ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παρασκευόπουλος έχει τον λόγο.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θεωρώ ότι πράγματι ήταν ατόπημα αυτό που έγινε από τον κ. Εισαγγελέα και ειδικά από τον συγκεκριμένο άνθρωπο τον συνδικαλιστή, διότι αγνόησε ότι η πλειονότητα των συνηγόρων Υπεράσπισης είναι Αριστεροί, το έχουμε δηλώσει τουλάχιστον. Δεν εκφράζω απαξάπαντες αλλά την πλειονότητα. Θα έπρεπε να ξέρει ο κ. Εισαγγελέας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένα συναισθηματικό δέσιμο με αυτές τις Οργανώσεις όποιες κι αν είναι. Η τοποθέτησή μας από πλευράς ποινικής είναι μια άλλη ιστορία, συναισθηματικά όμως είμαστε ταγμένοι εκεί.
Όπως ο αείμνηστος Σταύρος Κανελλόπουλος και κάποιοι άλλοι προσήρχοντο σε δίκες και τελευταία ο αείμνηστος Γιαννόπουλος αμισθί, έτσι θα ήθελα να ξέρει ο κ. Μαρκής ο κ. αξιότιμος Εισαγγελέας ότι αυτό έγινε.
Περαιτέρω θα έπρεπε να ξέρει ένα πράγμα: η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία γνωρίζει λεπτό προς λεπτό εάν υπήρχε μια δεκάρα σε αυτούς τους ανθρώπους. Σας είπε μια μέρα ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός -δεν θέλω να το επαναλάβω γιατί ήταν λίγο πεζό- έως χυδαίο για μια «καπνοσακούλα›. Αυτό τι αντιπροσώπευε; Ότι δεν υπάρχει τίποτε, δεν υπάρχει μία! Συνεπώς μην λέμε πράγματα τα οποία δεν στέκονται. Γι’ αυτό εγώ θα δεχτώ αυτό που είπε ο συνάδελφος κ. Ρουμελιώτης εάν πει ο κ. Εισαγγελέας ότι ήταν πράγματι ατόπημα και τίποτα άλλο. Γιατί τα υπόλοιπα όλα είναι εκ του περισσού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ απασχολήθηκε με αυτό.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το περίμενα πραγματικά από τον κ. Μαρκή να πει αυτό ότι εμείς πληρωθήκαμε από τέτοια χρήματα. Δεν πληρωνόμαστε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Φυτράκης έχει τον λόγο.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε είμαι από τους παλαιότερους και θα έλεγα και από την παλιά φρουρά που έχει κάνει πάρα πολλές πολιτικές δίκες. Δεν με αγγίζουν οι υπαινιγμοί του κ. Εισαγγελέως αλλά πρέπει να σας πω ότι αν προχωρήσουμε σε αυτό το επίπεδο των αντιπαραθέσεων -είδατε άλλοτε ότι εγώ είμαι πάρα πολύ προσεκτικός σε αυτή τη δίκη και σε όλες τις δίκες που έχουν πολιτικό υπόστρωμα- πλήττουμε ευθέως πια -και παίρνετε εσείς πρωτοβουλία- την αυθεντικότητα του συστήματός μας. Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να λέγονται. Όταν λέγονται, πρέπει να είναι πλήρως αποδεδειγμένα.
Αλλά η γενίκευση αποτελεί πλήγμα στο μοντέλο Δικαιοσύνης που έχουμε. Αυτή η γενίκευση που έκανε ο κ. Εισαγγελέας εγώ άκουσα μόνο το δεύτερο σκέλος της επανόρθωσης, η οποία περιελάμβανε -βέβαια μέσα σ’ ένα κλίμα οξύτητας που ήταν δικαιολογημένο να γίνει- πάλι επανάληψη της ίδιας τοποθέτησης και μάλιστα θα έλεγα σε πιο σκληρότερη βάση με την αναφορά εγγράφου κλπ.
Νομίζω ότι είμαστε σε λάθος δρόμο και πρέπει να κάνουμε σοβαρά την αυτοκριτική μας για να στηρίξουμε την ποιότητα του δικαστικού συστήματος. Αλλιώς θα μπούμε σε κρίση και η κρίση αυτή δεν είναι προς όφελος του δημοκρατικού συστήματος, που όλοι λέμε ότι θέλουμε να υπερασπιστούμε.
Είμαι πολύ προσεκτικός και πολύ συντηρητικός σε αυτές τις παρατηρήσεις. Βεβαίως από πολλές πλευρές μπορεί να έγιναν σφάλματα, αλλά το ποιο ίσως βασικό και πρωτότυπο που ακούστηκε και για πρώτη φορά, στα τόσα χρόνια δεν έχω ακούσει τέτοιο πράγμα σε Δικαστήρια, ήταν τούτο. Γι’ αυτό και αισθάνθηκα την ανάγκη, παρά το ότι δεν θέλω να μπω σε αυτές τις διαδικασίες της οξύτητας, να το επισημάνω και να πω ότι πρέπει πάλι εκ νέου να πάρουμε θέση σε αυτό το ζήτημα και να το λύσουμε ή αν το αφήσουμε ανοιχτό θα δούμε τι θα κάνει ο καθένας με την ευθύνη που έχει σε αυτό το πολιτικό σκηνικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει να το κλείσουμε καλύτερα αυτό το θέμα.
Ο κ. Ευαγγελάτος έχει τον λόγο επί προσωπικού.
Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε θέλω μόνο να διευκρινίσω το εξής: ο υποφαινόμενος ανέλαβε την υπόθεση των ΕΛΤΑ στις 15 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Αυτό που είπε η κα Κούρτοβικ έπρεπε να με διαστείλει ότι κάποιοι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής άρχισαν να εμφανίζονται από τις 2 Ιουλίου του 2002 δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν ήταν δυνατό να εμφανίζομαι πέρσι όταν δεν είχα αναλάβει και σαν αρχαιότερος δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι στη δική μας εποχή π.χ. ως δικηγόροι υπερασπιζόμενοι στη διάρκεια της Δικτατορίας τους αντιστασιακούς όχι μόνο δεν παίρναμε αμοιβή, αλλά βάζαμε και από την τσέπη μας. Εξεταζόμενος στο ΕΑΤ – ΕΣΑ από το γνωστό Τσαφιλογιαννάκο όταν αυτό το προέβαλλα μου είπε ότι «Είσαι πιο επικίνδυνος γιατί είσαι ιδεολόγος›.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον λόγο ο κ. Εισαγγελεύς επί της ουσίας.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριοι Δικαστές, εγώ θα έλεγα το εξής: θέλω να επαναλαμβάνω τη συγγνώμη μου προς το Δικαστήριο που εξ αιτίας κάποιου που είπα, προκλήθηκε όλη αυτή η ένταση μέσα στο Δικαστήριο, δημιουργήθηκε ένα κλίμα που δεν ταιριάζει ως ιδιοσυγκρασία και κυρίως για την ώρα που καταναλώθηκε και εμπόδισε το έργο σας.
Θα μου επιτρέψετε να επανέλθουμε στη ροή των γεγονότων. Ας το αφήσουμε να ξεχαστεί, από εκεί και πέρα οι ενέργειες οι οποίες θα κάνει οποιοσδήποτε δεν με αφορούν εμένα, μπορεί να τις κάνει όποιος νομίζει. Εγώ ξεχνώ ήδη τα όσα ακούστηκαν περί ανηθικότητας και προχωρώ.
Βρισκόμαστε στην περίπτωση της Τράπεζας Εργασίας που οι δράστες πέτυχαν φεύγοντας –είχα περιγράψει ήδη τα περιστατικά- να έχουν αφαιρέσει περίπου 30 εκ. συνολικά δηλαδή 23.570.000 για την ακρίβεια συν κάποια ποσότητα συναλλάγματος, συνταξιοδοτικές επιταγές κλπ.
Ποια στοιχεία έχουμε ότι η 17Ν βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια; Τρεις κατηγορούμενοι αναφέρονται στην υπόθεση αυτή. Πρώτος ο Χριστόδουλος Ξηρός στις 17 Ιουλίου 2002 λέει ότι έλαβε μέρος μαζί με τον Κουφοντίνα, τον Τζωρτζάτο, τον Τέλιο και τον Σάββα. Ο Σάββας στις 20 περιγράφει τα γεγονότα και επιπλέον προσθέτει ότι ενώπιον μάλιστα του ειδικού Εφέτη ανακριτή ότι συμμετοχή στην ληστεία αυτή είχε και ο Στέλιος. Στέλιος, με αυτά που έχουν επικρατήσει κι έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα φέρεται να είναι ο κατηγορούμενος κ. Καρατσώλης και ο Μάρκος ο Τέλιος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν κατέθεσε στις 20/7 στην προανάκριση είχε πει ότι «Ήμουν εγώ, ο Λουκάς, ο Τζωρτζάτος κι άλλοι δύο που δεν θυμάμαι›. Έρχεται στον Εφέτη ανακριτή και λέει ότι «Οι δύο που σας είπα ότι δεν θυμάμαι ήταν ο Καρατσώλης δηλαδή ο Στέλιος και ο Μάρκος›. Περιγράφει ως εξής τα γεγονότα: ότι ο Τζωρτζάτος ήταν αυτός που μάζεψε τα χρήματα και ο Τέλιος έκλεισε τα στόρια, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην είσοδο.
Ο Τέλιος στις 23/7 απολογούμενος παραδέχεται τη συμμετοχή του, περιγράφει ποιοι ήταν και επιβεβαιώνει αυτό που ενώπιον του Εφέτη ανακριτή έχει πει και ο Σάββας, ότι δηλαδή ο ρόλος ο δικός του ήταν να κλείσει, δεν χρησιμοποιεί τον όρο στόρια αλλά χρησιμοποιεί τον όρο τα κουρτινάκια.
Οι μάρτυρες όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους πρέπει να ήταν μεταμφιεσμένοι είναι λίγο ασαφείς. Ο μάρτυρας Νιαβής λέει ότι αναγνωρίζει τον Σάββα και ότι είναι απολύτως βέβαιος, όταν βέβαια τον ρώτησε ο κ. Αγιοστρατίτης ειδικότερα προσέθεσε «πόσο μπορεί να είναι κάποιος βέβαιος›. Ο κ. Καλλιακμάνης περιγράφει ότι ως πιθανό πρόσωπο που άνοιξε το χρηματοκιβώτιο ήταν ο Κουφοντίνας.
Με βάση αυτά τα στοιχεία και κυρίως ότι οι τρεις από τους αυτούς που συμμετέχουν παραδέχονται τη συμμετοχή τους και περιγράφουν τη δραστηριότητα των άλλων, νομίζω ότι το Δικαστήριό σας έχει στοιχεία για να οδηγηθεί σε καταδικαστική απόφαση για την πράξη αυτή.
Μισό λεπτό να μου επιτρέψετε να δω την περίπτωση του κ. Καρατσώλη μήπως είναι από τις υποθέσεις αυτές τις οποίες επικαλείται κατά κάποιο τρόπο αυτό που λέμε άλλοθι, ώστε να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε, αλλά έχω τη γνώμη ότι η επίκληση του άλλοθι γίνεται κυρίως για την περίπτωση που έχει γίνει στις 2 Απριλίου.
Προχωρούμε σε μια επόμενη ενέργεια. Είναι η ληστεία που φέρεται να έχει γίνει στο Περιστέρι, στην Τράπεζα Εργασίας του Περιστερίου. Η πράξη αυτή έχει γίνει στις 18/7/1990 ένα χρόνο δηλαδή μετά από την προηγούμενη ληστεία. Την πράξη αυτή φαίνεται να την έχουν τελέσει οι Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Τζωρτζάτος, Θωμάς Σερίφης, Κονδύλης και Κωστάρης. Θέλω να προσθέσω στην προηγούμενη υπόθεση κ. Πρόεδρε ότι έχω την εντύπωση ότι στην τράπεζα Εργασίας ο ρόλος του Σάββα Ξηρού στην υπόθεση το σωστό θα ήταν να χαρακτηριστεί ως απλή συνέργια. Φέρεται να είναι αυτός ο οποίος ήταν απ’ έξω και φύλαγε και ως εκ τούτου μόνο ως απλός συνεργός μπορεί να χαρακτηριστεί.
Στην περίπτωση της τράπεζας Εργασίας φέρονται ως συναυτουργοί οι Κουφοντίνας, Ξηρός, Σάββας, Χριστόδουλος, Βασίλης Τζωρτζάτος και Θωμάς Σερίφης, ο Σωτήρης Κονδύλης και ως απλός συνεργός ο Κωστάρης. Τί έγινε την ημέρα εκείνη; Στο υποκατάστημα λένε ότι μπήκαν 7 άτομα τα οποία κινητοποίησαν 20 περίπου υπαλλήλους και 15 πελάτες. Υπήρχαν στα χέρια των δραστών 2 αυτόματα και 5 πιστόλια. Απειλήθηκε ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής ο οποίος υπό την απειλή όπλων αναγκάστηκε να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο.
Δύο άλλοι από τους δράστες ανέβηκαν στο πατάρι και υποχρέωσαν τους υπαλλήλους να κατέβουν, ενώ υπήρχε στην είσοδο κάποιος ο οποίος ακινητοποιούσε τους εισερχόμενους με απειλή όπλου. Ο Υποδιευθυντής υπό την απειλή των όπλων αναγκάστηκε να ανοίξει, να σχηματίσει τον συνδυασμό, μάλλον ο Κεντρικός Ταμίας μαζί με το κλειδί του το χρηματοκιβώτιο. Συγκεντρώθηκαν όλα τα χρήματα, επίσης τα χρήματα που βρισκόταν και στα υπόλοιπα ταμεία τα οποία ήταν περίπου 47 εκατομμύρια δραχμές. Οι δράστες βγήκαν και απομακρύνθηκαν με διάφορα οχήματα.
Τί στοιχεία έχουμε που να συνδέουν την ενέργεια αυτή με την 17Ν; Ο Χριστόδουλος Ξηρός στις 17 Ιουλίου αναφέρει ότι «έλαβα μέρος με τον Κουφοντίνα, τον Κονδύλη και τον Σάββα και όλους που δεν θυμάμαι με ποσό γύρω στα 40 με 50 εκατομμύρια›. Στις 20 Ιουλίου ο Σάββας λέει «ήμουν εγώ, ο Κουφοντίνας, ο Τζωρτζάτος, ο Χριστόδουλος και άλλα τρία άτομα που δεν θυμάμαι›. Στις 22/7 ο Θωμάς Σερίφης αποδέχεται την συμμετοχή, αναφέρει ότι «στην είσοδο έμεινε ο Χάρης ο Κωστάρης, ο ίδιος και ο Σάββας ανέβηκαν στο πατάρι και κατέβασαν τους υπαλλήλους›.
Ο Θωμάς Σερίφης στην κατάθεσή του 23/7 λέει ότι θυμάται ότι γινόταν μια συζήτηση για κάποια ενέργεια που θα γίνει στο Περιστέρι. Στην ενέργεια αυτή ο ίδιος δεν έλαβε μέρος αλλά θυμάται ότι τον ειδοποίησαν να πάει σε κάποιο σημείο της οδού Θηβών και να παραλάβει τον Χριστόδουλο, πράγμα το οποίο έγινε. Τον παρέλαβε και τον πήγε περίπου αν θυμάμαι καλά προς την οδό Αχαρνών.
Από τους μάρτυρες που εξετάστηκαν στο Δικαστήριό μας ο Διευθυντής ο κ. Μαντάς μας κατέθεσε ότι αναγνώρισε τον Χριστόδουλο ως το πρόσωπο που είχε περιγράψει ως ψηλό, σωματώδη και στρογγυλοπρόσωπο. Δεν είναι απολύτως βέβαιος για τον Κουφοντίνα και περιγράφει ότι μπήκαν 7 άτομα. Ο μάρτυρας κ. Γιαννόπουλος αναγνωρίζει τον Χριστόδουλο. Τον είχε περιγράψει ως ψηλό, παχουλό, μελαχρινό στην προανακριτική. Προσέθεσε ότι «νομίζω ότι είναι ένας από αυτούς που κατέβασαν τους υπόλοιπους υπαλλήλους από το πατάρι›.
Κάποιος άλλος μάρτυρας αναγνωρίζει ως πρόσωπο το οποίο ανέβηκε στο πατάρι και κατέβασε τους υπαλλήλους τον Κονδύλη. Θέλω να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας παρενέβη ο Θωμάς Σερίφης και είπε «δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το δεύτερο άτομο που ανέβηκε επάνω και κατέβασε τους υπαλλήλους ήμουν εγώ, ο Κονδύλης δεν είχε καμία σχέση›.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και κυρίως το γεγονός ότι ο Θωμάς Σερίφης αναφέρει την συμμετοχή του Κωστάρη, οι υπόλοιποι λένε ότι δεν μπορούν να θυμηθούν ποιοι ήταν οι άλλοι δύο και ο Θωμάς Σερίφης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος και αποδέχεται την συμμετοχή του στις ενέργειες που έλαβε μέρος και λέει ότι «αυτά που είπα τα είπα αβίαστα και χωρίς να με βασανίσει ή να με δείρει ή να μου δώσει φάρμακα κανένας›.
Πήρε μία θέση την οποία επαναλαμβάνω πρέπει σε κάποιο στάδιο να εκτιμηθεί, ότι κύριοι εγώ αποδέχομαι την ευθύνη, δεν θέλω απλώς να επαναλάβω αυτά τα οποία ειπώθηκαν στην προανάκριση. Στην πραγματικότητα όμως μας δίνει ένα εργαλείο για να προχωρήσουμε, δηλαδή αυτά που έχει πει στην προανάκριση. Δεν μας δήλωσε ότι ανακαλώ αυτά που είπα στην προανάκριση.
Λέει λοιπόν ότι ο Κωστάρης και δεν μπορεί να κάνει λάθος γιατί ο Κωστάρης είναι ένας άνθρωπος που δεν τον έχει γνωρίζει έπ’ ευκαιρία της ένταξής του στην 17Ν. Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο τον γνωρίζει από πιο μπροστά και είναι ένας άνθρωπος τον οποίο ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι αυτός τον ενέταξε στην Οργάνωση.
Έχω λοιπόν την γνώμη ότι υπάρχουν στοιχεία για την έκδοση καταδικαστικής αποφάσεως εναντίον όλων των κατηγορουμένων πλην του Κονδύλη. Θα ειπωθεί βέβαια από κάποιους ότι «είδατε ο Κονδύλης με την στάση του αυτή τί πετυχαίνει› αλλά θέλω να σας πω ότι στη υπόθεση αυτή όπως και σε άλλες υποθέσεις για άλλους κατηγορουμένους εισηγήθηκα ανάλογα. Το γεγονός και μόνο ότι σηκώνεται ο Θωμάς Σερίφης και λέει ότι δεν ήταν ο Κονδύλης αυτός που ανέβηκε, είναι κάτι το οποίο εγώ δεν μπορώ να δεχθώ ότι επειδή το είπε ο μάρτυρας αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η πρότασή μου προς το Δικαστήριό σας και επισημαίνω –το ποσό δεν θυμάμαι αν το είπα– ότι ήταν περίπου στα 47 εκατομμύρια δραχμές.
Για τα ΕΛΤΑ Αιγάλεω σας απασχόλησε ο συνάδελφός μου. Ερχόμαστε τώρα στην περίπτωση των ΕΛΤΑ Βύρωνα. Στα ΕΛΤΑ Βύρωνα η ληστεία φέρεται να έχει γίνει στις 27/1/1997 και φέρονται να συμμετέχουν ο Κουφοντίνας, ο Ξηρός Σάββας, ο Βασίλης Ξηρός, ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο Κωστάρης και ο Καρατσώλης. Εκεί χρησιμοποιήθηκε μια πρωτότυπη μέθοδος εισόδου στο κατάστημα. Δηλαδή δύο από τους άγνωστους δράστες οι οποίοι είχαν φτάσει στο σημείο εκεί με κάποιο φορτηγάκι, κατέβασαν από το φορτηγάκι μία ράγα τρένου, ένα κομμάτι περίπου 1,5 μέτρο και χρησιμοποιώντας αυτό το πράγμα δίκην πολιορκητικού κλοιού, χτύπησαν την πόρτα με αποτέλεσμα να σπάσει η πόρτα και η βιτρίνα.
Μπήκαν οι δράστες μέσα και με την απειλή όπλων αφήρεσαν ένα σάκο με 95 εκατομμύρια δραχμές. Απέτυχαν εν μέρει στην προσπάθειά τους γιατί αν είχαν προσέξει και λίγο πιο γρήγορα είχαν μπει θα είχαν κατορθώσει να αποσπάσουν ένα πολύ σημαντικότερο ποσό δεδομένου ότι οι σάκοι της χρηματαποστολής που είχαν πάει εκεί ήταν δύο αλλά το εν τω μεταξύ διάστημα είχαν προλάβει οι αρμόδιοι να τοποθετήσουν τον άλλο σάκο στο χρηματοκιβώτιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ότι οι δράστες φεύγοντας πήραν δύο σάκους αλλά ο ένας ο σάκος είχε τα 95 εκατομμύρια ενώ ο δεύτερος σάκος είχε μέσα βιβλία.
Τα στοιχεία. Στις 17 Ιουλίου λέει ο Χριστόδουλος «έλαβα μέρος με τον Λουκά-Κουφοντίνα, τον Στέλιο, τον Σάββα και τον αδελφό μου Βασίλη με το ψευδώνυμο Παναής στη ληστεία αυτή με λεία γύρω στα 90 εκατομμύρια›. Ο Βασίλης περιγράφει επίσης την ενέργεια και τη συμμετοχή του και λέει μάλιστα ότι «πήγαν εκεί με βαν που οδηγούσε ο Λουκάς. Ο ίδιος μπήκε στο κουβούκλιο και συνάντησε για πρώτη φορά δύο άτομα›. Εδώ είναι ένα ζήτημα «που αποκαλούσαν τον έναν Λάμπρο και τον άλλον Τάκη›. Αυτά λέει ο Βασίλης.
Ο Σάββας στις 17 του μηνός λέει «έλαβα μέρος με τον Λουκά, τον Στέλιο, τον Σάββα και τον αδελφό μου Βασίλη›. Στον Ειδικό Ανακριτή προσθέτει «εγώ με τον Χριστόδουλο› περιγράφει δηλαδή ότι ο ίδιος και ο Χριστόδουλος ήταν οι άνθρωποι που με την ράγα έσπασαν την πόρτα και «μπήκαμε στα ΕΛΤΑ. Ο Βασίλης ήταν στο τιμόνι, άλλοι δύο κρατούσαν αυτόματα όπλα›.
Με βάση αυτά τα στοιχεία έχω την εντύπωση ότι το Δικαστήριό σας θα πρέπει να κηρύξει ενόχους τους κατηγορουμένους. Τους μεν υπολοίπους που τους αποδίδεται η πράξη, δηλαδή Κουφοντίνα, Σάββα Ξηρό, Χριστόδουλο Ξηρό, Κωτσάρη και Καρατσώλη ως αυτουργούς, το δε Βασίλη Ξηρό ο οποίος ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου κατά την διαφυγή για απλό συνεργό.
Θέλω να επισημάνω ότι το γεγονός της παρουσίας του Γιωτόπουλου, του Λάμπρου δηλαδή όπως ο Βασίλης υποστηρίζει, για μένα δεν ασκεί καμιά έννομη επιρροή δεδομένου ότι αυτό που δέχομαι είναι ότι η ενέργεια αυτή έγινε με την ηθική αυτουργία του Γιωτόπουλου, η συμμετοχή του οποίου και μάλιστα με την μορφή που περιγράφεται να περιμένει σε ένα αυτοκίνητο δεν ασκεί καμία έννομη επιρροή, δεν μεταβάλλει τα πράγματα. Το πρόβλημα που ενδεχομένως θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε είναι αν μας έλεγε κάποιος ότι ήταν και αυτουργός της ληστείας οπότε η ηθική αυτουργία ξεφωνιζόταν και παραμένει μονάχα η συναυτουργία.
Θέλω να επισημάνω από την αρχή κ. Πρόεδρε για να μην γίνει κάποια παρεξήγηση από αυτούς που παρακολουθούν χωρίς να έχουν ειδικότερη σχέση με τα νομικά, ότι όταν κάποιος κατηγορείται ότι έπεισε 5 ανθρώπους να διαπράξουν ένα έγκλημα δεν κάνει 5 ηθικές αυτουργίες. Η αυτουργία είναι μία. Στρέφεται στο ότι βοηθάει με την ενέργειά του να τελεστεί ένα συγκεκριμένο έγκλημα γιατί είπαμε όταν σας μιλούσα για το ζήτημα της ηθικής αυτουργίας ότι η τιμώρηση του δράστη της ηθικής αυτουργίας δεν είναι γιατί προκαλεί σε κάποιον την εγκληματική διάθεση να ενεργήσει αλλά γιατί με την ενέργειά του αυτή πετυχαίνει την τέλεση μιας αξιοποίνου πράξεως. Δηλαδή το να πληγεί από τον φυσικό αυτουργό ένα συγκεκριμένο έννομο αγαθό.
Για την πλήξη αυτή του συγκεκριμένου εννόμου αγαθού έχει ευθύνη όσοι και να είναι οι άνθρωποι τους οποίους έπεισε ενδεχομένως να ενεργήσουν. Αυτό το λέω από τώρα γιατί αν τελικά το Δικαστήριο δεχθεί την εισήγηση, την πρότασή μας και καταλήξει σε καταδικαστική κρίση για κάποιους κατηγορουμένους να το έχει από τώρα υπόψη. Σίγουρα το έχει, το υπενθυμίζω κυρίως όμως για να ακουστεί και προς τα έξω ώστε να μην δημιουργείται η αντίληψη δηλαδή ότι μερικές χιλιάδες ηθικές αυτουργίες.
Ερχόμαστε τώρα σε μία άλλη ληστεία που έγινε στην περιοχή του Παγκρατίου. Είναι αυτή που την έχουμε κωδικοποιήσει με τον τίτλο «ληστεία Εθνικής Τραπέζης Παγκρατίου Χρεμωνίδου›. Έχει τελεστεί στις 17/12/1998. Προσπαθώ να συσχετίσω τις ημερομηνίες για να δω κάθε πότε ανέκυπταν οι οικονομικές ανάγκες στην Οργάνωση.
Η ενέργεια αυτή ήταν από τις πιο προσοδοφόρες. Το συνολικό ποσό που αφαιρέθηκε φτάνει τα 115 εκατομμύρια. Στην ενέργεια αυτή 3 άτομα με κουκούλες και πιστόλια μπήκαν μέσα, απείλησαν την Διευθύντρια και αφαίρεσαν αυτό το ποσό αφού προηγουμένως κάποιος συνεργός τους που βρισκόταν έξω από την τράπεζα πυροβόλησε με αυτόματο και τραυμάτισε τον Ταμία της τράπεζας Αλκιβιάδη Βεχλίδη.
Τί στοιχεία έχουμε που να συνδέουν την ενέργεια αυτή με τους συγκεκριμένους κατηγορουμένους και τη 17Ν; Ας ξεκινήσουμε από το τί λένε οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι. Ο Βασίλειος Ξηρός αποδέχεται την συμμετοχή του και περιγράφει μάλιστα την κλοπή του φορτηγού και του μοτοποδηλάτων που χρησιμοποιήθηκαν. Δεν αναφέρει τίποτα για τον Γεωργιάδη. Ο Σάββας Ξηρός στις 20/7 λέει «εγώ, ο Λουκάς, ο Βασίλης, ο Χριστόδουλος και ο Γεωργιάδης λάβαμε μέρος σε αυτή την ληστεία›. Αυτό το επιβεβαιώνει και ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή.
Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Πάλι ψέματα λέτε;
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό λέει. Εγώ διαβάζω παιδί μου.
Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Είπα εγώ «Γεωργιάδης›; Γράφει Γεωργιάδης; Διαβάστε καλύτερα την δικογραφία κ. Εισαγγελέα.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ευχαριστώ παιδί μου για την υπόδειξη.
Ενώπιον λοιπόν του Ειδικού Ανακριτού γίνεται πλέον αναλυτικός, περιγράφει τον τραυματισμό του Ταμία από τον Λουκά. Εκτός του Λουκά οι άλλοι ήταν με κουκούλες. Αναφερόμενος δε στον Γεωργιάδη λέει ότι αυτός απλώς παρέλαβε το αυτοκίνητο που είχε εγκαταλειφθεί από αυτόν κοντά στην τράπεζα. Διευκρινίζει δηλαδή σε τί συνίσταται η συμμετοχή, ότι δηλαδή ο Γεωργιάδης δεν ήταν ο άνθρωπος ο οποίος μπήκε μέσα στην τράπεζα, δεν είχε σχέση με αυτή καθ’ αυτήν την ενέργεια της ληστείας, δεν είχε όπλο αλλά συνέβη αυτό που και ο Γεωργιάδης εν συνεχεία έχει παραδεχθεί, ότι δηλαδή προκειμένου να σταθμεύσει τα μοτοποδήλτα με τα οποία έγινε η τελική προσέγγιση στην τράπεζα για να μην πάνε και αναζητούν χώρο παρκαρίσματος είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του εκεί ο Σάββας. Ο Γεωργιάδης είχε αναλάβει αυτόν τον ρόλο, να μεταφέρει το αυτοκίνητο, να δημιουργηθεί η κενή θέση, να τοποθετηθεί το βαν προκειμένου να γίνει όλη αυτή η ενέργεια.
Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Με την διαφορά ότι έγινε με δύο παπάκια. Ο Διώτης δεν ήξερε τί του γίνεται γι’ αυτό τα έγραφε αυτά. Δεν ήξερε την τύφλα του. Σας βάζει κι εσάς να παρανομείτε εδώ πέρα και να μετατρέπετε όλη την ιστορία.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να το σημειώσουμε και στα πρακτικά. Το είπε.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η Διευθύντρια του υποκαταστήματος της τράπεζας η κα Τσιγγάνου μας κατέθεσε ότι «τον Βεχλίδη πυροβόλησε ο Κουφοντίνας γιατί πήγε να κλείσει το χρηματοκιβώτιο. Την πόρτα έσπασαν με βαριοπούλα δύο ψηλά άτομα. Ο ένας μάλιστα ήταν αρκετά εύσωμος›. Ο Βεχλίδης λέει «με πυροβόλησε ο Κουφοντίνας με αυτόματο έξω από την τράπεζα όταν προσπάθησα να κλείσω το χρηματοκιβώτιο. Η σφαίρα τρύπησε το κρύσταλλο. Αυτό με έσωσε γιατί με τον τρόπο αυτό άλλαξε κατεύθυνση. Όταν έπεσα με πλησίασε κάποιος και μου είπε «μην κουνιέσαι γιατί θα πεθάνεις›.
Θέλω να επαναλάβω κ.κ. Δικαστές ότι ένας Εισαγγελέας, ένας Δικαστής δεν έχει το προνόμιο να είναι πρωταγωνιστής του περιστατικού και να γνωρίζει την απόλυτη αλήθεια το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Εμείς την δικονομική αλήθεια αναζητούμε. Η δικονομική αλήθεια είναι αυτή που προκύπτει από κάποια στοιχεία που έχουμε. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο και μακάρι κάποιοι από τους κατηγορουμένους, κάποια σκοτεινά σημεία να τα είχαν διαλευκάνει ώστε να αισθανόμαστε ότι είναι πιο σίγουρα τα βήματά μας.
Θέλω να επισημάνω ότι ο κατηγορούμενος Κουφοντίνας αποδέχθηκε ότι ήταν αυτός ο οποίος πυροβόλησε. Έχω την εντύπωση ότι περιγράψατε μάλιστα το ότι πλησιάσατε τόσο κοντά το αυτόματο ώστε να τον σκοπεύσετε χαμηλά στα πόδια για να μην του προκαλέσετε σοβαρή βλάβη.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ποτέ, ποτέ.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ως προς το ύψος που δημιουργήθηκε η τρύπα. Εγώ δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω, όμως επιφυλάσσομαι σε οποιοδήποτε στάδιο.....
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (Εκτός μικροφώνου)
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ σας επαναλαμβάνω ότι θα σας βρω την ημέρα και την ώρα που τοποθετήθηκε ο κ. Κουφοντίνας απέναντι στον άνθρωπο ο οποίος είπε αυτό το πράγμα, ότι δηλαδή ο σκοπός δεν ήταν να τον σκοτώσει. Δεν πειράζει, εγώ τουλάχιστον το αποδέχομαι αυτό το πράγμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά έχουν λεχθεί 2/5. Θα τα βρούμε στα πρακτικά και να δούμε τι έχει πει, εγώ θα τα δω στην ώρα μου.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Προχωρούμε στην υπόθεση αυτή και νομίζω ότι έχει καταθέσει και κάποια άλλη κυρία, η οποία έχει περιγράψει το γεγονός δηλαδή πως έγινε η προσέγγιση των δραστών.
Λέει η Πόλκα π.χ. «Ήρθαν δύο μηχανάκια με 4 άτομα, ένας χοντρός έσπασε την πόρτα με βαριοπούλα, ο ένας έμεινε στη μηχανή του οι δύο μπήκαν, ο ένας έμεινε στο ATM και κράταγε αυτόματο. Όταν αντιλήφθηκα τον ταμία υποψιάστηκα κι άρχισα να φωνάζω ληστεία. Αυτός με το αυτόματο είπε «Μπες μέσα› και αμέσως γύρισε και πυροβόλησε τον ταμία που προσπαθούσε να κάνει κάποια κίνηση. Αυτός που ήταν στο μηχανάκι δεν μπορώ να υπολογίσω το ύψος του, δεν κατέβηκε. Αυτός με τη βαριοπούλα και αυτός που μπήκε ήταν ψηλοί. Αυτός με το αυτόματο ήταν ένα κεφάλι πιο κοντός. Στην ανάκριση είπε ότι κάποιοι από αυτούς που είδε μοιάζουν στον Χριστόδουλο και τον Κουφοντίνα. Αυτός που πυροβόλησε ήταν κολλητά στην τζαμαρία› και προσέθεσε:
«Δεν νομίζω ότι ήθελε να σκοτώσει τον ταμία. Το ύψος του πληκτρολογίου –και ήταν μια απάντηση στη δική μου ερώτηση γιατί από τις φωτογραφίες κ. Πρόεδρε φαίνεται ότι η τρύπα στην τζαμαρία είναι ακριβώς στο ύψος του πληκτρολογίου του αυτόματου αυτού μηχανισμού αναλήψεως χρημάτων είπε ότι το ύψος του πληκτρολογίου είναι όσο το έδρανο›.
Θέλω να επισημάνω ότι στην υπόθεση αυτή αρχικώς είχε ασκηθεί δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Στη συνέχεια ασκήθηκε διώξη αναβαθμισμένη σε απόπειρα με ενδεχόμενο δόλο. Για τον τρόπο που λειτουργεί αυτό το πράγμα που λέμε ενδεχόμενος δόλος σας ανέφερα εκτενώς χτες κ. Πρόεδρε τα νομικά δεδομένα. Αυτό που έχω να πω σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η ενέργεια αυτή όπως περιγράφεται ότι έγινε, είναι χαρακτηριστική περίπτωση αυτού που λέμε ότι ενδεχόμενος δόλος που στηρίζεται στη θεωρία της αδιαφορίας, «Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να ολοκληρώσω τη ληστεία. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να παρεμποδίσω οτιδήποτε θα με εμποδίσει να ολοκληρώσω τη ληστεία›.
Ο ταμίας επιχείρησε να κάνει μια κίνηση να κλείσει την πόρτα του χρηματοκιβωτίου. Αυτό σήμαινε ότι η ληστεία θα περιοριζόταν μονάχα σε αυτά τα οποία βρίσκονταν στο ταμείο. Ο δράστης, αυτός που έφερε το αυτόματο προκειμένου να αποτρέψει αυτή την παρεμπόδιση της ληστείας (αυτός είναι ο στόχος του) στρέφει και σχεδόν ενστικτωδώς πυροβολεί εναντίον.
Από πλευρά του γνωστικού στοιχείου που λέμε εμείς οι νομικοί δεν νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι το να πυροβολήσεις έναν άνθρωπο πρέπει να αντιλαμβάνεσαι ότι ενέχει κίνδυνο ότι μπορεί να προκαλέσεις το θάνατό του, αλλά και ως προς το βουλητικό στοιχείο σας λέω ότι είναι χαρακτηριστική περίπτωση της αδιαφορίας «Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να σε παρεμποδίσω, αν σκοτωθείς αυτό είναι το λιγότερο›.
Δεν πιστεύω πράγματι ότι ο Κουφοντίνας πυροβόλησε με σκοπό να τον σκοτώσει. Δεν το δέχομαι με τίποτα. Με βάση αυτά τα στοιχεία έχω την εντύπωση ότι αυτουργοί της ληστείας θα πρέπει να καταδικαστούν ο Σάββας και ο Χριστόδουλος Ξηρός. Ο Κουφοντίνας είναι αυτός ο οποίος έμεινε έξω με το αυτόματο. Βέβαια είναι λίγο ρευστό το πράγμα, διότι οι μάρτυρες λένε ότι τελικά μπήκαν τρία άτομα και υποθέτω –δεν είμαι απολύτως βέβαιος και γι’ αυτό κύριοι Δικαστές εισηγούμαι να παραμείνει κατά τη δική μου εισήγηση ο Κουφοντίνας έξω ακόμη από την Τράπεζα.
Δεν είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Κουφοντίνας μετά τον πυροβολισμό εισήλθε πράγματι στην Τράπεζα και είναι ο τρίτος δράστης που βοήθησε στο να αφαιρεθούν τα χρήματα, οπότε βέβαια θα είναι θέμα συναυτουργίας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αυτό δείτε το εσείς με λεπτομέρεια όταν θα δείτε τα συγκεκριμένα στοιχεία που θα έχετε. Έτσι εγώ που αυτή τη στιγμή βλέπω την υπόθεση, έτσι το βλέπω και γι’ αυτό προτείνω για τον Κουφοντίνα να δεχτείτε ότι ήταν απλός συνεργός στη ληστεία.
Επίσης απλός συνεργός είναι και ο Βασίλης Ξηρός. Ο Βασίλης Ξηρός είναι το πρόσωπο που έμεινε πάνω στο μηχανάκι που περιγράφει η μάρτυρας Πόλκα. Είναι δε φανερό, σας επαναλαμβάνω το περιγράφουν αυτό οι συγκατηγορούμενοι και κυρίως το αποδέχεται και ο ίδιος ο Γεωργιάδης στις αρχικές του τουλάχιστον τοποθετήσεις ότι βοήθησε λίγο με τον τρόπο τον οποίο σας περιέγραψα. Ήταν σωστή η θέση που πήρε το βούλευμα από την πρώτη στιγμή ότι ο Γεωργιάδης δεν ήταν πρόσωπο το οποίο μπήκε μέσα στην Τράπεζα με όπλο, απείλησε ή έπαιξε οποιοδήποτε άλλο ρόλο σε αυτή τη ληστεία.
Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Οι μάρτυρες που λένε για παπάκια δεν μετράει; Εσείς πριν από λίγο το διαβάσατε!
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Οι ίδιοι έχουν περιγράψει ότι πήγαν με το βαν όπου μετέφεραν τα παπάκια, θέλω να επισημάνω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος, να θυμίσω την περίπτωση Σόντερς.
Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Είναι δυνατό να ξεφορτώνονται παπάκια μπροστά στην Τράπεζα; Μας δουλεύετε κύριε Εισαγγελέα; Αυτό είναι εκδίκηση και το ξέρετε πολύ καλά.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε μήπως ο κ. Σάββας θέλει να πάει να ηρεμήσει;
Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Γιατί πετιέστε κ. Εισαγγελέα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας αφήσουμε τον κ. Εισαγγελέα να τελειώσει. Το πώς έγινε θα τα βρούμε, εμείς δεν ήμασταν εκεί.
Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Να πάρετε υπόψη σας τι λένε οι μάρτυρες, όχι ό,τι σας βολεύει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και αυτά που λέτε κι εσείς και αυτά που λένε οι μάρτυρες, όλα θα τα δούμε.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Για τον Γεωργιάδη είπα ότι αποδέχομαι αυτό που οι ίδιοι λένε ότι δηλαδή έπαιξε αυτό το βοηθητικό ρόλο. Ο Σάββας επιμένει τώρα να μην λέει, ο ίδιος τα είπε αυτά τα πράγματα, εγώ επαναλαμβάνω ότι δεν ήμουν εκεί για να ξέρω τι συνέβη με τα γεγονότα αυτά.
Για την απόπειρα αφορά τον Κουφοντίνα, ήδη το Συμβούλιο στην υπόθεση αυτή φέρονται ως συνεργοί και οι άλλοι, είπαν όμως ότι ήταν μια ενέργεια αστραπιαία του Κουφοντίνα και ενστικτώδης που δεν μπορεί να υπαχθεί στον κοινό δόλο όλων των άλλων και τους απήλλαξε και πολύ σωστά νομίζω ότι έκανε.
Για την απόπειρα είναι μόνο ο Κουφοντίνας με ενδεχόμενο δόλο, οι άλλοι δεν κατηγορούνται. Είπα ότι σωστά έγινε η αναβάθμιση της κατηγορίας γιατί είναι χαρακτηριστική περίπτωση ενδεχομένου δόλου που στηρίζεται στη θεωρία της αδιαφορίας.
Είμαστε στη ληστεία του ΟΤΕ Πατησίων. Για να βοηθήσω όσους παρακολουθούν συστηματικά την πορεία των γεγονότων είναι η υπόθεση που έχει αριθμό 75Α στο κατηγορητήριο που βαρύνει τον Κουφοντίνα. Εκεί έγινε μια επίθεση ενός τεθωρακισμένου οχήματος της εταιρείας WACKENHUT οδηγός ήταν ο Λαλιώτης, συνοδηγός ήταν ο Αθανάσιος Σαγανάς. Η λεία είναι περίπου 70 εκ. δηλαδή είναι 224.223 και κάτι ευρώ συν τρεις επιταγές κάποιο ποσό δηλαδή περίπου 70 εκ.
Συγκεκριμένα ένας από τους δράστης κόλλησε το πιστόλι στη μέση του ανθρώπου που είχε το κουτί αυτό με το οποίο μεταφέρονται τα χρήματα και του είπε «Φέρτα›. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στη μοτοσικλέτα και έφυγε και ταυτόχρονα έφυγε και μια άλλη μοτοσικλέτα με άλλους δύο.
Εδώ φαίνεται ότι στην πορεία έγινε κάποια μάχη υπό την έννοια ότι ενώ οι μοτοσικλέτες αυτές απομακρύνονταν, το αυτοκίνητο άρχισε να τους κυνηγά, όπως οι ίδιοι περιγράφουν ο Κουφοντίνας φαίνεται να πυροβόλησε καθώς έτρεχαν με αποτέλεσμα να κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Λαλιώτη και επιπλέον όταν σε κάποιο σημείο το αυτοκίνητο έφτασε τα μηχανάκια και τα έριξε κάτω, τότε ο Σάββας Ξηρός πλησίασε και πυροβόλησε από απόσταση 1 μ. περίπου στο τζάμι του αυτοκινήτου. Ευτυχώς και δεδομένου ότι απεδείχθη το τζάμι μια και επρόκειτο για τεθωρακισμένο αυτοκίνητο, η σφαίρα δεν μπόρεσε να διαπεράσει το τζάμι κι έτσι αποφεύχθηκε το αποτέλεσμα το οποίο θα ήταν σχεδόν βέβαιο δεδομένου ότι πυροβολήθηκε κάποιος από απόσταση 1 μ. ενώ βρισκόταν μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο.
Μετά από αυτά οι άλλοι βέβαια ανέκαμψαν και είπαν ότι μέχρι εδώ είναι το κυνηγητό και οι δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν, μεταφέροντας και το κουτί, το οποίο βρέθηκε αργότερα σπασμένο με τσεκούρι και τα χρήματα να λείπουν.
Σε αυτή την περίπτωση θέλω να σας πω ότι ο μάρτυρας Σαγανάς που είναι ο συνοδηγός του αυτοκινήτου λέει «Όταν αρχίσαμε να τους κυνηγάμε, άρχισαν να πυροβολούν. Μια μάλιστα σφαίρα χτύπησε στο τζάμι μπροστά στο πρόσωπό μου. Μετά μας πυροβόλησαν ξανά στα τζάμια στο ύψος του κεφαλιού μου δυο φορές από απόσταση μισού μέτρου›. Λένε όμως οι ίδιοι οι παθόντες ότι στην πρώτη φάση οι πυροβολισμοί δεν γίνονταν για να μας σκοτώσουν –το έχω σημειώσει και θα το βρω αν θα χρειαστεί. Στην πρώτη φάση δηλαδή ο πυροβολισμός που έριξε ο Κουφοντίνας ενώ συνεχιζόταν η καταδίωξη, δεν το έκαναν για να μας σκοτώσουν, το έκαναν για να μας εκφοβίσουν να σταματήσουμε να τους κυνηγάμε.