Το γαλλικό περιοδικό «France Football» κυκλοφόρησε σήμερα με έναν φάκελο 20 σελίδων, που τιτλοφορείται «Καταρ Γκέιτ» και έχει ως στόχο να αποδείξει τη θεωρία του σχετικά με πιθανή εξαγορά ψήφων εκ μέρους της Αραβικής χώρας, προκειμένου να της ανατεθεί η διοργάνωση του Μουντιάλ το 2022.
Το περιοδικό κατηγορεί μάλιστα τη FIFA και τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως συνένοχους στην υποτιθέμενη διαπλοκή.
Επισημαίνει, επίσης, ότι ο Γάλλος πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, υπήρξε ένας από τους οργανωτές των διαπραγματεύσεων με την πλευρά του Κατάρ, υπογραμμίζοντας πως ο Πλατινί παραδέχθηκε ότι παρέστη σε δείπνο με τον Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί και τον πρίγκιπα του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Τανί, νυν ιδιοκτήτη της Παρί Σεν Ζερμέν.
Μετά τη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με το «France Football», ο Πλατινί άλλαξε την ψήφο του υπέρ του Κατάρ, ενώ αρχικά είχε ταχθεί με το μέρος των ΗΠΑ. Η συμφωνία περιλάμβανε, σύμφωνα με το περιοδικό, την απόκτηση της Παρί Σ.Ζ. κι ενός αθλητικού τηλεοπτικού καναλιού, για να ανταγωνιστεί το «Canal+» στη Γαλλία.
«Μια μέρα είχα προσκληθεί σε δείπνο από τον Σαρκοζί, στο οποίο ήταν και ο πρωθυπουργός του Κατάρ. Ο κ. Σαρκοζί ποτέ δεν με πίεσε κατά τη διάρκεια του δείπνου για να ψηφίσω το Κατάρ. Με προσκάλεσε σε δείπνο, αλλά ήξερε ότι θα είμαι ανεξάρτητος και θα ψηφίσω εκείνο που ήθελα», δικαιολογήθηκε ο Πλατινί.
Στις 2 Δεκεμβρίου 2010 το Κατάρ επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει το 2022 το Παγκόσμιο Κύπελλο, σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, τη Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της FIFA, Γιόζεφ Μπλάτερ, στη Ζυρίχη. Το Κατάρ κέρδισε την ψηφοφορία λαμβάνοντας 14 από τις 22 ψήφους των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA και υπερισχύοντας της υποψηφιότητας των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε ως φαβορί.
Λίγο αργότερα ο ίδιος ο Πλατινί παραδέχθηκε ότι είχε ψηφίσει υπέρ της αραβικής υποψηφιότητας: «Ψήφισα για το Κατάρ, επειδή ήρθε η ώρα η διοργάνωση να πάει σε αυτό το μέρος του κόσμου», δικαιολογήθηκε.
FRANCEFOOTBALL.FR
Το περιοδικό υποστηρίζει επίσης ότι ο πρόεδρος της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ, τάχθηκε υπέρ του Κατάρ επειδή ως αντάλλαγμα οι Άραβες υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, ενώ συμφώνησαν για έναν φιλικό αγώνα των «ρόχας» στο έδαφός τους. Πράγματι, η Εθνική Ισπανίας θα παίξει στις 6 Φεβρουαρίου με την Ουρουγουάη στη Ντόχα.
Επιπλέον, στην έρευνα του περιοδικού αναφέρονται τα ονόματα του Ζινεντίν Ζιντάν και του Πεπ Γκουαρντιόλα ως συμμάχων του «Κατάρ 2022», οι οποίοι στήριξαν την υποψηφιότητα με τη συμμετοχή τους σε διάφορες προωθητικές εκδηλώσεις.
Επίσης, ανατρέχει στον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα, Σάντρο Ροσέλ και τα καταστήματά του στο Κατάρ, όταν ήταν διευθυντής μάρκετινγκ της Nike. Το περιοδικό διευκρινίζει ότι ο Ροσέλ μπορεί να μην έχει λόγο και ρόλο στη FIFA, αλλά σημειώνει ότι «οι επαφές με την πλευρά του Κατάρ δεν ήταν αθώες», θυμίζοντας τη χορηγική σύμβαση που υπέγραψε η Μπαρτσελόνα, επί προεδρίας Ροσέλ, με την «Qatar Foundation» και το επόμενο έτος θα οδηγήσει σε διαφήμιση της «Qatar Airways».
Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για σκάνδαλο διαφθοράς στη συγκεκριμένη υπόθεση. Πριν από λίγους μήνες ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, Τζακ Γουόρνερ, είχε κάνει λόγο για εξαγορά μελών της Επιτροπής, έναντι περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων ως αντάλλαγμα για την ψήφο τους στο Κατάρ.
Ως «ενόχους» είχε υποδείξει τους προέδρους των ομοσπονδιών του Καμερούν Ίσα Χαγιάτου, της Παραγουάης Νίκολας Λεόζ, της Αργεντινής Χούλιο Γκροντόνα, της Γουατεμάλας Ραφαέλ Σαλγκέρο και της Βραζιλίας, Ρικάρντο Τεϊσέιρα.