Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (06/10/2003) Μέρος 3/4

Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2003 21:03
A- A A+

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έτσι ενώ αφενός εμφανίζει έλλειψη αυτοελέγχου και άρση αναστολών παράλληλα εμφανίζει ακατάσχετη πίεση λόγου και ασυναρτησία. Τις περισσότερες φορές μιλάει για να ακούσει την φωνή του και έτσι να μειώσει κάπως το επίπεδο φόβου που βιώνει. Η χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων είχε ως αποτέλεσμα ο ασθενής να βιώνει έντονη νοητική σύγχυση αμέσως μετά την καταστολή στην οποία είχε υποβληθεί, να μην διαθέτει αυτοέλεγχο, να εμφανίζει λογόρροια και άρση αναστολών.

Τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν στη μέθοδο της ναρκανάλυσης αλλά και ως ορός της αλήθειας. Το άτομο που λαμβάνει τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο των λόγων και των πράξεών του αλλά και της συνειρμικής του διεργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα που έχουν λάβει τις συγκεκριμένες ουσίες μετά από μία χειρουργική επέμβαση αρχίζουν να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα όταν πρώτον, κάποιος συνοδός τους κρατά το χέρι ή τους χαϊδεύει απαλά στο μέτωπο. Όταν ακούνε ένα σύντομο και συνεχή ήχο, παραδείγματος χάρη το χτύπημα του μολυβιού με τον τρόπο αυτό διεγείρεται ο σωματαισθητικός φλοιός του εγκεφάλου και αρχίζουν να απαντούν στα ερεθίσματα που δέχονται.

Στη μέθοδο της ναρκανάλυσης ο τρόπος που ερωτώνται συνήθως ομοιάζει με την ψυχαναλυτική τεχνική όπου ο ψυχαναλυτής προσφέρει μια λέξη κλειδί και ο ερωτώμενος απαντά με έναν χείμαρρο λέξεων και προτάσεων. Μεγάλο περιεχόμενο της απάντησης είναι ασυνάρτητος λόγος ενώ άλλο μέρος μεταφέρει έγκυρες πληροφορίες και απαντήσεις. Η απώλεια μνήμης του ατόμου γι’ αυτά που ερωτήθηκε και είπε είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που εμφανίζει μετά το πέρας της διαδικασίας.

Τελειώνοντας από την διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών αμέσως μετά από γενική αναισθησία ή καταστολή ζητά να συναντήσει κάποιο εξομολόγο ή θρησκευτικό λειτουργό εξαιτίας του φόβου που βιώνει και οφείλεται στην αλληλεπίδραση των φαρμάκων. Αυτό μάλιστα αποτελεί και ένα σημαντικό κλινικό σημείο για το γεγονός ότι ο ασθενής εμφανίζει ακόμα νοητική σύγχυση και δεν έχει ανακτήσει τις γνωστικές του λειτουργίες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο θεράπων ιατρός είναι υποχρεωμένος, ιατρική δεοντολογία άρθρο 14 να τον καθησυχάσει και αν ο ασθενής επιμένει να συναντήσει κάποιον Ιερέα να τον διευκολύνει σε αυτήν την πρόθεσή του. Από τον ατομικό φάκελο του ασθενούς Σάββα Ξηρού αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία που είχαμε στην διάθεσή μας προκύπτει σαφώς ότι κατά το χρονικό διάστημα από 29/6 έως 7/8 ο κ. Σάββας Ξηρός είναι ένας κοινός Έλληνας πολίτης ο οποίος νοσηλεύεται μετά από βαρύτατο τραυματισμό στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. ¶ρα εμπίπτει στις αρχές και τους νόμους που διέπουν όλους τους Έλληνες πολίτες που δυνητικά θα μπορούσαν να βρεθούν βαρύτατα τραυματισμένοι σε κάποια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενός νοσοκομείου.

Η ιατρική δεοντολογία ορίζεται σαφέστατα στο άρθρο 10 και 14 ότι ο γιατρός οφείλει να επιλέγει την κατάλληλη στιγμή για την επίσκεψη συγγενών και μόνο συγγενών έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η πορεία αποκατάστασης του ασθενούς του. Από τα φύλλα νοσηλείας του ασθενούς αλλά και από την κατάθεση του κ. Πιταρίδη αποδεικνύεται ότι οι θεράποντες ιατροί γνώριζαν την νοητική σύγχυση που εμφάνιζε ο κ. Ξηρός και την έκπτωση στο σύστημα των γνωστικών του λειτουργιών ως αποτέλεσμα του οργανισμού ψυχοσυνδρόμου αλλά και της φαρμακευτικής αγωγής που ελάμβανε. Αποτελεί λοιπόν ιδιαίτερα ενδιαφέρον ερώτημα γιατί επέτρεψαν στον ασθενή να υποβληθεί σε μία ανάκριση αφού οι βασικές τους γνώσεις τους επέτρεπαν να γνωρίζουν ότι το τελικό προϊόν των απαντήσεών του θα εστερείτο εγκυρότητας και αξιοπιστίας λόγω των ισχυρών φαρμάκων που ελάμβανε και τα οποία επιδρούν δραματικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα αλλά και στην προσωπικότητα του ασθενή εκτός αν λάβουμε ως δεδομένο ότι οι θεράποντες ιατροί εν προκειμένω δεν ερωτήθηκαν.

Σοβαρό το συμπέρασμα, φυσικά και δεν ρωτήθηκαν. Η χορήγηση των φαρμάκων μπορεί να σταμάτησε κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι συνολικές όμως δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν από το οργανικό ψυχοσύνδρομο, τη χορήγηση φαρμάκων, την απώλεια δύο βασικών αισθητηρίων είχαν μακρόχρονη πορεία δράσης.

Βιβλιογραφικές αναφορές και σχετικές κλινικές έρευνες δεικνύουν ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς δύνανται να εμφανίζουν συμπτώματα έκπτωσης των γνωστικών τους λειτουργιών και μετά την πάροδο εξαμήνου. Χαρακτηριστικό αυτών των περιπτώσεων είναι η διακύμανση της νοητικής τους κατάστασης και το υποβόλιμο του χαρακτήρος.

Γενικό συμπέρασμα, ο Σάββας Ξηρός εμφάνιζε σαφή κλινικά σημεία οργανικού ψυχοσυνδρόμου κατά το διάστημα νοσηλείας του στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Δεύτερον, η χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων και η χημική τους αλληλεπίδραση είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του οργανικού ψυχοσυνδρόμου και τη συνολική έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Τρίτον, η νοητική σύγχυση, η έκπτωση της αντίληψης, η έλλειψη αυτοελέγχου στα λόγια και στις πράξεις του καθώς και το απρόσφορο συναίσθημα καθιστούσαν τον κατηγορούμενο έναν υποβόλιμο άτομο στα ερεθίσματα που δεχόταν.

Τέταρτον, η ευμεταβλητότητα του συναισθήματος και της αντίληψής του μόνο ως κλινικό σημείο οργανικού ψυχοσυνδρόμου μπορεί να ερμηνευτεί και ως σημείο βελτίωσης της κατάστασής του. Οι βλάβες επί του κεντρικού νευρικού συστήματος και επί της δομής της προσωπικότητάς του διήρκησαν τουλάχιστον 4 μήνες μετά τον τραυματισμό του. Το τελικό προϊόν της σκέψης και του λόγου του γι’ αυτήν την περίοδο κρίνεται ως μη αξιόπιστο και δεν αντιπροσωπεύει ορθή κρίση και βούληση.

Αναφέρεται στη συνέχεια στις δυσλειτουργίες που προκλήθηκαν κατά την παραμονή του ως νοσηλευομένου και καταλήγει: βλάβες στις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, ο προμετωπιαίος φλοιός και ο μέσος κροταφικός λοβός στο προμετωπιαίο φλοίβο εδράζεται το σύστημα των γνωστικών λειτουργιών, μνήμη, προσοχή, μάθηση, αντίληψη, σκέψη και το σύστημα της εργαζόμενης μνήμης στον μέσο κροταφικό λοβό εδράζεται το σύστημα της μακρόχρονης μνήμης. Πιθανή διαταραχή της δομής προσωπικότητας λόγω χορήγησης συγκεκριμένων φαρμάκων. Οι αλλαγές που προκλήθηκαν σε νευροχημικό επίπεδο και σε επίπεδο νευροδιαβιβαστών από τα φάρμακα που έχουν αναφερθεί ανωτέρω προφανώς επηρέασαν την προσωπικότητα του ατόμου και ως αποτέλεσμα αυτού δύναται να παρατηρήθηκε απρόσφορο συναίσθημα, παραδείγματος χάρη να γελάει με ένα γεγονός που απαιτεί σοβαρότητα, αγχώδη διάθεση, δυσφημία, έντονες εναλλαγές συναισθήματος, αδυναμία να κατανοήσει καινούριες έννοιες ή τη σοβαρότητα της καταστάσεως. Αλλαγή στους βιολογικούς ρυθμούς του ατόμου, έντονες διαταραχές στο σύστημα των γνωστικών λειτουργιών.

Τέλος διερωτώμεθα ποιος ο λόγος χορήγησης της ουσίας «ντοπαμίνης› η οποία λόγω της δράσης της σε ένα άτομο που εμφανίζει ήδη ψυχωτικές εκδηλώσεις θα προκαλούσε επιδείνωση αυτών, εκτός αν πρόκειται για προσπάθεια πρόκλησης ακατάσχετης λογόρροιας η οποία σε συνδυασμό με τα υπνωτικά φάρμακα και τις άλλες ουσίες του δημιούργησε συνθήκες ορού αληθείας.

Στη συνέχεια οι δύο Πανεπιστημιακοί οι οποίοι συντάσσουν την πραγματογνωμοσύνη αναφέρονται στις παραβάσεις της ιατρικής δεοντολογίας οι οποίες υπήρξαν κατά την παραμονή του Σάββα Ξηρού στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, δηλαδή του Βασιλικού Διατάγματος του 1955 περί κανονισμού ιατρικής δεοντολογίας και του άρθρου 47 του 2071/92 περί των δικαιωμάτων του νοσοκομειακού ασθενούς.

Αυτή λοιπόν είναι η κατάσταση και η ψυχική και η σωματική του Σάββα Ξηρού όταν δύο άνθρωποι, ο ένας μάλιστα Εισαγγελέας οι οποίο αποκρύπτουν την ιδιότητά τους, λένε διάφορα, εμφανίζονται με διάφορες άλλες ιδιότητες. Πού ακούστηκε Εισαγγελέας εν ενεργεία και μάλιστα σε τόσο σοβαρή θέση να αποκρύπτει – το ομολογεί ο κ. Διώτης στην περίφημη συνέντευξη που έδωσε λίγες ώρες πριν και θα ανοίγω μια παρένθεση σε αυτό το θέμα πριν από τη Δίκη.

Λίγο πριν αρχίσει η Δίκη διάφοροι Δικαστές, θυμάμαι τον κ. Κυριτσάκη, νομίζω τώρα ήδη προήχθη στον ¶ρειο Πάγο, τον κ. Αθανασίου και τον Αναπληρωτή Εισαγγελέα τον κ. Μαρκή να δίνουν σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνεντεύξεις. Για ποια θέματα; Για τα θέματα μάλιστα τα οποία θα επρόκειτο να κρίνει το Δικαστήριο σε λίγες ημέρες. Ο κ. Μαρκής παραδείγματος χάρη αν θυμάμαι είχε δώσει διάφορες. Θυμάμαι μία στο «ΕΘΝΟΣ› στην οποία μάλιστα αναφερόταν και ένα γνωμικό μέσα ότι αναφερόταν στο Μικτό Ορκωτό Σύστημα και έλεγε ότι «δεν ισχύει αυτό που λένε ότι οι ένορκοι φέρνουν την δροσιά του λαού μέσα στα Δικαστήρια›, κάποια τέτοια έκφραση.

Και οι άλλοι, ο κ. Κυριτσάκης αν θυμάμαι καλά αρθρογραφούσε για το αμετάκλητο του παραπεμπτικού βουλεύματος, ένα θέμα το οποίο θα έκρινε μετά το Δικαστήριο. Είδατε κανέναν συνήγορο υπεράσπισης να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτές τις συνεντεύξεις; Να πει «από πού ως πού ο κ. Μαρκής ο οποίος μεθαύριο θα είναι στην Έδρα συζητάει και κάνει δηλώσεις και αρθρογραφεί στις εφημερίδες;›. Είδατε κανέναν συνήγορο να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του κ. Κυριτσάκη;

Εμείς κ.κ. Δικασταί οι Δικηγόροι της Αθήνας έχουμε δώσει αγώνες για να μπορέσουν οι Δικαστές να απελευθερωθούν από αυτό το καθεστώς το οποίο υπήρχε παλαιότερα, να έχουν άποψη, να διατυπώνουν τις επιστημονικές τους απόψεις ακόμα και τις πολιτικές απόψεις και μένα μου προκαλεί χαρά να βλέπω Δικαστές και Εισαγγελείς να αρθρογραφούν σε πολιτικές εφημερίδες.

Αυτό όμως το οποίο έκανε ο κ. Διώτης ήταν κάτι τελείως διαφορετικό. Ένας άνθρωπος ο οποίος προφανώς αισθανόταν πολύ άσχημα για όλα αυτά τα οποία είχε κάνει στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, 20-30 ώρες πριν αρχίσει αυτή τη διαδικασία έδωσε πολυσέλιδη για να μην πω και παρδαλή συνέντευξη διότι εκείνα τα τσολιαδάκια κλπ δεν ταιριάζουν σε μία συνέντευξη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, πολυσέλιδη συνέντευξη με πάρα πολλές φωτογραφίες και που πήγε στο Παρίσι και που πήγε στο Λονδίνο και προσπαθούσε να διορθώσει ορισμένα από αυτά τα πράγματα τα οποία είχαν συμβεί και να παρέμβει στην δική σας δικαστική κρίση. Εγώ δεν τα κρύβω αυτά τα οποία πληροφορούμαι.

Ξέρουμε τι αντιμετώπιση είχε αυτή η συνέντευξη από τους προϊσταμένους του και ξέρουμε πώς εκρίθη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να παραμείνει όχι όσα χρόνια ζητούσε σε αυτή τη θέση ο κ. Διώτης αλλά για ένα χρόνο ακόμα διότι αυτή η πράξη την οποία έκανε ήταν πράξη απαράδεκτη γιατί είχαν προηγηθεί οι απαράδεκτες ενέργειές του μέσα στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Δεν επιτρέπεται ένας Εισαγγελέας να μπαίνει μέσα και να κρύβει την ιδιότητά του, να λέει «ξέρεις, εμείς είμαστε κάτι φίλοι, ξέρεις εμείς είμαστε γιατροί›, να στήνει κουβεντούλες που προβλέπονται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας οι κουβεντούλες. Πού προβλέπονται οι λήψεις καταθέσεων; Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος ο οποίος είναι κυριολεκτικά πολτοποιημένος και σε αυτή την ψυχολογική, την ψυχική κατάσταση και κάτω από την επήρεια αυτών των φαρμάκων να ανακρίνεται;

Το άλλο; Ότι αυτός ο άνθρωπος συνελήφθη - «συνελήφθη› θα το λέμε και θα το φωνάζουμε – το ίδιο βράδυ του τραυματισμού του. Δεν ήταν δυνατόν να το προσεγγίσει κανένας απολύτως περισσότερο αυτός ο κακός δαίμονας για την Δικαιοσύνη που λέγεται δικηγόρος διότι ο δικηγόρος θα διαπίστωνε ορισμένα πράγματα. Θα διαπίστωνε πώς ελήφθησαν αυτές οι καταθέσεις στις 10-11-13-20-27, σε τι κατάσταση ήταν αυτός ο άνθρωπος όταν μπήκαν μέσα και τον ανέκριναν.

Όταν εγώ πήγαινα καθημερινά στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ δεν με άφηναν να μπω μέσα για να μην διαπιστώσω τα τραγικά εγκλήματα που έκαναν εκείνη την στιγμή. Μου επέτρεψαν μετά από 40 ημέρες γιατί πίστευαν ότι όλα πλέον τα συμπτώματα, τα φαινόμενα, τα περίεργα είχαν εξαφανιστεί. ¶ρα μπορούμε να επιτρέψουμε μετά από 40 ημέρες στο Δικηγόρο αυτό που λέτε, ο θεσμικός υπερασπιστής και ο ρόλος του Δικηγόρου. Γιατί δεν επετράπη; Για να κρύψουν το έγκλημά τους. Γιατί δεν επετράπη να μπει ο Δικηγόρος; Για να κρύψουν τις ανομίες τους, τις παρανομίες και ότι έκαναν επί 40 ημέρες μέσα.

Το άλλο το νομικό έγκλημα, τι είναι κ. Μπάγια; Απευθύνθηκα στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας. Δεν μπορούσα κάθε μέρα να σπρώχνω τα όπλα, τα κουμπούρια των εκατοντάδων και μασκοφόρων παρακαλώ μέσα στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ έστω κι αν τους έβλεπαν οι υπόλοιποι ασθενείς. Αυτοί να δείτε τρομοκρατία που υπέστησαν, οι υπόλοιποι ασθενείς. Δεν μπορούσα να πηγαίνω κάθε μέρα και να συγκρούομαι με αυτούς τους ανθρώπους. Οι Αξιωματικοί εξαφανισμένοι, ανευθυνοϋπεύθυνοι, κάτσε μην βρούμε και κανέναν μπελά.

Πήγα λοιπόν στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας. Ξέρετε τι μου απάντησε; «Μα κ. Αγιοστρατίτη ο Σάββας Ξηρός δεν έχει συλληφθεί, δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, δεν κατηγορείται για τίποτα, δεν θέλει δικηγόρο. Τον ρώτησαν και είπε ότι δεν θέλει δικηγόρο›. Του είπα «τότε αφού δεν έχει συλληφθεί, δεν συμβαίνει τίποτα παράνομο από όλα αυτά που σας αναφέρω τότε πολύ ωραία δώστε διαταγή στους κουμπουροφόρους να κατεβάσουν τα όπλα τους γιατί εγώ θα πάω να τον πάρω τον Σάββα Ξηρό να τον πάω στο Λονδίνο, να τον πάω στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ να νοσηλευθεί καλύτερα όχι στα κρατικά νοσοκομεία›. Βέβαια τι να έκανε ο άνθρωπος; Γέλαγε. Ήταν και αυτός υποχρεωμένος, αυτός ο φύλακας του νόμου να κινηθεί μέσα στο σύστημα, μέσα σε ένα σύστημα εκδίκησης όπου πιάσαμε το λαβράκι, σιγά μην το αφήσουμε τώρα. Θα κάνουμε όλες τις παρανομίες που υπάρχουν προκειμένου να εξαρθρώσουμε αυτή την Οργάνωση. Αν το συνομολογούσαν, αν το ομολογούσαν θα ήταν χίλιες φορές καλύτερα παρά να ισχυρίζονται ότι εξέδωσε ο κ. Ζερβομπεάκος στις 31 Ιουλίου ένταλμα συλλήψεως και 7 ημέρες δεν μπορούσε να τον βρει η Αντιτρομοκρατική.

Φτάνω κ.κ. Δικαστές στο τι εγώ προσωπικά διαπίστωσα. Δεν τα λέω με την μορφή να εκληφθούν ως μαρτυρία. Θα κάνω απλώς μια καταγραφή αυτών τα οποία συνάντησα εγώ. Στις 7 Αυγούστου με ειδοποιούν αφού έχουν παραβιαστεί τα πάντα, τα πάντα – θα σας τα πει ο κ. συνάδελφός μου ο κ. Μυλωνάς – είναι περιττό να καταγράψω όλες αυτές τις παραβιάσεις Συντάγματος, Ποινικής Δικονομίας κλπ.

Στις 7 του μηνός με ειδοποιούν πολύ πιεστικά «14:30 να πάμε στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ να δείτε τον Σάββα Ξηρό›. Αναμένω κι εγώ ότι θα συναντήσω έναν τρομοκράτη όπως τον περιέγραφαν μέχρι εκείνη την ημέρα όλα τα ΜΜΕ. Μπαίνω μέσα στην αίθουσα. Φυσικά υπάρχουν Αστυνομικοί. Τους λέω «παρακαλώ κύριοι έξω, τώρα εγώ μιλάω με τον εντολέα μου, δεν επιτρέπεται να είσαστε παρόντες›. Βγαίνουν και στέκονται στην πόρτα. Αυτό έγινε αφού είχα διανύσει και είχα περάσει από εκατοντάδες Αστυνομικούς όπου αντί του φοβερού και τρομερού τρομοκράτη συναντώ ένα παιδί ηλικίας 5 ετών με παιδικόμορφη συμπεριφορά, ένα παιδί με το οποίο προσπαθώ να συζητήσω, σαφώς έναν πολυτραυματία, δεμένος παντού, γάζες κλπ, κλειστά τα μάτια, κλειστά τα αυτιά, δεν με άκουγε. Έτσι βοηθούσαμε επειδή δεν άκουγε και στην καλύτερη καταγραφή στα μαγνητόφωνα γιατί ήμασταν υποχρεωμένοι να φωνάζουμε δυνατά και προσπαθώ να του εξηγήσω τι συμβαίνει, ότι εδώ σε κατηγορούν για εκατοντάδες κακουργήματα. Εδώ φέρεσαι να έχεις δολοφονήσει ένα σωρό ανθρώπους, να έχεις κάνει εκρήξεις.

Η απάντηση αυτού του παιδιού – λυπάμαι γιατί θα αναφερθώ σε μία ευαίσθητη ομάδα ασθενών – ήταν ένα παιδί με σύνδρομο down ηλικίας 5 ετών στον οποίο εγώ έλεγα για τα κακουργήματα που εφέρετο να έχει τελέσει και αυτός χασκογελώντας γέλαγε, μου έλεγε «αχ το ποδαράκι μου, μου πέρασε το ποδαράκι μου›. Είναι αλήθεια ότι προσπάθησα πάνω από 20 λεπτά να του επιστήσω την προσοχή στη σοβαρότητα της κατάστασης πλην όμως έβλεπα ότι δεν υπήρχε κανένα αποτέλεσμα παρά τις προσπάθειές μου. Αυτός ο άνθρωπος συνέχιζε να χασκογελάει και να συμπεριφέρεται σαν ένα μωρό παιδί άρρωστο μάλιστα, σας είπα με ποιο σύμπτωμα.

Είναι αλήθεια ότι αυτά μου τα είχαν πει και η σύντροφος της ζωής του κ. Ρομέρο. Μου είχε πει ότι «έτσι κάνει, χασκογελάει. Εμείς άλλα του λέμε αυτός άλλα απαντάει›. Με την κα Ρομέρο ήμουν λιγάκι επιφυλακτικός. Μετά ήρθε και ο Παπάς. Μου είπε «αυτό δεν είναι το παιδί μας. Το παιδί μας ήταν αλλιώς. Αυτός γελάει, χασκογελάει, λέει άλλα πράγματα από αυτά που του λέμε›. Όταν πήγα και το διαπίστωσα με τα ίδια μου τα μάτια βεβαιώθηκα για την κατάστασή του μετά από 40 ημέρες. Ήταν εμφανές ότι ο Σάββας Ξηρός όχι μόνο δεν είχε επίγνωση της κατάστασής του αλλά δεν καταλάβαινε ούτε γιατί κατηγορείται ούτε τι συνέβαινε.

Σαφώς διαπίστωσα μία τάση να είναι και φιλικός με τους Αστυνομικούς. Ποιος; Αυτός ο άνθρωπος οι οποίοι τον φύλαγαν. Σε όλο αυτό το διάστημα ήταν συνδεδεμένος με monitor, με τα διάφορα monitor της εντατικής. Έβγαινε από αυτούς τους μηχανισμούς και είχε διάφορους ορούς στο σώμα του κλπ. Αυτό το διάστημα βγήκε μόνο στην περίπτωση που οδηγήθηκε στον κ. Ζερβομπεάκο και αυτά τα monitor παρέμειναν μέχρι 15 Αυγούστου.

Εγώ όταν μετά το πρώτο επισκεπτήριο διαπίστωσα αυτή την κατάσταση, μάλιστα μου συνέστησαν οι επικεφαλείς εκεί της Αστυνομίας «ελάτε να σας βγάλουμε από μία τρύπα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ έξω, μια κρυφή πόρτα γιατί έξω στην κεντρική είσοδο σας περιμένουν οι δημοσιογράφοι› εγώ τους είπα «δεν έχω κανένα πρόβλημα να κρυφτώ από κανέναν, βέβαια δεν θα κάνω δηλώσεις›. Όμως με απασχολούσε αυτό το τεράστιο θέμα. Αυτό το τεράστιο θέμα το ανέφερα την ίδια μέρα στον δημοσιογράφο Τριανταφυλλόπουλο και το ίδιο βράδυ αν και εγώ του ζήτησα να μην γίνει θέμα, απλώς το συζήτησα αυτός το ίδιο βράδυ το έκανε εκπομπή και είπε ότι «ήρθε εδώ ο δικηγόρος του Σάββα Ξηρού και μου είπε ότι εκεί μέσα συνάντησε ένα παιδί με σύνδρομο down ηλικίας 5 ετών το οποίο απλά χασκογελούσε και όταν δεν μπορούσε να συνεννοηθεί κατέβασε και αυτός το επίπεδό του και συζητούσε για το ποδαράκι του, για τα ωραία του μαλλιά κλπ›. Αυτό έγινε 8 του μηνός. Να σας φέρω την κασέτα της τηλεοπτικής εκπομπής. Δεν μπορούσα να έχω και μάρτυρα για το ότι πήγα εκεί κ. Εισαγγελέα. Είναι γνωστές οι συνθήκες.

Μας είπαν λοιπόν ότι πήραμε μια προθεσμία για να απολογηθεί ο Σάββας Ξηρός με μία δικογραφία τουλάχιστον 50.000 σελίδων που ο χρόνος δεν επαρκούσε ούτε καν να βγουν φωτοτυπίες. Πήγαμε στον κ. Ζερβομπεάκο, στην ουσία μεταφέρθηκε ο Σάββας Ξηρός στον κ. Ζερβομπεάκο. Λίγο πριν πάει μέσα για την απολογία του είπα: «Σάββα δε μπορώ να συνεννοηθώ μαζί σου, σε παρακαλώ τουλάχιστον πες στον Ανακριτή μόλις μπεις ότι επιφυλάσσεσαι για την κατάσταση της υγείας σου και δεν έχεις λάβει γνώση καθόλου της δικογραφίας, ούτε μίας σελίδας›.

Πράγματι ο Σάββας Ξηρός μπήκε μέσα, δεν κατέθεσε τίποτα, προς στιγμήν του το υπενθύμισα, του είπα «έχεις μια δήλωση να κάνεις, «καλά, άστο τώρα› μου είπε και άρχισε να απολογείται. Ξέχασα να σας πω το εξής: Ότι κατά το επισκεπτήριο εκεί, γύρω γύρω στον τοίχο και δίπλα στα μηχανήματα τα ιατρικά τα οποία υπήρχαν, υπήρχαν και δεκάδες μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Αστειευόμενος λοιπόν του είπα ότι «αν γίνει κανένας σεισμός όλα αυτά τα μπουκάλια θα έρθουν στο κεφάλι σου και θα στο ξανασπάσουν›. Μου είπε «ξέρεις, μου έχουν ζητήσει οι γιατροί να πίνω συνεχώς από αυτά τα μπουκάλια νερό κι εγώ τους ρώτησα και μου είπαν ότι είναι για τα ματάκια μου, για να γίνουν καλά τα ματάκια μου›.

Έδωσε μια ερμηνεία ο Σάββας Ξηρός στην κατάσταση που ήταν, περιγράφουν οι γιατροί σε ποια κατάσταση ήταν, εγώ έδωσα τη δική μου ερμηνεία που όλοι την καταλαβαίνουν. Εγώ λοιπόν πριν μπούμε στο γραφείο του κ. Ζερβομπεάκου, έκανα μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βρω τους γιατρούς τους θεράποντες, προκειμένου να δώσουν μια βεβαίωση, μια πιστοποίηση στον κ. Ζερβομπεάκο, ο οποίος δεν τη ζήτησε από μόνος του, κατά τη γνώμη μου έπρεπε ο ίδιος να τη ζητήσει, για το κατά πόσον αυτός ο άνθρωπος μπορούσε να απολογηθεί και για το σωματικό και για το ψυχικό μέρος το οποίο διεπίστωνα εγώ.

Εγώ είμαι δικηγόρος, εγώ βλέπω κάποια συμπτώματα, δε μπορώ να ερμηνεύσω τα φαινόμενα, αναζητούσα λοιπόν τους γιατρούς και θυμάμαι ότι έτρεχα μέσα σ’ αυτούς τους απέραντους διαδρόμους του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ να βρω έναν Πιταρίδη, έναν άλλον, δε θυμάμαι το όνομά του για να μου βεβαιώσουν σε τί κατάσταση είναι. Όλοι οι γιατροί ήταν εξαφανισμένόι. Το επιχείρηση ήταν ότι ήταν Σαββατοκύριακο και οι γιατροί δεν πολυπηγαίνουν το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο.

Ο κ. Πιταρίδης κατέθεσε στο Δικαστήριό σας ότι «αν εγώ ήμουν εκεί›–γιατί στο μεταξύ πήρε άδεια- «δεν θα επέτρεπα να μπουν αυτοί οι άνθρωποι να εξετάσουν αυτόν τον άνθρωπο σε αυτή την κατάσταση που βρισκόταν›. Ένα περίεργο είναι ότι ο κ. Πιταρίδης έλαβε εντολή, μάλλον θέλησε να κάνει εξετάσεις για την ύπαρξη βαρβιτουρικών ή άλλων φαρμάκων στο αίμα του τις πρώτες μέρες, έλαβε εντολή για πέντε εξετάσεις, έκανε τις δύο και όλως περιέργως το συμπέρασμα αυτών των εξετάσεων δεν αναφέρεται στον ιατρικό φάκελο. Εδώ μας απάντησε «δεν το θεωρούσα και ιδιαίτερα σοβαρό αφού ήταν αρνητικές οι εξετάσεις να καταχωρηθούν› και έτσι δεν φαίνεται αν ανιχνεύθηκαν στη συνέχεια βαρβιτουρικά.

Εμείς λοιπόν απολογηθήκαμε σ’ αυτή την κατάσταση στον κ. Ζερβομπεάκο. Επαναλαμβάνω ότι μέσα στο γραφείο του κ. Ζερβομπεάκου ούτε κουμπουροφόροι τρομοκράτες υπήρχαν ούτε τίποτε άλλο, η δε διαδικασία της ανακρίσεως έγινε όπως προβλέπει ο κώδικας, με αυτό το τεράστιο όμως ανοιχτό θέμα σε τί κατάσταση ήταν ο Σάββας Ξηρός, σε τί ψυχική κατάσταση, σε τί σωματική κατάσταση και βέβαια με μία πλήρη άγνοια της δικογραφίας. Δεν είχαμε διαβάσει ούτε μία σελίδα της δικογραφίας. Μάλιστα την Κυριακή ο κ. Ζερβομπεάκος, το μεσημέρι που διακόψαμε για να ξεκουραστεί, είπε «ελάτε τώρα στο Εφετείο να σας δώσω τη δικογραφία›.

Πήγα το μεσημέρι της Κυριακής που απολογείτο ο κ. Ξηρός στο Εφετείο, όπου, αφού μου έβγαλαν γύρω στις 5-6 σελίδες, μου ανακοίνωσε η γραμματέας του η κα Μαυρέλη αν θυμάμαι καλά, ότι χάλασε το μηχάνημα και δε μπορούμε να βγάλουμε άλλες φωτοτυπίες. Έτσι την δικογραφία την πήραμε και λάβαμε γνώση αυτής πολύ μετά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι και μετά δεν ήταν δυνατόν, άκουσον-άκουσον, να γνωστοποιηθεί η δικογραφία στους κρατούμενους στις φυλακές Κορυδαλλού, απαγορευόταν να παραδοθεί η δικογραφία.

Μετά από πολλές διαμαρτυρίες μας, επετράπη η παράδοση, απαγορεύτηκε όμως τότε να ανταλλάσσουμε άλλα έγγραφα και ιδιαίτερα να μας δίνουν έγγραφα αυτοί οι τρομοκράτες, να δίνουν έγγραφα στον πληρεξούσιο δικηγόρο τους, διότι ποιος ξέρει τί φαντάζονταν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι προχωρούσαν σ’ αυτές τις ενέργειες.

Ο κ. Ζερβομπεάκος λοιπόν παρέλειψε στη συγκεκριμένη περίπτωση να απαιτήσει από τους γιατρούς του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ να χορηγήσουν ένα πιστοποιητικό για την κατάσταση της ψυχικής και σωματικής υγείας, διότι το σωματικό πρόβλημα αν θέλετε είναι εμφανές, βλέπεις κάποια πληγή, βλέπεις κάποιο σπασμένο χέρι. Το ψυχικό πρόβλημα για μένα ήταν εμφανές, απλά εγώ δε μπορούσα να εξηγήσω τί συμβαίνει με αυτόν τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Σας τα είπαν οι δυο Πανεπιστημιακοί, εσείς ήδη κρίνατε γι αυτούς τους ανθρώπους –καλά, από σεβασμό στην ιατρική δεοντολογία ώρες ολόκληρες, ατέλειωτες, γεμάτο αστυνομικούς το δωμάτιό του στην Εντατική και από τους Ανακριτές, πολύς σεβασμός- αυτές οι απολογίες οι οποίες ελαμβάνοντο υπ ‘αυτές τις συνθήκες είναι νόμιμες, είναι έγκυρες ή είναι παράνομα αποκτηθένα αποδεικτικά μέσα και μάλιστα υπό ένα νομικό καθεστώς το οποίο έλεγε: Αυτός ούτε αυτόφωρο έγκλημα έχει πράξει, ούτε ποινική δίωξη έχει ασκηθεί, ούτε έχει συλληφθεί, παρά ταύτα εμείς έχουμε δικαίωμα να ζητάμε απολογίες, να παίρνουμε αυτές τις πολυσέλιδες απολογίες, δηλαδή να φέρεται ότι απολογείται ο Σάββας Ξηρός με 20-30 σελίδες, με 100άδες πράξεις, με ακριβείς ημερομηνίες, ώρες, πρόσωπα, οδούς, για γεγονότα τα οποία είχαν συμβεί πριν 20 χρόνια.

Η ερμηνεία η δική μου είναι απλή: Οι εκπρόσωποι της Εισαγγελικής Αρχής και της Αστυνομικής Αρχής, αφού έλαβαν τους φακέλους, κατέγραφαν οι ίδιοι τις περιγραφές αυτές, άλλωστε φαίνεται και από την αστυνομική ορολογία που χρησιμοποιείται, αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί αστυνομική ορολογία ο Σάββας Ξηρός, ο αγιογράφος, ο τρομοκράτης, ο εγκληματίας. Από την ορολογία που χρησιμοποιούν, φαίνεται ακριβώς ότι έχουν συνταχθεί από άλλους, άγνωστο τί του διάβασαν και πώς του διάβασαν και ο Σάββας Ξηρός έβαλε κάτω από αυτή την άθλια κατάσταση στην οποία βρισκόταν, ένα «Σ› μόνο. Τίποτε άλλο.

Εσείς λοιπόν κρίνατε ότι αυτές οι προανακριτικές απολογίες είναι νόμιμες, είναι νόμιμα αποκτηθέντα αποδεικτικά μέσα και θα τις χρησιμοποιήσετε για τη θεμελίωση της αποφάσεώς σας. Ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε ότι δεν ήταν δεκτικός συλλήψεως γι αυτό δεν συνελήφθη ο κ. Σάββας Ξηρός, βέβαια ήταν δεκτικός του να ανακρίνεται όλη τη νύχτα επί ημέρες, όπως ήταν δεκτικός να υπογράφει αυτές, γίνονται διάφορες ανακριτικές πράξεις σε βάρος του, να ζητά «φέρτε μου μπουκαλάκι για να κάνω DNA› ο κ. Σύρος, να του παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα από τη δεύτερη ημέρα, να γίνονται ένα σωρό ανακριτικές πράξεις.

Μα πού απευθύνονται επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι, να μας λένε ότι αυτός δεν έχει συλληφθεί, όταν συλληφθεί κ. Αγιοστρατίτη θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας. Αυτά λοιπόν εμείς δεν τα δεχόμαστε. Αυτά λοιπόν θα μείνουν στην ιστορία, θα καταγραφούν θα τα προβάλλουμε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήδη έχουμε κάνει αναφορές σε όλες τις Επιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε εμείς αυτή την κατάσταση. Κρίνετέ τον ένοχο ή αθώο, δεν τον ενδιαφέρει. Κρίνετέ τον με πολλά ισόβια, λίγα ισόβια, ποινές καθείρξεως, ό,τι θέλετε.

Αυτή την παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτή την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας εμείς δεν θα τη δεχθούμε και θα συνεχίσουμε να την καταγγέλλουμε. Δείξαμε τον πολιτισμό μας, δείξαμε τί σημαίνει το σύνταγμά μας, δείξαμε τον κώδικα αξιών μας, δείξαμε πόσο σεβόμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το διάβασα προχθές, ότι η σημαία της Δικαιοσύνης θα κυματίζει μεσίστια μέχρι να αποκατασταθεί αυτή η αδικία που έχει γίνει σε βάρος του Σάββα Ξηρού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο σημείο αυτό ας διακόψουμε για 5 λεπτά.

ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Ο κ. Αγιοστρατίτης συνεχίζει.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριοι Δικασταί, λυπάμαι πολύ γιατί αναγκάστηκα να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία για όλο αυτό το έγκλημα για μένα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ. Τώρα μόλις κάποιοι δημοσιογράφοι μου υπενθύμισαν έξω ότι από τις 16 Ιουλίου η κα Αλίθια Ρομέρο έδινε συνεντεύξεις όπως και ο πατέρας του Σάββα Ξηρού, ο Παπα-Τριαντάφυλλος στις οποίες ο Παπα-Τριαντάφυλλος στον οποίο δεν επετράπη να καταθέσει διότι θα τα έλεγε αυτά τα πράγματα, υπήρξε αυτό το τυπικό για μένα κώλυμα της μη ορκίσεώς του. Αυτός ο άνθρωπος θα έλεγε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια γιατί πιστεύει πραγματικά. Όλη του τη ζωή έχει αφιερώσει στην αλήθεια.

Έλεγαν λοιπόν από κείνη την ημερομηνία, 16 Ιουλίου αυτά τα οποία και οι ίδιοι διαπίστωναν στα ολιγόλεπτα επισκεπτήρια στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Ο ένας έλεγε «αυτό δεν είναι το παιδί μου, αυτός είναι άλλος άνθρωπος› και η κα Ρομέρο έλεγε «αυτός δεν είναι ο άντρας μου, του έχουν δώσει φάρμακα, του ρίχνουν κάτι μέσα στις φλέβες, δεν αναγνωρίζω εγώ τον άντρα μου›. Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν ζήσει πολλά χρόνια μαζί, ήξερε ο ένας τον άλλο, ήξερε πώς αντιδρά.

Εγώ προσωπικά μετά πια της 15 Αυγούστου διαπίστωσα ότι ο Σάββας Ξηρός θα διαφοροποιείτο σχετικά με την στάση του και ότι αυτά τα πράγματα τα οποία με τον έναν ή άλλο τρόπο, με τα cocktail φαρμάκων, με τα βασανιστήρια, διότι βασανιστήριο είναι ένας άνθρωπος να ανακρίνεται τις νύχτες μόνο σε αυτή την κατάσταση που βρισκόταν. Είναι έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια ότι αυτά τα πράγματα θα τα ανακαλούσε και τότε και εγώ έκανα από μόνος μου μία δήλωση στην οποία είπα ότι στην υπόθεση αυτή θα υπάρξουν εκπλήξεις και ανατροπές.

Ο εντολέας μου κ. Σάββας Ξηρός δεν επιθυμεί να υπεισέλθω στην περιπτωσιολογία του κατηγορητηρίου, να αντικρούσω με τον έναν ή άλλο τρόπο στο βαθμό που πρέπει να αντικρουστούν κάποιες πράξεις του κατηγορητηρίου. Γι’ αυτό το επιλέγει ο Σάββας Ξηρός διότι θεωρεί το Δικαστήριό σας αναρμόδιο, παράνομο και με προαποφασισμένες αποφάσεις. Παρά ταύτα εγώ σαν πληρεξούσιος δικηγόρος είμαι υποχρεωμένος να κάνω κάποιες επισημάνσεις.

Είναι γενική διαπίστωση κ.κ. Δικασταί ότι σε αυτή την υπόθεση στην οποία δεν θα ευχόμουν ποτέ να συμμετέχω σαν Δικαστής, καταλαβαίνω την ασφυκτική πίεση με την οποία δικάζετε και γι’ αυτό ήδη έχουν βγει κάποιες αποφάσεις από το Δικαστήριό σας τις οποίες εμείς δεν αποδεχόμεθα. Είναι γενική διαπίστωση ότι σε αυτή την υπόθεση λοιπόν υπάρχει ένδεια αποδεικτικού υλικού που σας αναγκάζει να καταφύγετε στις προανακριτικές απολογίες που για μας είναι παράνομα αποδεικτικά μέσα.

Ακόμα εμείς δεν θα επεκταθούμε στα νομικά ζητήματα. Είναι άλλοι συνάδελφοί μου οι οποίοι θα ασχοληθούν αν το 211α ισχύει ή δεν ισχύει, αν καταργήθηκε από τον 2928. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν ενδιαφέρουν τους εντολείς μου. Όμως κάποιες γενικές διαπιστώσεις μπορούμε να τις κάνουμε. Αν αφαιρέσετε λοιπόν από την δικογραφία που έχετε στα χέρια σας τις καταθέσεις των Μπερετάνων, θυμόσαστε ποιος είναι ο Μπερετάνο, αυτός που ο χορός σε αυτή την υπόθεση του φώναζε «ο δίπλα, ο δίπλα›. Τον είχαν στείλει να αναγνωρίσει έναν άνθρωπο και δεν μπορούσε ούτε αυτό να κάνει και χρειάστηκε να του φωνάζουν «ο δίπλα, ο δίπλα› για να μπορέσει να αναγνωρίσει τον κ. Κωστάρη γιατί αναγνώριζε τον κ. Καρατσώλη.

Αν αφαιρέσετε τους Μπακατσέλους, αυτός ο δύστυχος άνθρωπος ο οποίος ήρθε εδώ με αυτή – συγκροτημένη προσωπικότητα είπατε, δημοσιογράφους σε μεγάλο συγκρότημα επί πολλά χρόνια, μια συγκροτημένη προσωπικότητα – αναρωτήθηκε κανείς γιατί σε πείσμα των πάντων, των ιατροδικαστικών εκθέσεων, των εκθέσεων αυτοψίας επέμενε να λέει «εγώ αναγνωρίζω μετά από 20 χρόνια τον Χριστόδουλο Ξηρό δεξιά να πυροβολεί›. Σε αντίθεση με όλους τους αυτόπτες μάρτυρες διαπιστώνει ότι εκεί ήταν και ο κ. Γιωτόπουλος.

Τον κ. Γιωτόπουλο επειδή την φοβόμαστε την ηθική αυτουργία είπαμε να τον «στολίσουμε› και σε μερικές υποθέσεις τουλάχιστον αν γλιτώσει από τη ηθική αυτουργία να πάει σαν αυτουργός, σαν συνεργός σε κανένα άλλο έγκλημα. Εκεί λοιπόν ήταν παρών έλεγε, τον είδα τον Γιωτόπουλο σε ένα αυτοκίνητο που ήταν σταματημένο στην γωνία και όταν τον σκότωσαν τον Μομφεράτο είπε «άντε πάμε τώρα, τελειώσαμε›. Δυστυχώς για τον κ. Μπακατσέλο έρχεται και ο Εισαγγελέας και του τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια και ο κ. Εισαγγελέας αμφισβητεί την κατάθεση των Μπακατσέλων.

Αν αφαιρέσετε λοιπόν του Δημόπουλους οι οποίοι με περισσή ευχέρεια -τους ταξιτζήδες- αναγνωρίζουν και στο ακροατήριο ακόμα με βεβαιότητα «είμαι απόλυτα βέβαιος 100% ότι είναι ο Σκυφτούλης, σε κάποια άλλη περίπτωση είναι ο Δαναλάτος, τώρα είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός τον οποίο επίσης μετά από πάρα πολλά χρόνια έρχομαι και αναγνωρίζω›. Αν αφαιρέσετε του Κηρύκους, τον κ. Κηρύκο ο οποίος από τον 4ο όροφο στην υπόθεση Περατικού αντελήφθη μέσα σε αυτά τα κλάσματα δευτερολέπτου και ανεγνώρισε επίσης Σάββα και Βασίλη Ξηρό. Αν αφαιρέσετε την κατάθεση της κας Ευγενούλας η οποία έτυχε ενθέρμου υποδοχής από το Δικαστήριό σας, τότε την απεκάλεσα «νούμερο›, την αποκαλώ και πάλι. Ένα «νούμερο› είναι το οποίο δεν ξέρω για ποιο λόγο, δεν είναι αντικείμενο της νομικής επιστήμης, άλλη επιστήμη πρέπει να ασχοληθεί και με την κα Ευγενούλα Γεννηματά και με την Τσαγρή η οποία έρχεται και αναγνωρίζει έτσι εν ψυχρώ. ¶λλες επιστήμες πρέπει να ασχοληθούν. Αναγνωρίζει την κα Σωτηροπούλου ότι την προηγούμενη ημέρα έκανε τσάρκα στον τόπο του εγκλήματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή