Πυρ κατά της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2003 08:58
A- A A+

Πυρ, άνοιξαν άγνωστοι, καθώς περνούσαν έξω από την κεντρική πύλη της πρεσβείας της Βρετανίας στην Τεχεράνη την Κυριακή, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί, δήλωσε σήμερα Βρετανός διπλωμάτης.

Η Βρετανία διαμαρτυρήθηκε «έντονα» στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα, μετά το δεύτερο τέτοιο επεισόδιο μέσα σε λιγότερο από επτά ημέρες.

Ο Βρετανός διπλωμάτης Αντριου Γκρίνστοκ, δήλωσε, ότι «υπήρχαν μάρτυρες» στο χθεσινό επεισόδιο, και ότι οι άνθρωποι που άνοιξαν πυρ εναντίον της πρεσβείας «ήταν δύο άνδρες πάνω σε μια μοτοσικλέτα, και πάλι».

Την 9η Σεπτεμβρίου, Βρετανός διπλωμάτης στην Τεχεράνη, είχε αναφέρει, ότι άγνωστοι είχαν ρίξει τρεις ή τέσσερις πυροβολισμούς εναντίον της πρεσβείας. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν δύο άνδρες σε μια μοτοσικλέτα να ανοίγουν πυρ. Και την προηγούμενη εβδομάδα, σφαίρες που και πάλι προήλθαν από τα όπλα δύο ανδρών που διέρχονταν με μετοσικλέτα είχαν διαπεράσει τα παράθυρα της πρεσβείας. Σε κανένα από τα τρία επεισόδια δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Η ένταση έχει αυξηθεί ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Λονδίνο, μετά την σύλληψη από τις βρετανικές αρχές, μετά από σχετικό αίτημα ενός δικαστή της Αργεντινής, ενός πρώην διπλωμάτη του Ιράν, που κατηγορείται ότι ενέχεται στην βομβιστική επίθεση κατά Ιουδαϊκής συναγωγής στο Μπουένος Αϊρες το 1994, που είχε κοστίσει τη ζωή 85 ανθρώπων.

Η κυβέρνηση του Ιράν, χαρακτηρίζει την υπόθεση πολιτική, και αξιώνει την άμεση απελευθέρωση του Χάντι Σολεϊμανπούρ, πρεσβευτή της χώρας στην Αργεντινή όταν είχε πραγματοποιηθεί η βομβιστική επίθεση. Ο Σολεϊμανπούρ συνελήφθη στη Βρετανία τον περασμένο μήνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή