Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οδηγήθηκαν τα 35 μέλη του ΠΑΜΕ που συνελήφθησαν στα χθεσινά επεισόδια κατά την κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης και απρόκλητες φθορές.
Πορεία του ΠΑΜΕ στην Ευελπίδων
Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τα δικαστήρια στην Ευελπίδων, όπου αυτήν την ώρα γίνεται συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες.
Στην Ευελπίδων έφτασε γύρω στις 09.30 το πρωί και η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε από την κ. Παπαρήγα για λόγους τυπικής διαδικασίας να μην βρίσκεται στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί στελέχη του ΠΑΜΕ μπήκαν στο υπουργείο Εργασίας και ανέβηκαν στον 8ο όροφο του κτηρίου, όπου βρίσκεται το γραφείο του Γιάννη Βρούτση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναφορά του υπουργού Εργασίας την Τρίτη ότι το ασφαλιστικό σύστημα «οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων».
Λίγο αργότερα, δυνάμεις των ματ συνεπλάκησαν με τους διαμαρτυρόμενους, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών. Τα πνεύματα οξύνθηκαν την ώρα που η αστυνομία οδηγούσε κάπιους από τους διαμαρτυρόμενους σε λεωφορείο, προκειμένου να προσαχθούν στη ΓΑΔΑ.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους προσαχθέντες, που τελικά συνελήφθησαν, συνδικαλιστές πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση στη ΓΑΔΑ. Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση μετέβησαν βουλευτές του ΚΚΕ, αλλά και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Κόντρα κυβέρνησης - ΚΚΕ
Συνεχίζεται εν τω μεταξύ η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΚΚΕ, με αιχμή τις ζημιές στο γραφείο του υπουργού Εργασίας.
Μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε ότι στόχος των μελών του ΠΑΜΕ που εισέβαλαν στο υπουργείο Εργασίας ήταν να προπηλακιστεί ο ίδιος ο υπουργός.
Ο κ. Κεδίκογλου υποστήριξε ακόμη πως υπάρχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε βιαιοπραγία, βανδαλισμός και προσπάθεια προπηλακισμού του κ. Βρούτση.Ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με άλλη μαρτυρία οι συνδικαλιστές είχαν μαζί τους κάμερα.
Απαντώντας ο κ. Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, διέψευσε ότι τα μέλη του ΠΑΜΕ είχαν κάμερα και επέμεινε ότι δεν ευθύνονται για τις ζημιές στο γραφείο του υπουργού. Εκανε μάλιστα λόγο για «αυταρχικό αμόκ της κυβέρνησης», την οποία κατηγόρησε ότι «χρησιμοποιεί το ψέμα και την ωμή βία κατά της εργατικής πρωτοπορίας».
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε αστείο τον ισχυρισμό ότι στόχος των μελών του ΠΑΜΕ που εισέβαλαν στο υπουργείο, ήταν να προπηλακιστεί ο ίδιος ο υπουργός. «Αυτά είναι αστεία, έλεος, δεν είναι δυνατό να χτύπησαν τον υπουργό, ανέφερε σε δηλώσεις της στο ραδιοσταθμό Alpha 989, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τέτοιου είδους ενέργειες για το ΚΚΕ είναι ζημιά.
Πήγα και είδα τους κρατούμενους, ήταν πρόεδροι ομοσπονδιών όχι κουκουλοφόροι, επεσήμανε, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: Στο ΚΚΕ δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια που αποβλακώνουν το λαό … όταν θέλουμε να αφυπνιστεί ο λαός στο σύνολο του και να υπάρχει πρωτοβουλία δε μπορούμε να παίξουμε τέτοια παιχνίδια.
Και το ΠΑΜΕ, σε σημερινή ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «κατασκευασμένες κατηγορίες» σε βάρος των συλληφθέντων και σημειώνει ότι «οι αθλιότητες της κυβέρνησης, του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού εργασίας αποκαλύπτονται όσο περνάνε οι ώρες όλο και περισσότερο».
«Οι δηλώσεις τους ''το ΠΑΜΕ να δείξει βίντεο'' αποκαλύπτει την αθλιότητά τους και τις κατασκευασμένες κατηγορίες με τις οποίες σέρνονται στα δικαστήρια 35 συνδικαλιστές, στελέχη του ΠΑΜΕ. Όσο περνάνε οι ώρες θα εντίθενται συνεχώς και θα τους αποκαλύπτουμε όλο και περισσότερο», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Συνάντηση Δένδια - Γλέζου
Οι μορφές βίας που εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό στη χώρα βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Γλέζος ανέπτυξε διεξοδικά όλες τις μορφές βίας που εκδηλώνονται στον τόπο μας (κρατική, παρακρατική, φασιστική) και του επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή στους κινδύνους που ενυπάρχουν από μια κοινωνική έκρηξη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του κ. Γλέζου.