Η εισήγησή του έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των φορέων του ελληνικού ποδοσφαίρου με τα θέματα της βίας στα γήπεδα, αλλά και του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Οι στόχοι του φιλόδοξου νομοσχεδίου, όπως τόνισε ο κ.Γερουλάνος, είναι οι εξής:
«Θέλει να δημιουργήσει συνθήκες για να μπορεί να σχεδιάζει αθλητική πολιτική η χώρα μας.
Να πηγαίνουν τα χρήματα της Πολιτείας εκεί που πιάνουν τόπο και αλλάζουν τη ζωή του πολίτη.
Να λειτουργούν σωστά τα γήπεδα και τα στάδια παρέχοντας ασφάλεια από φερέγγυους φορείς.
Να αντιμετωπιστεί η βία και να σταματήσει να γίνεται ο αθλητισμός πηγή διαφθοράς.
Να ρυθμιστεί η λειτουργία των λεσχών φιλάθλων και των μετακινήσεων τους, ώστε να στηρίζουν τις ομάδες τους και όχι να τις απαξιώνουν.
Να αντιμετωπιστεί με σύγχρονους τρόπους η μάστιγα του ντόπινγκ και να γίνει η Ελλάδα κέντρο αντι-ντόπινγκ στην ευρύτερη περιοχή.
Να γίνει ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός πηγή ανάπτυξης και επενδύσεων».
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η Πολιτεία θέλει ένα νομοσχέδιο που προάγει τις αξίες της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, των ίσων ευκαιριών, της δικαιοσύνης, του ευ αγωνίζεσθαι, ενώ πρόσθεσε: «Θέσαμε το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, γιατί θέλαμε καθένας υπεύθυνα και επώνυμα να καταθέσει τις παρατηρήσεις πάνω στην πρότασή μας. Είναι κρίμα που κάποιοι δεν συμμετείχατε σ' αυτή τη διαβούλευση. Όμως δεν είναι αργά. Θα ακούσω και θα υιοθετήσω κάθε πρόταση που ενισχύει τους στόχους μας και το συλλογικό και εθνικό μας συμφέρον, καθώς και κάθε πρόταση που βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τη βία, τη διαφθορά και το ντόπινγκ».
Αναφερόμενος στο περσινό πρωτάθλημα, ο κ.Γερουλάνος είπε: «Ολοι μας έλεγαν ότι πρέπει να κλείσουμε το πρωτάθλημα και να φύγουν οι ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη. Δέχθηκα πιέσεις από παντού. Αλλά με δική μου εισήγηση στον τότε Πρωθυπουργό κρατήσαμε το πρωτάθλημα ζωντανό. Πήρα ένα τεράστιο προσωπικό ρίσκο. Διότι πίστεψα ότι μπορούμε και πρέπει να κρατήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο εκεί που οφείλει να είναι. Ανάμεσα στις καλύτερες ευρωπαϊκές οργανώσεις. Και το έκανα προασπίζοντας και σεβόμενος με κάθε τρόπο τους θεσμούς που το διέπουν. Μεταξύ αυτών των θεσμών, το λεγόμενο "αυτοδιοίκητο. Θα ακούσω και θα υιοθετήσω κάθε πρόταση που θα ενισχύει το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα το κάνω πάντα με τον ίδιο σεβασμό απέναντι στους θεσμούς όπως το έχω κάνει μέχρι σήμερα. Αλλά δεν θα ακούσω και δεν θα υιοθετήσω καμία πρόταση που θα μου έρθει τυλιγμένη γύρω από την επίφαση του αυτοδιοίκητου. Διότι πρώτο μου μέλημα, πρώτο μέλημα της Πολιτείας, είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ασφάλεια των Ελλήνων παικτών και των Ελλήνων φιλάθλων, η λειτουργία των θεσμών που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση».
Ακόμη, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον έλεγχο από την ΕΠΟ των πλαστών πιστοποιητικών ασφαλιστικής ενημερότητας που είχαν καταθέσει τον περασμένο Ιανουάριο διάφορες ομάδες, ενώ συμπλήρωσε: «Αυτή ακριβώς την υπεύθυνη στάση απαιτεί απ' όλους μας ο Έλληνας πολίτης. Περιμένω όλοι αυτοί οι έλεγχοι να εντατικοποιηθούν και εξυπακούεται ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί. Επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε, τόσο από την ΕΠΟ όσο και από την ΕΛ.ΑΣ. μια αξιολόγηση του πρώτου μισού της περιόδου. Από την ΕΠΟ σχετικά με τη λειτουργία της Αθλητικής Δικαιοσύνης και από την ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια που έγιναν φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με βάση αυτές τις αξιολογήσεις θα κρίνουμε για το αν θα εισηγηθεί η Πολιτεία στον ΟΠΑΠ ξεπάγωμα ή όχι των χορηγιών στις διοργανώτριες αρχές».
Τέλος, ο κ.Γερουλάνος αναφερόμενος γενικά στην προσπάθεια που γίνεται επισήμανε, ότι πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για Έλληνες που σήμερα ψάχνουν δουλειά να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής και να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
«Το όριο του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου είναι το δημόσιο συμφέρον», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ΓΓΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, των ποδοσφαιρικών φορέων και της Αστυνομίας, με αντικείμενο τη βία στα γήπεδα, το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
«Είναι κοινή πεποίθηση όλων των φορέων, ότι στο θέμα της βίας και στο θέμα της φερεγγυότητας το ποδοσφαιρικό προϊόν σημειώνεται πρόοδος σαφής και διακριτή", επισήμανε αρχικά ο κ.Μπιτσαξής, ενώ πρόσθεσε: «Είναι, όμως, έκλαμψη και κινδυνεύει να είναι συγκυριακή, εάν δεν υπάρξει απόλυτη εγρήγορση ώστε να μην υπάρχουν περιστατικά βίας και στο μέλλον. Συζητήθηκαν οι άξονες συνεργασίας ποδοσφαιρικών φορέων και Πολιτείας προς τη θεσμοθέτηση της κατεύθυνσης αυτής που να έχουν, όμως, διάρκεια. Συμμετείχαν και οι τρεις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση».
Για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου υπογράμμισε ο γ.γ.Αθλητισμού: «Yπάρχει ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι πλευρές του αυτοδιοίκητου. Η ΕΠΟ το έχει θέσει το θέμα. Ξεκαθαρίσαμε ότι το όριο του αυτοδιοίκητου είναι το δημόσιο συμφέρον. Η ελληνική Πολιτεία προστατεύει το αυτοδιοίκητο αλλά προστατεύει και τον Ελληνα πολίτη και πρέπει να ελέγχει αυτά που πρέπει να ελέγχει. Πιστεύω, ότι υπάρχει χρυσή τομή και είναι κοντά μας. Να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κράτους και ποιες οι απολύτως ποδοσφαιρικές αρμοδιότητες που εμπίπτουν στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ασφαλώς και θα βρεθεί η χρυσή τομή». Οσον αφορά στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είπε ο κ.Μπιτσαξής:«Η ΕΕΑ λειτουργεί από το 2002, χωρίς ποτέ να έχει αμφισβητηθεί η υπόσταση και λειτουργία της. Είναι το βασικό ελεγκτικό όργανο που εξασφαλίζει τη νομιμότητα των Ανωνύμων Εταιριών και θα συνεχίσει να υπάρχει».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, ο εκπρόσωπος του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη, ο σύμβουλός του Περικλής Βασιλάκης, οι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων Σάββας Εμινίδης (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Ιωαννίδης (Νέα Δημοκρατία) και Γιώργος Ανατολάκης (ΛΑ.Ο.Σ), από την ΕΠΟ, ο πρόεδρος Σοφοκλής Πιλάβιος, ο αναπληρωτής πρόεδρος Ιωάννης Οικονομίδης, ο β' αντιπρόεδρος Αριστείδης Σταθόπουλος και ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Κουρίδης, από τη Σούπερ Λίγκα, ο πρόεδρος Απόστολος Παπουτσάκης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μποροβήλος, ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Αναγνώστου, το μέλος Γιάννης Μώραλης και ο νομικός σύμβουλος Γιάννης Οικονομάκης, από την Football League, o πρόεδρος Σπύρος Καλογιάννης, ο αντιπρόεδρος Πέτρος Θεοδωρίδης, από την Αστυνομία ο προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης και ο αστυνομικός υποδιευθυντής, Δημήτρης Αθανασόπουλος, από τον ΟΠΑΠ ο διευθυντής Μάρκετινγk, Σωτήρης Σπανίδης και ο νομικός σύμβουλος Γιώργος Γανωτής, από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ο πρόεδρος Αθανάσιος Μπρίλης και μέλη, από την ΔΕΑΒ ο πρόεδρος Γιάννης Φωτόπουλος και μέλη, από τον ΠΣΑΠ ο νομικός σύμβουλος Θανάσης Μακρυνιώτης και από τον ΠΣΑΤ ο πρόεδρος Παύλος Γερακάρης και ο ταμίας Τάσος Αντωνίνης.
ΑΕΠ-ΜΠΕ