Επιχείρηση των ΜΑΤ πραγματοποιήθηκε γύρω στις 4 τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, προκειμένου να απομακρυνθούν οι απεργοί οι οποίοι οχυρώθηκαν μέσα στις εγκαταστάσεις μετά την κοινοποίηση της κυβερνητικής απόφασης περί επιστράτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές, αλλά οι προσαχθέντες αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.
Δηλώσεις του Παντελή Κοσμίδη, εργαζομένου στο μετρό, στο naftemporiki.gr
Αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία στο αμαξοστάσιο, ωστόσο οι γύρω δρόμοι έχουν αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Κοντά στο αμαξοστάσιο πραγματοποιείται από το πρωί συγκέντρωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους του μετρό. Τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς προγραμματίζουν για τις 13.00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αμαξοστάσιο και πορεία προς το Σύνταγμα.
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι καθηγητές που θέλουν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 15:00. Τη συμμετοχή της στην παναττική στάση εργασίας του Εργατικού Κέντρου Αθηνών από τις 12:00 έως τις 16:00 ανακοίνωσε η ΟΜΕ - ΟΤΕ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στο σημείο βρέθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έδρασε νύχτα ως κοινοβουλευτική χούντα με μεθόδους στρατιωτικού νόμου».
«Τα ΜΑΤ μπήκαν σαν κλέφτες σπάζοντας την πόρτα του αμαξοστασίου του μετρό. Εδώ έχουν επιβάλλει στην ουσία μια δικτατορία. Με δικτατορίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς», τόνισε και πρόσθεσε ότι η απεργία στα ΜΜΜ μπορεί να γίνει η «σπίθα για να ανάψει μια μεγάλη εξεγερτική φωτιά η οποία θα ανατρέψει μια κυβέρνηση που οδηγεί τον τόπο κατευθείαν στην καταστροφή».
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επιστράτευση οι εργαζόμενοι έβγαλαν από τον χώρο του αμαξοστασίου στα Σεπόλια τα Ι.Χ. τους, οχυρώθηκαν μέσα, έκλεισαν την πύλη και πίσω της τοποθέτησαν δύο ανυψωτικά μηχανήματα.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η διαδικασία επίδοσης των φύλλων επίταξης. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο γενικός γραμματέας των εργαζομένων στο μετρό, Μ. Τσακός, τα φύλλα πορείας επιδίδονταν στους απεργούς καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.
Παράλληλα, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου ζήτησε την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους απεργούς. Η κ. Φάκου απέστειλε στην Κρατική Ασφάλεια τις αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις και ζητεί η Αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις για παραβίαση δικαστικής απόφασης.
Ρεπορτάζ: Μάκης Συνοδινός
Σ. Κεδίκογλου: Πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος
Την εκτίμηση ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας εκ νέου ότι «πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος».
Μιλώντας στη ΝΕΤ ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε, πάντως, ότι στο πλαίσιο του νόμου υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να ρυθμιστούν αναφορικά με κάποιες ειδικές κατηγορίες. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «διάλογος δεν μπορεί να γίνεται αδιαφορώντας για δικαστικές αποφάσεις και ταλαιπωρώντας το σύνολο του επιβατικού κοινού».
Κληθείς να σχολιάσει τις διαφωνίες που εξέφρασε η Δημοκρατική Αριστερά, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες, όπως είπε, είναι φυσικό να συμβαίνουν σε κάθε συνασπισμό. Τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση είναι ενιαία και ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι η μόνη που θα επιτρέψει να σταθεί η χώρα όρθια.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ψυχροί εκτελεστές» της δημοκρατίας
«Ψυχρούς εκτελεστές» της δημοκρατίας και των εργασιακών δικαιωμάτων αποκαλεί τα κόμματα της συγκυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την επέμβαση των ΜΑΤ.
Κάνοντας λόγο για ευθεία επίθεση ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και την ίδια τη δημοκρατία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί σε συγκέντρωση στις 13.00 στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια και σε πορεία στο Σύνταγμα στις 16.00.
Επαναλβάνει επίσης, ότι η επίθεση αυτή κατά των δικαιωμάτων και των αποδοχών των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελεί μέρος του συνολικότερου μνημονιακού σχεδίου «για την κατάργηση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, για την ισοπέδωση των "απομειναριών" των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς».
Αυτοί όμως που θα συντριβούν, θα είναι «οι συνεταίροι της μνημονιακής καταστροφής» και όχι οι απεργοί-εργαζόμενοι , καταλήγει και ζητεί την άμεση ανάκληση της επίταξης.
Χρυσή Αυγή: Ενιαίο μισθολόγιο και για βουλετές, υπουργούς, εργατοπατέρες
«Μόνη άμεση λύση για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και την εκτόνωση της έντασης είναι η ένταξη βουλευτών, υπουργών, εργατοπατέρων και golden boys στο ενιαίο μισθολόγιο», αναφέρει η Χρυσή Αυγή σε σχετική ανακοίνωσή της.
Όπως υποστηρίζει, «για το σημερινό αδιέξοδο ευθύνονται οι πολιτικάντηδες του άθλιου κομματικού κράτους, που διόριζαν για δεκαετίες στο δημόσιο αναξιοκρατικά και παράνομα».
Σε συλλογική αντεπίθεση καλεί το ΚΚΕ
Την επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του μετρό καταγγέλλει το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύει πως «η επιχείρηση ''Νόμος και Τάξη'' της κυβέρνησης στόχο έχει τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η κρατική βία και καταστολή δε στρέφεται μόνο εναντίον των εργαζομένων στο μετρό, αλλά αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί το λαό να απαντήσει «σαν μια γροθιά με συλλογική αντεπίθεση και μαζική οργανωμένη απειθαρχία στα αντιλαϊκά μέτρα, τους αντιδραστικούς νόμους και την καταστολή». «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Τώρα χρειάζεται ένταση της αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στα Μέσα Συγκοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Αντιδράσεις των εργαζομένων
Η επέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. «Δεν είμαστε δολοφόνοι, είμαστε εργαζόμενοι» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Σπ. Ρεβύθης.
«Όλες αυτές τις ημέρες δεχθήκαμε μια δόλια επίθεση από την κυβέρνηση με ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες, που δεν είχαν καμία λογική. Οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν και διεκδικούν τις ΣΣΕ» πρόσθεσε, διαμηνύοντας πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ, Βασίλης Σταθούσης, ανέφερε ότι «με τη σημερινή ενέργεια ξεσκεπάζεται το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Με την επέμβαση των ΜΑΤ στα Σεπόλια σε συνδυασμό με την ολονύκτια επίδοση των φύλλων επίταξης, που μας θυμίζει το σύστημα ''Πόρτα- Πόρτα των ΕΛΤΑ'', η κυβέρνηση συναγωνίζεται σε "δημοκρατικότητα" ακόμη και τη χούντα των συνταγματαρχών και μάλλον προηγείται».
Παράλληλα, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί ως εργαλεία τον φόβο, τους εκβιασμούς, τις επεμβάσεις, τις απειλές, τη διαπόμπευση και την προβοκάτσια για να εφαρμόσει τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις προς τους τοκογλύφους δανειστές. Στην επικίνδυνη αυτή τακτική της θα βρει απέναντι της, όχι μόνο τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας».
Ακινητοποιημένα όλα τα ΜΜΜ
Οι εργαζόμενοι πάντως σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν εξαγγείλει νέες κινητοποιήσεις για σήμερα, απαντώντας στην επιστράτευση με γενικό «μπλακ άουτ».
Το Σωματείο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ), τα Σωματεία Εργαζομένων ΗΣΑΠ και Τραμ καθώς επίσης και τα Σωματεία Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής και Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης ΣΤΑΣΥ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν σήμερα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Την ίδια στάση κρατούν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ενώ προσανατολίζονται σε κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως και την Τρίτη, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εξελίξεις.
Ακινητοποιημένος θα παραμείνει και ο προαστιακός, οι εργαζόμενοι του οποίου μάλιστα, κάνοντας λόγο για φασιστική απόφαση της κυβέρνησης, διαμηνύουν πως θα προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες για όσο χρειαστεί.
Επιπλέον, η
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) ανακοίνωσε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο (26/1) έως τη Δευτέρα (28/1) για το προσωπικό του
ΟΣΕ, της
ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ. «Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων», προειδοποιεί η ΠΟΣ και κατηγορεί την κυβέρνηξη ότι επέλεξε τον δρόμο του αυταρχισμού.