Αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαβίβαση της λίστας Λαγκάρντ από το Παρίσι στην Αθήνα, ο πρώην πρεσβευτής της Ελλάδας στη γαλλική πρωτεύουσα Ηλίας Κλης στην κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής.
Όπως φέρεται να κατέθεσε, παρέμεινε πρέσβης στο Παρίσι μέχρι το 2002, ενώ το 2004 ήταν η τελευταία φορά που επισκέφθηκε την πόλη. Όσον αφορά τους χειρισμούς του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Παρίσι Κωνσταντίνου Χαλαστάνη για να φτάσει το CD με τα αρχεία των ελλήνων καταθετών στην Αθήνα, φέρεται να είπε πως δεν βλέπει τίποτε παράδοξο στη διαδικασία.
Νωρίτερα ολοκληρώθηκε και η πολύωρη κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πλασκοβίτης φέρεται να δήλωσε ότι ήταν αναρμόδιος για την διαχείριση της Λίστας Λαγκάρντ.
Παράλληλα ανέφερε ότι εκ παραδρομής ενέπλεξε τον πρεσβευτή Ηλία Κλη, ως το πρόσωπο που παρέλαβε από τις γαλλικές αρχές τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς εννοούσε τον κ. Χαλαστάνη.
Ο Ηλίας Πλασκοβίτης ανέφερε ότι στις διευρυμένες συσκέψεις του υπουργείου Οικονομικών δεν είχε συζητηθεί η λίστα Λαγκάρντ, αλλά η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ακόμα είπε ότι υπήρχε εντολή για αξιοποίησή της, ενώ επιβεβαίωσε ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό το Γιώργο Παπακωνσταντίνου στις 24 Ιανουαρίου του 2011 και συμμετείχαν ο ίδιος, ο σύμβουλος του υπουργού Αναστάσιος Μπάνος και ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, συζητήθηκε η λίστα Λαγκάρντ, χωρίς, ωστόσο, να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
Βήμα - βήμα οι ενέργειες του ΥΠΟΙΚ για την ανάκτηση της λίστας
Εν τω μεταξύ, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΖΑ Θ. Δρίτσα, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Π. Λαφαζάνη, Στ. Κοντονή και Π. Κουρουμπλή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ενημερώνει αναλυτικά για όλες τις ενέργειες του ΥΠΟΙΚ - βήμα προς βήμα - από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2012 και μετά, όταν δηλαδή ο υπουργός με δημόσια δήλωσή του διαβεβαίωνε ότι εφόσον το ΣΔΟΕ δεν εντοπίσει το CD, θα ζητηθεί εκ νέου αντίγραφο.
Όπως επισημαίνει ο υπουργός, όλες οι διαδικαστικές ενέργειες για τη μετακίνηση της τριμελούς αντιπροσωπείας στο Παρίσι με σκοπό την εκ νέου αναζήτηση της λίστας, έγιναν ο πλαίσιο της Διοικητικής Συνεργασίας των Φορολογικών Αρχών Ελλάδας- Γαλλίας .
Συγκεκριμένα στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 24 Ιανουαρίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στις 12 Οκτωβρίου 2012, ο κ. Στουρνάρας απηύθυνε επιστολή, με την οποία ζήτησε την ανάκτηση της κοινώς γνωστής ως «λίστας Λαγκάρντ» από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών απάντησε καταφατικά με σχετική τηλεφωνική επικοινωνία στις 9.11.2012 και με επίσημη επιστολή του στις 15.11.2012.
Στις 15 Νοεμβρίου 2012 ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΔΟΣ), δηλαδή, την καθ' ύλην αρμόδια για τη διεθνή διοικητική συνεργασία στον τομέα της άμεσης φορολογίας Υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συνταχθεί άμεσα σχέδιο επιστολής του υπουργού προς τον γάλλο ομόλογό του που να ορίζει ως σημείο επαφής για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ελληνικών και γαλλικών αρχών τη ΔΔΟΣ.
Στις 20 και 22 Νοεμβρίου 2012, η γαλλική αρμόδια αρχή επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη ΔΔΟΣ για να πληροφορηθεί σχετικά με το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος και στις 5 Δεκεμβρίου 2012, διαβιβάστηκε η επιστολή του κ. Στουρνάρα προς τον γάλλο ομόλογό του.
Από τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή προκύπτει ότι υπήρξε σειρά επαφών μεταξύ της ΔΔΟΣ και της αρμόδιας γαλλικής αρχής για τη ρύθμιση διαδικαστικών θεμάτων μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2012 που εκδόθηκε η απόφαση συγκρότησης τριμελούς αντιπροσωπείας που θα μετέβαινε στη Γαλλία για την παραλαβή της λίστας.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 16.30 παραδόθηκε από τον εκπρόσωπο της αρμόδιας γαλλικής αρχής Eduard Marcus (Υποδιευθυντή Φορολογικών Ελέγχων του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών) το υλικό υπό μορφή CD και το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας διέθεσε κρατικό όχημα για τη μετάβαση της τριμελούς αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο.
Το διαβιβασθέν υλικό παραδόθηκε στις 21 Δεκεμβρίου και ώρα 1.00 εντός του χώρου των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ, μετά την άφιξη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα από την εκπρόσωπο της ΔΔΟΣ Σμαράγδα Πιτένη, στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο, ως εκπροσώπου της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής, παρουσία του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Πεπόνη. Στη συνέχεια το υλικό παραδόθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Αττικής, ώστε να αξιοποιηθεί και να διενεργηθεί πλήρης φορολογικός έλεγχος και διασταυρώσεις των δηλωθέντων στοιχείων.
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας διαβίβασε στους ερωτώντες βουλευτές και όλα τα έγγραφα που επικαλείται για τις συνεννοήσεις με τη γαλλική πλευρά ως και τις επιστολές με την ένδειξη «εμπιστευτικό» που αντηλλάγησαν με τον γάλλο ομόλογό του.
Πηγή: ΑΜΠΕ