Τετραετία μεγάλων στόχων και υψηλού ρίσκου, χαρακτήρισε την τετραετία 2004-2008, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του στην Ηγουμενίτσα, στα εγκαίνια του λιμανιού της πόλης.
Ο πρωθυπουργός, διευκρίνισε ότι η τετραετία 2004-2008 «θα είναι μια τετραετία υψηλού ρίσκου γιατί θα κριθούν μεγάλοι εθνικοί και κοινωνικοί στόχοι, μέσα σε ένα ρευστό και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον».
Εξήγησε δε ότι στο διάστημα αυτό θα κριθούν τα εθνικά θέματα, η σύγκλιση σε όλους τους τομείς, μία σύγκλιση που, όπως είπε, «πετυχαίνει τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων,την ολόπλευρη ενίσχυση της προστασίας των οικονομικά αδύνατων».
Καταφέρθηκε εξάλλου κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «η διγλωσσία, η σύγχυση και ο λαϊκισμός, οι υπερβολές και οι παραπλανητικές παραστάσεις που αναπαράγει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν θέση στη νέα πραγματικότητα της χώρας. Ούτε βέβαια η υποταγή στις αξιώσεις της κομματικής βάσης για γρήγορους διορισμούς. Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει στη Νέα Δημοκρατία να επανιδρύσει το κράτος στα μέτρα της για να εξυπηρετήσει τους φίλους της. Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει καθημερινά πως δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στη Χάρτα Σύγκλισης, που την χαρακτήρισε «οδικό χάρτη για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, για την οριστική αλλαγή της Ελλάδας, εγγύηση της ασφάλειας για το μέλλον».
Επίσης επεσήμανε ότι πρώτος στόχος για την τετραετία 2004-2008 είναι η επιτάχυνση της πραγματικής και κοινωνικής σύγκλισης της χώρας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «οι συντάξεις δεν είναι μεγάλες και γι' αυτό η πολιτική μας είναι να τις αυξάνουμε κάθε χρόνο,σε ποσοστό υψηλότερο από όλες τις αυξήσεις των μισθών».
Δεσμεύτηκε επίσης για την αύξηση των κοινωνικών δαπανών, ώστε να προσεγγίσουν το 30% του ΑΕΠ το 2008. Το ΕΚΑΣ από 110 ευρώ σήμερα στα 200 ευρώ το 2008. Η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ συν ΕΚΑΣ στα 700 ευρώ το 2008 από 552 ευρώ που είναι σήμερα και η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από 170 ευρώ που είναι σήμερα να φτάσει τα 300 ευρώ το 2008.
Παράλληλα, ανέφερε ότι κεντρικός στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του εισοδήματος, των δικαιωμάτων και των ευκαιριών όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων.
Διευκρίνισε ότι το σχέδιο για την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση την επόμενη τετραετία συνοψίζεται στη φράση «η Ελλάδα πρέπει να κατοχυρώσει και να ενισχύσει την οικονομική πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης, προχωρώντας στο μέλλον με λυμένα τα εθνικά της ζητήματα, καθώς η πορεία προς τη σύγκλιση είναι αλληλένδετα συνδεδεμένη με την επίλυση του Κυπριακού και του θέματος της υφαλοκρηπίδας».
Επίσης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα των μειωμένων δυνατοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας και να αλλάξουμε οριστικά τη χώρα, σφυρηλατώντας μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση».
Τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στην Ηγουμενίτσα συνοδεύουν η ΥΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υπουργος Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Πάχτας, ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού Θεσπρωτίας Αλέκος Παπαδόπουλος και οι βουλευτές Κάρολος Παπούλιας και Γιάννης Τσεκούρας.
Στα εγκαίνια του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σύντομη ομιλία απηύθυναν προς το συγκεντρωμένο πλήθος και οι ΥΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, καθώς και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης.
Η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τόσο με το έργο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας όσο και με τα υπόλοιπα έργα που γίνονται στην Ηπειρο (λειτουργική Εγνατία, ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου) η Ηπειρος βγαίνει από την απομόνωση και αναδεικνύεται σε κέντρο για τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη.
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας από την πλευρά του δήλωσε ότι με το έργο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ανεβαίνει ο πήχυς του εκσυγχρονισμού και για όλα τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας.
Να σημειωθεί τέλος, ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται στην Ηπειρο και ειδικότερα στη Θεσπρωτία, όπου την καθυστέρηση στην οδική διασύνδεση Σαγιάδων-Αγίων Σαράντα, που γίνεται με χρηματοδότηση από το ελληνικό σχέδιο για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων την απέδωσε στην αλβανική κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων