Το κλίμα είναι βαρύ, είπε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην ομιλία του στην Iεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, στην οποία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καταθέτει πρόταση τεσσάρων σημείων για την εκτόνωση της κρίσης με το Φανάρι. Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι «Δεν προκαλέσαμε εμείς την κρίση. Μας επεβλήθη», ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη να πρυτανεύσει η σύνεση και η σοφία.
Σημείωσε ακόμη ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν επιθυμεί να αλλάξει τίποτε από το καθεστώς που ήδη υφίσταται. «Τον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων κατήρτιζε ανέκαθεν και καταρτίζει κυριάρχως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχοντος το δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους προς εγγραφήν, κεκτημένους τα υπό του Καταστατικού Χάρτου οριζόμενα προσόντα».
Ο Αρχιεπίσκοπος εκτίμησε ότι οποιαδήποτε άλλη λύση και ενδεχόμενη έγκριση του καταλόγου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ισοδυναμούσε με παρέμβαση στα εσωτερικά διοικητικά θέματα μιας άλλης Εκκλησίας, με αποτέλεσμα να μην έχουν νομική εγκυρότητα οι εκλογές Αρχιερέων στις Μητροπόλεις των βορείων επαρχιών.
Ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε ότι η κρίση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος είναι θεσμικού χαρακτήρα.
Να παρέμβει η κυβέρνηση για τη γεφύρωση του χάσματος, ζήτησε εκ νέου ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο επειδή, όπως είπε, η οποιαδήποτε αποδοχή των αιτημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου απαιτεί αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας.
Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι δεν αντιδικεί με τον Πατριάρχη, τον οποίο «τιμά και σέβεται». Ωστόσο, επισήμανε το ενδεχόμενο ρήξης.