H Gallup International Association πραγματοποίησε έρευνα σε 62 χώρες, με στόχο την αποτύπωση των απόψεων των λαών σχετικά με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Στην Ελλάδα η έρευνα διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2001 από την εταιρεία ICAP με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 15 ετών και άνω, που διαμένουν σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.
Η στρατιωτική δράση των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να διχάζει τους πολίτες των 62 χωρών. Συγκεκριμένα, ενώ η στρατιωτική δράση βρίσκει σύμφωνο το 46% των πολιτών, το 41% διαφωνεί. Οι τρεις χώρες που σε ιδιαίτερα υψηλό βαθμό συμφωνούν με τη στρατιωτική δράση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι οι ΗΠΑ (88%), το Ισραήλ (83%) και η Αλβανία (83%).
Αντιθέτως, οι κάτοικοι του Πακιστάν και της Ελλάδος είναι αυτοί που ξεχωρίζουν για τον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό διαφωνίας (82% και 81%, αντίστοιχα).
Οι κάτοικοι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφωνούν στην πλειοψηφία τους με τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν (54%), ενώ το 32% διαφωνεί. Οι περισσότερο ένθερμοι υποστηρικτές μεταξύ των κρατών-μελών είναι οι πολίτες της Γαλλίας (67%), της Ολλανδίας (66%), του Ηνωμένου Βασιλείου (66%) και της Δανίας (64%).
Παρά το γεγονός ότι ο ένας στους δύο ερωτώμενους υποστηρίζει τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ, μόνο οι τρεις στους 10 (28%) συμφωνούν ότι η χώρα τους πρέπει να λάβει μέρος στη στρατιωτική δράση ενάντια στο Αφγανιστάν μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 45% των πολιτών της Ε.Ε. πιστεύει ότι η χώρα του πρέπει να λάβει μέρος, ενώ διαφωνεί το 47%.
Το 26% των πολιτών θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει θετική επίδραση στη χώρα τους, το 20% πιστεύει ότι η επίδραση είναι ουδέτερη και το 35% πιστεύει ότι είναι αρνητική. Στην Ελλάδα ο ένας στους δύο πολίτες (49%) πιστεύει ότι η εξωτερική πολιτική της Αμερικής έχει αρνητική επίδραση στη χώρα. Μόνο το 14% των πολιτών δηλώνει ότι η επίδραση είναι θετική, ενώ το 18% θεωρεί ότι η επίδραση είναι ουδέτερη.