Ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα ΙΙ για το θέμα του Ιράκ

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2003 09:09
A- A A+

Ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα ΙΙ, δήλωσε σήμερα από τη Σιγκαπούρη, ότι τα στρατεύματα από την Τουρκία και άλλες χώρες, οι οποίες γειτνιάζουν με το Ιράκ, δεν θα πρέπει να εμπλακούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο χώρας.

Ο Αμπντάλα δήλωσε ότι οι γείτονες του Ιράκ θα καταστούν ανίκανοι να φανούν «τίμιοι», εάν οι ένοπλες δυνάμεις τους εισέλθουν στο Ιράκ για να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε χώρα που γειτνιάζει με το Ιράκ θα έπρεπε να παίξει ενεργό ρόλο εντός του Ιράκ διότι όλοι έχουμε τους δικούς μας στόχους», είπε ο Αμπντάλα στους δημοσιογράφους από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Ανατολικής Ασίας.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε διάφανοι. Και το να έχουμε Τούρκους, Ιορδανούς, Σύριους, Σαουδάραβες, Κουβεϊτιανούς, ή Ιρανούς στρατιώτες εντός Ιράκ δε νομίζω ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των Ιρακινών», πρόσθεσε.

Ο Αμπντάλα, δήλωσε, ότι θα ήταν ευτυχής αν η Ιορδανία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής εκπαίδευαν τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ.

«Αλλά αν είμαστε εμείς, οι γείτονες, εντός του Ιράκ, δε νομίζω ότι θα μπορούμε να είμαστε τίμιοι στις πολιτικές μας, κι έτσι δε νομίζω ότι θα δείτε ειρηνευτικές δυνάμεις από την Ιορδανία εντός Ιράκ».

«Δεν με ενδιαφέρει αν είσαι κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ ή του ΟΗΕ, πιστεύω ότι δεν μπορούμε να συνεισφέρουμε τίμια απλούστατα επειδή όλοι έχουμε συγκεκριμένους πόθους, κάτι θέλουμε σε διμερές επίπεδο από το Ιράκ. Είναι ηθικό ζήτημα».

Ο Αμπντάλα αναφέρθηκε και στις βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται για έργο υποστηρικτών του έκπτωτου καθεστώτος Χουσεΐν. «Δεν νομίζω ότι θα κατέφευγαν σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Νομίζω ότι υπάρχει ένα ξένο στοιχείο εκεί. Να ανατινάζουν Αραβες άλλοι Αραβες δεν μου φαίνεται και πολύ Ιρακινό», είπε.

Ο Αμπντάλα εξέφρασε την ελπίδα η τελευταία επίθεση να σηματοδοτήσει «το τέλος» της αύξησης της βίας στο Ιράκ. «Ελπίζω ότι σε έξι μήνες από τώρα, τα πράγματα θα είναι καλύτερα, αλλά στη Μέση Ανατολή ποτέ δεν ξέρεις», είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή