Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν σε παρέμβαση ενώπιον της βελγικής Γερουσίας υπεραμύνθηκε του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού, το οποίο χαρακτήρισε ως την καλύτερη βάση για διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε όμως ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα πρέπει να
εμπλακεί ξανά μόνον εφόσον διαπιστώσει ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.
Ο κ. Φερχόιγκεν υπέδειξε ότι είναι προς συμφέρον της Τουρκίας να βρει μια λύση για το Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου 2004.
«Η λύση δεν βρίσκεται στον κ. Ντενκτάς, ο οποίος νομίζει ότι μπορεί να σέρνει από τη μύτη όλο τον υπόλοιπο κόσμο για πολύ καιρό ακόμα. Οι εξελίξεις μπορεί να έρθουν από τη Νέα Υόρκη, την ¶γκυρα, την Αθήνα, τη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες», τόνισε ο κοινοτικός Επίτροπος και κατηγόρησε τον κ. Ντενκτάς για τη στάση του, ο οποίος –όπως είπε- σε αντίθεση με τον κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, θεωρεί με πολύ ξεκάθαρο τρόπο ότι το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και ότι καμία λύση δεν μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου.
Ο Γερμανός Επίτροπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα προχωρήσει. «Στις 14 Δεκεμβρίου θα έχουμε ''εκλογές'', οι οποίες, όμως, δεν αναγνωρίζονται εκτός από την Τουρκία. Ωμά πολιτικά δεν έχουν καμία αξία. Χωρίς να έχουν κάποια αξία αναγνώρισης του ψευδοκράτους, οι ''εκλογές'' αυτές θα έχουν ενδεχομένως αξία εάν νικήσει η αντιπολίτευση. Τη στιγμή εκείνη, ο δρόμος προς μία λύση θα ανοίξει διότι η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση στο σύνολό της επιθυμεί μία επανένωση, μία λύση της διαμάχης στη βάση του σχεδίου Ανάν και την ένταξη στην Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Φερχόιγκεν. «Έχουμε ενδείξεις ότι αυτές οι εκλογές δεν θα είναι όπως τις ξέρουμε, όσον αφορά το δημοκρατικό πλαίσιο, αλλά επιμείναμε στη σημασία για την Τουρκία να μην ανακατευτεί στα κυπριακά θέματα» πρόσθεσε ο Επίτροπος.
Ο Επίτροπος δήλωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. αλλά υπάρχει μια πολιτική σχέση μεταξύ των δύο θεμάτων. «Εχουμε δηλαδή μια υποψήφια χώρα (την Τουρκία) που δεν σέβεται τους κανόνες» επισήμανε τονίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Συνεπώς μια συμφωνία ένταξης με μια χώρα που έχει στρατεύματα σε άλλη χώρα είναι κάτι το αδιανόητο, υπογράμμισε ο κ.Φερχόιγκεν.
Πηγή: ΑΠΕ