Ανευ προηγουμένου υψηλόβαθμες συνομιλίες, θα έχουν σήμερα η Αίγυπτος και το Ισραήλ, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, προσανατολίζεται στη λήψη μονομερών μέτρων προκειμένου να τερματισθεί το πολύχρονο αδιέξοδο με τους Παλαιστινίους.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, πρόκειται να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στη Γενεύη για να εξετάσουν πώς θα αναβιώσει ο «οδικός χάρτης», που έχει στόχο την ειρήνευση με τους Παλαιστινίους, και ο οποίος έχει μείνει ανενεργός λόγω της βίας και της αδιαλλαξίας των δύο πλευρών όσον αφορά ακανθώδη ζητήματα, όπως τα σύνορα.
Πρόκειται για τις πλέον υψηλόβαθμες επαφές που θα έχουν οι δύο χώρες από την ανάληψη της δεύτερης συνεχόμενης θητείας από τον Σαρόν, τον Μάρτιο του 2003.
Σε ανακοινωθέν του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε πως οι συνομιλίες «σηματοδοτούν μία αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ». Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που συνήψε ειρηνευτική συνθήκη, το 1979, με το εβραϊκο κράτος. Ακολούθησε το 1994 η Ιορδανία.
Συνεργάτης του Σαλόμ δήλωσε πως το Ισραήλ θα ζητήσει από την Αίγυπτο να επιστρέψει ο πρεσβευτής της, τον οποίο το Κάιρο είχε αποσύρει το 2000 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την βίαιη καταστολή της παλαιστινιακής εξέγερσης.
Τόσο η Αίγυπτος, όσο κι οι ΗΠΑ--που αποτελούν τον κύριο υποστηρικτή του «οδικού χάρτη»--διαφωνούν με τη μονομερή απόφαση του Σαρόν να απομακρύνει ορισμένους εβραϊκούς οικισμούς από τα Κατεχόμενα, δημιουργώντας και παγιώνοντας ντε φάκτο νέα σύνορα γύρω από τον αμφιλεγόμενο φράκτη ασφαλείας, αποσπώντας ζωτικά εδάφη για τη βιωσιμότητα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Σε αυτήν την περίπτωση το παλαιστινιακό κράτος θα αποτελείται από αποκομμένα καντόνια, αντίθετα από τις επιθυμίες του λαού του.
Η Αίγυπτος επιθυμεί το Ισραήλ να παραχωρήσει όλα τα Κατεχόμενα εδάφη στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας στους Παλαιστινίους για τη δημιουργία ενός ανεξαρτήτου κράτους τους, έτσι ώστε να δωθεί τέλος στην χρόνια αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο για λόγους ασφαλείας.