Ο βασικός συνασπισμός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το κάλεσμα του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σε εθνικό διάλογο, υποστηρίζοντας ότι η πρότασή του δεν είναι ουσιαστική.
Ο συνασπισμός δήλωσε ακόμα ότι θα συμμετάσχει σε μελλοντικές συνομιλίες εφόσον πρώτα υλοποιηθεί μια σειρά προϋποθέσεων.
Σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» η Αίγυπτος Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 30 ημέρες κήρυξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, τρεις πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, όπου, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εξαιρετικά βίαιων διαδηλώσεων.
Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου η ηγετική μορφή του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας και πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, το κάλεσμα του προέδρου σε διάλογο ήταν «διακοσμητικό και όχι ουσιαστικό» .
Ο κ. Μόρσι είχε απευθύνει κάλεσα για εθνικό διάλογο προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, μετά το θάνατο δεκάδων ανθρώπων μέσα σε πέντε ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Ανάμεσα στις προϋποθέσεις του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας για να συμμετάσχει στο διάλογο είναι να αναλάβει ο πρόεδρος την ευθύνη για το αιματοκύλισμα.
Συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια
Εν τω μεταξύ, στο Πορτ Σάιντ, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν και σήμερα στους δρόμους για τις κηδείες των τελευταίων θυμάτων της βίας που ξέσπασε στην πόλη μετά την καταδίκη σε θάνατο 21 ατόμων, το Σάββατο, για τα επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην πόλη πέρυσι. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στο Πορτ Σάιντ στη διάρκεια επεισοδίων στις κηδείες των 33 που σκοτώθηκαν το Σάββατο.
Η βία συνεχίστηκε και στο Κάιρο, όπου τη περασμένη εβδομάδα ξέσπασαν επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή της δεύτερη επέτειο από την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ. Σήμερα το πρωί, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα νεκρό. Συγκρούσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και στην Ισμαϊλίγια.
Ο πρόεδρος έχει κηρύξει το Πορτ Σάιντ, το Σουέζ και την Ισμαϊλίγια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες, ενώ κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νόμο που δίνει στο στρατό τη δυνατότητα να προχωρεί σε συλλήψεις πολιτών.