Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οκτώ από τους συνολικά 13 κατηγορούμενους, που οδηγήθηκαν ενώπιον της Δ' ανακρίτριας Θεσσαλονίκης για την υπόθεση του πολυμελούς κυκλώματος εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, που εξαρθρώθηκε πριν λίγες μέρες στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και το Αγρίνιο.
Οι οκτώ προφυλακισθέντες, που στην πλειονότητά τους κατά τις απολογίες τους αρνήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται, φέρονται να διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες.
Οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν χρήστες ναρκωτικών, χωρίς ενεργή δράση στο κύκλωμα.
Αύριο αναμένεται να απολογηθούν άλλοι 11 συλληφθέντες, μεταξύ αυτών ο αρχιφύλακας της Ασφάλειας Αγρινίου. Η διαδικασία των απολογιών θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, οπότε θα βρεθούν ενώπιον της ανακρίτριας οι εννέα τελευταίοι συλληφθέντες, μεταξύ αυτών οι δύο αλβανοί φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς επίσης ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, που υπηρετούσε ως προϊστάμενος στη δίωξη ναρκωτικών Βόλου και ο αρχιφύλακας της διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Συνολικά για την υπόθεση συνελήφθησαν 35 άτομα.
Στο μεταξύ, αποκαλυπτικοί για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, είναι οι διάλογοι που αναφέρονται στη δικογραφία. Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες αναφερόμενα στις ναρκωτικές ουσίες. «Ντομάτες», «γάλα», «άχυρο», «σανό», τριφύλλι», «καραμέλες», «τυρί», «ανταλλακτικά», «λάστιχα», «cd θρίλερ», είναι κάποιες από τις συνθηματικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν μεταξύ τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σε συνομιλία που έχει 29χρονος Αλβανός, εκ των φερόμενων ως αρχηγών του κυκλώματος, με έγκλειστο στις φυλακές της Λάρισας, τον οποίο αποκαλεί «Ντερβίση», τον διαβεβαιώνει ότι θα καταθέσει παραπλανητικό έγγραφο ότι δήθεν «έδωσε» πληροφορίες στην αστυνομία για τη δράση άλλου κυκλώματος ναρκωτικών ώστε να εξασφαλίσει ελαφρυντικό και να πετύχει την αποφυλάκισή του.
Σε άλλες συνομιλίες καταγράφεται η συμμετοχή που είχαν οι αστυνομικοί στη δράση του κυκλώματος και την κάλυψη που παρείχαν στους εμπόρους ναρκωτικών. Αστυνομικός που συνελήφθη για την υπόθεση και αποκαλείται με το ψευδώνυμο «Μαύρος» συζητάει με έτερο ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος και εμφανίζεται πρόθυμος να παράσχει κάλυψη μαζί με το «συνεργείο» του κατά τη μεταφορά ποσότητας ναρκωτικών αμέσως μετά την εισαγωγή της από το τελωνείο στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας.
Σε άλλη συνομιλία, ένας εκ των αρχηγών φέρεται να υποδεικνύει σε αστυνομικό πως πρέπει να ενεργήσει σε επιχείρηση για τη σύλληψη ατόμου που εμπλέκεται σε υπόθεση ναρκωτικών. Ο ίδιος αστυνομικός φέρεται να αντικαθιστά ποσότητα 500 γραμμάρια ηρωίνης, που κατασχέθηκε σε επιχείρηση της υπηρεσίας του στην Αθήνα, με συσκευασία ομοιόμορφη εξωτερικά, ιδίου βάρους, με μικρότερη πιθανότατα ποσοστιαία σε περιεκτικότητα ναρκωτική ουσία, που κατασκεύασαν για αυτόν τον σκοπό οι δύο Αλβανοί και την οποία αποκαλούν «ζάντα».
Πηγή: ΑΜΠΕ