Το θέμα του πετρελαϊκού εμπάργκο της ΕΕ στο Ιράν και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, μιας και η χώρα μας καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της από το Ιράν, θέτουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος.
Στο κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν ο Φ. Κουβέλης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Νίκος Τσούκαλης και ο Θανάσης Λεβέντης, αναφέρουν τα εξής:
Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για την επιβολή εμπάργκο στα πετρέλαια του Ιράν. Έπειτα από ένα μήνα διαπραγματεύσεων τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν. Η τελική συμφωνία για την απαγόρευση εισαγωγών αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου. Ωστόσο, δεν είναι προς το παρόν αποσαφηνισμένο αν το εμπάργκο θα επιβληθεί αμέσως ή ύστερα από μερικούς μήνες.
Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και με δεδομένο ότι η χώρα μας καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της εισάγοντας πετρέλαιο από το Ιράν, η Ελλάδα φέρεται να επιθυμεί μια καθυστέρηση στην εφαρμογή της απόφασης, μολονότι δεν προτίθεται να διαφοροποιηθεί από τους εταίρους της.
Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτάται οι αρμόδιοι υπουργοί:
-Έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις από την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν, με δεδομένο ότι η Ελλάδα καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της μέσω εισαγωγών από την εν λόγω χώρα;
-Έχει προβλεφθεί εναλλακτικό σχέδιο κάλυψης των πετρελαϊκών αναγκών της Ελλάδας, καθώς, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας και του φόβου επικείμενης χρεοκοπίας, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν έχουν σταματήσει τις προμήθειες, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη εξάρτησή της από το πετρέλαιο του Ιράν;