Τη χορήγηση επιδοτήσεων, υπό ορισμένα κριτήρια, στους φοιτητές οι οποίοι θα αναγκαστούν να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις λόγω των συγχωνεύσεων των σχολών τους με άλλα τμήματα στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Ομόσπονδο πανεπιστήμιο στην Αθήνα Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο δημιουργείται στην Αθήνα, με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής» και σ΄αυτό θα ενταχθούν τα Πανεπιστήμια : Γεωπονικό, Οικονομικό, Πάντειο, Πειραιά και Χαροκόπειο, διατηρώντας όμως την αυτοτέλεια τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας δίδοντας στη δημοσιότητα το σχέδιο «Αθηνά». Τα τμήματα που περικόπτονται είναι 94, ενώ ο αριθμός εισακτέων μειώνεται κατά 4% σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Όπως δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ, ο αριθμός των φοιτητών που θα «ξεριζωθούν» δεν ξεπερνά τους 10.000-15.000.
«Θα μεριμνήσουμε ώστε να καλύφθουν οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν πράγματι», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, μια ημέρα μετά από την παρουσίαση του σχεδίου, το οποίο επιφέρει ριζικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη. «Δεν είμαστε κοινωνικά ανάλγητοι. Πρωταρχικός μας στόχος είναι οι θυσίες των πολιτών να μην πάνε χαμένες», είπε.
Απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώνονται, ο κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε ότι έχει γίνει διάλογος και συνεχίζεται, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης προτάσεων που είναι προς τη σωστή, όπως ανέφερε, κατεύθυνση.
«Ναι στο διάλογο αλλά πρέπει όλοι να κατανοήσουμε που βρίσκεται η χώρα. Δεν έχουμε χρόνο», επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «ο στόχος είναι κοινός, η υπόθεση είναι εθνική, δεν χωράνε ιδεοληψίες ούτε κομματικές ιδιότητες και αντιλήψεις».
Αντιδράσεις
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες για τις συγχωνεύσεις που επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά».
Ειδικότερα, σε κατάληψη «επ' αόριστον» του ιδρύματος προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει από τη Δευτέρα ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ο σύλλογος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τα προβλήματα που συνεπάγεται η μεταφορά θέσεων και σπουδαστών σε άλλες ΤΕΙ (Φλώρινα, Σέρρες), και επισημαίνει ότι «οι απαραίτητες συγχωνεύσεις» θα μπορούσαν να γίνουν και «εντός του ιδρύματος».
Την «έντονη αντίθεση» της στις συγχωνεύσεις τμημάτων, που «οδηγούν στη συρρίκνωση του ιδρύματος κατά 60%» εξέφρασε και η διοίκηση του ΤΕΙ.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νάουσας Αναστάσιος Καραμπατζός τόνισε ότι η θέση της δημοτικής αρχής «να συνεχιστεί η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας στη Νάουσα είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη».
Το βράδυ, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, διοργανώνεται στη Φλώρινα σύσκεψη με όλους τους φορείς της πόλης, για να συζητηθεί η σχεδιαζόμενη μεταφορά ενός τμήματος των ΤΕΙ Φλώρινας (σε Καστοριά) και ενός τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (στη Θεσσαλονίκη). Η δημοτική αρχή έχει εκφράσει ήδη την αντίθεση της στις αλλαγές, ζητώντας να παραμείνουν τα δύο τμήματα στην πόλη.
Κριτική από το ΚΚΕ
Προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων χαρακτήρισε από την πλευρά του, το ΚΚΕ το σχέδιο «Αθηνά», που παρουσίασε χθες το υπουργείο Παιδείας.
Όπως επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, το συγκεκριμένο σχέδιο είναι η αφορμή «για να περάσουν πιο εύκολα τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, να πεταχτεί εκτός πτυχίου η όποια επαγγελματική ειδίκευση, την οποία θα αγοράζουν στη συνέχεια οι σπουδαστές, με πιστοποιητικά, που θα πληρώνουν στα ίδια τα Τμήματα».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, με την εφαρμογή του σχεδίου υλοποιούνται οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. στην ανώτατη εκπαίδευση «για επιστημονικά αντικείμενα κομμένα και ραμμένα στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και για αποφοίτους που θα είναι φτηνοί εργαζόμενοι».
«Ο όποιος εξορθολογισμός δεν αναιρεί το γεγονός ότι το κόστος θα το πληρώσει για μια ακόμη φορά η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της», σημειώνει και καλεί τους σπουδαστές και πανεπιστημιακούς να δώσουν μάχη «για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών και για να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος».