Η Χίμαιρα, το τέρας του Λοχ Νες, κύκλωπες, μονόκεροι, γιέτι, δράκοι, πλάσματα που μας αφήνουν ερωτηματικά για το αν είναι πραγματικά ή φανταστικά, θα συνεχίσουν να εκτίθενται έως τις 15 Φεβρουαρίου - λόγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού- στην έκθεση με τίτλο «Μύθοι και Τέρατα», που παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός.
Στην έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία ενός εκπληκτικού ταξιδιού από τα Προϊστορικά Χρόνια - όταν οι μύθοι παράξενων θηρίων ενσωματώθηκαν σε διάφορους πολιτισμούς-, μέχρι τη σύγχρονη εποχή -κατά τη διάρκεια της οποίας η επιστήμη έχει καταφέρει πολλές φορές να διαχωρίσει την πραγματικότητα από το μύθο.
Εντυπωσιακά animatronics (δημιουργήματα με ρομποτική μορφή) και μοντέλα σε φυσικό μέγεθος, πραγματικά απολιθώματα και ευρήματα, γραφικά και φωτογραφίες, συνθέτουν μια παρουσίαση, η οποία σε ένα χώρο 600 τετραγωνικών μέτρων προσεγγίζει με απτό και άμεσο τρόπο ορισμένους από τους πιο γνωστούς αρχαίους μύθους.
Η δημοφιλής λονδρέζικη έκθεση εξετάζει κάθε πλάσμα από μυθολογική, ιστορική και επιστημονική άποψη και εξερευνά την επινοητικότητα της ανθρώπινης φαντασίας στη δημιουργία αυτών των τρομακτικών θηρίων. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ως διεθνές επιστημονικό και ερευνητικό κέντρο, εξετάζει μερικά από αυτά τα παράξενα πλάσματα, όπως το γιέτι, και δίνει πιθανές εξηγήσεις για το τέρας του Λοχ Νες. Το κρανίο του γιέτι - το οποίο το δανείστηκε για να το αναλύσει ο σερ Έντμουντ Χίλαρι στη διάρκεια των αποστολών του στο Θιβέτ, τη δεκαετία του 1960-, εξετάστηκε από επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Υπήρχε η αντίληψη ότι το κρανίο ανήκε σε ένα τεράστιο πλάσμα που έμοιαζε με άνθρωπο και η αποστολή αποκάλυψε την αλήθεια για την προέλευσή του. Είναι γνωστό ότι βαθιά, στις ακατοίκητες εκτάσεις της Ασίας, μεγάλοι πίθηκοι επέζησαν μέχρι σχετικά πρόσφατα.
Αλλα πλάσματα που εξετάζονται είναι οι δράκοι - τα οποία στη Δύση συχνά αντιπροσωπεύουν το κακό, ενώ στην Ανατολή τούς αποδίδουν αγαθές δυνάμεις-, ο μονόκερος με το λευκό κέρατο, ο κύκλωπας και το άπιαστο τέρας του Λοχ Νες, το οποίο αποτελεί ίσως το πιο πολυσυζητημένο και διάσημο απ' όλα τα μυστηριώδη όντα του υδάτινου κόσμου και αναμφισβήτητα είναι το ον με τους περισσότερους μάρτυρες, όσον αφορά στην παρουσία του.
Η έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου έχει εμπλουτιστεί από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με πολλαπλά εκθέματα, όπως νομίσματα από τη νομισματική συλλογή του που απεικονίζουν μορφές και πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας, εκθέματα από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα κ.ά.
Πληροφορίες
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), τηλ. 212 254 0000. Εισιτήρια: 6 ευρώ γενική είσοδος, παιδιά κάτω των 5 ετών δωρεάν.