ΤΟΝ «ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ», για τη δραματική εξάπλωση του AIDS, έκρουσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, όχι μόνο λόγω της παγκόσμιας αύξησης του αριθμού των ασθενών, αλλά και εξ αιτίας της απόκλισης ηγεσιών και αρμοδίων υπηρεσιών από τους προγραμματικούς στόχους, που είχαν τεθεί με σκοπό την ανάσχεση εξάπλωσης του AIDS μέχρι το 2005.
Στη σοβαρότητα της κατάστασης, αναφέρθηκαν περισσότεροι από 130 ηγέτες και εκπρόσωποι χωρών του πλανήτη μας, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου.
Ο κ. Αναν, στη διάρκεια της έναρξης των εργασιών της Ειδικής Συνόδου για την Υλοποίηση των Συμπερασμάτων της Διακήρυξης για το HIV/AIDS, τόνισε με έμφαση, ότι «παρά τα δείγματα προόδου (που φαίνονται στις χρηματοδοτικές ροές κρατών προς το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS ύψους 4,7 δισ. δολ., αν και το ποσό αυτό υπολείπεται κατά πολύ από αυτό των 10 δισ. δολ. ετησίως, που επιδιώκονταν αρχικά να συγκεντρωθεί μέχρι το 2005), απουσιάζει στρατηγική από το 1/3 των πληγέντων κρατών, (ιδιαίτερα για ευπαθείς πληθυσμιακές κατηγορίες, όπως οι γυναίκες και τα ορφανά παιδιά».
Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, αφού είπε πως «δεν υπάρχει θεσμική προστασία κατά των διακρίσεων, που στρέφονται ενάντια στα θύματα του AIDS σε αυτές τις χώρες», πρόσθεσε τα εξής:
«Με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου είναι σαφές ότι δε θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους (που είχαν τεθεί κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του 2001) για το 2005».
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, δίνοντας έμφαση στην «οικονομική συμβολή» των ευρωπαϊκών κρατών (με το 65% της οικονομικής βοήθειας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο για θέματα υγείας να προέρχεται από μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διέθεσαν στο Παγκόσμιο Ταμείο $472 εκατομμύρια κατά το 2001-2002), καθώς και τον «ουσιαστικό ρόλο» του θεσμικού μηχανισμού των Ηνωμένων Εθνών, για τον περιορισμό της μάστιγας του AIDS.
Εξάλλου, σε ειδική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον ΟΗΕ, γνωστοποιείται η θέσπιση ειδικού προγράμματος προϋπολογισμού 74 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τετραετία με έμφαση στην πολιτική για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε σχέση με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και τα δικαιώματα των ασθενών.
Ο Τάσος Γιαννίτσης
Την Ελλάδα εκπροσώπησε στην Ειδική Σύνοδο για το AIDS ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος έδωσε έμφαση στη σημασία των αποφάσεων, που ελήφθησαν από το ίδιο βήμα, πριν περίπου δύο χρόνια, λέγοντας ότι «η πρόοδος, που επιτεύχθηκε πρόσφατα στον τομέα της πρόσβασης των αναπτυσσόμενων χωρών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι, το οποίο ελπίζει να συνοδευτεί, το συντομότερο, από συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Ο κ. Γιαννίτσης επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας σε σχετική δήλωση, την οποία κατέθεσε η ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και στη Διακήρυξη της Ενωσης για την αντιμετώπιση του AIDS, όπως παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στο Παρίσι, τον περασμένο Ιούλιο.
Επιπλέον, υπενθύμισε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης «τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας».
Οπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «η Ελλάδα, παρά τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει, προχώρησε στη διάρκεια αυτού του Συμβουλίου στη διάθεση 250.000 Ευρώ».
Τέλος, ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του AIDS στην Ελλάδα, παραθέτοντας σχετικά στατιστικά στοιχεία και προβάλλοντας το γεγονός της μείωσης θανάτων στη χώρα μας μετά το 1997, λόγω της υιοθέτησης της θεραπείας με ειδικά ιατρικά σκευάσματα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου
Την Ειδική Σύνοδο για το AIDS προσφώνησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, τονίζοντας ότι η πανδημία του AIDS έφερε την ανθρωπότητα μπροστά σε μια αμείλικτη παγκόσμια ανθρωπιστική καταστροφή, που επηρεάζει δυσμενώς ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, ενώ οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αναχαιτίσει την επέκταση της ασθένειας προσκρούουν σε παράγοντες, όπως η φτώχεια, η κοινωνική και οικονομική υπανάπτυξη, η ανισότητα των φύλων, ο αναλφαβητισμός και οι ένοπλες συγκρούσεις.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «από το 1986, όταν το AIDS έκανε την πρώτη εμφάνιση του στη χώρα, η Κύπρος έθεσε το θέμα ψηλά στις προτεραιότητες της και γιαυτό η ασθένεια παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με μόνο το 0,1% του πληθυσμού να έχει μολυνθεί».
Είπε, επίσης, ότι «η Κύπρος έχει συνεργασθεί στενά για το θέμα αυτό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ότι έχει προχωρήσει στην ίδρυση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής για AIDS, στην οποία συμμετέχουν οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές, ιδιωτικοί φορείς και μη κυβερνητικοί οργανισμοί, καθώς και ένας εξειδικευμένος φορέας υπεύθυνος για την πολιτική της Κύπρου σε αυτό το θέμα».
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης να διατηρήσει ενεργό το ενδιαφέρον της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας πως «η πρωτοβουλία του Κόφι Αναν για αντιμετώπιση της κατάστασης, μέσω μιας διεθνούς προσπάθειας και διάθεσης πόρων, δεν θα πρέπει να αποτύχει».
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων