόθεση Μομφεράτου, για την υπόθεση Μπακατσέλου λέτε. Σας το εξήγησα. Ο Τσελέντης είχε διηγηθεί αυτή την ιστορία χωρίς να αναφέρει αυτό, δεν είχε άλλη λύση. Δεν μπορούσε να πει ότι, αυτό το ξέχασα, ήταν βασικό. Θα του λέγανε, λες με δόλο ψέμα, οπότε όλη η ιστορία έπεφτε.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Συγκεντρωτικό ερώτημα για τον κ. Κονδύλη ο οποίος στην απολογία του είπε, «ότι ο κ. Γιωτόπουλος ήταν κάποιο παλιό μέλος της οργάνωσης. Δεύτερον, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό ότι δεν ήταν τυχαία η παρουσία του και τον γνώρισα ως Λάμπρο.› Τι έχετε να πείτε για όλα αυτά;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ανυπόστατα.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Την απολογία του κ. Τσελέντη την χαρακτηρίσατε σήμερα δόλια. Ισχύει ο ίδιος χαρακτηρισμός και για την απολογία του κ. Κονδύλη; Γιατί ήσαστε πολύ περιληπτικός, αναφερθήκατε μόνο, την απολογία την διαψεύδω.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια διαφορά. Ποια είναι η διαφορά; Ο μεν Τσελέντης δίνει ακριβώς αυτό που θέλουν οι αρχές δηλαδή την ηθική αυτουργία, ο δε άλλος, αναφέρεται μόνο αυτό που έχει πει την πρώτη φορά και παραμένει εκεί. Υπάρχει μια μικρή διαφορά.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Πριν αναφερθώ στα τελευταία ερωτήματα από τη σημερινή σας απολογία, έχω ακόμα λίγα, εάν πριν συλληφθείτε στους λειψούς σκοπεύατε να ταξιδέψετε και με ποιον προορισμό;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, να πάρω το δελφίνι που ερχότανε από την Λέρο και να πάω στην Πάτμο και να περιμένω το πλοίο που όπως ξέρετε περνάει γύρω στις 8 και να έρθω στο Πειραιά, το ξέρετε αυτό, ότι το πλοίο περνάει γύρω στις 8 από την Πάτμο για Πειραιά.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Για Κω δεν υπήρχε περίπτωση να πάτε έτσι;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για Κω όχι. Μα είχε περάσει το δελφίνι που πήγαινε στη Κω.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Εντάξει το ξέρω, αλλά το ερωτώ γιατί υπάρχει και κάποιος άλλος προορισμός ενδεχομένως από την Κω, καταλαβαίνετε.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Λίγο πριν κοιτάξτε, ήμουν στο λιμάνι των Λειψών. Τα δελφίνια έρχονται περίπου ταυτόχρονα, λίγο πριν ήρθε αυτό από την Πάτμο και κατέβαινε προς την Κω, το ξέρετε αυτό. Και μετά ήρθε το άλλο και πήγαινε κατά πάνω, δηλαδή Πάτμο και Σάμο. Και πήρα αυτό.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Τώρα τα ερωτήματα από τη σημερινή σας απολογία. Είπατε προηγουμένως ότι ο κ. Κουφοντίνας, θα μπορούσε να επηρεάσει τον πυρήνα, με την προσωπικότητά του?
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα αυτό, είπα ότι μια προσωπικότητα, αν υπήρχε, θα μπορούσε το πολύ να επηρεάσει?
N. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν θέλω να μου πείτε κάτι για τον κ. Κουφοντίνα, για να ολοκληρώσω το ερώτημά μου και αναφερθήκατε ότι υπήρχαν άλλοι 3, 4 πυρήνες έτσι είπατε.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι έτσι έχει προκύψει.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Πώς το ξέρετε αυτό λέω.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από εδώ πέρα από την συζήτηση. Αφού όλοι βλέπανε άλλους ανθρώπους τους οποίους δεν τους ξέρανε, πού ήταν αυτοί;
N. ΖΑΪΡΗΣ: Τώρα μιλήσατε για μυστικές υπηρεσίες, για κατασκευές χαλκευμένων στοιχείων κλπ. Πριν τους ¶γγλους και τους Αμερικανούς, δεν είχαν στοιχεία οι Γάλλοι;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαν.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Αν ήθελαν να τα δώσουν, δεν είχαν, κατά το Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία, δεν ήταν ευκολότερο να τα δώσουν;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το ξέρω, πώς λειτουργήσανε και τι σκεφθήκατε δεν το ξέρω, αυτό ρωτήστε τους αυτούς. Εγώ ξέρω ότι αυτή η ιστορία ξεκίνησε και το είπαν οι ίδιοι γύρω στο ’98, με ’97 κάπου εκεί. Αυτό ξέρω.
N. ΖΑΪΡΗΣ: Να κάνω μια υποθετική ερώτηση. Αν κάποιος συγκατηγορούμενός σας αύριο θέλει να πει κάτι για σας, θα το θεωρούσατε πιθανό, αν έλεγε κάτι σε βάρος σας θα γινότανε πιστευτός;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω, νομίζω ότι είναι να ειπωθεί για μένα έχει ειπωθεί και έχουν ειπωθεί παραπάνω πράγματα.