Αλ. Παπαδόπουλος: Το ασφαλιστικό έπρεπε να αντιμετωπιστεί χθες

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2001 20:40
UPD:20:41
A- A A+

Κλυδωνίζεται εκ νέου το κλίμα συναίνεσης που επιθυμεί η κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης του διαλόγου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σε αντίθεση με τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα έχει νικητές και ηττημένους, ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος υπογράμμισε σήμερα ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς κερδισμένους και χαμένους.

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το ασφαλιστικό, σημείωσε ότι «το πρόβλημα έπρεπε να αντιμετωπιστεί χθες» και υποστήριξε ότι ενόψει της μεταρρύθμισης πρέπει να αποφευχθούν οι γενικολογίες και οι λογικές του πολιτικού κόστους.

Ο υπουργός Υγείας τάχθηκε υπέρ της αντιμετώπισης των συντεχνιακών λογικών «που εδώ και 50 χρόνια τυραννούν τη χώρα». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι αλλαγές πρέπει να αποσκοπούν σε ενοποιήσεις ταμείων, εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων και διαχωρισμό των κλάδων Υγείας από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ο υπουργός Υγείας τάχθηκε επίσης υπέρ των συμπερασμάτων της έκθεσης του καθηγητή Γιώργου Σπράου και της μελέτης του βρετανικού οίκου Government Actuary's Department.

Με τις απόψεις του κ. Παπαδόπουλου, συντάχθηκε και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος ζήτησε επανεξέταση των ρυθμίσεων για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και των αναπηρικών συντάξεων.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Νίκος Αναλυτής τάχθηκε υπέρ των συναινετικών λύσεων και υπογράμμισε ότι τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να κινούνται μεταξύ του 60ου και 67ου έτους.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, το αφανές χρέος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αγγίζει το 200% του ΑΕΠ. Το σύστημα πρέπει ,όπως αναφέρεται στη μελέτη, να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες (κύρια σύνταξη αναδιανεμητική, επικουρική με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα και ιδιωτική για όσους το επιθυμούν), ενώ προτείνεται επιμήκυνση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος μέσω νέων εισφορών ή κρατικών πόρων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή