Για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί ο Καναδάς το Ιράν

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2003 08:07
A- A A+

Σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ, στο οποίο κατηγορείται το Ιράν για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε χθες βράδυ ο Καναδάς και αξιώνει μία ακόμη εντονότερη διεθνή πίεση προς το ισλαμικό καθεστώς της χώρας.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, το Ιράν δεν συμμορφώνεται στους κανονισμούς για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταφεύγοντας σε βασανιστήρια, εφαρμόζοντας διακρίσεις κατά των γυναικών και τις θρησκευτικές μειονότητες, παραβιάζοντας την ελευθερία έκφρασης.

Την κίνηση αυτή υποστήριξαν άλλες εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων κι οι ΗΠΑ, οι οποίες εξάλλου κατατάσσουν το Ιράν στον «άξονα του κακού» και κατηγορούν την Τεχεράνη πως πασχίζει να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο, υπαινιγμό, που το Ιράν διαψεύδει.

Διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως η σχετική ψηφοφορία αναμένεται γι αυτήν την εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή δικαιωμάτων του ανθρώπου της Γενικής Συνέλευσης, η οποία εδρεύει στη Γενεύη. Μία έγκριση του σχεδίου από την επιτροπή, γενικώς θεωρείται ότι νομοτελειακά η απόφαση θα κυρωθεί κι από το σύνολο της Γενικής Συνέλευσης.

Η καναδική πρωτοβουλία έρχεται τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο της Καναδο-Ιρανής φωτογράφου Ζάχρα Καζεμί, από χτυπήματα στο κεφάλι, σε φυλακή της Τεχεράνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή