Γ. Παπακωνσταντίνου: Κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο

«Δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα»
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 14:45
ICON PRESS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

A- A A+

«Δεν είμαι απλώς αθώος, είμαι αντικείμενο μιας χοντροκομμένης προσπάθειας ενοχοποίησης», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, απορρίπτοντας για μία ακόμη φορά τα περί αλλοίωσης της «λίστας Λαγκάρντ».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο», επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την ομιλία του στη διάρκεια της συζήτησης επί των προτάσεων των κομμάτων για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, αποκρούοντας τις κατηγορίες της αλλοίωσης της λίστας και της παράβασης καθήκοντος που του αποδίδονται.

«Εγώ ζήτησα και έφερα στην Ελλάδα τη λίστα Λαγκάρντ και όποια ενέργεια έγινε για την αξιοποίησή της έγινε επί των ημερών μου», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι θα ήταν «παράλογο και βλακώδες» να επιχειρήσει να αφαιρέσει ονόματα συγγενών του από τη λίστα.

«Δεν εμπλέκομαι σε καμία αλλοίωση για τον απλό λόγο ότι το USB από το οποίο λείπουν τα ονόματα δεν είναι αυτό που παρέδωσα, αλλά ένα άλλο που δημιουργήθηκε ένα μήνα αφού είχα αποχωρήσει από το ΥΠΟΙΚ», εξήγησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας μάλιστα ότι αν ήθελε να κάνει λαθροχειρία, δεν θα την έκανε, όπως είπε, με τρόπο τόσο εξόφθαλμο. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι πληροφορήθηκε για το γεγονός της αλλοίωσης μαζί με όλους τους Έλληνες, δηλαδή στις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Εξέθεσε ακόμη αναλυτικά τα γεγονότα από τη στιγμή που παρέλαβε τη λίστα από τις γαλλικές αρχές, υπεραμυνόμενος για μία ακόμη φορά των χειρισμών του. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν πρωτοκόλλησε το επίμαχο CD για να προστατεύσει τα αρχεία που περιείχε. Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για φορολόγηση των εκεί ελληνικών καταθέσεων που ήταν τότε σε εξέλιξη, «θα μπορούσαν να τιναχτούν στον αέρα, αν γινόταν γνωστό ότι κατείχαμε παράνομα και υποκλαπέντα στοιχεία από μία ελβετική τράπεζα». «Πρωτοκόλληση σημαίνει επισημοποίηση κατοχής και εγώ γνώριζα ότι τα στοιχεία μας δόθηκαν ως απόρρητα», ανέφερε, συμπληρώνοντας πάντως ότι η μη πρωτοκόλληση δεν εμποδίζει την αξιοποίηση.  

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι δεν ήταν δυνατό να μην έχει δει το περιεχόμενο της λίστας, υπογράμμισε ότι στο CD δεν υπήρχε μία λίστα, αλλά 2.000 περίπου αρχεία τα οποία δεν ήταν δουλειά του, όπως είπε, να τα ανοίξει. «Αυτό που είδα ήταν τα 20 ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά καταθέσεων», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτά δεν υπήρχαν ονόματα συγγενών του.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε επιπλέον ότι δεν έχασε το CD, αλλά το παρέδωσε, όπως είπε, στη γραμματεία του για φύλαξη και ότι δεν γνωρίζει πού είναι σήμερα. Εξέφρασε δε τη λύπη του για το γεγονός ότι αυτή του η «αστοχία» έδωσε λαβή ώστε να αμφισβητηθεί συνολικά το έργο εκείνης της κυβέρνησης.

Επανέλαβε ακόμη ότι το περιεχόμενο του CD δεν θα μπορούσε να σταθεί σε δικαστήριο, καθώς τα αυθεντικά στοιχεία ήταν στη Γαλλία και δεν θα μπορούσε όπως είπε να χρησιμοποιηθεί παρά ως έναυσμα έρευνας για άτομα που πιθανώς φοροδιαφεύγουν. «Αυτό περίμενα να κάνει το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του», πρόσθεσε.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, έδωσε αρχικά τα 20 ονόματα με τους μεγαλύτερους καταθέτες στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρη «για μια πρώτη φάση ελέγχου» αφού το δείγμα αυτό, εξήγησε, κάλυπτε τις μισές περίπου καταθέσεις που περιλάμβανε το CD.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι τον Ιούνιο του 2011 έδωσε όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία στον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη για να συνεχίσει την έρευνα, αν και όπως είπε, το ΣΔΟΕ «δεν είχε καν ανάγκη από εντολές για να κάνει τη δουλειά του».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «απίστευτο κανιβαλισμό» σε βάρος του από τα ΜΜΕ και για «συνοπτικές δίκες από αυτόκλητους εισαγγελείς», ενώ χαρακτήρισε «βιαστική» την απόφαση των κομμάτων να καταθέσουν πρόταση για την παραπομπή του. «Δεν εύχομαι ούτε στο χειρότερο εχθρό μου να ζήσει αυτό που βιώνω εγώ και η οικογένεια μου», πρόσθεσε.

«Η πολιτική και προσωπική μου διαδρομή δεν έχει δώσει κανένα απολύτως δικαίωμα σε θέματα ηθικής τάξης», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι τα όποια θετικά αποτελέσματα βλέπουμε σήμερα στο πεδίο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ήταν αποτέλεσμα των αλλαγών που επιχειρήθηκαν επί υπουργίας του. «Δεν κάναμε επικοινωνιακά παιχνίδια κάναμε ουσιαστικές αλλαγές. Δεν είχα πελάτες, δεν είχα εξαρτήσεις ποτέ. Ίσως τελικά εξαιτίας όλων αυτών να βρίσκομαι σήμερα σε αυτή τη θέση», συνέχισε.

Κάλεσε τέλος όλους «να αναλογιστούν τις ευθύνες τους», καθώς όπως σημείωσε, το λιγότερο που χρειάζεται η χώρα είναι διαδικασίες που θα την εκθέσουν για μία ακόμη φορά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή