Yψηλοί τόνοι στη συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2003 17:15
UPD:18:01

A- A A+

ΕΝΤΟΝΟΙ ήταν οι διαξιφισμοί του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή. Μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου από τον κ. Σημίτη και την ομιλία του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Καραμανλής άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, επανέλαβε τα επιχειρήματα του κόμματός του περί «διπλών βιβλίων», πλασματικών προϋπολογισμών και απόκρυψης δαπανών, επικαλούμενος την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεταξύ των επιχειρημάτων του για τη κάκιστη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Καραμανλής κατέθεσε στη Βουλή την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2002. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την εν λόγω έκθεση «έκθεση κόλαφο» που αποκαλύπτει το φαύλο κύκλο της δημοσιονομικής διαχείρισης και επισήμανε ότι τα συμπεράσματα για τον προϋπολογισμό του 2003 είναι ακόμη χειρότερα.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, στην οποία, όπως υπογράμμισε, «ο επίτροπος Σόλμπες έθεσε το ζήτημα του δημοσιονομικού προβλήματος και ο Χριστοδουλάκης άρθρωσε αόριστες δικαιολογίες ενώ απέκλεισε μείωση του ελλείμματος πριν το 2005». «Σε όλους τους δείκτες η Ε.Ε., στην επίσημη έκθεσή της του φθινοπώρου, διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Καραμανλής

Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει παραμελήσει παραγωγικούς τομείς καίριας σημασίας, ιδιαίτερα τη Γεωργία και τον Τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική του κόμματός του, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «συναινετικές μεταρρυθμίσεις με συμμετοχή όλων των πολιτών».

Το σημείο όμως στην ομιλία του κ. Καραμανλή που προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού, ήταν η επίκληση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης μετά το 2005, της έκθεσης του περιοδικού Economist για την ελληνική Οικονομία, την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ανταγωνιστικότητα και την αντίστοιχη του World Economic Forum.

Ο κ. Σημίτης υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πέσει έξω στις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας και ότι ο Economist αναγνώρισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν αποτυχημένη και πως η σημερινή πολιτική είναι ορθή.

Όσο για το World Economic Forum, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι «πρόκειται για επιχείρηση που κινείται με επιχειρηματικά κριτήρια ανάλογα με τις σχέσεις που έχει με τις χώρες».

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΝΔ για καταστροφολογία και για διαστροφή της πραγματικότητας. Έφερε ως παράδειγμα τα αστήρικτα επιχειρήματα της ΝΔ για τα μεγάλα έργα, τα οποία όπως είπε διαψεύστηκαν παταγωδώς και κάλεσε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματός του για την οικονομία. «Το έργο μας είναι μια σύγχρονη κοινωνία, με όραμα για μια σύγχρονη Ελλάδα» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής ανταπάντησε ότι το κόμμα του δημοσιεύει το πρόγραμμά του, όπως για παράδειγμα για τη δημόσια διοίκηση, και ζήτησε την προσοχή του πρωθυπουργού στις ανακοινώσεις που εκδίδει η ΝΔ για τη μελλοντική πολιτική της. Χαρακτήρισε τη Χάρτα της κυβέρνησης για το κοινωνικό κράτος «συνοθύλευμα χιλιοειπωμένων υποσχέσεων». Πρόσθεσε ακόμη ότι όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα διενεργήσει έλεγχο όλων των συμβάσεων του Δημοσίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ σχολίασε τους διαξιφισμούς των κκ Σημίτη και Καραμανλή, αλλά και την επακόλουθη αποχώρηση πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από την αίθουσα της ολομέλειας όταν έλαβε το λόγο, με την εξής φράση: «Το σόου τελείωσε. Τώρα πάνε να πάρουν τον καφέ τους». Ο κ. Κολοζώφ τόνισε ότι οι διαξιφισμοί των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων δεν αφορούν ούτε τον προσανατολισμό ούτε τις τάσεις της ελληνικής οικονομίας, ενώ σε τελική ανάλυση η πολιτική των δύο κομμάτων στην ουσία συμπίπτει.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την οργή της κοινωνίας η οποία νιώθει να προσβάλλεται η νοημοσύνη της.

«Εγώ δεν λέω αυτό που λέει η ΝΔ, δηλαδή ο Θεός να βάλει το χέρι του. Εγώ λέω ο ψηφοφόρος θα βάλει το χέρι του». Με τη φράση αυτή ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αφού είχε απαριθμήσει σειρά προβλέψεων της ΝΔ για την πολιτική και τα έργα της κυβέρνησης, τα οποία, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση υποβάθμισε και διαστρέβλωσε.

Ο κ. Σημίτης διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν μία αντιπολίτευση που είναι τόσο ασόβαρη, να είναι σοβαρή ως κυβέρνηση. «Λέτε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης πόρων αλλά δεν λέτε τους τρόπους για να γλιτώσετε αυτούς τους πόρους. Μη μας κοροϊδεύετε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, ο οποίος κατηγόρησε για διγλωσσία τη ΝΔ στο θέμα της κατάργησης του ΑΣΕΠ και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Στη δευτερολογία του ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στους υπαινιγμούς -όπως τους χαρακτήρισε- που έκανε ο πρωθυπουργός για στελέχη της ΝΔ. «Εγώ είμαι υπερήφανος για τους συνεργάτες μου και για τη διαδρομή τους και για την ιστορία τους και για το ήθος τους. Εσείς μπορείτε να το πείτε αυτό για τους δικούς σας; Εκ των οποίων ορισμένοι αποπέμφθηκαν, ενώ ούτε υποψήφιους βουλευτές δεν έχετε το θάρρος να τους ανακηρύξετε» επισήμανε ο κ. Καραμανλής. «Είδατε μέλος της κυβέρνησής σας να υβρίζει τα θεία από τηλεοράσεως. Σας αρέσει αυτό; Γιατί δεν αντιδράσατε; Κομμένα λοιπόν τα λόγια περί ήθους, σοβαρότητας και διαδρομής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής επανήλθε και στα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Η Επιτροπή λέει ότι το θεσμικό πλαίσιο χρήζει εκ βάθρων αναθεώρηση. Ότι με την ανοχή σας επιτρέψατε ασυδοσία στους εργολάβους και υπερκέρδη, αξιοποιώντας τις ατέλειες και παράθυρα των νόμων. Ότι οι συμβάσεις πρέπει να καταρτίζονται με βάση τις διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές. Ότι πρέπει να ελέγχετε την ποιότητα του συνόλου των μεγάλων έργων πριν την οριστική παραλαβή τους. Ότι μεγάλο μέρος των κακοτεχνιών που διαπιστώθηκαν δεν έχει επιδιορθωθεί. Γιατί σταματήσατε τους ελέγχους; Γιατί δεν επιβάλατε επιδιορθώσεις των κακοτεχνιών;» ρώτησε ο κ. Καραμανλής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία (τα οποία διίστανται των επίσημων ελληνικών), καταστρώθηκαν κατόπιν στοιχείων που παρέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητής Β. Ράπανος, στον ευρωπαίο Επίτροπο κ. Σόλμπες. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ράπανος είπε στον κ. Χριστοδουλάκη πως «πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι που μας έβγαλε η Ε.Ε. μονάχα 2,4% έλλειμμα».

Η αναφορά αυτή του κ. Καραμανλή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο κ. Ράπανος είναι συνεργάτης του και πως η αναφορά του κ. Καραμανλή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του Συνασπισμού τόνισε: «αφού η οικονομία είναι τόσο ισχυρή, όπως επανέλαβε ο κ. Σημίτης, γιατί δεν κατοχυρώνει εγγυημένο εθνικό εισόδημα, κατώτερο μισθό και σύνταξη; Γιατί η ισχυρή οικονομία επιμένει να κρατά τους εκατοντάδες χιλιάδες των συμβασιούχων; Γιατί δεν επαρκεί ώστε να δοθεί το οικογενειακό επίδομα και να μην ταπεινώνονται και να διασύρονται οι οικογενειάρχες που το διεκδικούν και το αναμένουν; Γιατί δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανατροπές στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό;»

«Θα περίμενα, αφού είναι ισχυρή και επαρκής, να μην αντιμετώπιζε με αυτόν τον αυταρχισμό, τις διεκδικήσεις των υπαλλήλων και των μισθωτών», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή