Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία, ότι το Ιράκ, αποτελούσε πριν από τον πόλεμο «μια σοβαρή απειλή» δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, προσθέτοντας ότι όπλα μαζικής καταστροφής μπορούν ακόμα να βρεθούν στη χώρα αυτή.
Ο Αμερικανός Ντέιβιντ Κέι, επικεφαλής της Ομάδας Επιθεώρησης στο Ιράκ, μιας αμερικανο-βρετανικής ομάδας επιθεωρητών, που ερευνά για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, στην πρώτη του αναφορά, χθες, τόνισε ότι ύστερα από πολλούς μήνες επιθεωρήσεων δε βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.
«Το γεγονός ότι η Ομάδα Επιθεώρησης στο Ιράκ δε βρήκε όπλα, δε σημαίνει ότι αυτά δεν υπάρχουν εκεί», δήλωσε ο Στρο στο ραδιόφωνο του BBC.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, με όλα τα στοιχεία των επιθεωρητών της Επιτροπής Ελέγχου, επαλήθευσης και επιθεώρησης του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον Χανς Μπλιξ, της ΙΑΕΑ (Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, της έκθεσης Κέι και όσων γνωρίζουμε για το χαρακτήρα του καθεστώτος του Σαντάμ (Χουσέϊν), ότι τα όπλα αυτά αποτελούν σοβαρή απειλή», τόνισε ο Στρο.
«Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι, ότι, το καθεστώς αυτό διέθετε σημαντικά προγράμματα χημικών και βιολογικών όπλων», πρόσθεσε.
«Εάν δεν είχαμε κάνει τον πόλεμο τη στιγμή που έπρεπε, αυτό που θα είχε συμβεί είναι η αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας της διεθνούς κοινότητας και η αύξηση των προβλημάτων στο έργο των επιθεωρητών. Στη συνέχεια αυτοί θα απελαύνονταν και θα είχαμε ένα Σαντάμ Χουσέΐν ενισχυμένο και ακόμα πιο σκληρό», υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός.