Κατατέθηκε στη Βουλή ν/σ για δικαστικούς λειτουργούς

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2002 19:59
A- A A+

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο, σχέδιο νόμου για την «τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών (κ.ν. 1756/1988) και του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (κ.ν. 2812/2000) και άλλες διατάξεις».

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:

1) Καταργούνται οι διατάξεις που επέτρεπαν τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών σε συμβούλια και επιτροπές, καθώς και η ανάθεση σε αυτούς διοικητικών καθηκόντων.

2) Επιτρέπεται πλέον η συμμετοχή τους μόνο σε συμβούλια πειθαρχικού, ελεγκτικού, δικαιοδοτικού χαρακτήρα.

3) Επιτρέπεται, ακόμη, να ασκούν νομοπαρασκευαστικά έργα και να εκλέγονται μέλη ΔΕΠ – ΑΕΙ και μέλη της Ακαδημίας Αθηνών και να εκπροσωπούν τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς.

4) Οι δικαστές αντικαθίστανται στα καθήκοντα –στα συμβούλια και στις επιτροπές– από μέλη ΔΕΠ που διδάσκουν νομικά μαθήματα, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, συνταξιούχους δικαστές και σε εξαιρετικές περιπτώσεις από δικηγόρους (με πενταετή υπηρεσία).

5) Διευρύνεται η σύνθεση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή και εισαγγελικών λειτουργών.

6) Εισάγεται σαφής διάκριση μεταξύ δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων για τους δικαστικούς υπαλλήλους, και ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τη σύνθεσή τους.

7) Στα υπηρεσιακά συμβούλια των δικαστικών υπαλλήλων συμμετέχουν με ψήφο και δικαστικοί υπάλληλοι.

Επίσης, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο αλλάζει η διαδικασία πλήρωσης κενών θέσεων συμβολαιογράφων με την κατάργηση των προφορικών εξετάσεων και την καθιέρωση νέου τρόπου βαθμολόγησης των υποψηφίων. Ακόμη, καταργείται η κατ' επιλογή διαδικασία πλήρωσης των κενών θέσεων των υποθηκοφυλακείων με τη διενέργεια γραπτού διαγωνισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή