Τη δική του επιχείρηση θέλει το 50% των Ελλήνων

Ευρωβαρόμετρο
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 16:21
UPD:16:21

Oι Έλληνες, σε ποσοστό 96%, υπογραμμίζουν την έλλειψη πόρων ως ένα από τα βασικά εμπόδια σε μία δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι το 77% των συμπολιτών μας επισημαίνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για να ξεκινήσουν.

A- A A+

Το 50% των Ελλήνων και το 58% των Λιθουανών επιθυμούν να έχουν τη δική τους επιχείρηση και να μην είναι υπάλληλοι σε κάποια εταιρεία ή δημόσιο οργανισμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η επιθυμία αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα παρατηρούνται σε γενικές γραμμές στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων επιχειρηματικών προοπτικών διαπιστώνεται μείωση, το 2012 σε σχέση με το 2009, του ποσοστού των πολιτών που επιθυμούν να έχουν δική τους επιχείρηση, από 45% σε 37%.

Στην ΕΕ, εκτός από τους Έλληνες και τους Λιθουανούς, υψηλό αίσθημα επιχειρηματικότητας έχουν ακόμη οι Πορτογάλοι, οι Ρουμάνοι, οι Λετονοί και οι Βούλγαροι, με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 48- 49%. Στον αντίποδα, η αυτοαπασχόληση είναι λιγότερο δημοφιλής στη Σουηδία (22%), τη Φιλανδία (24%), τη Δανία και τη Σλοβενία (από 28%), όπου οι περισσότεροι πολίτες, σε ποσοστά άνω του 70%, προτιμούν να είναι υπάλληλοι.

Γενικά στην ΕΕ, οι άνδρες και οι νέοι είναι αυτοί που προτιμούν να αυτοαπασχολούνται παρά να είναι υπάλληλοι, κάτι το οποίο επιθυμούν περισσότερο οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Ε.Ε.: Συνέντευξη Τύπου επιτρόπου Α. Ταγιάνι

Συνέντευξη Τύπου επιτρόπου Α. Ταγιάνι

Σε ό,τι αφορά στα βασικά εμπόδια για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων αναφέρει τον κίνδυνο πτώχευσης της εταιρείας (παρόμοια άποψη διατυπώνει το 43% των ερωτηθέντων). Ειδικά οι Έλληνες, σε ποσοστό 96%, υπογραμμίζουν την έλλειψη πόρων, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι το 77% των συμπολιτών μας επισημαίνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, όταν στην Ολλανδία για παράδειγμα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 20%.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή