Ανδ. Γεωργίου: Θα συνεχίσω να τηρώ τον νόμο, παρά τις αντιξοότητες

«Η αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων δεν αμφισβητείται πλέον από κανένα ευρωπαϊκό ή διεθνή θεσμό»
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 18:59
ICON/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

O πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέας Γεωργίου.

A- A A+

Μακροσκελή ανακοίνωση με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, μετά τις καταγγελίες για μεθοδευμένη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2009 εξέδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου, τονίζοντας ότι η αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων «δεν αμφισβητείται πλέον από κανένα ευρωπαϊκό ή διεθνή θεσμό».

Αναλυτικότερα, ο κ. Γεωργίου αναφέρει ότι η αξιοπιστία των στοιχείων της χώρας για το δημόσιο έλλειμμα και χρέος αποτέλεσε αντικείμενο συνεχούς και αποκλειστικής προσοχής των ευρωπαϊκών θεσμών για αρκετά χρόνια, ενώ αντιθέτως, όπως υπογραμμίζει από την ανάληψη των καθηκόντων του τα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία γίνονται δεκτά «χωρίς επιφυλάξεις».

«Το 2004 η Eurostat εκπόνησε μια ολοκληρωμένη έκθεση για την αναθεώρηση των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα και χρέος της Ελλάδας καταδεικνύοντας ότι οι ελληνικές στατιστικές αρχές είχαν υποβάλει λανθασμένα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα για τα έτη από το 1997-2003», σημειώνει, προσθέτοντας ότι μετά το 2004 και μέχρι τα μέσα του 2010, «σε έξι περιπτώσεις, η Eurostat εξέφρασε επιφυλάξεις για τα στοιχεία της Ελλάδας στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων Δελτίων Τύπου της για το έλλειμμα και το χρέος». «Τα στοιχεία Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος της χώρας δημοσιεύτηκαν από τη Eurostat χωρίς επιφυλάξεις μόνο στις περιπτώσεις όπου η Eurostat είχε παρέμβει πριν ή κατά την διάρκεια της περιόδου της κοινοποίησης με σκοπό να διορθώσει λάθη ή λανθασμένη καταγραφή που παρουσίαζαν το έλλειμμα μικρότερο από το πραγματικό. Η Ελλάδα βρέθηκε περισσότερες από μία φορές στα πρόθυρα της παραπομπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράβαση του ενωσιακού δικαίου σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές. Η κατάσταση αυτή, η οποία ελάχιστα τιμά τη χώρα, αποτυπώνεται με κάθε λεπτομέρεια στην έκθεση της Eurostat για τα στατιστικά στοιχεία δημοσίου ελλείμματος και χρέους της Ελλάδας της 8ης Ιανουαρίου 2010», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε αντίθεση με παραπάνω, συνεχίζει, «από την ανάληψη των καθηκόντων μου τον Αύγουστο του 2010 και εφεξής για πέντε συνεχείς εξαμηνιαίες δημοσιεύσεις, τα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία γίνονται δεκτά από τη Eurostat, μετά και από τους προβλεπόμενους ελέγχους, χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη, και η αξιοπιστία τους δεν αμφισβητείται πλέον από κανένα ευρωπαϊκό ή διεθνή θεσμό».

Αυτό, όπως επισημαίνει, ισχύει και για το έλλειμμα του 2009, «για τον υπολογισμό του οποίου η Eurostat έχει δηλώσει κατ' επανάληψιν επισήμως ότι έγινε σύμφωνα με τους κανόνες και τη μεθοδολογία που προβλέπονται δεσμευτικά στο ενωσιακό δίκαιο».

Ο κ. Γεωργίου χαρακτηρίζει μάλιστα εσφαλμένη την απόπειρα να συνδεθεί ο υπολογισμός του ελλείμματος του 2009 από την Αρχή, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ το Νοέμβριο 2010 με την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.

«Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η εν λόγω προσφυγή, με το σχετικό Μνημόνιο που κυρώθηκε με τον Ν. 3845/2010 (ΦΕΚ Α΄ 65/06.05.2010), πραγματοποιήθηκε πολύ πριν αναλάβω καθήκοντα στην ΕΛΣΤΑΤ (02.08.2010, ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 265/02.08.2010) και βασίσθηκε στις στατιστικές που είχαν εκπονηθεί και κοινοποιηθεί από τους προκατόχους μου», διευκρινίζει.

Εξάλλου, συμπληρώνει, «προξενεί εντύπωση» το γεγονός ότι ποινική δίωξη για «εσφαλμένη εκπόνηση των δημοσιονομικών στατιστικών της χώρας» δεν ασκήθηκε όταν τα «greek statistics» απασχολούσαν διαρκώς την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, αλλά ασκήθηκε «όταν ο καθ' ύλην αρμόδιος ευρωπαϊκός θεσμός αποδέχθηκε τα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία ως σύμφωνα προς τους κανόνες και τη μεθοδολογία που προβλέπονται δεσμευτικά στο ενωσιακό δίκαιο και η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανέκτησε διεθνώς την χαμένη αξιοπιστία της».

Ο κ. Γεωργίου δηλώνει τέλος ότι θα συνεχίσει να τηρεί το νόμο «παρά τις αντιξοότητες», σεβόμενος τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. «Η πιστή τήρηση του ενωσιακού δικαίου για την εκπόνηση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών, και ειδικότερα του ελλείμματος του 2009, δεν μπορεί παρά να αναγνωριστεί τελικά και από τη Ελληνική Δικαιοσύνη», καταλήγει.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του ανέφερε πως η κυβέρνηση στηρίζει τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

«Το υπουργείο δεν αμφιβάλει σε καμία περίπτωση τα στατιστικά στοιχεία στα οποία βασίζεται το τρέχον πρόγραμμα», σημείωσε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή