Θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της νομοθετικής αντιμετώπισης του προβλήματος των "εγκλημάτων τιμής" αναγνωρίζει στην Τουρκία ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος κ. Γκίντερ Φερχόϊγκεν.
Τονίζει ωστόσο ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και ιδίως την εφαρμογή των νέων διατάξεων των εγκλημάτων τιμής", απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρίας ¶ννας Καραμάνου.
Στην ερώτησή της η κυρία Καραμάνου, με αφορμή το πρόσφατο "έγκλημα τιμής " σε κουρδικό χωριό της Τουρκίας με θύμα 35χρονη που λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου, όταν έμεινε έγκυος μετά από βιασμό της από παντρεμένο άντρα, έθετε το οξύ πρόβλημα των "εγκλημάτων τιμής" στη γειτονική χώρα και ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει πίεση προς την Τουρκική Κυβέρνηση για την υιοθέτηση αυστηρότερης ποινικής νομοθεσίας και την παραδειγματική τιμωρία όσων διαπράττουν "εγκλήματα τιμής" στην Τουρκία.
Στην απάντησή του ο Επίτροπος αναφέρει ότι "στην έκτη δέσμη πολιτικών μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο της Τουρκίας το 2003, περιλαμβάνονται ορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση προβλήματος των "εγκλημάτων τιμής" και συγκεκριμένα η τροποποίηση του σχετικού άρθρου του ποινικού κώδικα που προβλέπει αύξηση της ποινής για τη θανάτωση βρεφών εκτός γάμου από 4 έως 8 έτη σε 6 ως 10 έτη ενώ το άρθρο 462 το οποίο προέβλεπε μείωση της ποινής για τα εγκλήματα τιμής καταργήθηκε.
Επισημαίνει ότι το ζήτημα των εγκλημάτων τιμής είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας για την Επιτροπή, η οποία στην έκθεση που δημοσίευσε το 2002 εκφράζει την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι για τα εγκλήματα τιμής προβλεπόταν μειωμένες ποινές, οι οποίες μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο αν ο κατηγορούμενος ήταν ανήλικος. Ο Γερμανός Επίτροπος θέτει εμμέσως πλην σαφώς το ζήτημα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, τονίζοντας ότι θα παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και ιδίως την εφαρμογή των νέων διατάξεων.
Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Φερχόϊγκεν, η κυρία Καραμάνου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο της Τουρκίας στο θέμα των εγκλημάτων τιμής τονίζοντας με τη σειρά της ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν πρέπει να μείνουν κενό γράμμα και ευχήθηκε να αποτελέσουν το πρώτο και σημαντικότερο βήμα ώστε να σταματήσει ο απαξιωτικός τρόπος μεταχείρισης των γυναικών στην Τουρκία και η διαιώνιση της βίας και των διακρίσεων εις βάρος τους.