«Αρνείται» έναν συνασπισμό κατά του Νετανιάχου ο κεντρώος Λαπίντ

Ζητεί ωστόσο επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστινίους
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 15:52
REUTERS/AMMAR AWAD

Το κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ, το οποίο ίδρυσε μόλις πριν από ένα χρόνο ο πρώην δημοσιογράφος Γιαΐρ Λαπίντ, αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη στο ισραηλινό κοινοβούλιο, με 19 έδρες.

A- A A+

Την έμμεση άρνησή του για συμμετοχή σε ένα μπλοκ που θα είχε ως στόχο την απομάκρυνση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία εξέφρασε ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Γιες Ατίντ, Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην δημοσιογράφος.

Το κόμμα του Λαπίντ εξέπληξε τους ισραηλινούς πολιτικούς αναλυτές, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές και καταλαμβάνοντας 19 έδρες στην Κνεσέτ, μετά από μόλις ένα χρόνο .

«Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο: πρέπει να προχωρήσουμε συνεργαζόμενοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κεντρώος ηγέτης.

REUTERS

Απαισιόδοξοι οι Παλαιστίνιοι

Ο εκλογικός συνασπισμός του συντηρητικού Λικούντ με το εθνικιστικό Γισραέλ Μπεϊτένου με επικεφαλής τον Μπ. Νετανιάχου παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και στη νέα Κνεσέτ, με 31 έδρες.

Οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας άρχισαν την επαύριον των εκλογών, καθώς οι ευρύτεροι συνασπισμοί της δεξιάς και της κεντροαριστεράς μοιράστηκαν από 60 έδρες.

Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας κυβερνητικής συμμαχίας «με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση».

Εκτίμησε ωστόσο ότι η πλειονότητα του λαού του Ισραήλ επιθυμεί την παραμονή του στην πρωθυπουργία.

Παρά την διαφαινόμενη άρνησή του για ένα «αποτρεπτικό» μπλοκ κατά του Μπ. Νετανιάχου, ο Γιαΐρ Λαπίντ σημείωσε ότι το Γιες Ατίντ θα συμμετάσχει μονάχα σε κυβέρνηση η οποία θα δεσμευθεί στην επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους.

Ο κεντρώος πολιτικός ζήτησε ακόμη την κατάργηση του νόμου ο οποίος επιτρέπει στους υπερορθόδοξους Εβραίους να μην υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό.

Η επικεφαλής του τρίτου κατά σειρά, με 15 έδρες στην Κνεσέτ, Εργατικού Κόμματος, Σέλι Γιατσίμοβιτς,  έχει ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης κεντροαριστερού συνασπισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή