Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι είναι συμβατός προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο περιορισμός στα τεχνικά έξοδα της αποζημίωσης την οποία μπορεί να ζητήσει ο κάτοχος αποκλειστικών δικαιωμάτων τηλεοπτικής μεταδόσεως σημαντικών ποδοσφαιρικών αγώνων από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς για την αναμετάδοση σύντομων αποσπασμάτων.
Στη σχετική ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει ότι η κοινοτική οδηγία «Υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων» επιτρέπει στους τηλεοπτικούς οργανισμούς που είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ να μεταδίδουν σύντομες ανταποκρίσεις επικαιρότητας γεγονότων μεγάλου ενδιαφέροντος για το κοινό, εφόσον αυτά αποτελούν το αντικείμενο αποκλειστικών δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης.
Ειδικότερα, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα σύντομα αποσπάσματα από το σήμα του εκπέμποντος τηλεοπτικού οργανισμού, ο οποίος μπορεί να απαιτήσει αποζημίωση αντιστοιχούσα μόνον στα πρόσθετα έξοδα που προκύπτουν άμεσα από την παροχή της πρόσβασης στο σήμα.
Η υπόθεση αυτή ήλθε στο ευρωδικαστήριο επειδή ο αυστριακός τηλεοπτικός σταθμός Sky Österreich αμφισβήτησε αυτούς τους χρηματοοικονομικούς όρους στο πλαίσιο διαφοράς της με τον ORF (τον δημόσιο φορέα αυστριακής ραδιοτηλεοπτικής αναμετάδοσης).
Η Sky μεταδίδει μέσω δορυφόρου το κωδικοποιημένο τηλεοπτικό ψηφιακό πρόγραμμα το οποίο αποκαλείται «Sky Sport Austria» και απέκτησε τα αποκλειστικά δικαιώματα ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων της UEFA Europa League για τις περιόδους 2009/2010 έως 2011/2012 επί του αυστριακού εδάφους.
Ισχυρίζεται ότι δαπανά ετησίως ποσό πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την άδεια και το κόστος παραγωγής. Ωστόσο, η KommAustria, η αυστριακή ρυθμιστική αρχή σε θέματα επικοινωνίας, την υποχρέωσε να χορηγήσει στον ORF το δικαίωμα μετάδοσης σύντομων ανταποκρίσεων επικαιρότητας χωρίς να λάβει υπόψη τις δαπάνες αυτές. Τα έξοδα που προέκυπταν άμεσα από την παροχή της πρόσβασης στο δορυφορικό σήμα ήσαν, εν προκειμένω, μηδενικά.
Το Bundeskommunikationssenat (ομοσπονδιακό ανώτατο συμβούλιο τηλεπικοινωνιών της Αυστρίας), επιληφθέν της διαφοράς αυτής, ρώτησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν η οδηγία «Υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων», στον βαθμό που περιορίζει την εν λόγω αποζημίωση στα πρόσθετα έξοδα που προκύπτουν άμεσα από την παροχή προσβάσεως στο σήμα, είναι συμβατή με τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγγυάται το δικαίωμα ιδιοκτησίας και την επιχειρηματική ελευθερία.
Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο απαντά ότι ο εν λόγω περιορισμός δεν προσκρούει στον Χάρτη.
Πηγή: ΑΜΠΕ