Αίσθηση προκαλεί στην Ιταλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο νέος νόμος για τα ναρκωτικά που ενέκρινε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Σύμφωνα με το νόμο αυτόν, που εφόσον ψηφιστεί θα είναι ο αυστηρότερος στην Ευρώπη, διαπράττει αδίκημα όποιος κατέχει και χρησιμοποιεί ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα ?μαλακών? ναρκωτικών.
Οσοι συλλαμβάνονται με μικρή ποσότητα κάνναβης, κοκαΐνης, έκσταση και άλλων ναρκωτικών θα υπόκεινται σε ποινές όπως αφαίρεση διαβατηρίου και άδειας οδήγησης. Οσοι κατέχουν μεγαλύτερες ποσότητες θα αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης ως είκοσι ετών.
Η πρόταση νόμου υιοθετήθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του και θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο για έγκριση. Με δεδομένο ότι και τα τέσσερα κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υποστήριξαν την πρόταση, η υπερψήφισή της θεωρείται βέβαιη. Ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι έχει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα.
Η πρόταση νόμου είναι αυστηρότερη από ο,τιδήποτε ισχύει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς καταργεί τη διάκριση ανάμεσα στα λεγόμενα «μαλακά» και «σκληρά» ναρκωτικά. Η φιλοσοφία της είναι ότι αυτό που πρέπει να εξαρθρωθεί είναι η χρήση των ναρκωτικών, και όχι η κατάχρησή τους.
Σε δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Απρίλιο του 1993, οι Ιταλοί ψήφισαν την αποποινικοποίηση της κατοχής ναρκωτικών όπως η κάνναβη για προσωπική χρήση. Η ψηφοφορία εκείνη αντανακλούσε την κοινωνική πραγματικότητα μιας χώρας όπου η κατανάλωση «μαλακών» ναρκωτικών είναι διαδεδομένη και όπου το θερμό κλίμα επιτρέπει την καλλιέργεια μαριχουάνας στο mezzogiorno, δηλαδή στο Νότο.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το 2001 το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, το 9,4% των Ιταλών ηλικίας 15 ως 34 ετών είχαν κάνει τον προηγούμενο χρόνο χρήση κάνναβης.
Αρθρο που δημοσιεύτηκε το 1998 στο καναδικό περιοδικό Cannabis Culture υποστήριζε ότι τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Ιταλοί, σε σύνολο πληθυσμού 57 εκατομμυρίων, είχαν κάνει χρήση κάνναβης. «Η Ιταλία έχει υποχρεωτική θητεία ενός έτους και είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φαντάρων καπνίζουν χασίς», ανέφερε το άρθρο.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα δικαστήριο έκρινε ότι ένας 17χρονος μαθητής που βρέθηκε με 40 τσιγαριλίκια στην κατοχή του σε μια σχολική εκδρομή δεν έκανε τίποτα κακό, αφού τα ναρκωτικά προορίζονταν για προσωπική του χρήση. Αν ψηφιστεί η νέα πρόταση νόμου της κυβέρνησης, μια τέτοια απόφαση δεν θα είναι πλέον δυνατή.
Ο νόμος χαράσσει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις ποσότητες ναρκωτικών που επισύρουν διοικητικές ποινές, όπως η αφαίρεση διαβατηρίου, και στις ποσότητες που επισύρουν ποινή φυλάκισης.
Διοικητικές κυρώσεις θα επιβάλλονται σε όποιους συλλαμβάνονται με ποσότητα κοκαϊνης ως 500 μιλιγκράμ, έκσταση ως 300 μιλιγκράμ, κάνναβης ως 250 μιλιγκράμ, ηρωίνης ως 200 μιλιγκράμ και LSD ως 50 μιλιγκράμ. Οποιαδήποτε ποσότητα πέραν αυτών επισύρει ποινή φυλάκισης. Σε ό,τι αφορά την κάνναβη, ο νόμος δεν αναφέρεται στο βάρος που έχουν τα τσιγαριλίκια, αλλά στην ποσότητα τετραϋδροκανναβινόλης (THC) που περιέχεται σε αυτά.
(Πηγή: Financial Times)