Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, κατάφεραν ένα νέο πλήγμα στην εικόνα της Αμερικής στον αραβικό κόσμο, που δεν διστάζει να «χλευάζει» συστηματικά την Ουάσινγκτον.
«Πως είναι δυνατόν μιά χώρα που δεν είναι ικανή να διατηρήσει σε λειτουργία το δικό της δίκτυο ηλεκτροδότησης να μπορεί να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση στο Ιράκ;», αναρωτήθηκε σε κύριο άρθρο της η αιγυπτιακή κυβερνητική εφημερίδα Αλ Τζουμχουρίγια, μετά το μπλακ άουτ σε οκτώ βορειοαμερικανικές πολιτείες, που άφησε χωρίς ρεύμα 60 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αν και παραδοσιακά φιλοδυτική χώρα η Αίγυπτος, (η ετήσια αμερικανική στρατιωτική βοήθεια φτάνει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια), σχεδόν καθημερινά οι αιγυπτιακές εφημερίδες εξαπολύουν και μία νέα επίθεση κατά της αμερικανικής πολιτικής είτε για την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη ή για το Ιράκ ή το Αφγανιστάν.
Με την ίδια εχθρότητα αντιμετωπίζεται η Ουάσινγκτον και σε πολλές άλλες αραβικές χώρες, κυρίως στον Λίβανο όπου καθημερινά οι εφημερίδες επικρίνουν συστηματικά την κυβέρνηση Μπους.
Το φαινόμενο δεν είναι φυσικά καινούργιο στον αραβικό κόσμο. Εντάθηκε ιδιαίτερα όμως μετά την έναρξη της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000, αλλά κλιμακώθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, καθώς πολλοί Αραβες άρχισαν να κατηγορούν την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να δείξει ότι υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στο Ισλάμ και την τρομοκρατία.
«Μετά την έναρξη της Ιντιφάντα δεν μετείχα στις καμπάνιες μποϋκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων,αλλά μετά την 11η Σεπτεμβρίου -όταν είδα τις αντιδράσεις των Αμερικανών- άρχισα να παίρνω συστηματικά μέρος», λέει η Ράνια, μεταφράστρια στο Κάϊρο από τα αραβικά στα γαλλικά.
Aπό τον Σεπτέμβριο του 2000 και αργότερα, μετά την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν, άρχισαν να κυκλοφορούν σε όλον τον αραβικό κόσμο λίστες για μποϋκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων. Στον Λίβανο, οι αρχές έχουν υποχρεωθεί να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στα αμερικανικά εστιατόρια γρήρορου φαγητού. Στην Αίγυπτο, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μααμούν αλ Χοντέϊμπι, κάλεσε τον περασμένο μήνα τους Αραβες να υποστηρίξουν τον «Ιερό Πόλεμο των Παλαιστινίων αδελφών» και να μποϋκοκοτάρουν τα αμερικανικά και τα ισραηλινά προϊόντα.
Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον ίδρυσε τρία ΜΜΕ στην περιοχή για να ανατρέψει αυτή την τάση: Τον ραδιοσταθμό «Σάουα», που μεταδίδει αραβική και δυτική μουσική και δελτία ειδήσεων,το περιοδικό «Hi», που δημοσιεύει πορτρέτα Αραβο-αμερικανών νέων και ένα τηλεοπτικό δίκτυο που θα αρχίσει να εκπέμπει τους προσεχείς μήνες.
Οπως εκτιμά όμως ένας δυτικός διπλωμάτης στο Κάιρο «η εικόνα δεν θα αλλάξει όσο η αραβική κοινή γνώμη δεν βλέπει να αλλάζει η στάση της Ουάσινγκτον έναντι του Ισραήλ και δεν ασκεί πίεση στην κυβέρνηση Σαρόν για να λυθεί το παλαιστινιακό».