Κατά της ανάπτυξης Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ οι ιρακινές αρχές

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2003 11:07
A- A A+

Την εχθρότητά τους ανοιχτά, στην ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ, εξέφρασαν οι ιρακινές αρχές, παρά την ικανοποίηση των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής, που έξι μήνες μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν αντιμετωπίζουν τις συνεχείς επιθέσεις Ιρακινών ενόπλων και μια αυξανόμενη ανασφάλεια.

Το διορισμένο από τους Αμερικανούς προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, απέρριψε ομόφωνα την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ -μια απόφαση που έλαβε χθες το τουρκικό κοινοβούλιο με ψήφους 358 υπέρ έναντι 183 κατά.

Ο κουρδικής καταγωγής υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, τόνισε ότι «το κυβερνητικό συμβούλιο δεν επιθυμεί μιά γειτονική χώρα να μετάσχει σε μια αποστολή προστασίας της ειρήνης». Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του συμβουλίου, Μαχμούντ Αλί Οσμάν, χαρακτήρισε την τουρκική απόφαση «άσχημη ενέργεια που δεν θα συμβάλει στην εδραίωση της ασφάλειας».

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί προειδοποίησε ότι «τα τουρκικά στρατεύματα θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες αν εισέλθουν στο Ιράκ».

Παρά τη σαφή αντίθεση της τουρκικής κοινής γνώμης, το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε χθες το πράσινο φως στην κυβέρνηση Ερντογάν για την αποστολή, από τον Νοέμβριο, 6.000 στρατιωτών στο Ιράκ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέταξε την «ανθρωπιστική» πλευρά της αποστολής των τούρκων στρατιωτών.

«Οι Τούρκοι στρατιώτες δεν θα παίξουν ρόλο δύναμης κατοχής, αλλά ως φίλοι και αδελφοί του ιρακινού λαού θα τον βοηθήσουν να ολοκληρλωσει το έργο της μετάβασης το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Ερντογάν.

«Εχουμε την ίδια ιστορία, την ίδια γεωγραφία με το Ιράκ, αισθανόμαστε μέσα στην καρδιά μας τις ανησυχίες του ιρακινού λαού, για το λόγο αυτό αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια είναι μια επείγουσα ανάγκη», σημείωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Το γεγονός οτι η περίοδος της ανάπτυξης των δυνάμεων είναι περιορισμένη σε ένα έτος δείχνει οτι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στην κατοχή της χώρας αυτής. Οι Τούρκοι στρατιώτες θα πάνε στο Ιράκ όχι για να παρατείνουν την κατοχή, αλλά για να μειώσουν την διάρκειά της», δήλωσε απο την πλευρά του ο τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδέχτηκαν με ικανοποίηση την απόφαση της Αγκυρας, αν και παραδέχτηκαν ότι θα υπάρξουν προβλήματα με τους Κούρδους που κατοικούν στο Ιράκ.

«Η Ουάσινγκτον θέλει να εργαστεί από κοινού με το Κυβερνητικό Συμβούλιο για να δούμε πως θα συμβάλουν τα τουρκικά στρατεύματα στην σταθερότητα στο Ιράκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του State Department.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του αραβικού κράτους.

«Είναι εκτιμητέα. Εάν αποδειχθεί πως πραγματικά η κυβέρνηση και το τουρκικό κοινοβούλιο την αποδέχθηκαν, θα πρέπει να συνεργασθούμε με τους Ιρακινούς και με το κεντρικό επιτελείο δυνάμεων για να δούμε πως αυτή μπορεί να υλοποιηθεί», πρόσθεσε ο Ράμσφελντ.

Με 358 ψήφους υπέρ, 183 κατά και δύο αποχές, η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι οι περιοχές στις οποίες θα αναλάβει καθήκοντα η τουρκική δύναμη. Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ. Τα προβλήματα όμως δεν θα λυθούν όταν θα απαντηθεί το ερώτημα αυτό, αφού στην τουρκική κοινή γνώμη έχει ήδη διαμορφωθεί τάση αναμονής για τα θύματα που θα έχουν οι τουρκικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή