Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ότι κηρύσσει για 30 μέρες ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μόρσι σε τρεις πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, όπου σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο εξαιρετικά βίαια επεισόδια και προκάλεσαν το θάνατο περισσοτέρων από 45 ανθρώπων.
Ο Μόρσι έκανε την ανακοίνωση σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στο οποίο ανέφερε επίσης ότι απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει στο Πορτ Σάιντ, την Ισμαηλία και το Σουέζ από τη Δευτέρα- από τις 9 μ.μ. και έως τις 6 π.μ. Κάλεσε επίσης τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε εθνικό διάλογο από τη Δευτέρα.
Λίγο αργότερα, η προεδρία της Αιγύπτου σε ανακοινωσή της ανέφερε ότι καλεί πολιτικούς υποστηρικτές και αντιπάλους σε εθνικό διάλογο την Δευτέρα στις 18:00 (16:00 GMT) στο προεδρικό μέγαρο. Η ανακοίνωση της προεδρίας, αναφέρει ειδικότερα ότι καλούνται Ισλαμιστές σύμμαχοι, φιλελεύθεροι και άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης, καθώς και κορυφαίοι πολιτικοί, όπως ο αριστερός υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα της Αιγύπτου, Χαμντίν Σαμπάχι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.
Στα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στο Πορτ Σάιντ επτά άνθρωποι έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς, κατά τη διάρκεια των κηδειών 33 διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο, στα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά την καταδίκη σε θάνατο 21 από τους κατηγορουμένους για την ποδοσφαιρική τραγωδία στην πόλη Πόρτ Σάιντ τον περασμένο χρόνο. Τα σώματα των νεκρών τυλιγμένα σε λευκά σάβανα, μεταφέρονταν από ένα τζαμί προς το νεκροταφείο, προκαλώντας πανικό και στη συνέχεια έντονες αντιδράσεις του πλήθους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
«Δεν υπάρχει κανένας Θεός εκτός από τον Αλλάχ», φώναζε το πλήθος που ακολουθούσε την πομπή στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Μερικοί εξέφραζαν επίσης την οργή τους κατά της ισλαμικής εξουσίας, φωνάζοντας: «Κάτω η εξουσία του Ηγέτη» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.
Συνολικά 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις ανά τη χώρα από την Πέμπτη και οι αντίπαλοι του Μόρσι κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις τη Δευτέρα. Μαλιστα, αμέσως μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Αιγύπτου για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, περίπου 200 άνθρωποι άρχισαν να διαδηλώνουν στην πόλη Ισμαηλία.
Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στην αστυνομία, που λειτουργεί κάτω από τις εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών, ευρείες εξουσίες για να συλλαμβάνουν ανθρώπους που θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια.
Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, από Αιγύπτους που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μόρσι, Στο Κάιρο διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ πετούσαν πέτρες σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τη μεγάλη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει το ανατολικό με το δυτικό Κάιρο.
Όλες οι ξένες διπλωματικές αποστολές στην πλατεία Ταχρίρ και στους γύρω δρόμους παραμένουν κλειστές.
Συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου και στο Σουέζ. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη αυτή την Παρασκευή, «Ημέρα της Επανάστασης», δεύτερη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.
Επτά νεκροί από τις συγκρούσεις στην Αίγυπτο Αιγυπτιακά στρατεύματα αναπτύσσονται στην πόλη Σουέζ, μετά από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζώη τους.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μόρσι για αυταρχισμό και για προώθηση ενός νέου Συντάγματος που δεν προστατεύει επαρκώς τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Μετά το διάγγελμα του αιγύπτιου προέδρου, ο εκπρόσωπος του κύριου συνασπισμού της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι χαιρετίζει τα βήματα του Μόρσι για την αποκατάσταση της ασφάλειας, πρόσθεσε όμως ότι θέλει περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την πρόσκλησή του για διάλογο με κορυφαίους πολιτικούς.
«Φυσικά και αισθανόμαστε ο πρόεδρος δεν κατανοεί το πραγματικό πρόβλημα στην περιοχή το οποίο είναι οι δικές του πολιτικές», είπε στο Reuters ο Νταούντ και πρόσθεσε: «Η αποφασή του για την εφαρμογή του νόμου για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν μια σωστή κίνηση με δεδομένα αυτά που συμβαίνον εκεί, δηλαδή ωμή βία και εγκληματικές ενέργειες».