ΣE KATHΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ κάθε ενδεχομένου πρόωρων εκλογών προχώρησε ο πρωθυπουργός στον απόηχο της σκληρής του αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο ευθέως κατηγόρησε ότι υποκινείται από οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν πολιτική εκτροπή. «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», δήλωσε από την Εδεσσα ο Κώστας Σημίτης, ενώ κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις στη δημιουργία μετώπου, εναντίον του μηδενισμού, της σκοπιμότητας, και της απαξίωσης της πολιτικής.
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η απάντηση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «υπηρέτη συμφερόντων, επικίνδυνο και πανικοβλημένο από την επικείμενη ήττα στις δημοτικές εκλογές».
«Οταν η Δεξιά ομιλεί για υπηρέτες συμφερόντων, είναι σαφές ότι κοιτά το είδωλό της στον καθρέφτη», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, και υπογράμμισε ότι είναι σαφής η ύπαρξη συμμαχίας συμφερόντων, συντηρητικών δυνάμεων της Δεξιάς, που προσπαθούν να απαξιώσουν την πολιτική. «Φυσικά και θα αποκαλύψουμε τη συμμαχία, κάποια στιγμή τα προσωπεία θα πέσουν», τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας ανέφερε «είναι φανερό ότι στο ΠΑΣΟΚ ενοχλούνται που ο Κώστας Καραμανλής έρχεται να ενώσει τους Ελληνες και όχι για να διχάσει τον τόπο, όπως συστηματικά πράττει ο κ. Σημίτης.
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι το σχέδιο αποσταθεροποίησης που καταγγέλουν η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, σχεδιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τρεις επιχειρηματίες με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, ενώ η εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», σημειώνει ότι οι κινήσεις των τριών αυτών επιχειρηματιών, βρίσκονται σε ευθεία και ανοιχτή γραμμή με την Ρηγίλλης.
Ο πρωθυπουργός μίλησε από την Πέλλα και για γκρίζα ενημέρωση που συκοφαντεί την Ελλάδα και τους Ελληνες. Η εμπλοκή από την εφημερίδα «Καθημερινή», μετά το ΠΑΣΟΚ τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σε χρηματοδοτήσεις από τη Στάζι κατά τη δεκαετία του '80, προκαλεί αμηχανία στη Ρηγίλλης και την έντονη αμηχανία του Περισσού, που έκανε λόγο για προσπάθεια κατασυκοφάντησης του ΚΚΕ. Νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει αθλιότητες και γελοιότητες τα όσα αναφέροντο στο ρεπορτάζ, ενώ κυβερνητικά στελέχη καλούσαν τη Νέα Δημοκρατία να αναλάβει συγκεκριμένη θέση.
Ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης, αποκάλυψε ανταπόκριση της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης (ΝΕΤ) από το Βερολίνο. Μιλώντας στον ανταποκριτή του κρατικού καναλιού στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου, Φώλκερ Νόϊμαν, τόνισε ότι από τον έλεγχο της γερμανικής Βουλής, δεν προέκυψε ότι ο κ. Κόκκαλης πήρε με άδικο τρόπο χρήματα, από την Ανατολική Γερμανία. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν βρήκε καμμία ένδειξη για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδας και ο φάκελλος έχει κλείσει για το γερμανικό Κοινοβούλιο και την εισαγγελία του Βερολίνου από το 1998.
Ο πρόεδρος του ΚΕΠ, Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ, υποστήριξε ότι μόνο στην Ελλάδα καταντήσαμε να αφορίζουμε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, όπως οι επιχειρηματίες. «Φθάσαμε στο σημείο να κρύβονται οι πολιτικοί και να μην συναντώνται με επιχειρηματίες», συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Τσάτσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, μίλησε για αποκαλύψεις κονσέρβα, που έρχονται στην επικαιρότητα σε ύποπτο χρόνο. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για φαινόμενα αναχρονισμού, εκφυλισμού και ανταγωνισμών που απειλούν με αποπροσανατολισμό την πολιτική ζωή της χώρας.
Το βαρύ πολιτικό κλίμα επιδρά και στην πορεία της Σοφοκλέους. Ο πρόεδρος των χρηματιστών, Παναγιώτης Βοϊλής, μιλώντας στον σταθμό, τόνισε ότι η σκανδαλολογία επιβαρύνει την έλλειψη θεσμικής θωράκισης του Χρηματιστηρίου, με χαρακτηριστική υπόθεση, αυτή της επένδυσης των κεφαλαίων της Καθημερινής, στην ποντοπόρο ναυτιλία, εν αγνοία των επενδυτών.