Αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς τη διοίκηση, τον έλεγχο και τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, επέρχονται μέσα από την αμυντική στρατηγική αναθεώρηση, η οποία εγκρίθηκε σήμερα ομόφωνα από το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Αναλυτικά:
- Περιορίζεται η αυτονομία των κλάδων στη λήψη των αποφάσεων.
- Αναβαθμίζεται ο ρόλος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος μέσα από τα πέντε υπό σύσταση διακλαδικά στρατηγεία, τα οποία θα συγκροτούν δυνάμεις των τριών κλάδων, θα ενεργεί για την δημιουργία των σχεδίων και της εκπαίδευσης, που θα χρησιμοποιηθούν άμεσα σε περίπτωση κρίσης. Επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα έχει τον συντονισμό της αμυντικής σχεδίασης και των προμηθειών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων, ώστε να έχουν την δυνατότητα ταχείας αντίδρασης σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας.
- Ενοποιείται η διοικητική μέριμνα.
- Εισάγεται ο θεσμός του επαγγελματία οπλίτη, ώστε στο εξής εξειδικευμένο προσωπικό να χειρίζεται τα σύγχρονα οπλικά συστήματα και με τον τρόπο αυτό να οδηγηθούμε στην μείωση της στρατιωτικής θητείας από το 2003.
- Στον στρατό ξηράς μειώνεται ο αριθμός των στρατοπέδων και των μονάδων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της στελέχωσης των ενεργών μονάδων, ώστε να κινηθούν άμεσα εάν απαιτηθεί.
- Αναβαθμίζονται οι συνθήκες διαμονής, διαβίωσης, εργασίας και εκπαίδευσης του στρατευμένου και μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με τις αλλαγές αυτές, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν μικρότερο μέγεθος, αλλά θα έχουν επίσης μεγάλη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση κάθε είδους πρόκλησης. Παράλληλα επέρχεται σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.