Ισχυριζόμενη, ότι η (χρηματοδοτούμενη από τον αμερικανικό προϋπολογισμό) Συμμαχική Προσωρινή Αρχή, που ελέγχει το Ιράκ δεν δεσμεύεται από τις συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο, η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να δικαιολογήσει την απόφασή της να αποκλείσει γαλλικές, γερμανικές και ρωσικές εταιρείες από τα συμβόλαια για την ανοικοδόμηση στο Ιράκ.
Ο Μπους προσπαθεί να πείσει ότι η Συμμαχική Προσωρινή Αρχή είναι πολυεθνική υπηρεσία και όχι όργανο της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον, που δεσμεύεται από τις συμφωνίες στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.
Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα διεθνούς εμπορίου επισημαίνουν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου μπορεί να μην δεχθεί τις δικαιολογίες του Λευκού Οίκου, εφόσον είναι γνωστό πως η Ουάσινγκτον χρηματοδοτεί και ελέγχει πολιτικά την Προσωρινή Αρχή που έχει εγκαθιδρύσει στο Ιράκ μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνουν ότι μελετούν τα 26 συμβόλαια από τα οποία έχουν αποκλεισθεί εταιρίες από κράτη που δεν συμμετείχαν στην αμερικανο-βρετανική συμμαχία που εισέβαλε και κατέχει το Ιράκ, για να διαπιστώσουν κατά πόσον οι περιορισμοί που επιβάλει η κυβέρνηση Μπους συνιστούν παραβίαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ουάσινγκτον για το ελεύθερο εμπόριο.
«Διεθνές δίκαιο; Θα ήταν καλό να φωνάξω τον δικηγόρο μου», είπε αστειευόμενος ο Τζωρτζ Μπους, όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν υπάρχει κατά τη γνώμη του νομικό πρόβλημα εξαιτίας του αποκλεισμού συγκεκριμένων εταιριών από τα συμβόλαια για τα έργα στο Ιράκ.
Ο Τζωρτζ Μπους, που εξελέγη στο Λευκό Οίκο ως υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο θέμα των συμβολαίων για την ανοικοδόμηση στο Ιράκ, λέγοντας ότι «είναι πολύ απλό: Ο λαός μας έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του. Οι φίλοι μας σύμμαχοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους. Αρα, τα συμβόλαια θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτό το γεγονός και αυτό αναμένουν οι αμερικανοί φορολογούμενοι».
Πάντως αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους αποφεύγουν να δηλώσουν πώς θα ενεργήσουν σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι φέρουν το θέμα των συμβολαίων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Τη γραμμή της Ουάσινγκτον χαράζει πάντως η αναφορά που κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς σε εγκύκλιό του για τα συμβόλαια: «Είναι αναγκαίο για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των ΗΠΑ να τεθούν περιορισμοί στους διαγωνισμούς για τα κυριότερα συμβόλαια, ώστε να συμμετάσχουν εταιρίες από τις ΗΠΑ, το Ιράκ, τους συμμάχους μας και τα κράτη που έχουν στείλει δυνάμεις».