Κρίσιμα τα πρώτα 3-5 λεπτά για τα θύματα ανακοπής

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2003 17:07
UPD:17:16
A- A A+

Μάχη με το χρόνο δίνουν σε ετήσια βάση περισσότεροι από 10.000 Ελληνες, οι οποίοι πέφτουν θύματα καρδιακής ανακοπής, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα. Η μάχη αυτή κρίνεται σε διάστημα 3 - 5 λεπτών, χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στο θύμα.

Αυτό τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Β' Καρδιολογικού Τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Δημήτριος Κρεμαστινός, ο Διευθυντής της Κρατικής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Δημήτριος Χρυσός και ο Επιμελητής Α' του Β' Καρδιολογικού Τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ευθύμιος Λιβάνης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Χρυσός παρουσίασε για πρώτη φορά στη χώρα μας τη λειτουργία ενός φορητού απινιδωτή, η αποτελεσματικότητα του οποίου ενισχύεται από το γεγονός ότι καθοδηγεί το χρήστη με απλές φωνητικές εντολές, και μάλιστα στα Ελληνικά.

Οι κ. κ. Λιβάνης και Χρυσός παρουσίασαν στοιχεία για τη χρήση των απινιδωτών στις ΗΠΑ, π.χ. στο αεροδρόμιο του Chicago, σε 21 καρδιακές ανακοπές επέζησαν οι 16, ενώ στους 8 από αυτούς η απινίδωση -δηλαδή η απελευθέρωση ηλεκτρικής ενέργειας έως και 200 joule- επιχειρήθηκε από πολίτες που έτυχε να βρίσκονται εκείνη την ώρα στο αεροδρόμιο.

Οπως τόνισε, ο κ. Κρεμαστινός, όταν σταματήσει η καρδιά από ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα και χρησιμοποιηθεί απινιδωτής, η καρδιακή λειτουργία επανέρχεται, κατά κανόνα, μέσα στα 3 πρώτα λεπτά. Ο ασθενής δεν έχει απώλεια αισθήσεων, και συνήθως επανέρχεται στη φυσιολογική κατάσταση και μπορεί να ζήσει για πολλά χρόνια.

Αλλά, μετά τα 3 λεπτά, ακόμα κι αν η καρδιά επανέλθει, ο παθών ανανήπτει με εγκεφαλικές βλάβες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μέγεθος της βλάβης εξαρτάται από το χρόνο που χάθηκε μετά από τα 3 πρώτα λεπτά της παύσης της καρδιάς.

Οι ομιλητές κατέληξαν ότι ο φορητός απινιδωτής αναμένεται να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος σε δημόσιους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, οπότε και διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ευρώπη σχετικά με τη χρήση των φορητών αυτόματων απινιδωτών από μη ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ο κ. Λιβάνης εξήγησε ότι μερικές χώρες επιτρέπουν σε άτομα που όμως έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα να τούς χρησιμοποιούν.

Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Ρωσία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελβετία. Σε 11 χώρες υπάρχουν αυτόματοι απινιδωτές διαθέσιμοι στις οικίες ασθενών υψηλού κινδύνου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή