Ε.Ε. : Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου για το ευρωπαϊκό σύνταγμα

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2003 11:19
A- A A+

Οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, αναφορικά με το νέο σύνταγμα της Ευρώπης και την κάμψη των αντιδράσεων Ισπανίας και Πολωνίας στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ συναντήθηκαν κατ' ιδίαν σήμερα το πρωΐ για να συντονίσουν τις θέσεις τους, αναζητώντας μία λύση που θα αποτρέψει το αδιέξοδο στη σύνοδο. Στη συνάντησν πήραν μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, Γιόσκα Φίσερ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και Τζακ Στρο.

Γερμανία και Γαλλία είναι οι βασικοί υποστηρικτές του σχεδίου της νέας συνθήκης για το ευρωπαικό σύνταγμα που βρίσκεται προς συζήτηση στις Βρυξέλλες-ένα σχέδιο που απορρίπτει σε ότι αφορά την κατανομή των ψήφων η Ισπανία και η Πολωνία.

Η Ιταλία, που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αυτό το εξάμηνο, προσπαθεί να επιτύχει μία προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, προσβλέποντας στη βοήθεια της Βρετανίας .

«Οι Βρετανοί μας υποσχέθηκαν ισχυρή υποστήριξη» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, της προεδρεύουσας χώρας, σχολίασε ότι θα χρειασθεί ένα θαύμα για να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων.

O Ιταλός πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει τις προτάσεις του για να επιτευχθεί συμφωνία για το ευρωπαικό Σύνταγμα, τονίζοντας απλώς ότι υπάρχουν «πολλές λύσεις». «Λύσεις υπάρχουν πολλές, όχι μόνο μία, είναι καθήκον μου να ενημερώσω τους ενδιαφερόμενους», τόνισε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση προς την Πολωνία και την Ισπανία οι οποίες στη σύνοδο της Νίκαιας του 2000, «είχαν αποκτήσει προνόμια» τα οποία «είναι δύσκολο να εγκαταλείψουν». Πρόσθεσε πάντως ότι «πρέπει όμως να βρεθεί μια λύση που θα έχει κύρος και την οποία θα πρέπει να αποδεχτούν οι μεγάλες χώρες», Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν πάντως ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία της συνόδου θα παρέλυε την Ευρώπη, καθώς ετοιμάζεται να διευρυνθεί από 15 σε 25 χώρες μέλη τον προσεχή Μάϊο, αλλά και ένας κατώτερος των περιστάσεων συμβιβασμός θα ήταν εξ ίσου κακή εξέλιξη.

«Ενας κακός συμβιβασμός για το σύνταγμα θα καταδίκαζε την Ευρώπη στην αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα,από την οποία θα έβγαινε μόνο μέσω μιάς κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν σε άρθρο του στους Financial Times.

Ισπανία και Πολωνία αρνούνται να δεχθούν πρόταση, που καθορίζει το δικαίωμα ψήφου βασισμένο στον πληθυσμό της κάθε χώρας υποστηρίζοντας πως αν η διάταξη αυτή εγκριθεί θα γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του γάλλο-γερμανικού άξονα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή