ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Ο κ. Εισαγγελεύς έχει τον λόγο.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, πριν συνεχίσει ο κ. Εισαγγελέας θα ήθελα τον λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε δικαίωμα, αγορεύει ο κ. Εισαγγελέας, δεν μπορούμε να χάσουμε τον ειρμό.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπάρχει ένα άτομο που κάθεται στα έδρανα των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής το οποίο δεν είναι συνήγορος Πολιτικής Αγωγής. Θέλουμε να μάθουμε ποιος είναι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι ο αδερφός μου, ποιο είναι το πρόβλημα;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εάν είναι ο αδερφός σας, δεν έχω καμία αντίρρηση να καθίσει. Επειδή όμως η παρουσία του εκεί μας δημιούργησε ένα πρόβλημα .... Η αίσθηση που είχαμε είναι ότι δεν είναι μεταξύ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μήπως αναφέρεστε στον κ. Μασαλή, τον Εισαγγελέα; Ο κύριος είναι Εισαγγελέας, συνάδελφος.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αναφέρομαι στον κύριο που βρίσκεται πίσω από τους αστυνομικούς.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι αστυνομικός κα Κούρτοβικ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εκτελεί υπηρεσία διατεταγμένη βρισκόμενος εκεί;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι συνοδός με εντολή προστασίας.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επιτρέψτε μου, είναι όλη μέρα χθες και σήμερα, δε θέσαμε το θέμα χθες, κάποιες όμως κινήσεις του συγκεκριμένου αστυνομικού μας ενόχλησαν. Εάν θεωρείτε ότι στα έδρανα των συνηγόρων μπορούν από κοινού να κάθονται και αστυνομικοί, εγώ έχω πρόβλημα. Εάν εσείς δεν έχετε.....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς, δεν θα κάθονται αστυνομικοί. Τελείωσε. Το είπα εγώ τώρα. Συνεχίστε κ. Εισαγγελέα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σχετικά με τη νοσηλεία του Σάββα Ξηρού στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, θεωρώ χρήσιμο να υπενθυμίσω στο Δικαστήριο τις μαρτυρικές καταθέσεις των θεραπόντων ιατρών που βεβαίωσαν τις κρίσιμες λεπτομέρειες της επιμελημένης, της νομότυπης και δεοντολογικά αψεγάδιαστης νοσηλείας του.
Πρόσθετη επιβεβαίωση περί αυτού αποτελεί και το γεγονός ότι το οικείο περιβάλλον του νοσηλευομένου, στις πολλές επισκέψεις που έκανε στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ όχι μόνο δεν διατύπωσε ούτε μετέφερε ποτέ κανένα παράπονο εκείνου για τη νοσηλεία ή την μετακίνησή του στο νοσοκομείο, αλλά θα θυμίσω εδώ ότι ο πατήρ Τριαντάφυλλος Ξηρός, ο γονεύς του κ. Σάββας Ξηρού, εξερχόμενος από τον θάλαμο νοσηλείας, είχε δηλώσει επανειλημμένα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με πειστικό και δικαιολογημένα χαρούμενο ύφος ότι, «ο Σάββας πάει πολύ καλά, είναι ευχαριστημένος από τους γιατρούς, δεν έχει κανένα παράπονο›.
Επίσης θα θυμίσω ότι και οι άλλες συχνές επισκέπτριες του Σάββα Ξηρού, η Αγγελική Σωτηροπούλου και η Αλίσια Ρομέρο, ουδέποτε διετύπωσαν ούτε μετέφεραν κάποιο παράπονο του νοσηλευομένου για δήθεν ανορθόδοξη νοσηλεία...
Σ. ΞΗΡΟΣ: Με την πρώτη επίσκεψη είπε για φάρμακα, με την πρώτη επίσκεψη, λέτε ψέματα!
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: .... ή για κακή μεταχείριση αυτού από οποιονδήποτε στο νοσοκομείο, μολονότι και αυτές είχαν κάθε δυνατότητα και άνεση στην προσέγγιση του χώρου νοσηλείας, όπως μάλιστα τις είδε τηλεοπτικά ολόκληρο το πανελλήνιο να προσέρχονται και να εξέρχονται περιχαρείς και ευδιάθετες, χεράκι-χεράκι χορεύοντας τον τσάμικο και η Αλίσια Ρομέρο να απευθύνεται προς τους δημοσιογράφους με ειρωνικές επιτιμήσεις και να αποκαλεί τους δημοσιογράφους «κοράκια, κοράκια, κοράκια›.
Σ. ΞΗΡΟΣ: «Κοράκια› είπε, όχι «ύαινες›....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να είναι μαστίγιο αυτά που λέει ο Εισαγγελεύς, αλλά πρέπει να τα ακούσετε.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν είναι μαστίγιο, είναι ηλιθιότητα!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακόπτουμε και διατάσσουμε την αποβολή του από το ακροατήριο.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ τί λέτε;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί να πω; Αφήστε τον να λέει....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, σας κάνω άλλη μια φορά σύσταση.
Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (εκτός μικροφώνου).
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούτε να δείτε, αυτή η Οργάνωση επέβαλλε ό,τι ήθελε μια φορά στην ελληνική κοινωνία να κάνει. Δεν θα επιβάλλουμε στον Εισαγγελέα τί θα πει, μπορεί να μη συμφωνώ κι εγώ με ορισμένα ενδεχομένως, αλλά δε θα του επιβάλλει κανένας σας, είμαστε σε δημοκρατικό κράτος και ο Εισαγγελεύς έχει την ελευθερία του λόγου. Εάν νομίζετε ότι με όλα αυτά τα μέσα μπορείτε να απαγορεύσετε στον Εισαγγελέα, σ’ αυτό είστε γελασμένοι. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό ούτε μπορώ εγώ στον κ. Εισαγγελέα να του πω εγώ τί θα πει. Αν συμφωνεί ή όχι το Δικαστήριο αυτό είναι δικό μας θέμα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μεταφέρω στο Δικαστήριο ένα θρασύδειλο γεγονός και δικαιούμαι δικονομικά να κάνω χρήση. Ότι δηλαδή όλος ο ελληνικός λαός είδε τηλεοπτικά τις κυρίες Αγγελική Σωτηροπούλου και Αλίσια Ρομέρο να εξέρχονται ευδιάθετες και να τρέχουν χεράκι-χεράκι χορεύοντας τον τσάμικο....
Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δε γίνεται άλλο! Θα με διαπομπεύσετε τρίτη φορά εδώ μέσα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Σωτηροπούλου, το ότι δεν αφήνετε τον Εισαγγελέα να μιλήσει είναι υπέρ σας; Ερώτηση δική μου, ρητορική βέβαια, γιατί από εσάς κανέναν δεν περιμένω απαντήσεις λογικές.
Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Να με ρωτούσε στην απολογία μου αν είναι αλήθεια....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ερώτησή μου είναι: Επιτρέπεται τον Εισαγγελέα όταν αγορεύει, έστω και να λέει ανακρίβειες που λέτε... Γιατί μιλάει τελευταία η Υπεράσπιση; Μιλάει τελευταία η Υπεράσπιση για να τα αντικρούσει όλα αυτά. Γιατί λοιπόν δεν αφήνετε να εξελιχθεί η διαδικασία;
Είναι μία δίκη ιστορική και ο καθένας έχει το ρόλο του εδώ πέρα και αναλαμβάνει την ευθύνη του και θα πει αυτά που θέλει. Δε θα τον εμποδίσετε εσείς, είτε σας αρέσουν είτε δε σας αρέσουν.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριοι Δικασταί, απηύθυνε η μία εκ των δύο, η Αλίσια Ρομέρο προς τους δημοσιογράφους που ρωτούσαν, με ειρωνικό τρόπο τη λέξη «κοράκια, κοράκια, κοράκια›. Αλλά αν με τέτοια παράνομη και ανορθόδοξη μέθοδο η προανακριτική υπηρεσία απέσπασε τις ομολογίες του Σάββα Ξηρού....
Σ. ΞΗΡΟΣ: Το λέει το πόρισμα το προχθεσινό....
Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εσείς και ο κ. Εισαγγελεύς μπορεί να είστε ανεκτικοί και ορισμένοι εξ ημών μπορεί να διασκεδάζουν με τις αντιδράσεις των κατηγορουμένων, αλλά εδώ πρέπει να προστατευθεί το κύρος της δικαιοσύνης και του Δικαστηρίου, διότι αυτή η δίκη είναι ιστορική αλλά είναι και υποδειγματική.
Παρακαλώ λοιπόν, επειδή δεν είναι προσωπικό το θέμα, να εφαρμοστεί η απόφασή σας, αυτός ο οποίος έχει αυτή τη συμπεριφορά εδώ μέσα, η οποία δεν προσβάλλει ατομικώς εσάς, προσβάλλει εσάς ως εκπροσώπους της δικαιοσύνης και του συντάγματος, να πηγαίνει εκεί που πρέπει, να ηρεμεί και να ξανάρχεται.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Φαντάζομαι κ. Πρόεδρε, με την ίδια ευκολία που δίνετε τον λόγο εκεί, θα τον δίνετε και σε εμάς. Εγώ δεν έχω καμία διάθεση να διακόψω τον κ. Εισαγγελέα, εκπλήσσομαι όμως για την ευκολία με την οποία δώσατε τον λόγο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν μου επιτρέπετε να αναγνώσω μία συνέντευξη του πατρός Τριαντάφυλλου Ξηρού. Ο πατήρ Τριαντάφυλλος Ξηρός έδωσε μία συνέντευξη τη Δευτέρα, 22/7/2002....
Σ. ΞΗΡΟΣ: .... τότε που δεν ήξερε τίποτα....
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: .... σε εφημερίδα των Αθηνών, σε ημερησία εφημερίδα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχει αναγνωσθεί αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγνώσθηκε ήδη. Είχε κατατεθεί και αναγνώσθηκε από τον κ. Μαύρο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε αυτή την εφημερίδα το δημοσίευμα έχει τον εξής τίτλο: «Τα παιδιά μου πρέπει να πληρώσουν για ό,τι έκαναν›. Λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη....
Σ. ΞΗΡΟΣ: Γιατί δεν τον ρωτάτε να δείτε τί λέει τώρα;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: .... ο πατέρας των αδελφών Ξηρού, ιερέας Τριαντάφυλλος Ξηρός κάλεσε τους δημοσιογράφους και τους ανακοίνωσε με συγκλονιστική ειλικρίνεια ότι.....
Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι κάλεσε, τον κυνηγούσαν οι δημοσιογράφοι....
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: .... τα παιδιά του Σάββας, Βασίλης και Χριστόδουλος «παραδέχονται τις πράξεις τους και πρέπει να πληρώσουν για ό,τι έκαναν›. Και πρόσθεσε: «Όλες αυτές τις ημέρες έκανα προσευχή και όχι μόνον εγώ, αλλά και Αγιορείτες πατέρες προσεύχονται για να φανερώσει ο Θεός την αλήθεια, για να φανερωθούν οι ένοχοι. Ήθελαν τα παιδιά μου και η άλλη παρέα να αλλάξουν τον κόσμο με βόμβες. Και είναι μεγάλη παρέα, και είναι μέσα μεγάλα πρόσωπα. Όλοι θα φανερωθούν και όλοι θα πληρώσουν. Η κοινωνία δεν αλλάζει με βόμβες ούτε με πολέμους, αλλά μόνο όταν είσαι κοντά στο Θεό και την εκκλησία›.
Όταν ρωτήθηκε γιατί τα παιδιά του έκαναν αυτές τις πράξεις, είπε: «Η μοναδική αιτία που έκαναν όλα αυτά, δεν ήταν πολλά και διάφορα που λένε οι ψυχολόγοι. Μία ήταν η αιτία: Ξέφυγαν από την εκκλησία και απομακρύνθηκαν από το Θεό. Ο γιος μου ο Σάββας, έπαθε ένα τράνταγμα και με αυτό έκανε μια στροφή στον Θεό. Έχει μετανιώσει και ζητά πνευματικό, εξομολόγο. Και λέει: Καλά που έγινε αυτό που έγινε, διότι από άπιστος, έγινα πιστός. Θέλω να ζήσω στο εξής χριστιανική ζωή. Αυτό το τράνταγμα που έπαθε ο γιος μου είναι ένα μικρό παράδειγμα. Αυτό το τράνταγμα έρχεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο›.
Όταν ερωτήθηκε ο πατέρας Τριαντάφυλλος πώς και δεν αντελήφθη τόσον καιρό το μπλέξιμο των παιδιών του, απάντησε: «Διότι έβλεπα τα παιδιά ότι δεν είχαν δραχμή. Δεν ξέρω τί έγινε με αυτά τα εκατομμύρια. Φαίνεται ότι τα πήραν ορισμένοι›.
Λίγες ώρες αργότερα, μαζί με την Πρεσβυτέρα, ταξίδεψαν σιδηροδρομικώς. Ύστερα από 20 ημέρες συνεχούς παραμονής στην πρωτεύουσα, ο πατήρ Τριαντάφυλλος αποφάσισε να αποσυρθεί για λίγο και να ξεκουραστεί όπως δήλωσε ο ίδιος, στο εξοχικό της οικογένειας, στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Εκεί τον περίμεναν και πάλι οι δημοσιογράφοι και δήλωσε:
«Παρακαλώ τον Θεό να τους φωτίσει εκεί μέσα στη φυλακή που θα μπουν, να ζητήσουν το έλεος του Θεού, να μετανοήσουν. Δεν έχει μεγάλη σημασία αν ο άνθρωπος είναι έξω απ’ τα κάγκελα ή μέσα απ’ τα κάγκελα. Μεγάλη σημασία έχει να σωθεί› -ετόνισε ο πατήρ Τριαντάφυλλος.
Ο 72 ετών ιερέας, σχεδόν αμέσως μετά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του 40χρονου γιου του Σάββα, μετέβη στην Αθήνα για να του συμπαρασταθεί. Όλες αυτές τις ημέρες πηγαινοερχόταν, μεταξύ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ και ΓΑΔΑ και του διαμερίσματος της οικογένειας στην πλατεία Αττικής. Με την εμπλοκή στην υπόθεση και των άλλων δύο γιων του, του Χριστόδουλου, 44 χρόνων και του Βασίλη, 30 χρόνων, ο πατέρας Τριαντάφυλλος παρά το πλήγμα εμφανίστηκε έτοιμος να συμπαρασταθεί στους τρεις κατηγορουμένους γιους του και για όσο αυτοί μείνουν στη φυλακή.
Όπως είπε η παπαδιά, ακόμα δεν έχει δεχθεί την ανάμιξη των παιδιών της στην Οργάνωση, παρά το γεγονός ότι έχουν παραδεχθεί τη συμμετοχή τους. Κύριοι Δικασταί, χείλη ιερέως ου ψεύδονται.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Τότε γιατί δεν τον αφήσατε να καταθέσει; Για ποιο λόγο; Ξέρατε τί θα πει; Διαβάστε τώρα και το πόρισμα των γιατρών να δούμε τί λένε....
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ..... αλλά κύριοι Δικασταί, απαντώ εις όσα ακούστηκαν από την πλευρά του κατηγορουμένου κ. Σάββα Ξηρού, αλληλοσυγκρουόμενα, περί φύσεως φαρμάκων, πορτοκαλάδων και άλλα τινά.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ δεν είπα πορτοκαλάδες....
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν κύριε Πρόεδρε, αν λέγω, με τέτοια παράνομη και ανορθόδοξη μέθοδο η προανακριτική υπηρεσία απέσπασε τις ομολογίες του Σάββα Ξηρού, ερωτώ: Γιατί να μην εφαρμόσει την ίδια μέθοδο και στην περίπτωση Γιωτόπουλου, που είναι μάλιστα η μείζων κεφαλή, ο ηγέτης της Οργάνωσης; Την ίδια μέθοδο που εφήρμοσε στον κ. Σάββα Ξηρό, να την εφαρμόσει και στον κ. Γιωτόπουλο. Και αυτόν τον είχε στην εξουσία της η προανακριτική υπηρεσία, αν έχουν ψήγμα αληθείας όσα αλληλοσυγκρουόμενα έχει ισχυρισθεί η πλευρά του κατηγορουμένου Σάββα Ξηρού.
Γιατί ο Γιωτόπουλος παρέμενε σταθερά αμετακίνητος μέχρι σήμερα στη γραμμή του «Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω τίποτα› να παριστάνει τη στρουθοκάμηλο, ενώ όλα τα στοιχεία βοούν και τον έχουν καταδείξει ως το μοιραίο άνθρωπο για τον τόπο σχετικά με την τρομοκρατία; Γιατί να μην τον ποτίσουν κι αυτόν τα χάπια που λέει ο κ. Σάββας για να ομολογήσει αυτά που τώρα προσπαθεί να αποκρούσει με αστειότητες;
Σ. ΞΗΡΟΣ: Ομάδα ψυχιάτρων ήταν, δεν ήταν μόνο χάπια! Γιατί δεν δέχεστε να ακούσετε την αλήθεια!
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μήπως κ. Πρόεδρε πρέπει να ηρεμήσει ο κατηγορούμενος;
Σ. ΞΗΡΟΣ: Ήρεμος είμαι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε δεν διευθύνω εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς πρέπει να κάνετε πρόταση αν θέλετε να απομακρυνθεί. Αλλιώς χωρίς εισαγγελική πρόταση δεν μπορεί να αποφασίζει το Δικαστήριο. Εγώ τον προειδοποίησα δυο φορές.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε ας κάνει την πρόταση ο κύριος συνάδελφός μου.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε έχω να πω τα εξής: πιστεύω ότι αυτό που πρυτανεύει σε μια αίθουσα διαδικασίας, ή πρέπει να πρυτανεύει και μάλιστα αυτή τη στιγμή, είναι η απόλυτη ηρεμία. Κάποιος άνθρωπος με αγωνία προσπαθεί να εκφράσει την άποψή του πάνω σ’ ένα τεράστιο αποδεικτικό υλικό. Αν ο κ. κατηγορούμενος δεν μπορεί να συγκρατηθεί και είναι φανερό ότι αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να συγκρατηθεί, θα πρέπει να εφαρμοστεί η οικία διάταξη και να απομακρυνθεί από την αίθουσα μέχρι που να ηρεμήσει και να επανέλθει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι λέει ο συνήγορός του;
Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό το οποίο μεταφέρει ο κ. Ξηρός είναι η επίσης αγωνίας του να καταδειχθεί το έγκλημα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ. Στην κρίση του Δικαστηρίου δεν έχουμε να συνεισφέρουμε τίποτε επί της αποφάσεώς σας, οποιαδήποτε κι αν είναι. Στην κρίση σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο αρκείται στο να κάνει μια τελευταία σύσταση σαν Δικαστήριο πλέον, όχι σαν Πρόεδρος και παρακαλώ πάρα πολύ κ. Σάββα Ξηρέ ο κ. Εισαγγελεύς έχει δικαίωμα όπως και οι συνήγοροί σας αδιατάρακτα να εκφέρει τον λόγο του είτε λέει σωστά, είτε λέει αυτά που σας αρέσουν. Αλίμονο να άρεσαν στους κατηγορούμενους αυτά που λένε οι Εισαγγελείς.
Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει σημασία τι έκανε. Θα το δούμε στο τέλος. Ο συνήγορός σας θα εκφέρει λόγο τελευταίος. Δεν νομίζω ότι σας ωφελούν αυτά τα πράγματα.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό είναι δικό μου θέμα. Τι ωφελεί ή όχι, το ξέρω εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φοβάμαι μήπως δεν ξέρετε τι σας ωφελεί.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Σας είπα ποια είναι η απόφαση του Δικαστηρίου. ¶μα συνεχίσετε θα επανέλθουμε.
Σ. ΞΗΡΟΣ: ¶μα ακούω αυτά που ακούω?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα εμμένετε λοιπόν.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Το δηλώνει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς να βγάλουμε άλλη απόφαση γιατί εμμένει.
Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Από τη συγκεκριμένη διάταξη να ορίσετε και πόσο χρόνο μπορεί να διαρκεί η αποβολή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόλις μας δηλώσετε εσείς ότι θα έρθει εδώ και δεν θα ενοχλεί. Μπορούμε δηλαδή να τον αποβάλλουμε μέχρι τη διακοπή επί παραδείγματι.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν κάνω συμφωνίες για να ορίσετε χρόνο. Εγώ όποτε είμαι εδώ, θα μιλάω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικαστήριο είμαστε μπορούμε να σας διώξουμε τελείως. Αλλά δεν θέλω όμως, θέλω να τα ακούτε αυτά τα πράγματα, να δείτε και την επιχειρηματολογία του κ. Εισαγγελέα, μην νομίζετε ότι έτσι τα λέμε εδώ πέρα στο βρόντο.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εφόσον δήλωσε ότι εμμένει στο να διακόπτει και να παρεμβαίνει το Δικαστήριο αποφασίζει πλέον να διατάξει την αποβολή του από την αίθουσα μέχρι τη διακοπή, δηλαδή μέχρι τις 13:00 η ώρα που θα ξαναγυρίσουμε και θα εκπροσωπείται από τους συνηγόρους του που είναι παρόντες.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Πάντως κ. Πρόεδρε φοβάστε την αλήθεια!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ να τη φοβάμαι; Γιατί να τη φοβάμαι; Εγώ ψάχνω την αλήθεια εναγώνια.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν κύριοι Δικαστές στη συνέχεια βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας του κ. Σάββα Ξηρού και δόθηκε η ανάλογη ιατρική έγκριση δεοντολογικά από δύο ιατρούς την κα Θεοδωροπούλου και τον κ. Μαντωνάκη που είναι και Καθηγητής της Ψυχιατρικής, η κα Θεοδωροπούλου είναι Δ/ντρια του Ψυχιατρικού Τμήματος του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ. Όταν δεοντολογικά επετράπη η εξέταση -όπως ήταν επόμενο αναγκαία και δικονομικά υποχρεωτικό- να προανακριθεί ο κ. Σάββας Ξηρός, άρχισε η προανάκρισή του σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κ.Ποιν.Δ.
Δηλαδή από προανακριτικούς υπαλλήλους αστυνομικούς επί παρουσία και υπό την εποπτεία του αρμοδίου εισαγγελικού λειτουργού κ. Ιωάννη Διώτη προκειμένου να διαπιστωθεί σχετικά με την έκρηξη στον Πειραιά και τον πολυτραυματισμό του Σάββα Ξηρού, τι έγινε, πως έγινε και από ποιον έγινε. Είχε καθήκον η προανακριτική Αρχή να ερευνήσει, να διαπιστώσει πως κατέστη πολυτραυματίας ο Σάββας Ξηρός. Είχε καθήκον εκ του νόμου. Δεν μπορούσε να αρνηθεί να προανακρίνει τον κ. Σάββα Ξηρό.
Εκείνος ήταν το μέσο απόδειξης για το τι είχε συμβεί εις βάρος της υγείας του. Παρακαλώ, προσέξτε το αυτό. Είχε έναν πολυτραυματία. Ποιος τον τραυμάτισε; Από τι; Με ποιο μέσο; Αυτό έπρεπε να ερευνήσει η προανάκριση και αυτό ερεύνησε. Το ότι έπεσε στον τρομοκράτη και την τρομοκρατία αυτό ήταν άλλο, στην πορεία. Αλλά η προανάκριση εστράφη κατά το καθήκον κατά το υπηρεσιακό χρέος να διαπιστωθεί πως τραυματίστηκε ο Σάββας Ξηρός, ποιες ήταν οι συνθήκες και γιατί.
Τη στιγμή εκείνη η αστυνομική Αρχή η προανάκριση είχε μόνο το Σάββα. Ο κ. Κουφοντίνας είχε εξαφανιστεί όπως προέκυψε εδώ, ούτε υπήρχε άλλο αποδεικτικό μέσο, έγκυρο να πει για το πώς τραυματίστηκε ο Σάββας Ξηρός. Η πλέον έγκυρη πηγή ήταν ο ίδιος ο πολυτραυματίας. Έτσι κύριοι Δικαστές έγινε. Η αστυνομική Αρχή ζήτησε την άδεια από τους γιατρούς αν μπορεί να τον προανακρίνει. Πήγαν οι γιατροί που προανέφερα (και ο ένας ο Μαντωνάκης είναι και Καθηγητής) και όταν είπαν αυτοί ναι μπορείτε, τότε τον προανέκριναν.
Εκεί εξεταζόμενος ο Σάββας Ξηρός αναφορικά με τις συνθήκες του δικού του τραυματισμού και την έκρηξη της βόμβας έδωσε όλες τις αναγκαίες περιγραφές και πληροφορίες. Έτσι κοντά στο «Θέλω να ζήσω› που μονολογούσε αρχικά, προστέθηκε τώρα και το «Θέλω να τα πω όλα›, «Θέλω να τα πω όλα να τελειώνουμε›. Αυτή την επιθυμία του να τα πει όλα, την υπαγόρευσε και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, όπως ανέφερα και χτες φοβήθηκε την απόλυση από την Οργάνωση.
Ο Σάββας Ξηρός σκέφτηκε «Γλίτωσα από την έκρηξη, θα γλιτώσω από τους συντρόφους;› και ρωτούσε με αγωνία κατά που βλέπει το δωμάτιο όπου νοσηλευόταν. Μήπως βλέπει κατά το Λυκαβηττό από όπου μπορεί να στηθεί ταμπούρι και να ριχθεί κάποια ρουκέτα εναντίον του και να τον αποτελειώσει, ή βλέπει κατά τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας;
Όπως κατάθεσαν οι μάρτυρες φοβόταν, έλεγχε το νερό και τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Δυο μαζί νοσοκόμοι πήγαιναν και τα έπαιρναν. Φοβόταν, διότι ο ίδιος όπως είναι αποδεδειγμένο, το έγκλημα το είχε τρόπο ζωής και θα πω κι αυτό που λένε στο χωριό μου κύριοι Δικαστές, είναι συναφές: «Ο κλέφτης δεν έχει που να δέσει το άλογό του›. Ξέρετε γιατί; Επειδή είναι κλέφτης, όλα τα μέρη τα θεωρεί που να θέλουν να τον κλέψουν. Έτσι και ο Σάββας Ξηρός στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ φοβόταν για τη ζωή του.
Είναι μια από τις αιτίες οι οποίες τον ώθησαν να τα πει όλα για να τελειώνει, διότι λέγοντάς τα όλα, πλέον, δεν κινδύνευε. Τα είχε πει όλα. Δεν κινδύνευε να του κλείσουν το στόμα πλέον, αφού τα είχε πει. Και τα είπε όλα, ή σχεδόν όλα ο ανακρινόμενος Σάββας Ξηρός.
Περιέγραψε όσα σχετίζονταν με το δικό του τραυματισμό και την έκρηξη της βόμβας, την προέλευση, τον προορισμό, την αιτία της έκρηξης και τους συνεργάτες και άλλα. Παραδέχτηκε ότι ήταν μέλος της 17Ν και ανέφερε και όλες τις άλλες προηγούμενες συμμετοχές του στις επιχειρήσεις της εγκληματικής εκείνης Οργάνωσης: τις δολοφονίες, τις ληστείες κι άλλες πράξεις.
Κατονόμασε κι άλλα μέλη της 17Ν. Προσδιόρισε το ρόλο του καθενός στην ιεραρχία της Οργάνωσης. Ανέφερε ποιοι από όλους συμμετείχαν και σε ποιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Οργάνωσης. Ανέφερε πόσα και που ήταν τα συνωμοτικά κρησφύγετα οι γιάφκες.
Ανέφερε που βρίσκονταν τα κλεμμένα όπλα και τα επιχειρησιακά υλικά της Οργάνωσης τα εκρηκτικά, υλικά μεταμφιέσεως, έγγραφα κλπ. και αυτά τα γάντια, τα πολλά γάντια, τα μάλλινα γάντια. Κύριοι Δικαστές, δεν ήξερα εδώ το έμαθα ότι όταν φοράει κάποιος μάλλινα γάντια δεν αφήνει αποτυπώματα, ενώ με τα πλαστικά αφήνει στο εσωτερικό βέβαια.
Γενικά ομολόγησε όχι μόνο τη δική του συμμετοχή στην Οργάνωση αλλά κατέδειξε και τη συμμετοχή και τη δράση και όλων των άλλων που ήξερε. Μίλησε για όλους και για όλα και ακόμη εξήγησε στους προανακριτές σε τι χρησίμευαν τα πολλά κλειδιά της αρμαθιάς η οποία βρέθηκε πάνω του κατά το χρόνο της έκρηξης.
Οι παραδοχές και οι αποκαλύψεις εκείνου διασταυρώθηκαν και επιβεβαιώθηκαν απόλυτα στη συνέχεια από τις έρευνες και τις κατασχέσεις όπως έγιναν στις δύο γιάφκες της οδού Πάτμου και της οδού Δαμάρεως. Όλα αυτά που ανέφερα προκύπτουν από τις αναγνωσθείσες εκθέσεις αυτοψίας, κατασχέσεως, πραγματογνωμοσύνη, εργαστηριακές εξετάσεις κι άλλα, αλλά και από πλείστες αξιόπιστες μαρτυρίες σε συνδυασμό και με τις αντίστοιχες απολογίες των κατηγορούμενων.
Κύριοι Δικαστές θα προτρέξω πάλι στη φωνή του Σάββα Ξηρού στην τηλεφωνική συνέντευξή του στις 8/9/2003 σ’ ένα καλό δημοσιογράφο των Αθηνών. Η συνέντευξη αυτή δεν δόθηκε ούτε στον κ. Σύρο, ούτε στον κ. Διώτη, ούτε προηγήθηκε της συνεντεύξεως η πόση κάπου υγρού που να έχει μέσα τον ορό της αλήθειας ή που να του δημιούργησε τη θέληση να πει αυτά που είπε. Δόθηκε από τη φυλακή, ήταν κλειστός, δόθηκε τηλεφωνικά. Ο δε δημοσιογράφος ήταν εκτός της φυλακής, ήταν στην πόλη των Αθηνών.
Επομένως ο κ. Σάββας Ξηρός ήταν εντελώς ανεπηρέαστος. Έχει πει και το τονίζω: «Γνώριζες ότι είναι ο Μισέλ Οικονόμου (αναφέρεται στον κ. Γιωτόπουλο) -ρωτά ο δημοσιογράφος- και του ετοίμαζες πλαστή ταυτότητα, πιστεύοντας ότι θα περάσει στην παρανομία;› Απάντηση του Σάββα Ξηρού: «Την ταυτότητα την είχα φτιάξει πριν από χρόνια και τον ρώτησα τι την θέλεις την ταυτότητα, μια πλαστή ταυτότητα; Λέει: Ε, νοικιάζω καμιά φορά κανένα ξενοδοχείο και δεν θέλω να μάθουν ότι έχω πάει στη Θεσσαλονίκη παράδειγμα, είχε πει μια τέτοια δικαιολογία και εγώ δεν πίστευα ότι είναι άνθρωπος που βρίσκεται στην παρανομία. Απλώς ήθελε που και που να είναι ινγκόγνιτο σε κάποια μέρη›.
Δημοσιογράφος: «Ήξερες ότι το Μισέλ Οικονόμου δεν είναι αληθινό όνομα;› Σάββας: «Όχι δεν το ήξερα›.
Δημοσιογράφος: «Δεν ήξερες ότι λέγεται Αλέξανδρος Γιωτόπουλος;› Σάββας: «Όχι αυτό δεν το γνώριζα και ούτε ήξερα ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος?›.
Δημοσιογράφος: «Ο μόνος που το ήξερε ήταν ο Κουφοντίνας;› Σάββας: «Αυτός, πολύ πιθανό γιατί κάναμε συζητήσεις. Αυτό έλεγα όταν είχαν γράψει για τον Γιωτόπουλο. Είχαν γράψει περίπου ένα μήνα πριν, ενάμιση δύο, λίγο μετά το Πάσχα τέλος πάντων η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ είχε ένα άρθρο και έγραφε κάτι γι’ αυτόν›.
Περαιτέρω αναφερόμενος στον κ. Κουφοντίνα.
Δημοσιογράφος: «Αμφισβητήθηκε ο Κουφοντίνας και ζήτησε να γίνουν διαδικασίες για να εκλεγεί ο πυρηνάρχης; Σάββας «Ναι›.
Δημοσιογράφος: «Αυτό μου το επιβεβαίωσες κι εσύ χτες› Σάββας: «Αυτό είχε γίνει κάποτε. Είχε έρθει κάποιος που είχε διαβάσει το «Κεφάλαιο› του Μαρξ και δεν είχε δοκιμαστεί βέβαια στο δρόμο. Αυτό είναι αλήθεια. Αυτός του λέει ο Λουκάς (ο κ. Κουφοντίνας) αυτός έφερνε αντίρρηση γιατί να κάνει κουμάντο ο Λάμπρος; Του λέει ο Λουκάς εντάξει από σήμερα θα κάνεις εσύ κουμάντο. Κατευθείαν. Λέγε τι θα κάνουμε; Και δεν ήξερε τι να κάνουμε.›.
Δημοσιογράφος: «Αμφισβήτησε δηλαδή τον Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα;› Σάββας: «Όχι τη διαδικασία. Γιατί εγώ πιστεύω αν γίνονταν εκλογές πάλι ο Λάμπρος (ο κ. Γιωτόπουλος δηλαδή) θα είχε τη δυνατότητα. ¶λλωστε αυτός ήταν που μας έμαθε όλους να στεκόμαστε στο δρόμο, να βγάζουμε πληροφορίες. Τα πάντα τα μάθαμε από αυτόν›.
Κύριοι Δικαστές από όλα τα στοιχεία προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια, ακόμη και από τις αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις που προέβαλε σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο κ. Σάββας Ξηρός. Είδατε πως ξεκίνησε, πόσες φορές μετέβαλλε το πλάνο στην προσπάθειά του να πει πράγματα εντελώς αβάσιμα.
Με απόλυτη λοιπόν σαφήνεια προκύπτει ότι ο λόγος και η αιτία που οδήγησαν τον Σάββα Ξηρό να προβεί στις αυθόρμητες, σαφείς, πλήρεις και πειστικές ομολογίες και παραδοχές, αλλά και βάσιμα συνάγεται ότι τούτο έγινε επειδή κατάλαβε ότι το παιχνίδι ήταν πλέον χαμένο γιατί ήθελε να ζήσει όπως έλεγε εξ αρχής, τώρα μάλιστα που στο θάλαμο νοσηλείας του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ διαπίστωνε ότι είχε ξεφύγει από κάθε κίνδυνο θανάτου, που τον φόβιζε στην αρχή.
Περαιτέρω όπως προκύπτει και από την συνέντευξη του πατρός Τριαντάφυλλου Ξηρού του ιερέως λειτούργησαν θετικά έστω και καθυστερημένα, κάποιες λίγες τύψεις συνειδήσεως για όσα δεινά και αμαρτωλά είχε διαπράξει αυτός και η εγκληματική Οργάνωση 17Ν. Κυρίως όμως και προερχόντως οι αυθόρμητες, αβίαστες, λεπτομερείς, αποκαλυπτικές και αξιόπιστες προανακριτικές και ανακριτικές με την παρουσία του συνηγόρου του κ. Αγιοστρατίτη ομολογίες του Σάββα Ξηρού έγιναν με την εύλογη στόχευση και προσδοκία εκείνου, ότι δίνοντας τον εαυτό του και τους συντρόφους του, δίνοντας την Οργάνωση ολόκληρη και την δράση της και συντελώντας έτσι στην εξάρθρωσή της θα πετύχαινε να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του σχετικού νόμου 2928/2001.
Αυτός ήταν ο λόγος και η αιτία που ο Σάββας Ξηρός ήταν λαλίστατος και μίλησε για όλους και για όλα. Αλλά ενώ είχε βάσιμες ελπίδες και πιθανότητες να υπαχθεί πράγματι στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, στη συνέχεια ο ίδιος τα χάλασε από μόνος του γιατί άρχισε «τα είπα-ξείπα›.
Έτσι έγιναν από τον ίδιο αυτοδιαψεύσεις, ανακλήσεις αρχικών παραδοχών και προβολή νέων, εξαγγελίες και δηλώσεις ότι θα τινάξει την ανάκριση στον αέρα. Ψευδείς ισχυρισμοί ότι ομολόγησε κατόπιν χρήσεως φαρμάκων και άλλα ηχηρά παρόμοια. Δηλαδή προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιδόθηκε στην διαδικασία του «είπα-ξείπα›, στη διαδικασία του «παίρνω πίσω όσα είπα› και επινόησε πληθώρα ψευδών αιτιάσεων για άσκηση δήθεν σωματικής και ψυχολογικής βίας κατά την προανάκριση, για εξαναγκασμό σε ομολογίες με χρήση φαρμάκων, παραισθησιογόνων και ούτω καθεξής.
Όλα όμως κατέρρευσαν παταγωδώς ότι ετέθησαν υπό τον έλεγχο της ακροαματικής διαδικασίας. Ετέθησαν κ.κ. Δικαστές όχι μία φορά, πολλές φορές. Να μην πω συνεχώς, σχεδόν καθημερινά το θέμα αυτό εβασάνισε όλους τους παράγοντες προέχοντος δε το Δικαστήριο και τον ομιλούντα Εισαγγελέα καθώς επίσης και τον συνάδελφό του, αυτό το θέμα δηλαδή που έλεγε ο Σάββας Ξηρός για φάρμακα κλπ.
Ερευνήσαμε με αγωνία και είδατε έφερε γιατρούς οι οποίοι τί είπαν; Ενθυμήστε εκείνο το γιατρό τον συνδικαλιστή εκ Χανίων σε κάποιο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας. Μίλησε για αντιδεοντολογική ιατρική συμπεριφορά την οποία συνήγαγε από αυτά που άκουσε στην τηλεόραση και διάβασε στις εφημερίδες και όσα βέβαια του είπε ο Σάββας πιθανώς. Πιθανώς τούτο. Είπε συγκεκριμένα για το θέμα της δεοντολογικής πρακτικής ότι έπρεπε πριν από την εξέτασή του να γίνει ιατρική εξέταση από αρμοδίους γιατρούς, δύο.
Ο γιατρός λεγόταν Νικηφοράκης. Ενθυμούμαι και το επώνυμό τους. Του είπα και εν προκειμένω πριν από την εξέταση του Σάββα Ξηρού, την προανακριτική κατάθεσή του εξετάστηκε ιατρικώς από την κα Θεοδωροπούλου και τον κ. Μαντωνάκη οι οποίοι έδωσαν την άδεια στους προανακριτές. Το ίδιο και οι υπόλοιποι γιατροί. Μάλιστα κ.κ. Δικαστές προχθές εδώ στην αίθουσα έφερε μία γνωμάτευση δύο γιατρών οι οποίοι νομίζω συνδέονται και αυτοί με το νοσοκομείο Χανίων αν καλώς αντελήφθην, αν πάλι διορθώστε με, οι οποίοι τί είπαν;
Είπαν ότι είδαν τον φάκελό του και ότι τα φάρμακα αυτά στον Σάββα του δημιούργησαν την επιθυμία να μιλήσει και άλλα τινά, να μιλήσει σαν άνθρωπος δηλαδή. Ακολούθως μετά την έκθεση επιχειρήθηκε την τελευταία στιγμή ξανά πάλι να έρθει το θέμα στις απολογίες, να ξαναγίνει πάλι. Βέβαια το Δικαστήριο ορθά απάντησε ότι το θέμα πλέον έχει εξαντληθεί και δεν μπορεί διαρκώς να επανέρχεται σε ένα λυμένο θέμα νομικά και πραγματικά. Κύριοι Δικαστές, όπως είπα αποδείχθηκε από τον έλεγχο της ακροαματικής διαδικασίας ότι ήταν ψεύδη ασύστολα.
Κύριοι Δικαστές, το ίδιο αυθόρμητες, αβίαστες, λεπτομερείς, αποκαλυπτικές και αξιόπιστες υπήρξαν -και είναι- οι προανακριτικές και ανακριτικές απολογίες και των υπολοίπων κατά την προανάκριση και μερικών και στην κύρια ανάκριση κατηγορουμένων. Οι μόνοι εντελώς αρνητικοί εξ αρχής ήσαν οι κατηγορούμενοι Γιωτόπουλος, Γιάννης Σερίφης -βέβαια από άλλη πλευρά έχει μπει στην υπόθεση- Νικόλαος Παπαναστασίου και Ηρακλής Κωστάρης και οι μεταμεληθέντες αυτοί κατηγορούμενοι στη φάση εκείνη της προδικασίας είχαν δείξει ότι αντιλαμβάνονται το μεγάλο κακό που είχαν προξενήσει στην πατρίδα και στους συμπολίτες τους αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγηθεί αυτή η βάρβαρη εξακολουθητική εγκληματική τους δράση.
Κύριοι Δικαστές, πάντα από τα στοιχεία της προδικασίας αλλά και κυρίως της διαδικασίας στο ακροατήριο αποδείχθηκε ότι όλα όσα σχετικά με συγκεκριμένα εγκλήματα και εγκληματίες έχουν καταθέσει οι μεταμεληθέντες όπως είπα κατηγορούμενοι Σάββας, Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός, Πάτροκλος Τσελέντης, Κωνσταντίνος Καρατσώλης, Βασίλειος Τζωρτζάτος, Διονύσιος Γεωργιάδης, Παύλος και Θωμάς Σερίφης, Κωνσταντίνος Τέλιος και Σωτήρης Κονδύλης αποδείχθηκε, επιβεβαιώθηκαν από τις ίδιες τις πράξεις τους όσα είχαν καταθέσει. Επιβεβαιώθηκαν από τις ίδιες τις πράξεις τους οι οποίες στοιχειοθετούν την εγκληματική τους δραστηριότητα. Επίσης επιβεβαιώθηκαν από τις καταθέσεις των μαρτύρων και από τα ευρήματα στις γιάφκες, δηλαδή τα δακτυλικά αποτυπώματά τους σε πράγματα σχετιζόμενα με τα εγκλήματά τους, η γραφή τους καθώς επίσης και τον ανευρεθέντα οπλισμό, τα πιστόλια, τα περίστροφα, τις ρουκέτες, τις σφαίρες. Διασταυρώνονται δε πλήρως και αρμονικά μεταξύ τους. Συνεπώς το περιεχόμενο των απολογιών τους είναι αληθές, δηλαδή ανταποκρίνεται εις την πραγματικότητα.
Επομένως και με την λογική αυτή του ενιαίου των ομολογιών είναι αληθή και όσα αναφέρουν και για τους κατηγορουμένους Γιωτόπουλο, Ψαραδέλλη και Γιάννη Σερίφη. Για όλους αυτούς τους μεταμεληθέντες θέλω να πω ότι τότε είχαν δείξει θάρρος και εντιμότητα, είχαν τοποθετηθεί στην πλευρά της συντεταγμένης πολιτείας.
Όμως φαίνεται ότι μόνο για τους Πάτροκλο Τσελέντη, Σωτήρη Κονδύλη και Κωνσταντίνο Τέλιο η μεταμέλεια προέρχονταν από τις συνειδήσεις τους. Οι υπόλοιποι μετά την εμφάνιση του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό, για τον οποίο σημειωτέον κ.κ. Δικαστές ο Σάββας είχε πει εις στην Αστυνομική Αρχή πριν από την εμφάνισή του κ. Κουφοντίνα «προσέξτε, ο Λουκάς οπλοφορεί και θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του› υπονοώντας προφανώς ότι θα σκότωνε και θα σκοτωνόταν.
Επίσης το συνάγω αυτό από ότι είπε. Δεν περίμενε όταν έδινε τις ομολογίες του ότι θα συναντήσει μπροστά τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Πίστευε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει τελειώσει, ότι δεν θα τον δει ζωντανό και αυτό προκύπτει από το προηγούμενο που ανέφερα και εξηγεί, είναι ένας ακόμη λόγος γιατί προέβη εις τις ομολογίες.
Κύριοι Δικαστές, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι πλην του Πάτροκλου Τσελέντη, του Σωτήρη Κονδύλη και του Κωνσταντίνου Τέλιου για τους οποίους η μεταμέλεια προέρχονταν από τις συνειδήσεις τους, οι υπόλοιποι μετά την εμφάνιση του Δημήτρη Κουφοντίνα εις τον Κορυδαλλό ξαναγύρισαν στην εγκληματική τους αρνητική κατάσταση. Παραμένουν στο χώρο της τρομοκρατίας. Δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμη τις βαρβαρότητες για τον πολιτισμό. Έδειξαν -και αυτό το αναφέρω ιδιαίτερα για τον Θωμά Σερίφη- ότι έβλεπαν τις νομικές διατάξεις αναγνώρισης ελαφρυντικών σαν αντικείμενο αγοραπωλησίας.
Συνεπώς για τους πρώτους Τσελέντη, Κονδύλη και Τέλιο συντρέχει το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παράγραφος 2 εδάφιο δ του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή επέδειξαν ειλικρινή μετάνοια και η ποινική τους μεταχείριση πρέπει να είναι ανάλογη και επιεικής και σύμφωνη με το άρθρο 84 του Ποινικού Κώδικα.
Για τους λοιπούς προαναφερθέντες κατηγορουμένους οι οποίοι δεν επέστρεψαν αλλά παραμένουν αμετανόητοι στο χώρο του εγκλήματος όχι μόνο δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης οποιουδήποτε ελαφρυντικού του άρθρου 84 του Ποινικού Κώδικα αλλά ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι βαρύς. Εδώ δεν χωράει επιείκεια. Μόνο έτσι μπορεί η κοινωνία των πολιτών να προστατευθεί από τα εγκληματικά τους ένστικτα και τα εγκληματικά τους σχέδια.
Το τελευταίο κ. Πρόεδρε το αναφέρω και ενόψει ενός πραγματικού γεγονότος, μιας πραγματικότητας. Ο λοστρόμος κατά τον μάρτυρα Μιχάλη Περατικό είναι ο άνθρωπος που του σκότωσε το παιδί και του φόρτωσαν αυτόν τον ασήκωτο πόνο. Ο λοστρόμος κ.κ. Δικαστές της Οργάνωσης ο Δημήτρης Κουφοντίνας τις επόμενες ημέρες της έκρηξης στον Πειραιά της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού φρόντισε και μετέφερε μεγάλο τμήμα του οπλισμού της Οργάνωσης σε άγνωστη μέχρι τώρα γιάφκα. Γιατί; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Το ερώτημα είναι πραγματικό. Ερωτώ, γιατί; Γιατί κ. Κουφοντίνα; Δεν θέλω απάντηση. Ότι ήταν να απαντήσει απήντησε εις την ακροαματική διαδικασία.
Γιατί λέγω μετέφερες μεγάλο τμήμα του οπλισμού στη γιάφκα; Τί έχεις στο μυαλό σου; Θέλεις να ξαναχρησιμοποιήσεις τα «όργανα του διαβόλου› τα όπλα όταν εξέλθεις από τις φυλακές πάλι εναντίον της κοινωνίας, πάλι εναντίον του Ελληνικού λαού; Γιατί;
Κύριοι Δικαστές, και αυτό το περιστατικό της απόκρυψης οπλισμού από τον κ. Κουφοντίνα πρέπει να το εκτιμήσετε. Θα έλεγα όχι απλά να το εκτιμήσετε, να βαρύνει κ.κ. Δικαστές την σκέψη σας. Δεν είναι δυνατόν, θα αναφερθώ και περαιτέρω, δεν είναι οι κ.κ. κατηγορούμενοι αυτοί οι συνηθισμένοι που ξέρουμε και που δικάζουμε. Δεν είναι καν από το χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Ούτε καν από το χώρο της μαφίας. Είναι χειρότεροι. Είναι πλέον επικίνδυνοι, δεν είναι απλά οι εγκληματίες οι οργανωμένοι του κοινού ποινικού δικαίου. Αυτοί είναι χειρότεροι.
Κύριοι Δικασταί, δεν θέλω να κουράζω, όμως είμαι υποχρεωμένος κατά την εισαγγελική μου εκτίμηση, να αναφερθώ με αυτούς τους λόγους εις το Δικαστήριό σας. Επειδή θέλω να επιβεβαιώσω ενδεικτικά αυτά τα οποία είπα, θα μου επιτρέψετε να πω για την εγκληματική δράση του κ. Κουφοντίνα. Ο άνθρωπος αυτός μόνος του σκότωσε, δολοφόνησε τον Χρήστο Μάτη, τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη, τον Ουίλλιαμ Νορντίν, τον Τσετίν Γκιοργκού, τον Θάνο Αξαρλιάν και τον Μιχάλη Βρανόπουλο.
Σαν συναυτουργός σκότωσε τον Νικόλαο Μομφεράτο, τον Νικόλαο Γεωργακόπουλο, τον Παναγιώτη Ρουσσέτη, τον Κωνσταντίνο Ανδρουλιδάκη, τον Παύλο Μπακογιάννη και τον Στήβεν Σόντερς.
Σαν συνεργός μετείχε στις δολοφονίες του Δημήτρη Αγγελόπουλου, του Ρόναλντ Στιούαρτ, του Ιωάννη Βάρη, του Ομέρ Σιπαχίογλου, του Κωστή Περατικού.
Αυτουργός σε απόπειρες δολοφονιών ανθρώπων. Στις 4/2/87 στην απόπειρα δολοφονίας του Καψαλάκη. Στις 24/1/94 εναντίον του Νικολάου Γρίσπου στην οδό Σόλωνος. Στις 13/7/98 εναντίον του Παπαπάνου. Στις 16/12/91 εις βάρος του τροχονόμου Ξηντάρα. Ήταν πολύ τυχερός εκείνος ο τροχονόμος που έζησε. Στις 17/12/98 εις βάρος του ταμία της τραπέζης, του Βεχλίδη.
Βλέπω εδώ πέρα ότι είναι 5 οι απόπειρες κ.κ. Δικασταί, 5 οι δολοφονίες ιδίοις χειρσί, 6 ως συναυτουργός και 6 ως συνεργός, 5 απόπειρες ανθρωποκτονιών ως αυτουργός, συναυτουργός και συνεργός σε 84 απόπειρες ανθρωποκτονιών, ή μάλλον σε απόπειρες εναντίον 84 ανθρώπων.
Έκρηξη εναντίον 14 ανθρώπων στο υπ’ αρ. 10255 λεωφορείο αντρών των ΜΑΤ στην Καισαριανή, στο ΚΑΡΑΒΕΛ, στις 26/11/85. Τα ονόματά τους θα μνημονεύσω παρακάτω.
Σαν συνεργός σε απόπειρα ανθρωποκτονίας 23 ανδρών, Ελλήνων και Αμερικανών, που επέβαιναν στο λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας στις 24/4/87, το οποίο επλήγη με βόμβα στη λεωφόρο Κηφισού, στο ύψος του Ρέντη.
Έχει τελέσει απόπειρα ανθρωποκτονίας 11 αντρών που επέβαιναν σε λεωφορείο στη Βούλα, στις 10/8/87.