Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (06/11/2003) Μέρος 2/6

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2003 21:02
A- A A+

Λέω λοιπόν από το ΄80 μέχρι το 2002 δεν βρήκαν άλλο υλικό στοιχείο σε ένα που ήταν (ας το αναστρέψω εγώ) στόχος προς έρευνα από τις διωκτικές υπηρεσίες. Δεν βρήκαν τίποτα; Και όχι μόνο, αυτός έκανε την πιο φοβερή παραπλανητική κίνηση. Για να μην μπορούν να τον βρουν οι αρχές πήγε και βρήκε δουλειές, δούλευε και έχει τα περισσότερα απ’ ότι μου είπε και ο Πρόεδρος, 9.600 μεροκάματα ως εργάτης. Σας το έδωσα το χαρτί. Πότε τα προλάβαινε λέει η απλή λογική.

Εσείς θα μου πείτε «τη νύχτα›. Σας λέω κι εγώ τη νύχτα πήραν και την κατάθεση αυτή. Θα μου πείτε «μα πού τα έμαθε ο άλλος και τα είπε;›. Έχω και ένα δημοσίευμα, μου το έφερε ο Σερίφης τότε που έγραφαν τις ιστορίες. Βεβαίως και ανέφεραν στο δημοσίευμα αυτό πριν γίνει καμία αποκάλυψη ούτε του πρώτου ομολογήσαντος, ούτε το τελευταίου, ούτε κανενός, ότι μάλλον ο Σερίφης είναι στην πρώτη ομάδα στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ› ειδικός αναλυτής πράκτορας κλπ. Λέει «ήρθε από το Παρίσι, αυτός ήταν με έναν άλλον›.

¶ρα λοιπόν αφού το ήξεραν αυτό δεν το ήξεραν από τον 1977 που τον δίκαζαν; Ήταν απόκρυφο αυτό και δεν μπορούσαν να το μάθουν. Με αυτά τα δεδομένα αυτή η κατάθεση όπως έχει δομηθεί και όπως έχει δοθεί δεν αποτελεί κατά την άποψή μου στοιχείο που μπορεί να το αξιολογήσει ένα Δικαστήριο σοβαρά και να πει ότι θα στηριχθώ σε αυτό σαν ομολογία η οποία έχει πλήρη σαφήνεια όχι διαισθητική, αυτή τη λογική που υποβάλλει που θέλει το δικονομικό μας σύστημα αξιολόγησης των αποδείξεων. Δεν έχει αυτή την πληρότητα και την ταυτότητα αυτή που πρέπει να την λάβουμε υπόψη μας και να την αξιολογήσουμε. Αυτό είναι το ένα δεδομένο χωρίς το νομικό περιορισμό.

Υπάρχει το δεύτερο επίπεδο. Μα ποιος είναι αυτός ο Σερίφης; Εγώ σας έφερα ένα χαρτί που μπορούσα και να μην σας το φέρω, πόσο δούλεψε. Ποιος άλλος έχει δουλέψει τόσο; Φανερά δούλευε. Βρείτε μου εσείς την ιστορία που μου λέτε ότι τα μάθατε τώρα με τα βιβλία ότι ο τάδε που ήταν στην τάδε Οργάνωση, στην Ιταλία π.χ. είχε προλάβει και είχε κάνει για να καλυφθεί 9.300 μεροκάματα. Του έχουν δώσει και οι Γερμανοί που ήταν αυστηροί 3.600 μεροκάματα. Ρουσφέτι εκεί; Εντάξει, να πω για τον Γιαννόπουλο ότι πήγε και του έγραψε μεροκάματα ο άνθρωπος επειδή τον είχε δικηγόρο.

Βρείτε μου έναν επαναστάτη της ένοπλης βίας ο οποίος είχε παραλλήλως και πρόλαβε να κάνει 9.000 μεροκάματα μέσα σε αυτή την διάρκεια και να κάνει και την ηγεσία της ομάδας. ¶μα μου τον βρείτε ιστορικά να μου τον πείτε, ότι φόραγε την μάσκα τη νύχτα και τα έκανε.

Τέταρτο στοιχείο. Ποιος έχει πιο ξεκάθαρη ιδεολογική άποψη, θέλετε να μου πείτε ουτοπική και την πιστεύω και είναι ουτοπία; Μπορεί να την πιστεύει ο άνθρωπος και είναι ουτοπία αλλά ξεκάθαρη που να την λέει 30 χρόνια και να μην την αλλάξει. Κανείς. Τόσο να επιμένεις σε μια ξεκάθαρη ιδεολογική άποψη και να μην την αλλάζεις κανείς άλλος δεν την έχει. Μα είτε στην πολιτική βία είναι, είτε στο νόμιμο πολιτικό βίο είναι, είτε στις κοινωνικές σχέσεις ένας απλός πολίτης αλλάζει την άποψή του κλπ.

Κάθισα και είπα «τι λέει αυτός ο Σερίφης; Μην κάνω κι εγώ κανέναν λάθος και πάω και λέω στα Δικαστήρια και τον αθωώσουν›. Τα ίδια. Εγώ δεν θέλω να κάνω ανάλυση ακριβώς της πολιτικής γιατί μπορεί να την πω λάθος. Δεν είμαι ειδικός σε αυτές τις λεπτές αποχρώσεις που έχουν οι πολιτικές απόψεις του ενός και του άλλου. Μπορεί να την πω και λάθος αλλά μου φαίνεται ότι τα βασικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα και τα βασικά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν την ατομική πολιτική βία για να πάρεις την εξουσία ή για να μην την πάρεις, να κάνεις το μοντέλο αυτό που λέει αυτός που να μην έχει καμία εξουσία. Δείτε τα όλα που έχει πει. Δεν την περιλαμβάνει.

Κανείς άλλος δεν έκανε τόσο καλή τοποθέτηση και σοβαρή και τίμια έναντι των άλλων ανθρώπων που είναι κατηγορούμενοι. Δεν μπορεί να έρχεται εδώ ο καθένας να καταδικάζει και να λέει διάφορες ιστορίες. Θα ψάξω να βρω ένα κομμάτι να σας διαβάσω, αυτό που είπε στην απολογία του. Μη νομίζετε ότι του είπα εγώ τι θα πάει να πει στην απολογία του. Αν ήταν δυνατόν; Ότι θέλει λέει. ¶λλωστε κανείς δεν πέρασε από όλους τους έχοντες πολιτικό υπόστρωμα, πολιτική ιδεολογία και να τον ρωτήσω τι λέει. Το κατηγορητήριο κοίταζα και τι έλεγε και κάναμε τη δίκη στη βάση αυτών που έφερνε η Εισαγγελική Αρχή που έφερνε η δίωξη. Αν ήταν πλήρη ήταν πλήρη, αν δεν ήταν δεν ήταν.

Τι είπε λοιπόν πηγαίνοντας στον Ανακριτή; Μόνο τούτο το κομματάκι θα διαβάσω γιατί η άλλη ανάλυση έγινε σε σας ζωντανά εδώ και τα αναλύσατε όλα και σε σας κ. Εισαγγελέα απάντησε και είπατε τις θέσεις σας τι λέει ο μάρτυρας και σε όλους τους υπόλοιπους.

Τι λέει; «Είμαι 40 χρόνια βιομηχανικός εργάτης›. Δεν αρέσει πολλών αυτό το «βιομηχανικός εργάτης› αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. «Σε όλη μου τη ζωή παλεύω στους μαζικούς και κοινωνικούς χώρους›. Το απέδειξε; Το απέδειξε με τους μάρτυρες. Ποιος άλλος έφερε εδώ ή μπορεί να πάει σε άλλη δίκη και να φέρει αυτούς τους εργαζομένους που έφερε; Τους εργαζόμενους μόνο λέει εγώ, αυτή την ομάδα των εργαζομένων που ήταν μαζί και ήταν συνδικαλιστές και τα είπαν τόσο ωραία, πραγματικά, απλά, ανθρώπινα είπαν πώς συμπεριφερόταν και τι έκανε.

«Παλεύω για την ανάπτυξη του ακηδεμόνευτου ταξικού και κοινωνικού κινήματος. Όλη η πολιτική μου δραστηριότητα, ο λόγος μου και τα έργα μου είναι δημόσια. Θαρρώ ότι είναι σωστά αυτά που λέει, δημόσια. Δεν δέχομαι καμία είδους εξουσία και θέλω να κλείσω, η έννοια της τρομοκρατίας για μένα έχει εξουσιαστική αντίληψη και λέω ότι άλλοι την έχουν την εξουσία με τα όπλα και άλλοι ίσως ονειρεύονται να την πάρουν επίσης με τα όπλα και να την κρατήσουν με τα όπλα, γι’ αυτό είμαι ριζικά αντίθετος›. Τι άλλο θέλετε να σας πει για την πολιτική του άποψη; Είχατε εσείς κανένα άλλο δεδομένο να πείτε «αυτά τώρα μας τα λες, δεν μας τα έλεγες το 1975-1977›. Για διαβάστε όμως τι έλεγε στα πρακτικά και στο άλλο Δικαστήριο που πήγαμε που τα έχουμε εμείς αυτά τα έγγραφα.

Τι σας είπαν οι συνδικαλιστές που ήρθαν εδώ πέρα από όλο το φάσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων; Και συντηρητικοί και του Συνασπισμού και της Αριστεράς τι σας είπαν; Ότι τους έλεγε άλλα από αυτά; Ότι δεν έκανε αυτή την δραστηριότητα για ένα ακηδεμόνευτο όπως λέει αυτός συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο σε μια μαζική ανάπτυξη θα μπορέσει να τροποποιήσει το πολιτικό σύστημα κατά την άποψή του; ¶ποψη που μπορεί να έχουν και οι εργαζόμενοι. Θα έχουν και αυτοί όραμα να τροποποιήσουν για να περνάνε καλύτερα. Να θέλουν συνεχώς να είναι σε σκληρές συνθήκες διαβίωσης;

¶ρα λοιπόν πού άλλαξε αυτή η άποψη; Πουθενά. Ήταν τόσο οργανωμένος και μπορούσε να προστατευθεί συνεχώς σε αυτή την δραστηριότητα τόσα χρόνια; Μου φαίνεται απίθανο. Δεν έχει άλλωστε ιστορικά βρεθεί σε αυτά τα κινήματα της πολιτικής βίας τέτοια περίπτωση όπου να είναι διπλή η διαβίωση του δράστη, διπλή σε μακρόχρονη όχι για δυο βδομάδες ή για 5 χρόνια, για 30 χρόνια λέμε.

Τρίτο στοιχείο. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί δεν αξιολογείτε αυτό το στοιχείο. Ποιοι πέρασαν εδώ και κατέθεσαν γι’ αυτόν τον άνθρωπο και ποιοι είχαν περάσει πρώτα; Δεν θα το αξιολογήσουμε αυτό; Θα πούμε ότι έχω μια αποκάλυψη, ένας είπε κάτι, να δείτε δηλαδή πού μπορεί να φτάσει το σύστημα των ομολογιών αυτό που τυποποιήσαμε με τον καινούριο νόμο, έχω μία αποκάλυψη κάποιου, αυτό είναι το παν.

Μα δεν πάνε να λένε εκατό άλλοι μάρτυρες, προσωπικότητες περιγράφοντας με λεπτομέρεια τη ζωή, τα έργα, την πολιτική δραστηριότητα του τάδε για 30 χρόνια; Η αποκάλυψη, αυτό ήταν. Το είπε ο Παύλος. Αφού το είπε ο Παύλος τελειώσαμε. Γι’ αυτό θα μου πείτε βιάστηκαν πάρα πολλοί να προκάνουν ως το βράδυ να το γράψουν να μην χάσουν την αποκάλυψη. Για βάλε σου λέει που θα έρθει όλο το κίνημα μετά και όλοι οι συμπαραστάτες, οι πολιτικοί, οι νομικοί, όλοι οι εργάτες και θα του πουν «όχι›, να το προλάβουμε να το γράψουμε.

Κι άλλο ένα στοιχείο. Με αυτά τα δεδομένα όπως περιγράφονται είναι πολιτική η δίωξη. Διότι αν έχει την εμμονή με αυτά τα δεδομένα ένας μηχανισμός ή στοιχεία του μηχανισμού του κράτους να καταδιώκουν έναν λέγοντας ότι ψάχνουν άδικες πράξεις χωρίς να τις βρίσκουν στην ουσία τους αλλά με αυτά τα τεχνάσματα και με αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία τότε πράγματι καταδιώκεται το πρόσωπο προφανώς όχι για τίποτε άλλο, για την πολιτική του πράξη και για τις ατυχίες του μηχανισμού, αυτές που νομίζει ο μηχανισμός ότι είχε ατυχίες. Γιατί απ’ ότι βλέπω όλοι κουνάμε τα κεφάλια μας.

Σας λέω τι έγινε στις άλλες δίκες μου λέτε «οι ένορκοι, το ένα, το άλλο›. Εσείς έχετε μεγάλη εμπιστοσύνη στο σύστημα και θέλετε τόσο πολύ ο κατηγορούμενος τώρα όχι αυτοί που τον διώκουν να αποδείξει ότι το σύστημα ενδεχομένως καταδιώκει κάνοντας λάθος, κάνοντας υπερβολές, κάνοντας ηθελημένες κινήσεις ή ψάχνοντας για να δει τι θα γίνει με ένα κόστος και το σύστημα να δεχθεί ενδεχομένως και άδικη κριτική αλλά για το καλό και την ασφάλεια του τόπου.

Δεν μπορεί λοιπόν να γίνει ας πούμε «λάθος› εσείς που είσαστε του απολύτου μοντέλου ότι δεν κάνει λάθος το σύστημα, τον κυνηγά γιατί κάτι του βρίσκει αλλιώς δεν θα τον κυνηγούσε. Δεν μπορεί να γίνει; Δεν μπορεί να γίνει λάθος. Λέω εγώ, εντάξει ο Σερίφης, έγιναν αυτά, είναι στο Δικαστήριο. Τι την ήθελες την δίωξη κύριε ότι είναι στον ΕΛΑ; Προχθές την έκανες, μετά. Πού βρήκες τα στοιχεία;

Του ασκούν δίωξη για να του δυσχεράνουν προφανώς τη θέση του εδώ ή για να του την ευνοήσουν τη θέση (για να είμαι αντικειμενικός). Μετά λέει αυτή η δίωξη δεν στηρίχθηκε εις ένδειξη επαρκή και έγινε τυπική απολογία και την εισάγουμε στον Εισαγγελέα. Διάβασα μια μέρα στις εφημερίδες, ούτε κι εγώ το ήξερα ούτε κανείς, ότι διώκεται για τον ΕΛΑ αλλά δεν τον φώναξε ο Ανακριτής. Δεν ξέρω γιατί, είναι κακογραμμένο το βούλευμα. Θα σας το δώσω και άμα το διαβάσετε εσείς βρείτε τι στοιχείο λέει. Στο χέρι είναι γραμμένο. Εγώ δεν μπόρεσα να το διαβάσω να βρω το στοιχείο δηλαδή.

Λέει πάντως ότι σωστά ο Ανακριτής δεν τον φώναξε σε απολογία και έκλεισε τον φάκελο με τυπική απολογία διότι δεν προέκυψαν στοιχεία. Το επικυρώνει η πρόταση. Δεν ξέρω τι θα κάνει το Συμβούλιο, θαρρώ τα ίδια θα κάνει.

Τι την ήθελες λοιπόν και το 2003 που είμαστε χωρίς να έχεις σοβαρή ένδειξη δεν έχεις τη δυνατότητα να το ψάξεις το θέμα, να του κάνεις κατηγορία; Μην νομίζετε ότι του είπαν για τα γνωστά που λέγονται περί Ραυτόπουλου και ιστορίες, όχι. Εκεί δεν του βρήκαν στοιχεία. Δεν του βρήκαν κανέναν εκεί που έγραφαν και τα βιβλία, κανένα. ¶ρα λοιπόν με όλα αυτά και με την αντιπαράθεση που κάνει και την εμφάνιση που κάνει ο Σερίφης μαζί με τους μάρτυρές του και τα στοιχεία που φέρνει στο Δικαστήριο, τι θέλετε να πω στο Δικαστήριό σας; Ότι όλα αυτά είναι απλώς λάθος του μηχανισμού και ότι δεν μπορεί να πει την αξιολογική κρίση ότι μπορεί να είναι και πολιτική δίωξη;

Τι να πω εγώ; Ο ίδιος λέει «πολιτική δίωξη›. Εγώ λέω ότι μπορεί να είναι και πολιτική δίωξη γιατί υπάρχουν όλα αυτά τα δεδομένα. Τι τα θέλεις να βρεις; Αν τα ψάξει ψάξε τα. 30 χρόνια ή τα βρίσκεις ή δεν τα βρίσκεις. Τι άλλο να κάνεις; Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον Σερίφη. ¶ρα λοιπόν εγώ σας προτείνω σοβαρά να πάρετε υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία που εμείς φέραμε στο Δικαστήριο. Δεν το λέω «εμείς τα φέραμε›, που ήρθαν μόνοι τους οι άνθρωποι και ήθελαν να τα θέσουν αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία στο Δικαστήριο, να τα πάρουμε σοβαρά υπόψη. Ήρθαν εδώ και σας είπαν «όχι›.

Να ανατρέξουμε και να κάνουμε τις λογικές σκέψεις για το τι έγινε για τον Σερίφη 30 χρόνια και να δούμε και την άλλη πραγματική κατάσταση και να πούμε αυτό που είναι σωστό, ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να στηρίξεις την κατηγορία και δεν υπάρχουν ενδείξεις επαρκείς για να στηρίξεις την κατηγορία στο μοντέλο που είπαμε, που πρότειναν οι Εισαγγελείς. Δηλαδή ότι ήταν μέλος και έφυγε το 1983.

Υπάρχει ένα άλλο λάθος που γίνεται σε αυτές τις υποθέσεις και το οποίο έχει τεράστια σημασία. Διάβαζα το βούλευμα προχθές για να δω πώς είναι διατυπωμένο. Ήταν λέει στην υπόθεση του αμερικανού Ουέλς. Ήταν. Αν στο σύστημα το δικονομικό που έχουμε μια πράξη είναι παραγεγραμμένη ως ποινικό αδίκημα, με ποιες δυνατότητες ένα Δικαστήριο θα πει ήταν. Πώς θα το πει αυτό «ήταν› αν δεν κάνει την δίκη, αν δεν την ελέγξει; Παρεμπιπτόντως; Παρεμπιπτόντως. Δεν ξέρω αν έχει δικαίωμα παρεμπιπτόντως αλλά εγώ να διευρύνω τώρα για να μην αφήνουμε τίποτα να πάμε να την κάνεις παρεμπιπτόντως. Όταν δεν κάνεις όμως έλεγχο γι’ αυτό το πράγμα πώς θα πεις ότι ήταν μέλος της Οργανώσεως με αυτό το μοντέλο τώρα του διαρκούς εγκλήματος που πάει πίσω ως το 1800τάδε και περιλαμβάνει πολλές άλλες βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις τις οποίες δεν τις κρίνουμε αλλά λέμε του ανθρώπου αυτού «ξέρεις, ήσουν σε αυτή› χωρίς να του έχει αποδοθεί κατηγορία, χωρίς να υπάρχει κανένα δεδομένο-

Χωρίς να έχει γίνει αυτή η δίκη ασκήθηκε in rem δίωξη τότε, έγιναν όλες οι ανακρίσεις. Εκλήθησαν χίλια μύριοι της Αριστεράς, της Δεξιάς, της Ακροδεξιάς, της Ακροαριστεράς κλπ. Δεν προέκυψαν δεδομένα τότε. Αυτό που δεν δικάσαμε λοιπόν με βάση τη νομολογία του 2002 θα πούμε «ήσουν›.

Έχεις δηλαδή ένα αδίκημα το οποίο φαίνεται ότι έγινε τον τάδε χρόνο σε παραγεγραμμένο χρόνο, το λέει κάποιος. Δεν μπορείς να το συγκρίνεις αυτό με τα πραγματικά δεδομένα να δεις τι λέει ο άλλος, δεν κάνεις τη δίκη του αλλά το παίρνεις ως πλήρως δεδομένο αλλά έχει υποκύψει σε παραγραφή για να ανοίξεις τη συζήτηση και να πεις «είναι μέλος›. Δεν το έχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω αρκετά.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ. Όλοι έχετε πει, εγώ έχω πει τα λιγότερα. Εγώ θα πω γι’ αυτούς τους δύο που υπερασπίζομαι, δεν πρόκειται να μπω και στα υπόλοιπα. Μου είπε κι ένας πελάτης μου ότι έχω πει τα λιγότερα, τα βλέπει στο internet, από όλους εδώ μέσα όχι μόνο τους συνηγόρους, από όλους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι σημαίνει; Ότι όσοι λένε πολλά ότι έχουν άδικο;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Πολύ σύντομα θα έχω τελειώσει. Με βάση αυτά τα δεδομένα και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να αξιολογηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο αλλά πρέπει να αξιολογηθεί αρνητικά. Ότι έχει παραγραφεί έχει παραγραφεί αν δεν το ελέγξεις παρεμπιπτόντως στη διαδικασία. Αν το ήλεγχες παρεμπιπτόντως κι αν έχεις τέτοια δυνατότητα μέσα στο δικονομικό σύστημα, ενδεχομένως και την αλήθεια μπορούσες να το κάνεις.

Τελευταίο, σας είπα το πρωί ότι η Διεθνής Κοινότητα και κυρίως οι χώρες αυτές οι οποίες παίζουν τον κυρίαρχο λόγο ανεξαρτήτως λόγω δυνατοτήτων που έχουν να παίξουν αυτό το ρόλο, λόγω της ιστορικής συγκυρίας κλπ, στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες όλους αυτούς τους περιφερειακούς τους ερμηνεύουν. Η εντύπωσή μου από την πείρα αυτά τα χρόνια που απέκτησα σε τέτοιες υποθέσεις, δείχνει μάλλον κατά παράβαση των συμφωνηθέντων διεθνών κανόνων και έχουν αναμφισβητήτως ένα πρώτο επίπεδο εξουσίας αυτά τα ζητήματα.

Ήμαστε σε μια ειδική φάση ίσως, ιστορικά ίσως να μπορούσε και να ήταν σε αυτή την ειδική φάση. Αυτή η φόρμουλα της αθώωσης με παραγραφή, αφήνει περιθώριο να εμπλακούμε πάλι σε συζητήσεις, σε διάφορα ζητήματα όποτε κρίνει κάποια άλλη ομάδα ότι πρέπει να δράσει και να πιέσει τη χώρα με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Δε λέω, και η αθώωση αφήνει, εγώ είδα στο αμερικάνικο δίκαιο δεν υπάρχει ποτέ παραγραφή, το μόνο που είναι ακαταδίωκτο εκεί είναι ό,τι κάνει ο στρατός.

¶ρα λοιπόν, παίρνοντας υπόψη μας όλα αυτά τα δεδομένα, νομίζω ότι η ορθότερη και, θα έλεγα, η πιο αντικειμενικά ορθότερη λύση είναι η αθώωση του συγκεκριμένου κατηγορούμενου, του Σερίφη, γιατί δεν αποδείχθηκε η κατηγορία. Σας είπα, δεν έχει νόμιμη βάση, έχετε τον περιορισμό. Με μόνο τον περιορισμό αυτόν, δεν μπορείτε να πάτε σε ενοχή. Όταν δε μπορώ να πάω σε ενοχή, δε μπορώ έστω και εμμέσως να αξιολογήσω περιστατικά και να πω ότι αυτά παραγράφηκαν στο χρόνο τάδε και εφαρμόζω τον κανόνα του ηπιότερου αναδρομικού νόμου.

Δηλαδή δεν μπορείτε να πείτε ότι ήταν μέλος γιατί προέκυψε από αυτά τα στοιχεία και εμμέσως να πείτε ότι ήταν ένοχος, είχε τελέσει τις πράξεις αυτές και μετά να πείτε «το παραγράφω διότι εφαρμόζω τον άλλον κανόνα›. Δε μπορείτε να το πείτε, αφού έχετε περιορισμό με το σύστημα το δικονομικό που έχετε, να μη μπορείτε να προχωρήσετε σε αξιολόγηση αυτού του στοιχείου έστω και έμμεση, για να πείτε ότι έχω δεδομένα ενοχής του κατηγορουμένου.

¶ρα και για καθαρά νομικούς λόγους δε μπορεί να λειτουργήσει αυτή η φόρμα της περιορισμένης ενοχής και παραγραφής. Θέλω να σας πω δε τελειώνοντας, ότι και αυτή η φόρμα περιλαμβάνει κι ένα άλλο πράγμα στο πολιτικό πια επίπεδο. Ένα μεγάλο μέρος της Αριστεράς και άλλων δυνάμεων, και του συνδικαλιστικού Κινήματος, για πολλά χρόνια, για 30 χρόνια, αναμφισβήτητα έχει υπερασπιστεί τον Σερίφη και έχει καταθέσει στα Δικαστήρια και έχει πει την άποψή του.

Στο προηγούμενο θέμα που σας έλεγα ότι υπάρχει και μια πολιτική δίωξη, μηχανισμοί οι οποίοι θέλουν να πλήξουν τώρα και αυτούς τους σχηματισμούς εμμέσως πλην σαφώς, ενδιαφέρονται να βρούμε έστω μια κάποια φόρμουλα ώστε να τους πλήττουμε. Όταν ολόκληρος αυτός ο κόσμος κατέθετε και συμπαρεστάθη στον Σερίφη το 1970, ολόκληρη η Αντίσταση δηλαδή, δεν υπήρχε κανείς να μην πει πως τον ξέρει, κι όταν όλος αυτός ο κόσμος πέρασε εδώ, με αυτό μόνο το δεδομένο που έχετε, νομίζω ότι είμαστε σε μεγάλη υπερβολή να πάμε στη φόρμουλα αυτή.

Γι αυτό ζητώ από το Δικαστήριό σας να δούμε την αντικειμενική πραγματικότητα και να μην υποτιμούμε στοιχεία τα οποία εισάγονται στο Δικαστήριο, να μην υποτιμούμε αυτά που σας καταθέσαμε, τους μάρτυρες, τους ανθρώπους που σας μιλήσαμε, τη λογική και την αντικειμενική πραγματικότητα, οι οποίες φανερώνουν έναν εργαζόμενο με σαφείς πολιτικές απόψεις. Δεν έχουμε κανένα στοιχείο και καλά σας το έλεγε τόσον καιρό ότι δεν έχουμε κανένα στοιχείο, να μείνουμε σε αυτά τα πλαίσια που θέτει το δικονομικό σύστημα, τα ελάχιστα πλαίσια διασφάλισης της ορθότητας, όχι των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, της ορθότητας των αποφάσεων.

Αυτός είναι ο νομικός περιορισμός που έχετε στο δικονομικό σύστημα. Να μείνουμε σε αυτά και να προχωρήσουμε στην αθώωση. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε τον κ. Φυτράκη. Μια πεντάλεπτη διακοπή στο σημείο αυτό.

ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Ο κ. Κοττέας έχει τον λόγο. ¶λλη μια αγιογραφία θα φτιάξουμε σήμερα, έτσι;

Φ. ΚΟΤΤΕΑΣ: Ελπίζω πως θα με ακούσετε και θα διαπιστώσετε ότι δε θα κάνω κανενός είδους αγιογραφία. Θα προσπαθήσω με επιχειρήματα να αποδείξω αυτό που θέλω και να κριτικάρω όσα δε μου αρέσουν.

Κατά τον ποιητή κ. Πρόεδρε, κ.κ. Εφέτες, κ. Αναπληρωτή Πρόεδρε, κ. Αναπληρωτά Εφέτη, κ.κ. Εισαγγελείς, Ανδρέα Κάλβο, «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία›. Πιστεύω ότι αρετή και τόλμη θέλει και η δικαιοσύνη. Και επειδή η δικαιοσύνη δεν είναι ένας άυλος μόνο θεσμός αλλά υπηρετείται από τον ανθρώπινο παράγοντα, αρετή και τόλμη θέλουν και οι δικαστές μας.

Για όσα θα πω στο σύνολο της αγόρευσής μου, θέλω να δηλώσω προκαταβολικά ότι δεν έχουν καμία αιχμή σε βάρος των προσώπων που αποτελούν τη συγκεκριμένη Έδρα. Για να λειτουργήσει ένας θεσμός χρειάζεται η αξιοποίησή του να λειτουργεί μέσα από τους ανθρώπους οι οποίοι καλούνται να τον υπηρετήσουν. Εάν εκείνοι που έχουν κληθεί και είναι αρμόδιοι να τον υπηρετούν, τον όποιον θεσμό και τη δικαιοσύνη φυσικά δεν τον υπηρετήσουν με τη συνέπεια, τη λογική, την εντιμότητα, το ήθος και την αντικειμενικότητα, αυτός φυσικά ο θεσμός σε λίγο θα καταρρεύσει και θα απαξιωθεί.

Η όποια κριτική γίνεται από οποιονδήποτε τρίτο, όσο σκληρή και κακόπιστη ακόμα αν είναι, δεν πρόκειται να επιφέρει σε κανένα θεσμό καμία βλάβη γιατί απλούστατα, όταν εκείνος που τον υπηρετεί στέκεται στο ύψος που του αρμόζει, δεν έχει φόβο καμίας κριτικής όσο και κακόπιστης να είναι. Θα θέσω ξανά κ. Πρόεδρε το θέμα της συγκρότησης της παρούσας συνθέσεως από ένα μικρό μέρος δικαστών, συγκρότηση την οποία θεωρώ ευθέως αντισυνταγματική.

Τα έχετε λύσει αυτά τα θέματα, δε θα καθυστερήσω, αλλά αυτή η Δίκη δεν θα κριθεί μόνο στα ελληνικά Δικαστήρια απ’ ότι έχω ακούσει. Από τη δική μου την πλευρά πιστεύω ότι εδώ είναι η πρώτη και η τελευταία εμφάνισή μου γι αυτή την Δίκη, γιατί πιστεύω απόλυτα ότι ο πελάτης μου, ο κ. Σερίφης θα αθωωθεί. Αλλά αυτά θα τα αναλύσω σε λίγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

Φ. ΚΟΤΤΕΑΣ: Εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η δίωξη είναι πολιτική και ότι δεν εκτέλεσε ο Γιάννης Σερίφης κανένα αδίκημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε μας ενδιαφέρουν αυτά. Περιοριστείτε παρακαλώ.

Φ. ΚΟΤΤΕΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι συμβουλή, εγώ σαν Πρόεδρος σας το συνιστώ να το κάνετε. Διαφορετικά θα σας αφαιρέσω το λόγο, δε μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε εδώ μέσα.

Φ. ΚΟΤΤΕΑΣ: Εάν κρίνετε ότι αυτά που λέμε.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, δε μ’ ενδιαφέρουν αυτά που λέτε. Έχετε να πείτε για τον πελάτη σας; Πείτε τα, αλλιώς έχει λήξει το θέμα. Σας παρακαλώ πολύ. Έχουμε και όρια ανοχής.

Φ. ΚΟΤΤΕΑΣ: Θα παρακαλέσω πολύ να έχετε υπομονή να ακούτε κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς είστε ακόμα στον Μάρτιο, το ρολόι σας πάει έξι μήνες πριν....

Φ. ΚΟΤΤΕΑΣ: Σας παρακαλώ, και το ύφος σας δεν το ανέχομαι, όπως έχω μάθει να σέβομαι έτσι πρέπει να μάθετε κι εσείς. Σέβομαι εκείνους που μου μιλούν με το ύφος που τους αρμόζει. Κανέναν άλλον δεν σέβομαι σε αυτόν τον κόσμο. Ούτε θα μου υποδείξετε πώς θα υπερασπιστώ τον πελάτη μου. Είμαι εντός του θέματος και θα το αποδείξω. Λίγη υπομονή να έχετε. Αν και εσείς μιμηθήκατε τον κ. Εισαγγελέα και σε λίγη ώρα θα ρωτάτε «τί ώρα λέει το ρολόι σας›, πραγματικά τότε έχετε ολισθήσει και συγχωρήστε με.

Το θέμα πρώτα των θεσμών, αυτό προέχει στην Ελλάδα και αυτό προέχει αν θέλετε γενικότερα στη ζωή, όλα τα άλλα έρχονται μετά, όταν οι θεσμοί λειτουργούν, λειτουργούν όλα. Έχουμε διαφορετικές απόψεις, δε φταίω εγώ κ. Πρόεδρε. Εκτός Δικαστηρίου έχουμε τις ίδιες.......

Ας αρχίσω από το τέλος μια και το θέλετε. Έγινε τυχαία η παραπομπή του Γιάννη Σερίφη στο ακροατήριο; Αυτό είναι το πρώτο θέμα που θα πρέπει να εξετάσω ενώπιόν σας. Δεν θα επαναλάβω τα όσα είπε ο συνάδελφος κ. Φυτράκης για να μην κουράζεστε, ούτε έχω πρόθεση. Θα πω όσα κατά την άποψή μου στοιχειοθετούν την απαλλαγή του κ. Σερίφη, απαλλαγή που πιστεύω ότι την έχετε έτσι ή αλλιώς και εσείς δεδομένη από την ακροαματική διαδικασία.

Θέλω λοιπόν να τονίσω από την αρχή τα εξής: τυχαία έφτασε στο ακροατήριο ο Γιάννης Σερίφης; Ασφαλώς όχι. Δεν έφτασε τυχαία γιατί από τη μια πλευρά έχουμε ότι δεν εμφανίζονται καθόλου οι διωκτικές αρχές, η λεγόμενη Αντιτρομοκρατική υπηρεσία και εμφανίζεται αυτεπάγγελτα ο κ. Ανακριτής να τον καλεί στην ανάκριση για να του προσάψει κατηγορίες οι οποίες από τη φύση τους δεν λειτουργούσαν.

Εκεί παρουσιάστηκε το εξής οξύμωρο: Να θεωρηθεί προσωρινά κρατούμενος για τη συμμετοχή του στην Οργάνωση 17Ν, ενώ δεν θεωρήθηκε προσωρινά κρατούμενος για τα άλλα δύο αδικήματα, δηλαδή της προμήθειας και της κατοχής των όπλων. Είναι απόλυτα οξύμωρο, γιατί ή μετέχεις στην Οργάνωση που λένε ότι μετέχεις, οπότε είσαι μέλος, είσαι κατηγορούμενος, έχεις ευθύνη για την προμήθεια των όπλων και την κατοχή τους, ή δεν μετέχεις.

Είχα πει και έχει γίνει και αντίστοιχη παρατήρηση, ότι εδώ πέρα υπάρχει μια περιρρέουσα φήμη. Όταν λέμε εδώ πέρα –και γίνονται παρεξηγήσεις και στο Δικαστήριο-, δεν εννοούμε μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου, περιρρέουσα φήμη υπάρχει σε όλη τη χώρα για κάποια πράγματα δεδομένα. Το 88% των Ελλήνων σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Πανεπιστημίου εκδηλώνει έναν έντονο αντι-αμερικανισμό. Έναν αντι-αμερικανισμό που τον εκδηλώνει και η Ολλανδία, η πλέον φιλοαμερικανική χώρα μέσα στην Ε.Ε., στο 64%.

Αυτό σημαίνει ότι όταν εδώ κάνουμε μια κριτική ή θέτουμε κάποια θέματα, δεν τα θέτουμε μέσα στην αίθουσα για να προσδιορίσουμε το προσωπικό του καθενός εκ των δικαστών. Και αυτό το λέω γιατί έγινε παρατήρηση ότι αυτός ο αντιαμερικανισμός που υποτίθεται ότι εμείς έχουμε αλλά τον έχει πλέον ολόκληρος ο ελληνικός λαός, έχει στοιχείο ψόγου σε βάρος των δικαστών.

Το εξηγώ γιατί δεν θέλω να μείνει τίποτα που δεν έχει απαντηθεί. Επαναλαμβάνω λοιπόν, δεν είναι εδώ τυχαία ο Γιάννης Σερίφης. Δεν εκλήθη τυχαία, αποκλειστικά από τον κ. Ανακριτή. Οι διωκτικές αρχές ήδη είχαν υποστεί μία σειρά από παρεπόμενες ανοησίες τους. Από το ’77 έως σήμερα, Γιάννη Σερίφη λένε, κατηγορούμενο τον βάζουν. Δεν θα αναφερθώ στην πρώτη δίκη γιατί έχει εξαντληθεί το θέμα και το ξέρετε. Αλλά δεν θα αναφερθώ στη δίκη που του ετοίμαζαν για τη συμμετοχή του στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Ραφτόπουλου;

Αν δεν είχε όλα τα στοιχεία, γραπτά και προφορικά, θα είχε παραπεμφθεί, γιατί είναι ο Γιάννης Σερίφης. Αλλά και τυχαία, και είναι πανάξιος ο Εισαγγελέας ο οποίος επεξεργάστηκε το βούλευμα για τον ΕΛΑ, του φόρτωναν άλλες 115 κατηγορίες με το σκεπτικό ότι εκεί μετείχε σε ανθρωποκτονίες, σε απόπειρες, σε δολοφονίες, σε βομβιστικές ενέργειες. 115 πράξεις, τυχαίο είναι; Και εκεί βρήκαν αστυφύλακα που πήγε και κατέθεσε.

Το 1990 κατέθετε ότι «ήταν ένας 30άρης τον οποίον δεν γνώρισα› και το 2003 πήγε και κατέθεσε ότι «ναι, τον αναγνώρισα, ήταν ο γνωστός Γιάννης Σερίφης, ο γνωστός σε όλη την Ελλάδα›. Και είναι προς τιμήν του κ. Εισαγγελέα –για να μη νομίζετε ότι μόνο τα αρνητικά βλέπω σε αυτή την αίθουσα- ο οποίος έκανε πρόταση απαλλακτική για να μην πάει, γιατί θα ήταν ένα ακόμα φιάσκο της ελληνικής Αντιτρομοκρατικής ή Αστυνομικής Αρχής. Και γιατί έχει αυτές τις εμμονές; Θα σας το εξηγήσω παρακάτω.

Το πρώτο λοιπόν θέμα είναι ότι ο Γιάννης Σερίφης αποτελούσε μια ιδανική γι αυτούς λύση ως συνιδρυτικό μέλος. Γιατί με μόνο τον Γιωτόπουλο που τον κατηγορούν ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός αυτής της Οργάνωσης, ως αρχηγό όπως τον χαρακτηρίζουν, δεν θα μπορούσε να σταθεί αυτή η Οργάνωση η περίφημη. Έπρεπε λοιπόν να βρουν συναρχηγούς.

Στις 6-7 Ιουλίου του 2002, κυκλοφορεί η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ. Σε αυτό το φύλλο περιγράφει ο Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης το πώς έγινε αυτή η Οργάνωση. Θέλω να τονίσω κ. Πρόεδρε, γιατί θα τα πω και παραπέρα, ότι επειδή μερικές φορές αναφερθήκαμε στους δημοσιογράφους και τους τιμάτε κτλ., το ίδιο τους τιμούμε κι εμείς. Δεν τιμούμε εκείνους που είναι φερέφωνα των τρίτων. Φερέφωνα άλλων υπηρεσιών και μισθοδοτούνται από αυτούς και πιστεύω ότι ο κ. Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήδη έχει λαμπρό στάδιο μπροστά του αν θέλει να κάνει μια έρευνα, να διατάξει μια προκαταρκτική εξέταση, να δει επιτέλους, όλοι αυτοί που έβγαιναν στα κανάλια, τα όποια κανάλια, όχι σε όλα, και έλεγαν τα όσα έλεγαν σε βάρος του Γιάννη Σερίφη και των λοιπών κατηγορουμένων, να πληροφορηθούν από πού τα είχαν και γράφονταν στον Τύπο. Γι αυτούς λοιπόν τους δημοσιογράφους σας λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

Φ. ΚΟΤΤΕΑΣ: Το απόρρητο; Ακούστε κ. Πρόεδρε, μετά από τον τρομοκρατικό νόμο, απόρρητο δε υπάρχει. Από την ίριδα των ματιών μας έως τα νύχια των ποδιών μας, ξέρουν και τί κάνουμε και πού πάμε και τα πιο μυστικά μας που κάνουμε.

Σας λέω όμως ότι ο ίδιος μηχανισμός υπήρχε και παλιότερα. Αν θελήσω ποτέ –και συγχωρήστε με που μιλώ σε προσωπικό τόνο- να αναζητήσω φωτογραφίες μου της εποχής εκείνης με ποια έβγαινα, με ποια δεν έβγαινα, ποιους φίλους είχα, ποιους δεν είχα, σας λέω, θα μπορούσα να απευθυνθώ στον φάκελό μου και να βρω όσες θέλω. Τότε μας φωτογράφιζαν, τώρα δε χρειάζεται. Τώρα μας έχουν στα κομπιούτερ σφραγισμένους. Θα μιλήσω παρακάτω πώς λειτουργεί η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ αυτή την περίοδο. Θα σας δώσω στοιχεία που πιστεύω ότι είναι απόλυτα έγκυρα και που δεν έχει γνώση το Δικαστήριο.

Γράφει λοιπόν τότε με την κασέτα που της έστειλαν, αλλιώς δε θα μπορούσε να είχε γράψει 8 σελίδες ο οιοσδήποτε Δραβαλιάρης σε μια εφημερίδα ότι: «Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γνωρίζει από άριστα ενημερωμένες πηγές πώς έφτασε η ΕΛΑΣ στο στρατηγείο της 17Ν›. Για να κυκλοφορήσει μια εφημερίδα στις 6 του μηνός, είναι προφανές ότι έχει γραφτεί στις 4 ή στις 5 του μηνός ή αν θέλετε έχουν δοθεί τα δοκίμια στις 4 και έχουν γραφεί στις 5. μιλάμε για 6-7 Ιουλίου του 2002, ημερομηνία δηλαδή κατά την οποία ακόμα ο Σάββας Ξηρός δεν έχει ανοίξει το στόμα του γιατί δεν είχε καμία δυνατότητα αφού βρισκόταν σε καταστολή.

Κάποια στιγμή το ’75 λέει ο κ. Δραβαλιάρης: «Έρχεται στην Ελλάδα από το Παρίσι ο ψηλός. Είναι γνώριμος από παλαιότερα σε στελέχη του ΕΛΑ. Συνοδεύεται από δύο συντρόφους του, μια γυναίκα και έναν άντρα. Συγκροτεί τη 17Ν. Προσδιορίζει ως κατεξοχήν αντι-ιμπεριαλιστικό, εθνικοαπελευθερωτικό τον αγώνα του και δεν κρύβει πως η δολοφονία Αμερικανών και Ελλήνων υποτελών τους βρίσκεται στους στόχους της Οργάνωσης.

Πρώτο θέμα: Πώς γνώριζαν οι Αρχές ότι εκείνη την εποχή μπήκε κάποιος ψηλός; Δεν υπερασπίζομαι τον κ. Γιωτόπουλο, θα πάω στον Σερίφη κατευθείαν εγώ. Περιορίζομαι στον πελάτη που έχω και το είδατε σε όλη τη διαδικασία, δεν άνοιξα ποτέ το στόμα μου, παρά μόνο σε ό,τι αφορούσε τον Γιάννη Σερίφη, δε με αφορά. Με αφορά η αμέσως επόμενη παράγραφος που θα σας διαβάσω: Εξηγεί σύμφωνα με πηγές της Ασφάλειας, την άνετη διαβίωση προσώπων που εικάζουν ότι είναι μέλη της 17Ν και τα παιδιά τους σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Και αμέσως παρακάτω: «Σύμφωνα με άκρως αξιόπιστη πηγή των διωκτικών αρχών, τρία άτομα έχουν εντοπιστεί και παρακολουθούνται από καιρό ως πιθανοί υποψήφιοι αρχηγοί της 17Ν. Είναι ταυτόχρονα στο στόχαστρο του εδώ κλιμακίου της Scotland Yard, των ελληνικών και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Πρόκειται για τον ψηλό που έρχεται το ’75 από το Παρίσι στην Αθήνα συνοδευόμενος από μια γυναίκα και έναν άντρα. Ο άντρας, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ήταν ο Γιάννης Σερίφης›.

Στρώνεται το χαλί για να περάσει από πάνω η όποια πολιτική δίωξη του Γιάννη Σερίφη, ναι ή όχι, αφού μέχρι εκείνη την ώρα δεν έχω καμία κατάθεση κανενός πολίτη, κανενός μέλους ή όχι της 17Ν που να προσδιορίζει ότι ο Γιάννης Σερίφης κατά τον χρόνο εκείνο είχε χρησθεί ως κατηγορούμενος ή όχι; Καμία. Πώς το ήξεραν οι αξιόπιστες πηγές; Θα μιλήσω σε λίγο για τις εμμονές που έχουν κ. Πρόεδρε. Εδώ θέτω τα θέματά μου, θα τα αναλύσω ένα προς ένα.

Το επόμενο θέμα που πάντα από την «ΗΜΕΡΗΣΙΑ› πρέπει να σας διαβάσω, είναι το εξής: Ότι ο Γιάννης Σερίφης γνωρίζει άριστα γερμανικά και γαλλικά. Και βέβαια ο Γιάννης Σερίφης γνωρίζει γερμανικά, αλλά τη Γαλλία δεν την έχει επισκεφθεί ούτε από μακριά. Έτσι δημιουργούν την πρώτη εντύπωση. Το ψέμα όπως ξέρετε, φέρνει το δεύτερο, το τρίτο, το πέμπτο... Βγήκαν μετά, σε βάθος χρόνου, τα κανάλια, τα όποια κανάλια, το τονίζω για να μη γίνεται σύγχυση, γιατί δεν ήταν όλα τα κανάλια και οι όποιες εφημερίδες, γιατί και πάλι τονίζω, δεν κάνω διαφήμιση σε καμία, αλλά δεν ήταν όλες οι εφημερίδες, βγήκαν και έστρωναν το χαλί για να περάσει από πάνω η δίωξη.

¶ρχισαν να μιλάνε για τον Σαρδανάπαλο. Εγώ σας ρωτώ: Σας δίνει την εντύπωση ο Γιάννης Σερίφης ότι θα έπαιρνε ποτέ αν ήθελε να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο, το ψευδώνυμο «Σαρδανάπαλος›; Όχι βέβαια. Αργότερα βεβαίως το όνομα αυτό το έδωσαν σε άλλον και στη συνέχεια σε τρίτον, οι οποίοι δεν είναι βέβαια στην αίθουσα αυτή γιατί δεν είχαν καμία σχέση με τη 17Ν όπως αποφάνθηκαν οι κύριοι οι οποίοι είχαν την ευθύνη των διώξεων αυτών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή