«Όπως το 1940, έτσι και σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση, δηλαδή να αγωνιστούμε στην πρώτη γραμμή, για μια Ευρώπη ευημερίας και ασφάλειας για όλους», επισημαίνει στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.
Ο κ. Καραμανλής τονίζει πως αυτό «το επιβάλλει η ιστορία και ο πολιτισμός μας, το υπαγορεύει η θέση μας στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το επιτάσσει το όραμά μας για την οικοδόμηση της πραγματικά ισχυρής Ελλάδας, μιας κοινωνίας ανάπτυξης και συνοχής, προόδου και αλληλεγγύης».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει παράλληλα πως «σε αυτή την προσπάθεια, στο έπος που εμείς καλούμαστε να γράψουμε αμιλλώμενοι την ηρωική γενιά του 1940, πρέπει όλοι να δώσουμε, ο καθένας από τη θέση και με τις δυνατότητές του, δυναμικό παρόν».
Στο μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου ο κ. Καραμανλής τονίζει επίσης τα εξής:
«Η 28η Οκτωβρίου του 1940 σηματοδότησε την αρχή ενός από τα λαμπρότερα κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας. Το ομόφωνο, ηχηρό ΟΧΙ στον ολοκληρωτισμό και την ανελευθερία, ο αγώνας και η θυσία των Ελλήνων, μας γεμίζουν υπερηφάνεια, εμπνέουν και καθοδηγούν την πορεία μας στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα.
Οι Έλληνες το 1940 απέδειξαν ότι τα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας δεν μπαίνουν σε προκρούστειες κλίνες, δεν διαπραγματεύονται και δεν απεμπολούνται. Απέδειξαν ότι, πέρα και πάνω από τους εκάστοτε συσχετισμούς δυνάμεων, ο θρίαμβος ενός λαού που διεξάγει δίκαιο αγώνα είναι βέβαιος, αν και εφόσον ο λαός αυτός είναι αποφασισμένος να πολεμήσει μέχρις εσχάτων.
Οι Έλληνες το 1940 δεν πολέμησαν μόνο για την Ελλάδα. Με ηρωισμό και αυταπάρνηση, με αισιοδοξία και πυγμή, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα του ελεύθερου κόσμου για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια των λαών. Η συμβολή της Ελλάδας μπορεί να ήταν δυσανάλογη με την έκταση της χώρας, ήταν αντίστοιχη όμως του ήθους και του φρονήματος των Ελλήνων.
Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος υπήρξε το αποκορύφωμα ενός αμείλικτου διεθνούς ανταγωνισμού. Ήταν το φρικτό αποτέλεσμα της αντίληψης που θέλει όσα κερδίζει ένα έθνος, να τα χάνει κάποιο άλλο. Ήταν ένα ξεκάθαρο μάθημα σε όλους όσους υποστηρίζουν τη μισαλλοδοξία, τον απομονωτισμό, την αντιπαράθεση.
Σήμερα, 63 χρόνια μετά, οι λαοί της Ευρώπης έχουν υπερβεί τα πάθη του παρελθόντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του αιώνα που διανύουμε, τόσο για την Ήπειρό μας όσο και ολόκληρο τον κόσμο. Οι Ευρωπαίοι, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι ο δρόμος προς τα αγαθά για τα οποία οι Έλληνες πολεμήσαμε το ’40 - την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια – περνά μέσα από τη συνεργασία, μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών».