Ιράκ και Μεσανατολικό τα θέματα συζήτησης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2003 11:45
A- A A+

Η συνεχιζόμενη ανασφάλεια στο Ιράκ και η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν ακόμη τις σχέσεις με τη Ρωσία και η ιταλική προεδρία αναμένεται να δεχτεί επικρίσεις για τη χαλαρή στάση που υιοθέτησε έναντι της Μόσχας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία και τη σύλληψη του δισεκατομμυριούχου πρώην ιδιοκτήτη του πετρελαϊκού κολοσσού Γιούκος, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί αύριο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που θα συναντηθεί με τους ευρωπαίους ομολόγους του σε μιά προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών για το χρονοδιάγραμμα επανόδου στους Ιρακινούς της πολιτικής εξουσίας στη Βαγδάτη.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται να ζητήσουν την άμεση μεταφορά της πολιτικής εξουσίας στους Ιρακινούς, προειδοποιώντας ότι αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της βίας.

«Η παρανομία, η τρομοκρατία και η βία», στο Ιράκ οδηγούν στην αποσταθεροποίηση ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα. «Οι Ιρακινοί πρέπει να αρχίσουν να κυβερνώνται μόνοι τους και αυτό που χρειάζεται είναι να συμβεί αυτό πολύ πιό γρήγορα από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί», τόνισε ο Σολάνα σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», οι Ηνωμένες Πολιτείες «συμφωνούν να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα στρατεύματά τους στο Ιράκ». Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα, που αναμένει να ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.

Η «Ιντιπέντεντ» συνδέει μάλιστα το θέμα της αυξημένης διεθνούς συμμετοχής στο Ιράκ με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συναντηθούν επίσης με τον Ισραηλινό ομόλογό τους, Σιλβάν Σαλόμ και θα θέσουν το ζήτημα του λεγόμενου «τείχους ασφαλείας» στη Δυτική Οχθη. Αναμένεται επίσης να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για το διπλωματικό μποϋκοτάζ από το Ισραήλ του ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μέση Ανατολή, Μαρκ Οτε, λόγω της συνάντησης που είχε με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη στάση αυτή του Ισραήλ τονίζοντας ότι αντιβαίνει στην συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ισραήλ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή