Υψηλή, για τα δεδομένα του Ισραήλ, είναι η συμμετοχή των πολιτών στις γενικές βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξάγονται σήμερα στη χώρα.
Οι αρχές οι οποίες επιβλέπουν την εκλογική διαδικασία έκαναν λόγο, στις 18.00 τοπική ώρα, για συμμετοχή της τάξης του 55,5%.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής σε γενικές εκλογές από το 1999.
Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θεωρείται φαβορί για μία τρίτη θητεία, με μικρότερη όμως πλειοψηφία.
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7 το πρωί και αναμένεται να κλείσουν στις 10 το βράδυ. Αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, θα ανακοινωθούν τα exit polls, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρωί της Τετάρτης.
Προεκλογικά ο Νετανιάχου έχει υποσχεθεί ότι, εαν παραμείνει στην εξουσία, θα συνεχίσει την ανέγερση εβραϊκών οικισμών στα εδάφη τα οποία κατακτήθηκαν κατά τον πόλεμο του 1967, μια πολιτική που θα φέρει το Ισραήλ απέναντι στην Ουάσιγκτον και αναμένεται να απομακρύνει ακόμη περισσότερο την προοπτική της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, το οποίο έχει συμπήξει εκλογική συμμαχία με το εθνικιστικό κόμμα Γισραέλ Μπεϊτενού, θα λάβει τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές.
Ωστόσο με δεδομένο ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις στο Ισραήλ πότε ένα κόμμα δεν έχει εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Νετανιάχου θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για τον έλεγχο της Κνεσέτ των 120 εδρών.
Κατά την άποψη ορισμένων πολιτικών αναλυτών, ο δεξιός πρωθυπουργός θα μπορούσε να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια πιο μετριοπαθή εικόνα για το Ισραήλ στην παγκόσμια σκηνή και να μοιραστεί την εξουσία με κεντρώους σχηματισμούς.
Από την πλευρά του, όμως, το Εργατικό Κόμμα του Ισραήλ, που βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση στην προηγούμενη Κνεσέτ, και το οποίο αναμένεται να κερδίσει μέχρι και 17 έδρες, έχει ήδη αποκλείσει την πιθανότητα επανάληψης του 2009 (όταν μπήκε στο υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου μετά την υπόσχεσή του για προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους).
Οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ είναι επίσης οι πρώτες οι οποίες διεξάγονται μετά το ξέσπασμα της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης».
Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι η πολιτική αναταραχή στις αραβικές χώρες που έφερε στην εξουσία ισλαμιστικά κινήματα - κυρίως και πρωτίστως στη γειτονική Αίγυπτο - αποδεικνύει τη σημασία της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας.
Στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας Νετανιάχου βρίσκεται και το θέμα του Ιράν, με την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής και του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης να είναι μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Haaretz, το 47% των Ισραηλινών θεωρεί πιο ανησυχητικά τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, παρά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για το οποίο εκφράζει ανησυχία μόλις το 10%.
Ένα από τα πρώτα προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, η οποία είναι απίθανο να πάρει την εξουσία πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου, είναι η παραπαίουσα οικονομία.
Σύμφωνα με στοιχεία την περασμένη εβδομάδα, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στο 4,2% επί του ΑΕΠ για το 2012, ποσοστό διπλάσιο από την αρχική εκτίμηση.
Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει άμεσα δυσάρεστα μέτρα, όπως οι περικοπές δαπανών και η αύξηση της φορολογίας.