Την έντονη διαφωνία του με την πρόταση του κ. Γιώργου Παπανδρέου για εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ μετά τις βουλευτικές εκλογές εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα.
«Η προσωπική απόφαση του Γ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνιστά έμμεση αναγνώριση των ευθυνών διακυβέρνησής του και αυτό τον τιμά. Αντίθετα, η προσπάθεια μετάθεσης του χρόνου ανάδειξης νέου Προέδρου μετά τις εθνικής εκλογές προδίδει μια αμετανόητη εμμονή που οδηγεί σε κατασπατάληση πολύτιμου χρόνου. Χρόνου που θα κοστίσει στο ΠΑΣΟΚ, στη δημοκρατική παράταξη και στην Ελλάδα. Υπάρχει προφανής δυσαρμονία του κινήματος με την κοινωνία. Η οποία μπορεί να αρθεί μόνον αν οι πολίτες κρίνουν και δώσουν εντολή» αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή του δήλωση.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης προσθέτει ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται Πρόεδρο και η χώρα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Εδώ και τώρα», επισημαίνοντας μάλιστα πως «αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια».
Παράλληλα, η Λούκα Κατσέλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μία μέρα αφότου ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για την προεδρία του κόμματος -στις διαδικασίες που θα λάβουν χώρα, σύμφωνα με την εισήγησή του μετά τις εθνικές εκλογές- ούτε για την Πρωθυπουργία.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «Μπορεί, πολύ πιθανόν. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους και κυρίως από την διαμόρφωση μιας πολιτικής πλατφόρμας που να εκφράζει όχι μόνο εμένα αλλά και πολλούς άλλους συντρόφους στο ΠΑΣΟΚ».
Σημείωσε μάλιστα ότι έχει καταθέσει συγκεκριμένη πλατφόρμα στο Εθνικό Συμβούλιο με τις θέσεις της για την έξοδο της χώρας από την κρίση ενώ πρόσθεσε ότι ο αρχηγός πρέπει να εκλεγεί από τη βάση: «Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να βγει από κλειστά κονκλάβια, αλλά πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι διαδικασίες από τη βάση με πολύ ανοιχτές διαδικασίες. Είμαι υπέρ των ανοικτών διαδικασιών βάσης σε όλα τα επίπεδα, γιατί έχει πολιτική σημασία, έχει πολύ μεγάλη σημασία το ΠΑΣΟΚ να ξαναμιλήσει με τον κόσμο του, με τον κόσμο γενικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, η κ. Κατσέλη επανέλαβε την αντίθεσή της με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα λέγοντας: «Οι περαιτέρω μειώσεις μισθών, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση και σε δημοσιονομικές αποκλίσεις. Είναι το λάθος φάρμακο στη λάθος στιγμή».
Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος πρότεινε την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για την εκλογή υποψηφίου πρωθυπουργού. Μιλώντας στο MEGA, αν και τάχθηκε υπέρ της καθαρής λύσης και εναντίον της διαρχίας «καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα» σημείωσε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκλεγεί από τη βάση και μετά τις εκλογές.
Ο κ. Πάγκαλος παράλληλα άφησε αιχμές κατά στελεχών που κρατούν αποστάσεις από τη διετή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως όλα τα στελέχη είναι συνυπεύθυνα. Τόνισε πως ο ίδιος θα προτιμούσε να εξαντλήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου την τετραετία, ενώ αναγνώρισε πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ δεν θα κερδίσει τις εκλογές.
Aργότερα, σε σύντομη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέφερε πως «κανονικά» το καταστατικό του κόμματος θα έπρεπε να προβλέπει πρώτα τη σύγκληση Συνεδρίου και κατόπιν την εκλογή προέδρου, ενώ στη συνέχεια η εκλογή αυτή να επικυρώνεται και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.
Ερωτηθείς αν θα προτείνει κάτι τέτοιο, ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι αυτή είναι η γνώμη του και ότι μια τέτοια δυνατότητα δεν προβλέπεται από το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή.
Αναφερόμενος στη μείωση μισθών που ζητά η τρόικα στον ιδιωτικό τομέα, σημείωσε πως δεν μπορεί αυτό να επιβληθεί με νομοθετική πράξη, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος, προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα λυθεί με επαφές και αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων. Αναγνώρισε πάντως πως υπάρχει ζήτημα ανταγωνιστικότητας της χώρας για να υπογραμμίσει πως, όπου έχει μειωθεί το κόστος υπάρχει τεράστια αύξηση των εξαγωγών.
Δηλώσεις για τα εσωκομματικά έκανε και η βουλευτής του κόμματος Τόνια Αντωνίου, εκφράζοντας την προτίμησή της στον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Το 2007 στήριξα τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αν είναι υποψήφιος, θα τον στηρίξω και τώρα», σημείωσε μέσω του Real FM, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει αποδείξει ότι στα δύσκολα δίνει τη μάχη και κρατάει ενωμένη την παράταξη.
Παράλληλα, ζήτησε και αυτή αλλαγή ηγεσίας πριν από τις εκλογές: «Πρέπει να πάμε για αλλαγή ηγεσίας πριν τις εθνικές εκλογές, είναι βασική προϋπόθεση για να πάμε στις εκλογές και να επικοινωνήσουμε με τα μέλη, αλλά αυτό δεν επαρκεί. Χρειάζονται σοβαρές αλλαγές και ανατροπές όσον αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ», τόνισε, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν ολοκληρωμένα βήματα.
Επεσήμανε την ανάγκη να ακούγονται και οι φωνές των συντρόφων και όχι μόνο των μεγάλων στελεχών καθώς αρκετοί από αυτούς ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Τέλος, άσκησε κριτική για την καθυστέρηση των διαδικασιών, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να τελειώσουν όλα μέσα στον Ιανουάριο.
Να τοποθετηθεί αναλυτικά στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, αρνούμενος να δηλώσει το παραμικρό σχετικά με το χρόνο εκλογής προέδρου και ένα σχήμα διαρχίας.
Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ τόνισε απλώς πως παραμένει στις θέσεις που έχει εκφράσει πρόσφατα, μεταξύ των οποίων η εκλογή προέδρου από τη βάση, προσθέτοντας πως δεν επιθυμεί να κάνει καμία νέα δημόσια παρέμβαση.
Ερωτηθείς αν «σε κάθε περίπτωση θα είναι υποψήφιος» απάντησε πως «όλα αυτά λέγονται στον κατάλληλο χρόνο και τόπο».
Υπενθυμίζεται πως στο Πολιτικό Συμβούλιο της 28ης Δεκεμβρίου είχε γίνει γνωστό πως ο κ. Λοβέρδος σύμφωνα με πληροφορίες είχε θέσει ευθέως θέμα εκκίνησης διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου, ζητώντας από τον κ. Παπανδρέου να εγγυηθεί τη σχετική πορεία, αλλά και να βοηθήσει στις επικείμενες εκλογές και μετά από αυτές προκειμένου να αποφευχθούν εκφυλιστικά φαινόμενα σε περίπτωση εκλογικής ήττας. Πρότεινε η ανάδειξη του νέου προέδρου να γίνει πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και η διαδικασία να είναι τριήμερη, «λιτή και αδάπανη». Οι υποψήφιοι να μην κάνουν προεκλογική εκστρατεία και να περιορίσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο, στα τηλεοπτικά δίκτυα και στις νομαρχιακές συνελεύσεις.
Από τη μεριά του, o Γιάννης Μαγκριώτης είπε ότι πρόταση δυαρχίας δεν έχει διατυπωθεί και τόνισε ότι προέχει η σωτηρία της χώρας. «Οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν λάθη γιατί έχουν κάνει πολλές θυσίες -και ειδικά οι νέοι και οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες», είπε ο κ. Μαγκριώτης προσθέτοντας ότι «[σ.σ.: οι πολίτες] θέλουν αποτελέσματα».
ΛΑΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει το δρόμο του
«Το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο κόμμα και πρέπει να βρει τον δρόμο του», σχολίασε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Κωστής Αϊβαλιώτης, επισημαίνοντας ότι οι περαιτέρω καθυστερήσεις έχουν αντανάκλαση σε όλο το πολιτικό σύστημα».